Amsterdam este un oraș celebru pentru istoria bogată, muzeele numeroase, rețeaua de canale și arhitectura impresionantă. Reprezintă, cu siguranță, unul din orașele pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață.

Și dacă te bate gândul să îți planifici o excursie în captivantul Amsterdam, de ce să nu o faci în cea mai frumoasă perioadă din an? Mai exact, primăvara, atunci când Olanda e îmbătată de peisajele multicolore și se dă drumul la Festivalul Lalelelor.

Olanda lalele

În Olanda, lalalele înfloresc în jurul lui aprilie, iar atracția principală o reprezintă Grădinile de lalele Keukenhof. Însă, pe parcursul Festivalului Lalelelor, poți admira florile multicolore în nu mai puțin de 85 de locații, incluzând zonele publice din Amsterdam, grădinile muzeelor și ale hotelurilor, precum și în jurul clădirilor notabile din centrul orașului.

Noi am pregătit pentru tine un circuit de 5 zile în care vei putea experimenta vibrantele flori de lalea în timp ce descoperi pe îndelete bogățiile culturale și istorice ale Amsterdamului.

În acest articol vom vorbi despre cele mai importante obiective de care te poți bucura într-un circuit în Amsterdam.

Tur al orașului Amsterdam

Lista cu lucruri de văzut și făcut în Amsterdam este, probabil, interminabilă. Amsterdam are cel mai mare număr de muzee pe metru pătrat dintre toate orașele lumii, peste 400 de muzee. Însă, vom vorbi despre principalele obiective de vizitat, în special dacă ești pentru prima oară în Amsterdam.

Piața Dam

Un tur în Amsterdam începe cu Piața Dam, piața din centrul istoric al orașului. Pentru că aici se găsesc multe clădiri importante și se organizează evenimente populare, acesta este unul dintre cele mai notabile puncte ale orașului.

Printre obiectivele notabile din Piața Dam se numără:

Palatul Regal (Koninklijk Paleis)

Palatul a fost construit între anii 1648 – 1665 în stilul clasic al Țărilor de Jos și este unul dintre cele trei palate încă utilizate de familia regală olandeză pentru ceremonii, vizite de stat și alte recepții oficiale. Atunci când nu este folosit de către familia regală, vizitatorii pot explora interiorul pentru a descoperi istoria bogată a clădirii.

Royal palace amsterdam

Biserica Nouă (Nieuwe Kerk)

Biserica gotică din secolul al XV-lea a găzduit multe evenimente de-a lungul anilor însă, în ziua de azi, este utilizată ca spațiu expozițional, concerte de orgă și pentru ceremonii și nunți regale.

Nieuwe Kerk Amsterdam
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Muzeul de ceară Madame Tussaud’s

Aici se găsește o colecție impresionantă de figuri de ceară unde te poți poza alături de personajele tale preferate, de la Lady Gaga la Einstein. O nouă expoziție interactivă iți permite să intri la propriu în capodoperele marilor artiști olandezi precum Piet Mondrian, Vincent Van Gogh sau Rembrandt.

Muzeu de ceara Madame Tussaud

Piața de Flori

Piața cu Flori, cunoscută sub numele de Bloemenmarkt, e cu siguranță un obiectiv pe care nu vrei să îl ratezi, mai ales dacă vizitezi Amsterdamul în perioada înfloririi lalelelor.

 

Bloemenmarkt

Bloemenmarkt este o piață plutitoare pe canalul Singel ce cuprinde 15 magazine unde vei fi pur și simplu fascinat de multitudinea de culori ce te înconjoară. Magazinele pun la dispoziție o varietate de tipuri de flori (nu numai lalele), semințe, bulbi și suveniruri.

Museumplein

Museumplein reprezintă inima culturală a Amsterdamului, cartierul utopic pentru iubitorii de artă. Aici se adăpostesc trei muzee majore – Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh și Muzeul Stedelijk.

Rijksmuseum

Rijksmuseum este muzeul național olandez dedicat artelor și istoriei și reprezintă cel mai mare muzeu de artă din Olanda. El a fost fondat la Haga în 1798 și mutat la Amsterdam în 1808, inițial în Palatul Regal. Clădirea actuală a fost proiectată de Pierre Cuypers și a fost inaugurată în 1885.

Rijksmuseum Amsterdam

În muzeul Rijksmuseum se adăpostesc peste 8000 de obiecte de artă și istorie din colecția totală de 1 milion de obiecte datând din Evul Mediu până în prezent. Printre exponate se regăsesc opere de artă ale lui Rembrandt, Fran Hals și Johannes Vermeer.

Muzeul Van Gogh

Nicio vizită la Amsterdam nu e completa fară a-i aduce un omagiu pictorului olandez postimpresionist, Vincent Van Gogh.

