Grecia este una din destinațiile preferate de vacanță ale turiștilor de pretutindeni.

Țara cu unul dintre cele mai întinse litoraluri a devenit din ce în ce mai populară cu fiecare an. În 2018, mai mult de 28 de milioane de turiști au ales să își petreacă vacanța în Grecia.

Plajele incredibile, arhitectura de o importanță deosebită, mâncarea tradițional grecească și viața de noapte foarte activă, sunt doar câteva din motivele pentru care Grecia este o destinație atât de populară pe timp de vară și nu numai.

emily-karakis-XrY8y3XGIfU-unsplash

În acest articol vom vorbi despre motivele principale pentru care și tu ar trebui să adaugi Grecia pe lista ta cu destinații de concediu.

Imposibil să nu găsești un loc pe gustul tău

Cele aproximativ 6000 de insule care se regăsesc pe teritoriul Greciei reprezintă în jur de o cincime din suprafața totală a țării. Chiar dacă doar circa 200 din ele sunt locuite, acestea sunt suficiente pentru a avea o mulțime de destinații din care să alegi.

Creta-island-Grecia

Când își planifică vacanța în Grecia, mulți turiști se îndreaptă către Atena sau către cele mai populare insule – Creta, Rodos și insulele Ciclade care includ Santorini și Mykonos. Cu siguranță ai văzut multe poze din aceste locuri, acestea având un peisaj incredibil.

Diversitatea culturală și arhitecturală

Grecia este mărginită de Marea Egee, Marea Mediterană și de Marea Ionică. Este situată într-o zonă unde, de-a lungul timpului, a fost influențată cultural și arhitectural de Europa, Asia și Africa.

simonopetra-4766384_1920

Grecia este o țară incredibil de frumoasă care adăpostește 18 obiective și zone intrate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, incluzând Munții Athos și Meteor.

Plaje incredibile

Cu o vreme plăcuta e tot parcursul anului, Grecia are o mulțime de plaje minunate și diverse, este imposibil să nu gaseti una exact pe gustul tău.

Plaja Elafonissi, Creta

Plaja Elafonissi este un loc cu totul spectaculos, câștigând ani de-a rândul un loc în topul celor 10 cele mai frumoase plaje din Grecia.

Elafonissi

Ce face plaja Elafonissi atât de deosebită este nisipul în nuanțe de roz ce mărginește apa limpede de-un albastru azuriu.

Plaja Navagio, Zakynthos

Plaja Navagio, tradus “Epava”, din Zakynthos este un paradis cu nisip fin, stânci uriașe și ape cristaline de un albastru captivant.

Navagio Beach

Principala atracție o reprezintă epava ce se află pe plajă din 1980. Peisajul spectaculos face ca plaja Navagio să fie cea mai fotografiată plajă din Grecia.

Plaja Seitan Limania, Creta

Plaja Seitan Limania se afla la cca 20km de Chania. Fiind o plajă neamenajată (fară șezlonguri, restaurante, dușuri), te poți bucura în voie de peisajul natural pe care aceast colț de rai îl are de oferit.

Seitan Limania

Plaja nu este chiar ușor accesibila, fiind nevoit să parcurgi drumul până acolo și să mergi circa 15 minute pe un drum neamenajat, cu încălțăminte adecvată. Însă peisajul de care vei da merită tot efortul.

Golful Limnionas, Zakynthos

Golful Limnionas este ideal pentru amatorii de plaje stâncoase, cu o priveliște luată dintr-un cadru de film.

Porto Limnionas beach Zakynthos, Greece
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Apa cristalină și diversitatea animalelor marine face că acest golf să fie excelent pentru snorkeling. Accesul în apă se face direct de pe stânci, așa că fii pregătit pentru un pic de aventură.

Obiective istorice importante

Grecia are o istorie foarte bogată, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție multe obiective pe care să le vizitezi.

Partenonul

Partenonul este situat pe acropola Atenei, reprezentând templul dedicat zeiței Atena. Templul este construit din marmură de Pantelic și adăpostește faimoasa statuie a Atenei.

arthur-yeti--zoe4nviem4-unsplash

Construcția Partenonului a început în 447 i.Hr, în timpul Imperiului Atenian, din inițiativa lui Pericle, și a fost terminat în 438 i.Hr. Partenonul este opera sculptorului Phidias, unul dintre cei mai importanți reprezentați ai culturii clasice grecești.

Parteonul este una dintre cele mai importante monumente din lume, fiind un simbol al Greciei Antice și al civilizației vestice. Construcția este considerată a fi zenitul ordinului doric iar sculpturile ce decorează Partenonul reprezintă apogeul artei grecești.

