Templele sunt edificii religioase și spirituale unde sunt venerate diferite zeități în funcție de religie și reprezintă una dintre cele mai căutate obiective turistice datorită frumuseții lor uluitoare.

În religiile occidentale nu se întâlnește denumirea de templu, acest termen fiind utilizat de religiile orientale – budismul și hinduismul.

Cert este că, indiferent de credința personală, este imposibil să nu găsești vizita unui templu ca fiind o experiență extraordinară; arhitectura, designul și detaliile cu care acestea au fost realizate fiind impresionante.

În acest articol vom vedea care sunt cele mai mari și grandioase temple din lume ce merită vizitate.

Karnak, Egipt

Karnak reprezintă un complex de temple, stâlpi, capele și alte construcții situate pe Valea Nilului, în zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic.

Karnak.jpg

Cea mai importanta clădire din complexul Karnak o reprezintă Templul Amon-Ra, care este și cel mai mare edificiu religios construit vreodată. Suprafta templului este de cca 30 de hectare și are 10 stâlpi dintre care cel mai mare cu o lungime de 113 m și o înălțime de 45 m.

Karnak - coloane
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Structura uriașă a complexului monumental de la Karnak a avut ca scop relevarea măreției divinității. Aleea ce duce la templu este încadrată de sfincși, iar intrarea în templu e formată din piloni și coloane uriașe, sculptate cu statuile faraonilor.

Angkor Wat, Cambodgia

Angkor Wat, situat în regiunea Angkor din Cambodgia, este cel mai mare complex monumental religios din lume, însă el nu mai este funcțional.

Angkor Wat.jpg

Construcția templului a început în prima jumătate a secolului XII, în timpul domniei lui Suryvarman, și a fost dedicat zeului hindus Vișnu. În secolul al XIII-lea, Templul Angkor Wat a trecut de la hinduși la budiști.

Arhitectura templului este o combinație între templu și munte, reprezentare specifică a templelor de stat. El reprezintă Muntele Meru, casa zeilor cu cinci turnuri ce simbolizează cele cinci vârfuri de munte.

Angkor Wat - sculpturi.jpg

Armonia în care a fost construit templul este incredibilă. Maurice Glaize, un important isoric al secolului XX, a declarat: templul „atinge o perfecțiune clasică prin echilibrarea fină a elementelor și dispunerea exactă a proporțiilor sale. Este o lucrare de putere, unitate și stil.”

Sri Ranganathaswamy, India

Sri Ranganathaswamy reprezintă cel mai mare templu hindus încă funcțional din lume și al doilea templu după Angkor Wat, având o suprafață totală de aproximativ 631.000 metri pătrați. El este situat pe insula Srirangam din India.

Sri Ranganathaswamy.jpg
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Templul Sri Ranganathaswamy are o importanță deosebită în religia hindusă, aici având loc o mulțime de festivalui de-a lungul anului ce atrag un număr incredibil de pelerini de peste tot din lume.

Una dintre cele mai importante atracții ale templului o reprezintă sala cu o mie de coloane, Ayiram Kaal Mandapam, care conține 953 de coloane sculptate cu basoreliefuri ale diferitelor zetati, animale sau scene. Templul are 50 de altare care conțin statui și imagini cu diverse zeități și pesonaje mitologice precum Brahma, Vișnu și Garuda. În altarul principal, care este acoperit cu aur, se găsește statuia lui Ranganatha.

Impresionante sunt și cele 21 de gopurama, porți monumentale, cu înălțimi ce variaza de la 44 la 73 de metri. Cea mai mare este Rajagopuram, construită în 1987, spre deosebire de restul ce au fost ridicate în secolele XIV-XVII.

Baalbek, Liban

Baalbek este un sit arheologic, capitala provinciei Bekaa din Liban. În timpul romanilor, orașul a purtat denumirea de Heliopolis.