Muzeul Van Gogh

Clădirea modernă care îi poartă numele găzduiește peste 1000 de picturi, desene și scrisori ale artistului. Colecția impresionantă, nu doar că îți va da posibilitatea de a te apropia de lucrările de artă pe care le vei recunoaște instantaneu, dar îți va oferi și oportunitatea de a urmări dezvoltarea artistului și de a afla mai multe despre artiștii care l-au inspirat și pe care i-a inspirat.

Muzeul Diamantelor

Royal Coster Diamonds este cea mai veche fabrică de șlefuire a diamantelor din lume și a fost fondată în 1840. Șlefuitori de diamante de la această organizație au lucrat la câteva capodopere istorice precum Koh i Nor, diamantul montat pe Coroana Reginei Maria.

Koh-I-Noor
Sursă Imagine: Wikimedia Commons

În 2007, Royal Coster Diamonds au fondat Muzeul Diamantelor unde se găsește o colecție permanentă de bijuterii cu diamante și care le oferă vizitatorilor oportunitatea de a afla mai multe despre istoria prelucrării diamantelor, procesul de șlefuire și despre cum Amsterdam a devenit “Orașul Diamantelor”.

Croazieră pe Canalele Amsterdamului

Capitala Olandei are peste 100 km de canale, în jur de 90 de insule și 1500 de poduri. Cele trei canale principale (Herengracht, Prinsengracht și Kreizengracht), construite în secolul al XII-lea, formează o centură ce înconjoară orașul.

Cercul de canale este cunoscut sub denumirea de Grachtengordel și oferă o priveliște incredibil de frumoasa atât ziua cât și noaptea atunci când luminile de pe poduri sunt aprinse, dând viață unui peisaj magic.

Croaziera pe canale Amsterdam

O plimbare ghidată cu barca de-a lungul canalelor este o modalitate excelentă de a intra în atmosfera orașului în timp ce vei afla o mulțime de lucruri interesante despre atracțiile pe care le vei vedea pe traseu. Sunt multe croaziere pe canale din care poți alege, de la simple experiențe turistice la croaziere de noapte cu lumânări, vin și mâncare.

Grădinile de lalele Keukenhof

O vizită la Grădinile de lalele Keukenhof reprezintă o experiență unică și de neuitat pentru toată lumea!

Parcul cu flori are 32 de hectare unde, în fiecare an, peste 7 milioane de bulbi sunt plantați toamna pentru a înflori primăvara, cu o varietate de 800 de lalele diferite. Parcul de lalele are o temă specifică în fiecare an, așa că, evenimentele, lucrările de artă și grădinile sunt adaptate temei. Tema pentru anul 2020 este “Lumea Culorilor”.

Keukenhof

În plimbarea prin Keukenhof vei avea o vedere spectaculoasă asupra grădinilor cu flori și nu numai. Aici vei găsi iazuri, copaci cu o vârstă de peste 160 de ani, o moară ce datează din 1892, pavilioane cu diverse baruri și restaurante și, nu în ultimul rand, cel mai mare parc de statui din Olanda realizate de artiști naționali și internaționali.

Heineken Experience

Amsterdamul mereu a fost un oraș ideal pentru iubitorii de bere. Aici se regăsesc o varietate de tipuri de bere și de locuri speciale pentru degustare, însă cel mai distins nume este Heineken. După ce Heineken a deschis o fabrică de bere mai mare și mai modernă la periferia orașului, în 1991 au transformat vechea fabrică într-un muzeu.

heineken-bottle-1478385

Muzeul se numește Heineken Experience și constă în 4 etaje populate de exponate multimedia, artefacte relevante fabricării berii și un bar de degustare. O atracție inedită o reprezintă și “Brew Your Ride”, o experiență multimedia care poartă vizitatorii prin procesul complex de fabricare a berii Heineken.

Cartierul Roșu (Red Light District)

Popularul Red Light District din Amsterdam, cunoscut și sub denumirea de De Wallen, este faimos pentru vitrinele cu lumină roșie care simbolizează prostituția legală și femei îmbrăcate sumar. Însă Cartierul Roșu nu este doar despre prostituție.

amsterdam-canal-lights-red-light-district

În Cartierul Roșu se regăsesc mai multe muzee.

Muzeul Allard Pierson – Este un muzeu ideal pentru cei pasionați de arheologie. Aici se găsesc artefacte din Egiptul Antic, Orientul Apropiat, Grecia, Etruria și Imperiul Roman.

Muzeul Hash – Deoarece canabisul este legal în Olanda, acesta reprezintă un subiect fascinant pentru mulți vizitatori. La Muzul Hash poți afla mai multe despre istoria canabisului și a cânepii și despre relația dintre soiurile industriale și psihoactive.

