E pentru prima oară când mergi în vacanță la Istanbul?

Având în vedere că Istanbul este cel mai mare oraș din Turcia și printre cele mai mari din lume, planificarea primei vizite poate fi copleșitoare. Doar numărul de moschei este uluitor, aproximativ 3000, la care se adună și restul monumentelor istorice și muzeelor care merită o vizită.

Și, ca în majoritatea destinațiilor, o vacanță de câteva zile nu îți va permite să vizitezi și să experimentezi chiar tot ce are de oferit Istanbulul. Așa că e foarte important să te documentezi și să îți propui din timp ce vei vizita pentru a profita cât mai mult de timpul petrecut acolo.

Ca să te ajutăm cu planificarea unei vacanțe perfecte, am creat acest articol în care vom vorbi despre cele mai impresionante obiective din care poți alege când ești pentru prima oară la Istanbul.

Am grupat obiectivele pe zone, în funcție de amplasarea lor, pentru a-ți fi mai ușor să îți planifici fiecare zi fară a fi nevoit să pierzi mult timp pe drum deplasându-te dintr-un loc în altul.

Zona Sultanahmet

 • Hagia Sofia
 • Moscheea Albastră
 • Basilica Cistern
 • Muzeul Topkapi
 • Marele Bazar

Zona Eminonu

 • Moscheea Suleymaniye
 • Bazarul de mirodenii
 • Moscheea Yeni
 • Portul Eminonu
 • Podul Galata
 • Croazieră pe Bosfor

Zona Beyoglu

 • Turnul Galata
 • Bulevardul Istiklal
 • Piața Taksim
 • Palatul Dolmabahce

Zona Sultanahmet

Sultanahmet este un cartier din Faith, Istanbul, și reprezintă una dintre cele mai importante zone ale orașului, aici adăpostindu-se monumente marcante precum Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi și Basilica Cistern.

Hagia Sofia

Cu cei aproape 1500 de ani de existenta, Muzeul Hagia Sofia (Sfânta Sofia) este una dintre cele mai vechi și pline de istorie construcții din lume și reprezintă cel mai important locaș religios al creștinismului. Ea reușește să impresioneze atât prin dimensiuni, cât și prin arhitectura bizantina și decorul cu mozaicuri și coloane de marmura.

sylwia-bartyzel-eU4pipU_8HA-unsplash

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră, sau Moscheea Sultan Ahmed, reprezintă unul din simbolurile Turciei, fiind și cea mai cunoscută moschee din Istanbul. Moscheea a fost construită de sultanul Ahmed I între anii 1609 și 1616 cu dorința de a ridica un edificiu mai măreț decât cel mai important de la acea vreme – Hagia Sofia.

Moscheea Albastra

Numele de Moscheea Albastră a fost dat de cele aproximativ 20.000 de plăci de faianță albastră Iznik care decorează interiorul. Un alt aspect fascinant la această moschee este faptul că e singura moschee care are șase minarete, spre deosebire de restul care au doua sau patru.

Basilica Cistern

Basilica Cistern, sau Palatul Scufundat (Yerebatan Sarnıc), reprezintă cea mai mare cisternă dintre cele câteva sute de cisterne antice care se află sub Istanbul.

Basilica Cistern

A fost construită în secolul al VI-lea în timpul împăratului Justinian I și se află în apropiere de Hagia Sofia, pe peninsula istorică Sarayburnu. Coloanele fascinante de marmură ce se înalță din apă, luminițele difuze și diversitatea de pești ce te învăluie crează o atmosferă unică pe care nu o vei mai găsi în altă parte.

Muzeul Topkapi

Palatul Topkapi este cel mai vizitat muzeu din Turcia, având o importanță istorică și culturală deosebită. Palatul a fost ridicat pe cea mai înalta colină, cu vedere la Marea Marmara, Bosfor și Cornul de Aur și a servit drept reședință sultanilor otomani timp de 400 de ani.

topkapi palace

El a reprezentat mai mult decât o simplă clădire, a fost un mini-oraș unde locuiau în jur de 4000 de persoane. Astăzi, în complexul Topkapi se pot vizita numeroase clădiri și încăperi ce găzduiesc exponate care mai de care – de la porțelanuri, până la armuri și manuscrise medievale.

Marele Bazar

Dacă ai suficient timp la dispoziție, merita să dai o fugă prin Marele Bazar, cel mai mare și cel mai vechi bazar acoperit din lume, datând din 1455. El este, de asemena, și cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia, cu peste 90 milioane de vizitatori anual.

Marele_Bazar

Bazarul se află în zona Eminonu, dar în partea dinspre Sultanahmet. Aici vei da de 61 de străzi acoperite cu peste 3000 de magazine unde se vând de toate: covoare, mobilier, ceramică, încălțăminte, haine, condimente, cărți, și lista poate continua. Dacă ai de gând să faci cumpărături, fii pregătit să te tocmești pentru că prețurile sunt rareori fixe.

Zona Eminonu

Eminonu este este un fost district al Istanbulului, în prezent reprezentând un sfert din districtul Faith. Aici este punctul central al unei istorii de o bogăție considerabilă, găzduind multe dintre cele mai cunoscute repere din Istanbul precum Moscheea Suleymaniye, Portul Eminonu, Bazarul de mirodenii, Moscheea Yeni și Podul Galata.

Moscheea Suleymaniye

Moscheea Suleymaniye, sau Moscheea lui Soliman, este una dintre cele mai mari și cunoscute din țară.

moscheea Suleymaniye

A fost construită după modelul moscheii Hagia Sofia între anii 1550 și 1558, în perioada Imperiului Otoman, de către sultanul Soliman. Moscheea a fost restaurată complet în 1956 după ce a fost afectată de multiple incendii și cutremure. La momentul construirii moscheii, aceasta avea cea mai înalt dom, însă puțin mai mic în diametru decât Hagia Sofia.