Baalbek-Templul lui Jupiter.jpg

Orașul Baalbek este încărcat de istorie fiind considerat o minune a lumii antice. Istoria sa merge până în urmă cu 5000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din lume. În timpul Imperiului roman, Baalbek era unul dintre principalele centre religioase.

În Baalbek există un complex de temple, cunoscut sub numele de Triada lui Heliopolis, compus din Templul lui Jupiter, Templul lui Bachus și templul circular dedicat zeiței Venus.

Templul principal al triadei este Templul lui Jupiter (Baal), care era înconjurat de 54 de coloane dintre care doar 6 se mai află în picioare în ziua de azi. Templul lui Bachus este cel mai bine conservat templu roman din lume și este înconjurat de 42 de coloane.

Baalbek-Ruine.jpg

Originea templelor rămâne încă o enigma. Deși se consideră că fenicienii au ridicat primele construcții din zonă, fundația masivă a templelor rămâne încă un mister. Cele trei pietre din fundația Templului lui Jupiter poartă denumirea de Trilithon și cântăresc aproximativ 1000 de tone fiecare, întrecând cu mult până și marile piramide din Egipt.

Tikal, Guatemala

Situl arheologic Tikal, situat în nordul Guatemalei, a fost capitala celui mai puternic stat Maya. Tikal te poartă prin istoria captivantă a civilizației maiașe.

Tikal - templu.jpg

Situl arheologic Tikal ocupă o suprafață de 16 km pătrați și conține cca 3000 de temple și sculpturi maiașe, reprezentând cel mai mare sit arheologic din America Centrală. El a devenit Parc National și o destinație turistică importantă atunci când a intrat pe lista Patrimoniului Mondial USESCO în 1979.

Tikal - templu 02.jpg

Călătoria la Tikal este o adevărată aventură. Impresionantele structuri ale templelor și ruinelor maiase sunt înconjurate de junglă, cu plante exotice și animale sălbatice. De fapt, este considerat că doar 20% din clădirile de la Tikal au fost scoase la lumină, restul fiind încă astupate de junglă.

Jetavanaramaya, Sri Lanka

Jetavanaramaya este o stupă, un monument budist situat în ruinele mănăstirii Jetavana din orașul Anuradhapura din Sri Lanka.

Jetavanaramaya.jpg
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Cu o înălțime de 122 metri, Jetavanaramaya era cea mai înalta stupă și a treia cea mai înaltă structură din lume atunci când a fost construită de regele Mahasena din Anuradhapura între anii 273-301.

Atunci când regatul Anuradhapura a fost abandonat în secolul al XII-lea, stupa a a fost acoperită de junglă. Regele Parakramabahu a reconstruit stupa, reducandu-i înălțimea la 71 de metri. Chiar dacă structura nu mai este cea mai înalta din lume, este în continuare construcția cu cea mai mare suprafață de bază, 233.000 metri pătrați.

Borobudur, Indonezia

Templul Borobudur este situat în orașul Yogyakarta din Indonezia și reprezintă cel mai mare templu budist din lume. El are o formă piramidală cu o bază pătrată de 118 metri lungime. Numele templului provine de la “Vihara Buddha Uhr” ce înseamnă “Mănăstirea budistă de pe deal”.

Borobudur-templu.jpg

Templul Borobudur a fost construit între anii 750 și 850 de către conducătorii dinastiei Sailendra. Inițial, se credea că Borobudur este un palat regal, însă specialiștii au stabilit că acesta a reprezentat un loc de venerație pentru budiști.

Borobudur-sculpturi.jpg

La bază, templul are șase baze pătrate peste care sunt alte trei terase circulare care duc la vârf. Văzut de sus, templul are aspectul unei mandale gigantice. Pereții coridoarelor principale ce duc la vârf unde se afla stupa, sunt sculptați cu simboluri budiste și aspecte ale vieții de acum 1000 de ani. În total sunt 1212 panouri sculptate, acoperind 600 de metri pătrați.