Madeira este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase insule din lume.

Insula vulcanică situată în mijlocul Atlanticului este o adevărată încântare pentru ochi și suflet. Peisajele sale dramatice, munții spectaculoși, fauna exotică și climatul cald de pe tot parcursul anului fac ca Madeira să fie o destinație de vacanță deosebită în Portugalia.

Grădina Botanică Madeira este renumită la nivel mondial pentru varietatea de plante tropicale unice. Solul vulcanic fertil și clima subtropicală a insulei creează condițiile perfecte pentru creșterea a peste 2500 specii de plante exotice. De aici și porecla insulei de “Grădina plutitoare a Atlanticului”. În aceste grădini sunt, de asemenea, conservate mai multe specii de plante pe cale de dispariție.

Și să nu uităm de faimosul vin de Madeira și de frumoasele broderii specifice insulei!

Acestea fiind spuse, îți recomandăm un circuit în Madeira în care vei avea oportunitatea să descoperi atât frumusețile naturale inegalabile, cât și cultura unică a insulei prin vizitarea celor mai aparte obiective turistice.

Ce obiective turistice vei vizita într-un circuit pe insula Madeira și de ce experiențe unice vei avea parte?

Funchal

Capitala Madeirei, Funchal, și-a luat numele de la abundența de fenicul sălbatic care odată împânzea dealurile (funcho în portugheză = fenicul).

Situat pe coasta de sud a insulei, în interiorul unei văi naturale în formă de amfiteatru, cu o populație de aproximativ 111.000 locuitori și o valoare istorică și culturală ridicată, Funchal reprezintă principala atracție turistică din Madeira.

Funchal_03

Funchal este un oraș modern și cosmopolit care adăpostește multe restaurante elegante și hoteluri de lux, însă reușește, în același timp, să-și păstreze farmecul aparte de oraș pitoresc.

Chiar dacă, geografic vorbind, Madeira este mai aproape de Africa decât de Portugalia, detaliile arhitecturale care pot fi admirate în Lisabona se regăsesc din abundență și în Funchal. Străduțe pietonale pavate cu modele de piatră care reamintesc de arta originală portugheză reprezintă doar un exemplu.

Pavaje Funchal

Piața Locală

O experiență inedită în Funchal pe care nu o puteți tăia de pe listă o reprezintă vizita Pieței Locale, Mercado dos Lavradores. Aici veți găsi legume, fructe, pește și flori din belșug. Varietatea mare de sortimente de fructe te va surprinde cu siguranță, în special pentru că localnicii obișnuiesc să altoiască pomii ca sa le iasă gusturi care mai de care. La piața de pește vei fi întâmpinat cu pești proaspeți, curățați pe loc, și chiar cu povești despre cum au fost prinși.

Piata locala Funchal

Fabrica de Broderie

Una dintre activitățile principale ale arhipelagului Madeira a reprezent-o broderia de Madeira încă din 1854 când s-au pus bazele primei școli de broderie. Tradiția încă se păstrează și în ziua de azi, în Funchal fiind cele mai importante afaceri cu broderie și cele mai mari magazine.

Procesul de creație al broderiei de Madeira – Sursă imagine

Optând pentru un circuit în Madeira, vei avea oportunitatea de a vizita una din fabricile de broderie din Funchal pentru a admira frumusețea produselor și pentru a te familiariza cu etapele meșteșugului.

Catedrala Sé

Catedrala Sé, pe numele portughez Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção, este situată în centrul vechi al orașului și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective istorice din Funchal. Construită în secolul al XV-lea, este una din puținele structuri din perioada timpurie a colonizării Madeirei care au rămas parcă neatinse de trecerea timpului.

Catedral,_Funchal,_Madeira,_Portugal,_2019-05-29,_DD_34
Catedrala Se din Funchal – Sursă imagine

Catedrala este construită în stil gotic din blocuri de roci vulcanice din stâncile de la Cabo Girao. Chiar dacă, la prima vedere, exteriorul pare destul de simplu, punctul forte al locașului îl reprezintă acoperișul realizat din lemn de cedru în stilul mudejar.

Grădina Botanică Madeira

Situată pe o coastă însorită ce se înalță deasupra orașului, Grădina Botanică Madeira expune varietatea unică a florei ce prosperă pe insulă. Aici se regăsesc atât specii rare, native pe insula Madeirei, cât și sute de specii aduse de coloniști și marinari de-a lungul timpului.

Funchal_flower

Grădinile Tropicale ale Palatului Monte

Atunci când Funchal a început să se dezvolte în 1800, locuitorii mai înstăriți au început să se mute în partea de sus a dealurilor pentru a se îndepărta de zgomot și de mirosurile portului.

Palatul Monte

În vârful dealului, se regăsesc Grădinile Tropicale ale Palatului Monte unde vă puteți relaxa total în timp ce admirați colecția impresionantă de arbori care acoperă o suprafață de 70.000 m2 și adăpostește exemplare unice de arbori precum măslini ce datează încă din perioada romană.

