De la pădurile tropicale misterioase la siturile arheologice antice, America de Sud se mândrește cu o varietate de destinații care apelează la toate tipurile de călători.

Continentul adăpostește cel mai mare lanț muntos din lume, cel mai mare bazin fluvial, cel mai uscat loc de pe pământ, al doilea cel mai mare fluviu din lume după Nil și una dintre cele mai mari concentrații de biodiversitate de pe pământ. 

Cele 12 țări găzduiesc o gamă vastă de culturi bogate, tradiții, istorie, mâncare și locuri excepționale de vizitat. 

Cu atâtea posibilități la dispoziție, gândul de a planifica o vacanță în America de Sud poate fi descurajant pentru că nu știi de unde să începi și ce destinații să alegi. 

De aceea, în acest articol, vom prezenta cele mai spectaculoase țări din America de Sud pentru a te ajuta să o găsești pe cea mai potrivită în funcție de preferințele tale. Îți vom sugera, de asemenea, și câteva circuite în America de Sud dacă îți dorești să ai parte de o vacanță cu excursii organizate, fără a mai fi nevoit să îți planifici singur itinerariul.

Peru

Peru este una dintre cele mai exotice destinații din lume. O țară multiculturală, plină de tradiții, cu o gastronomie unică și rezervații naturale incredibile. 

Peru pictează o imagine perfectă a frumuseții naturale, aflându-se în topul celor mai diverse zece țări din punct de vedere biologic. Aici se află peste 200 de arii naturale protejate, 15 rezerve naționale vaste, 9 sanctuare, peste 1800 specii de păsări, 3500 specii de orhidee și aproximativ 10% din totalul de specii de reptile, mamifere și pești de pe întreaga planetă. 

Geografia variată a țării face ca Peru să fie o destinație de vacanță ideală atât pentru cei în căutare de plaje incredibile unde pot avea parte de o atmosferă paradisiacă, cât și pentru cei în căutare de aventură, oferind o varietate de activități inedite, inclusiv alpinism, trekking, surf, parapantă, canotaj și caiac. 

Peru – Muntele Curcubeu, Cusco

Primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la obiective turistice în Peru este, desigur, Machu Picchu. Însă, pentru că țara adăpostește nu mai puțin de 5000 de situri arheologice dintre care 12 situri sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aici se regăsesc multe alte vestigii culturale ale trecutului care te vor uimi.  

Machu Picchu – Peru

Bolivia 

Deși este cea mai puțin vizitată țară din America de Sud, Bolivia este foarte bogată în atracții și este o destinație de vacanță exotică foarte accesibilă.

La Paz – Capitala Boliviei

Întinzându-se pe o zonă vastă ce adăpostește vârfurile îmbrăcare în zăpadă ale Munților Anzi, păduri tropicale luxoase și savanele Amazonului, Bolivia oferă o gamă uimitoare de peisaje și clime. Această destinație mistică ascunde mii de atracții, incluzând mine de sare uluitoare, situri antice ale civilizației Inca și vârfuri vulcanice distincte.

Bolivia – Muntele Chacaltaya

Varietatea ce se regăsește în Bolivia pictează contraste uluitoare, fiind o destinație de o frumusețe naturală care îi încântă pe toți iubitorii de natură. Acest contrast se poate observa și prin explorarea zonelor locuite, unde poți experimenta atât orașe rurale vechi, cât și orașe aglomerate mari.

Bolivia – Deșertul de sare Salar de Uyuni

Chile

Chile este o destinație de vacanță exotică în America de Sud cu totul și cu totul specială. Cu cel mai uscat deșert din lume situat în partea nordică și ghețari permanenți în extremitatea sudică, Chile pictează o experiență de călătorie inedită, greu de refuzat.

Chile – Valparaíso

O vacanță în Chile înseamnă explorarea unor peisaje și experiențe inedite, incluzând păduri magice, lacuri incredibile cu ape de culoarea smaraldului situate la poalele vulcanilor, insule bogate în legende și preparate gastronomice originale. 

Deșertul Atacama este unul dintre cele mai cunoscute destinații din Chile și se întinde pe o suprafață de 105.000 km2. Aici veți găsi o varietate de peisaje, izvoare termale, vulcani cu formă conică, văi abrupte și lacuri cu apă sărată în care poți pluti în voie.

Chile – Deșertul Atacama

O altă atracție care nu trebuie ratată în Chile este Insula Paștelui, Rapa Nui, una dintre cele mai izolate insule de pe planetă. Această insulă incredibilă este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, moai, construite de primii locuitori ai insulei pe platformele ceremoniale ahu

Argentina

Argentina este a 8-a țară ca mărime din lume, ceea ce înseamnă că atât aspectele geografice, cât și cele culturale sunt foarte diversificate. 

Primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la Argentina este, probabil, tango, arta acestui dans având o mare importanță în cultura argentinienilor. Însă această țară are mult mai multe de oferit. De la peisaje maiestuoase, vinuri incredibile, resorturi de schi de lux, cultura unică a nomazilor gauchos și arta diversă, Argentina are ceva pentru toată lumea.

Argentina – Puente Arroyo La Angostura, Bariloche

Buenos Aires, capitala țării, este probabil și primul loc pe care îl vei vizita în Argentina dacă aterizezi pe aeroportul Ezeiza. Orașul este captivant, vibrant și îmbină arhitectura europeană cu cea locală. Sunt multe obiective pe care le poți vizita, iar serile se pot termina cu un spectacol inedit de tango. 