Muzeul Secretelor Luminilor Roșii – Acesta este singurul muzeu de prostituție din lume. Aici poți învață mai multe despre istoria prostituției în Amsterdam și despre cum e să lucrezi în ferestrele din Cartierul Roșu.

Oude Kerk / Biserica Veche – Oude Kerk, cunoscută și drept Biserica Veche, reprezintă cea mai veche clădire din Amsterdam. Aceasta construcție gotică este o adevărată capodoperă arhitecturală, și este imposibil să nu iți fure atenția când treci pe lângă ea.

1391002163-amsterdam-sights-oudekerk-b

Biserica a fost construită la începutul anilor 1300 și acum este un centru pentru artă contemporană. Găzduiește, de asemenea, și o expoziție permanentă dedicată istoriei sale și a orașului Amsterdam.

Obiective din apropierea Amsterdamului

Dacă petreci câteva zile în Amsterdam, ideal ar fi să aloci o zi pentru o excursie la Delft – Rotterdam – Haga și măcar jumătate de zi pentru a te plimba prin satele pescărești. Aici vei găsi obiective fascinante, vei aprofunda istoria și cultura olandeză și vei avea oportunitatea de-a experimenta viață liniștită a olandezilor înainte de Revoluția Industriala.

Excursie Delft – Rotterdam – Haga

Delft

Orașul Deflt este faimos pentru ceramica albastră de Delft, foarte comună în casele olandeze. Într-un tur prin acest oraș poți vizita fabricile de ceramică încă existente pentru a afla mai multe despre istoria fascinantă a ceramicii și despre cum se prelucrează. Merită să faci o oprire și în Piața Centrala unde se află Biserica Nouă construită în 1396.

Delftware

Rotterdam

Rotterdam este al doilea cel mai mare oraș din Olanda și cel mai mare și aglomerat port din Europa. Spre deosebire de alte orașe olandeze, cu străzi micuțe și canale vechi, Rotterdam este o adevărată metropolă modernă, cu arhitectură și artă contemporana.

Printre principalele atracții din Rotterdam se numără casele cubice. Proiectate de arhitectul Piet Blom și finalizate în 1984, fiecare casa cubică imită în mod abstract forma unui copac, împreună creând o pădure urbană.

boudewijn-huysmans-1ExMOQorrNQ-unsplash

Pentru o vedere panoramică asupra orașului Rotterdam, nu rata ocazia de a te urca în Turnul Euromast. Acesta a fost construit în 1960 și dispune de o platformă de observare la 96 m înălțime.

Haga

Orașul Haga este sediul guvernului țării și orașul de reședință al Familiei Regale. El reprezintă, de asemenea, un oraș al artelor ce a găzduit numeroși artiști de seamă de-a lungul timpului, atrași probabil de arhitectura, străzile spațioase și piețele elegante.

binnenhof haga

Fiind un oraș plin de istorie, Haga adăpostește numeroase muzee și galerii de artă. Printre cele mai importante obiective se numără Palatul Regal, Palatul Păcii, Galeria regală de pictură Mauritshuis, complexul de clădiri Binnenhof și coasta Scheveningen.

Satele pescărești Zaans Schans, Volendam și Marken

Morile de vânt și lalele sunt emblemele Olandei pe care toată lumea le recunoaște instantaneu. Însă, pentru a le vedea în toată splendoarea lor, trebuie să te îndepărtezi puțin de Amsterdam și să pășești în “Olanda Veche”, în satele pitorești în care timpul pare că a stat pe loc.

Zaans Schans

Zaans Schans este un sat pescăresc situat de-a lungul râului Zaan. Datorită colecției extraordinare de mori de vânt perfect conservate, acesta este satul ideal pentru a intra în atmosfera Olandei Vechi.

Zaans Schans

Volendam

Volendam este poate cel mai vizitat și cel mai renumit sat pescăresc din Olanda. Este faimos în primul rand pentru vechile sale bărci pescărești și pentru costumele populare pe care unii localnici le mai poartă și astăzi.

Volendam boats

Marken

În secolele XIX-XX, satul Marken a primit o atenție considerabilă din partea etnografilor, folcloriștilor și antropologilor deoarece considerau micul sat pescăresc a fi o relicvă a culturii naționale tradiționale care avea să dispară odată cu modernizarea Olandei. Cea mai mare atracție turistică din Marken o reprezintă casele caracteristice din lemn.

Marken

Sperăm că acest articol ți-a stârnit curiozitatea de-a vizita Amsterdamul în perioada înfloriri lalelelor!


Găsești mai multe detalii despre oferta circuitului de 5 zile în Amsterdam de Festivalul Lalelelor accesând acest link.