Gradina Monte

Tot aici vă așteaptă grădini japoneze încântătoare și mozaicuri ce înfățișează momente importante din istoria portugheză.

Gradina japoneza - Gradinile Tropicale ale Palatului Monte - Funchal

Toboganul

O experiență inedită pe care chiar ar trebui să o încerci când vizitezi Madeira este toboganul, Carro de Cesto, care coboară din apropierea Palatului Monte până în Livramento, o suburbie din Funchal. Săniile din răchită sunt conduse (sau mai bine zis, împinse) de doi carreiros îmbrăcați în straie albe, pălărie de paie și încălțăminte specială care să-i ajute la tracțiune. Drumul este șerpuit și coborârea durează aproximativ 10 minute. Cu siguranță vei avea parte de distracție!

Carro de Cesto – Sursă imagine

Vinul de Madeira

Probabil ai auzit de faimosul vin de Madeira. Și poate te-ai întrebat ce îl face atât de special. Ce e deosebit la vinul de Madeira este procesul de vinificație, care presupune încălzirea vinului la o temperatură de 40-50 grade Celsius pentru o perioadă de cel puțin trei luni, urmată de o altă perioadă de repaus de trei luni.

Producătorii de vin din Madeira au descoperit aroma specială pe care căldura o conferă vinului după ce au gustat din vinul depozitat la căldură pe punțile marinarilor.

Dacă vizitezi Madeira, trebuie neapărat să treci printr-o cramă de vin ca să te convingi de gustul aparte al vinului local, experiență inclusă într-un circuit turistic.

Frumusețile naturale din Madeira

Orașul Funchal este plin de muzee fabuloase, biserici și clădiri cu o istorie ce se întinde de-a lungul secolelor. Însă cele mai impresionante bijuterii ale insulei Madeira se găsesc în aer liber.

Camara de Lobos

La vest de Funchal, la aproximativ 40 de minute de mers cu mașina, se află orașul Camara de Lobos. Un oraș pitoresc deosebit unde bananele și strugurii se coc din abundență pe terase, câmpurile de la baza dealurilor sunt pline de legume, iar fructele de mare sunt uscate pe malul apei.

Camara De Lobos - Portul Cabo Girao

Zona pe care se află orașul este considerată a fi locul unde exploratorul João Gonçalves Zarco, cel care a descoperit arhipelagul Madeira, a debarcat prima oară. Zona a fost botezată Camara de Lobos (“foci”) pentru că aici se afla o mare colonie de animale marine. Un alt lucru interesant ce merită menționat este că Sir Winston Churchill a fost inspirat să picteze orașul atunci când își petrecea concediile în Madeira.

Cabo Girao

Deasupra orașului Camara de Lobos se înalță o stâncă înaltă, Cabo Girao, care atrage atenția a sute de vizitatori pe zi. Este considerată a fi cea mai înaltă faleză din Europa și este amenajată cu o platformă de sticlă transparentă pentru a oferi priveliști uluitoare.

Platforma Cabo Girao

Porto Moniz

Porto Moniz este un mic oraș absolut fermecător situat pe vârful coastelor nord-vestice ale Madeirei, într-o regiune cuprinsă de munți falnici și priveliști uimitoare asupra albastrului infinit al Oceanului Atlantic. Motivul principal pentru care orașul este atât de popular o reprezintă complexul de bazine naturale ce s-au format în urma răcirii lavei.

Porto Moniz - Madeira 01

Platoul Paul da Serra

Pe drumul între Funchal și Porto Moniz puteți admira Paul da Serra, cel mai extins platou natural din Madeira care se întinde pe o suprafață de 24 km2. Regiunea este acoperită de o pădure tânără compusă din mai multe specii de arbori și plante, printre care și thymus micans, o specie endemică masivului montan central al Madeirei. Pentru că zona este favorabilă parcurilor eoliene, toată energia eoliană produsă pe insulă își are originea aici.

Paul da Serra - Madeira

Pico de Arieiro

Pico de Arieiro este al treilea vârf ca înălțime de pe insula Madeira (1.818 m) și este un loc de unde poți avea parte de priveliști extraordinare. În cele mai multe zile, poți privi în jos către nori iar, dacă este senin, poți vedea insula Porto Santo care se află la aproximativ 50 km spre nord-est.

Satul Santana

Santana este o municipalitate din Madeira, situată într-o regiune muntoasă denivelată, iar numele reprezintă prescurtarea de la Sfânta Ana. Santana este cunoscut pentru casele tradiționale unice, construite cu acoperișuri înclinate acoperite de paie, pereți albi, uși roșii și ferestre cu toc albastru. Acest tip de case erau folosite de fermieri în timpul colonizării insulei, iar cele care au supraviețuit sunt întreținute pentru importanța turistică.

Funchal_01

Sperăm că acest articol ți-a stârnit entuziasmul de a vizita această insulă bijuterie a Atlanticului. Te invităm să descoperi detaliile despre itinerariul circuitului de 8 zile în Madeira.