Argentina – Palatul Barolo

Printre obiectivele turistice principale din Argentina putem enumera cascadele din Iguazu, Delta Tigrului, Peninsula Valdes unde poți admira balenele, lagunele din zona Esteros del Ibera, defileul Quebrada de Humahuaca, satul San Antonio unde poți admira cultura renumiților gauchos și Mendoza, capitala vinului argentinian. 

Argentina – Cascada Iguazu

Desigur, sunt mult mai multe atracții ce merită experimentate în Argentina. Însă, fiind o țară care se întinde pe o suprafață mare, distanța între atracții nu este mică. Așa că trebuie să ții cont de cât timp ai la dispoziție pentru a vizita obiectivele, astfel încât să îți planifici excursiile cât mai eficient pentru a profita de fiecare moment petrecut în sejur în Argentina.

Ghețarul Perito Moreno – Parcul Național Los Glaciares, Santa Cruz, Argentina

Uruguay

Uruguay este o destinație din America de Sub adesea subestimată, mulți turiști alegând să viziteze țările ce o învecinează, Argentina și Brazilia. Însă Uruguay are multe de oferit, inclusiv o preparate gastronomice gustoase, tradiții grozave influențate de moștenirea africană și numeroase atracții naturale de explorat.

San Gregorio de Polanco, Uruguay

Montevideo, capitala țării, îmbină în mod unic arhitectura neoclasică și colonială cu influențe africane și modern europene. O bună reprezentare a aspectului caracteristic o reprezintă Palatul Legislativ, care este format din aproximativ 30 de tipuri și culori diferite de marmură.

Palatul Legislativ – Montevideo, Uruguay

Pentru a te familiariza mai bine cu istoria și cultura Uruguayului, îți recomandăm să vizitezi micul oraș Colonia del Sacramento, unul din cele mai vechi orașe din Uruguay. Centru vechi al orașului, înconjurat de străzi pietruite, adăpostește o serie de clădiri și ruine istorice, inclusiv o mănăstire din secolul al XVII-lea, un muzeu cu artefacte din istoria orașului, un pod de lemn și o biserică construită de coloniștii portughezi.

Colonia del Sacramento, Uruguay

Brazilia

Brazilia este o destinație fantastică din America de Sud care îți oferă o experiență de călătorie de neuitat. Fiind cea mai mare țară din America de Sud și ocupând aproximativ jumătate din continent, Brazilia are extraordinar de multe obiective turistice, atracții și experiențe inedite de oferit.

Rio de Janeiro, Brazilia

Cea mai mare parte a țării se află sub climatul tropical și adăpostește întinderi vaste de păduri cu plante exotice și animale sălbatice, iar coasta atlantică de peste 7.000 km lungime este acoperită de plaje cu nisip auriu. 

Copacabana, Rio de Janeiro

Brazilia este atât un paradis tropical, cât și o destinație culturală inedită, oferind atracții pentru toate gusturile, de la plaje idilice și plimbări în junglă, până la muzee de artă de talie mondială și atmosfera vibrantă a Carnavalului de la Rio.

Brazilia – Parque das Aves

Columbia

Columbia este una dintre cele mai căutate destinații din America de Sud deoarece găzduiește peisaje incredibile, jungle luxuriante, plaje minunate, salsa, mâncare gustoasă, locuri antice impresionante și foarte multe culori.

Într-un sejur în Columbia te poți bucura de orașe uimitoare precum Bogota, Medellin, Cali sau Cartagena, poți explora frumusețea naturală a lanțului muntos Sierra Nevada de Santa Marta și a Parcului Național Tayrona și poți petrece la carnavalul colorat Barranquilla dacă îți plănuiești vizita la sfârșitul lunii februarie.

Colombia – Guatape

Unul din orașele pe care nu trebuie să le ratezi în Columbia este Cartagena, unul dintre cele mai rafinate orașe coloniale din America de Sud. Deși istoria orașului este tristă, fiind construit pe baza sclaviei, frumusețea lui te face să uiți acest adevăr urât. 

Ecuador

Ecuador este o destinație unde poți avea parte de o experiență unică în America de Sud. Această țară mărginită de Columbia și Peru este un mic paradis cu o cultură impresionantă ce se observă în special la clădirile din orașele de patrimoniu.

Vulcanul Tungurahua, Ecuador

Quito, capitala Ecuadorului, este o destinație inedită unde se poți observa arhitectura colonială din America Latină, poți vizita nenumărate catedrale și muzee fascinante și te poți bucura de preparate culinare deosebit de gustoase. Vei avea, de asemenea, oportunitatea de a urca cu telecabina la peste 10.000 m deasupra nivelului mării pentru o vedere spectaculoasă asupra orașului.

Quito, Ecuador

O experiență pe care nu ar trebui să o treci cu vederea când vizitezi Ecuador este o excursie în Insulele Galapagos. Aici vei găsi multe specii de animale sălbatice, inclusiv specii pe care nu le poți vedea în altă parte a lumii, precum țestoase gigantice și pinguini de Galapagos.

Insula Bartome, Galapagos

Propuneri de circuite în America de Sud

Dacă acest articol te-a inspirat să-ți planifici o vacanță în Peru, Columbia, Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Ecuador sau Brazilia, iată câteva propuneri de circuite în America de Sud care te vor purta prin cele mai frumoase zone ale acestor destinații exotice.