Delfi

Delfi este un loc popular de pelerinaj pentru cei ce își doresc să primească îndrumare de la Oracolul delfic, care a fost unul din centrele religiei grecești timp de sute de ani. Templul a fost dedicat lui Apollo, iar, în timpurile vechi, Oracolul era consultat pentru afaceri politice și domestice.

cosmic-timetraveler-te2hE5S9d78-unsplash

Templul a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului, cele mai vechi ruine aparținând unei construcții din secolul VII i.Hr. Ruinele care pot fi vizitate în ziua de azi datează din 373, aparținând templului reconstruit în urma unui cutremur. Aici se regăsesc rămășițele unui templu, ale unui stadion, unui teatru și alte ruine antice.

Muntele Olimp

Daca ești fan al peisajelor montane, nu poți rata Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia (2917m). Muntele Olimp este foarte cunoscut pentru varietățile de plante și animale, însă nu este singurul lucru ce face ca acest munte să fie cu totul deosebit.

12-greek-gods-mount-olympus-greece-1170x508

Muntele Olimp era considerat a fi lăcașul zeilor și locul unde se afla tronul lui Zeus. Homer specifica în opera sa că Olimpul era locul comun al celor trei zei – Zeus, Poseidon și Hades, acesta fiind locul unde aceștia trăiau și de unde coborau printre muritori.

Viață de noapte vibrantă

Pentru că grecii sunt un popor foarte vesel, e de așteptat ca și viață de noapte să fie vibrantă și diversă. Pe insulele din Grecia sunt amenajate o mulțime de baruri pe plajă și cluburi de noapte cu DJ, făcând să fie aproape imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău.

party-grece

Dacă vrei să petreci până dimineața, sau macar să experimentezi puțin din ce au grecii de oferit la capitolul distracție, insulele Corfu, Zakynthos și Rhodos sunt cele mai populare pentru astfel de evenimente. Cu toate astea, oriunde te-ai duce în Grecia o să găsești localuri cu petrecăreți ce dansează până în zori.

Bucătărie tradițională delicioasă

Fructe de mare

Pentru că Grecia are unul dintre cele mai întinse litoraluri din Europa, e de așteptat că aici să găsești o mulțime de specialități cu fructe de mare. Poți savura preparate cu homar, caracatiță, midii și pește prăjit.

seafood

Măslinele

Nu putem vorbi despre alimente specifice Greciei fară a menționa bine-cunoscutele măsline. Măslinele au jucat un rol foarte important în societatea grecească timp de mii de ani, și nu doar în timpul mesei.

olives

Uleiul extras din măsline a fost folosit ca și combustibil pentru lampă, în medicina și pentru ritualuri. Măslinele reprezintă un element important din dieta grecilor, fiind mâncate că gustări, adăugate în diverse preparate, iar uleiul de măsline fiind folosit în majoritatea felurilor de mâncare.

Gyros

Gyros reprezintă chintesență “mâncării de strada” grecești.

gyros

Gyrosul este un derivat al donerului care a fost dezvoltat în secolul al 19-lea în Imperiul Otoman și conține carne rotisată, cartofi prăjiți, salată verde, ceapă, roșii și tzatziki. În mod tradițional, în Grecia, gyrosul se face cu carne de porc sau pui.

Feta

Feta este cea mai populară brânză din Grecia și a fost prima dată menționată în Odiseea lui Homer. Brânza de oaie a reprezentat o mâncare comună în Grecia antică, și a devenit mai târziu un element important al gastronomiei grecești.

Feta me Meli

Un preparat delicios cu feta este Feta Me Meli – felie de feta înfășurată în aluat, coaptă la cuptor și acoperită cu miere.

Baclava

Deși baclavaua este un desert turcesc la origine, ea este prăjitură națională atât în Turcia cât și în Grecia și Bulgaria.

Baklava

Preparată din nuci, miere, unt și foi de aluat și acoperită cu sirop după coacere, baclavaua este una dintre delicatesele pe care nu le poți rata cât ești în Grecia.

Unde se stai în Grecia

Fiind o țară extrem de dezvoltată turistic, în Grecia se găsesc o mulțime de spații de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. Important este să îți setezi bugetul, să te hotărăști care sunt cel mai importante aspecte pentru tine (de exemplu plaja, facilitățile hotelului sau obiectivele turistice din apropiere), iar apoi să cauți cea mai bună ofertă pentru o vacanță ideală.

În continuare iți vom lasă câteva recomandări de hoteluri unde poți petrece un sejur relaxant în Grecia.

Porto Platanias Village Resort 4
Porto Platanias Village Resort 4* – Creta

Creta

Ionian Park Hotel 4
Ionian Park Hotel 4* – Corfu

 

Corfu

 

Amilia Mare Beach Resort 5
Amilia Mare Beach Resort 5* – Rodos

Rodos

Galaxy Beach Resort
Galaxy Beach Resort 5* – Zakynthos

Zakynthos

Hotel Aliki 4
Aliki Hotel 4* – Lefkada

Lefkada

 

Santo Miramare Resort
Santo Miramare Resort 4* – Santorini

Santorini


Acceseaza site-ul Probooking pentru mai multe oferte de sejur în Grecia și detalii despre hoteluri și prețuri.