Moscheea Yeni

Moscheea Yeni, Noua Moschee (Yeni Camii), sau Moscheea Sultan Valide, este o moschee imperială otomană situată pe la intersecția golfului Cornul de Aur cu strâmtoarea Bosfor, la capătul sudic al podului Galata.

Moscheea Yeni

Planul moscheei a fost inspirat de planurile de la Moscheea Sehzade și Moscheea Albastră. Exteriorul este compus din șaizeci și șase de cupole și semicupole, sprijinite pe coloane suple și unite prin arcuri. Impunătoarea moschee domină Piața Eminonu și reprezintă un pol de reper atât pentru vizitatori, cât și pentru localnici.

Bazarul de mirodenii

Bazarul cu mirodenii, denumit și Bazarul Egiptean, este o adevărată ispită pentru papilele gustative.

Bazarul de mirodenii

Aici nu o să găsești doar o varietate incredibilă de condimente precum scorțișoară, boia, coriandru, cardamon și multe altele, o să fii tentat și de numeroasele dulciuri turcești. Printre dulciurile care cu siguranță îți vor lasă gura apă se numără baklavaua și halvaua. Și, să nu fi surprins dacă vânzătorii te vor întâmpina cu mostre gratuite de rahat turcesc.

Portul Eminonu

Transportul naval fiind transportul public de bază în Istanbul, nu e de mirare că Eminonu este cel mai aglomerat chei al orașului. De aici pleacă feriboturi spre toate cartierele Istanbului. Portul Eminonu este cunoscut printre vizitatori mai ales pentru faimoasele sandvișuri cu pește proaspăt.

Eminonu

Podul Galata

Construit în secolul al VI-lea, Podul Galata ce traversează golful Cornul de Aur a câștigat o reputație incredibilă de- lungul timpului, ajungând subiectul multor picturi, scrieri și piese de teatru. Poți traversa podul în plimbare, admirând panorama orașului, numeroasele feriboturi și pescari și orizontul dominat de minarete.

Galata_Bridge_From_Tower
Sursă imagine: Wikicommons

Croazieră pe Bosfor

O croazieră pe Bosfor reprezintă una dintre activitățile pe care nu trebuie să le ratezi la prima vizită în Istanbul deoarece îți oferă o imagine de ansamblu fascinantă. În timpul croazierei, poți admira atât vilele miliardarilor tuci, cât și monumentele istorice precum Palatul Beylerbey, Fortăreața Asiei, Fortăreața Europei, Palatul Dolmabahce și multe altele.

Croaziera Bosfor

Dacă ai timp, îți sugerăm să alegi o croazieră până la Anadolu Kavagi pentru a vedea cât mai multe și pentru a te bucura de contrastul dintre partea europeană, aglomerată, cu străzi înguste și partea asiatică, cu zone aerisite și străzi largi.

Zona Beyoglu

Odată ce treci Podul Galata, ajungi în Karakoy (Galata antică), unul dintre cele mai vechi și istorice cartiere ale Istanbulului situat în districtul Beyoglu. Beyoglu adăpostește foarte multe obiective istorice, printre care se numără Turnul Galata, Bulevardul Istikal și Piața Taksim.

Turnul Galata

Turnul Galata reprezintă un obiectiv foarte popular pentru că oferă vizitatorilor oportunitatea de a admira impresionanta panoramă a orașului Istanbul de la o înălțime de aproximativ 67 m.

Turnul Galata

În capătul turnului există un restaurant cu balcon, punctul principal de interes. Deși drumul până la vârful turnului se poate dovedi a fi puțin anevoios, priveliștea ce te așteaptă sus merită cu siguranță efortul!

Bulevardul Istiklal

Din apropierea Turnului Galata pornește o stradă foarte aglomerată, mai exact Bulevardul Istiklal, sau Istiklal Caddesi, unul dintre cele mai cunoscute bulevarduri din Istanbul. El reprezintă o stradă pietonală de 1.4 km, plină cu magazine, galerii de artă, teatre, cafenele, restaurante și terase.

Bulevardul Istiklal

Piața Taksim

În capătul Bulevardului Istikal se deschide Piața Taksim, inima cartierului Beyoglu, o zonă aglomerată și plină de viață. Aici toate clădirile sunt noi și moderne, ascunzând numeroase magazine, cinematografe, cafenele, baruri și cluburi de noapte.

Piata Taksim
Sursă imagine

Palatul Dolmabahce

Dacă te avânți spre cartierul Besiktas, nu departe de Piața Taksim, vei ajunge la Palatul Dolmabahce, cea mai luxoasă reședință din Turcia ce a servit drept așezământ ultimilor șase conducători ai Imperiului Otoman.

Palatul Dolmabahce

Construcția palatului a durat 13 ani, având nu mai puțin de 285 de camere, fară a lua în considerare holurile, băile și anexele. Odată intrat în palat, rafinamentul occidental te va lăsa fară respirație. Sala Muayede cu o cupolă de 25 m diametru și 36 m înălțime de care atârnă un candelabru de 4 tone și jumătate, terasa cu cele 56 de coloane sculptate, balustradele de cristal, candelabrele grandioase, șemineurile elegante – toate contribuie la o experiență inedită în care vei fi transpus în perioada de glorie a Turciei.

Unde să stai în Istanbul

Dacă încă nu te-ai decis la un loc de cazare în Istanbul, noi îți recomandăm câteva hoteluri ce merită luate în considerare. Accesează linkurile pentru a descoperi informații despre oferte.

Posibil să te intereseze și articolul nostru despre Cele mai Impresionante Moschei din Istanbul.