Parisul este unul dintre cel mai vizitate orașe din lume, asta pentru că este un oraș excepțional, romantic și plin de istorie și cultură.

Noi îți propunem un circuit în Paris de Ziua Femeii, pentru a sărbători această zi minunată exact așa cum meriți – într-un mediu elegant și plin de magie!

Circuitul durează 5 zile, timp în care vei vizita cele mai importante obiective din Paris și din apropiere precum Palatul Versailles, Basilica Sacre Coeur, Rue Huchette, Primăria Parisului, Centrul Pompidou, și extraordinarele castele de pe Valea Loarei.

În acest articol iți vom prezenta o parte din cele mai imporesionante obiective. Mai multe detalii despre circuit și programul excursiei găsești accesând următorul link:

Sejur la Paris – Ziua Femeii în Orașul Luminilor 

Tur panoramic

Circuitul vă începe cu un tur panoramic al Parisului în care veți putea admira arhitectura impresionantă, clădirile încărcate de istorie și piețele încântătoare. În acest tur, te poți convinge de ce Parisul este considerat de mulți ca fiind cel mai frumos oraș al Europei.

Printre obiectivele pe care le vei admira în acest tur al orașului se numără Place de la Concorde, Champs Elysee, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Opera Garnier, Domul Invalizilor și Turnul Montparnasse.

Champs Elysee.jpg

 

Palatul Versailles

Ziua de 8 martie începe cu vizitarea orașului Versailles, mai exact, a Palatului Versailles.

Palatul Versailles este unul dintre cele mai remarcabile monumente din Franța. El e un castel regal ce a servit drept reședință regilor Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea.

Palatul Versailles.jpg

Inițial, zona pe care se află palatul a fost ocupată de un sat micuț și o biserică, înconjurate de păduri unde regii obișnuiau să vină la vânătoare. Ludovic al XIII-lea a decis să construiască o mică locuință pentru vânătoare în 1624, locuință pe care a transformat-o într-un castel între anii 1631-1634. Ludovic al XIV-lea, care s-a îndrăgostit de această zonă, a început să reconstruiască, înfrumusețeze și să mărească castelul pentru a îl transforma într-o reședință regală permanentă.

Palatul Versailles oferă o perspectivă asupra istoriei arhitecturii franceze din secolele XVII-XVIII. Construcția a început de la castelul inițial din cărămidă și piatră la care au fost adăugate ulterior coloane și acoperișuri în stilul Ludovic XIV. Arhitectura a fost completată cu elemente din stilul neo-clasic în timpul lui Ludovic al XVI-lea. Dimensiunile palatului sunt impresionante. El este acoperit cu aproximativ un milion de metri pătrați de acoperiș, are 2143 de ferestre, 67 de scări și 1252 coșuri de fum.

Printre atracțiile principale din Palatul Versailles se numără apartamentele regale, sala oglinzilor, capela și expoziția de picturi din epoca lui Napoleon.

Chateau_Versailles_Galerie_des_Glaces.jpg
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Sala oglinzilor este galeria centrală a Palatului. Caracteristica principală a sălii o reprezintă cele 17 arcuri acoperite cu câte 21 de oglinzi ce reflectă cele 17 ferestre care au vedere spre grădini. În secolul al XVII-lea, Sala Oglnzilor era folosită zilnic de rege pentru a merge din apartamentul său regal la capelă. Aici au avut loc, de asemenea, multe evenimente remarcabile pecum ambasade, nașteri și nunți, cel mai important eveniment fiind Ambasada Siamese din 1685-1686.

Gardens of Versailles.jpg

Grădinile ce înconjoară Palatul sunt de asemenea spectaculoase și reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective publice din Franța. Ele acoperă aproximativ 800 de hectare, o mare parte fiind amenajate în stilul clasic francez. În întreaga gradină se găsesc sculpturi și fântâni. Cele mai importante obiective ale grădinii le reprezintă Fântâna lui Apollo, Fântâna Latona și Orangeria cu sera de măslini și portocali.

Cartierul Montmartre

Monmarte este o veche comună franceză și a reprezentat unul dintre cele mai importante locuri ale Comunei Paris în 1871. A fost un centru al artei, adunând pictori precum Van Gogh, Picasso, Pissarro și Modigliani.

montmarte.jpg

Colina pe care se află cartierul Montmarte este cel mai înalt punct al Parisului (130 m) și este unul dintre cele mai vizitate atracții pentru că străzile pietruite ale cartierului ascund numeroase monumente de artă.

Basilica Sacre Coeur

Basilica Sacre Coeur se află în Piața Saint Pierre și a fost construită între anii 1875-1914, fiind dedicată lui Iisus.

Basilica Sacre Coeur.jpg

Stilul general al construcției prezintă trăsături romano-bizantine, elemente arhitecturale considerate neobișnuite la acea vreme, dar care au avut rolul de a reacționa împotriva excesului de elemente neo-baroce. Multe elemente simblizeaza teme naționaliste precum porticul cu cele trei arcade, împodobit cu statui de bronz ale sfințiilor Ioana d’Arc și Ludovic al IX-lea. Clopotul Savoyarde este unul dintre cele mai mari din lume, având un diametru de 3 metri și o greutate de 19 tone.

christ in majesty.jpg

Interiorul este decorat cu mozaicuri. Cel mai important mozaic poartă denumirea de Hristos în Majestate, și îl înfățișează pe Iisus după momentul învierii, îmbrăcat în alb, cu brațele deschise. A fost realizat de Luc-Olivier Merson și este printre cele mai mari din lume.

Partea de sus a cupolei este deschisă turiștilor și oferă o vedere panoramică spectaculoasă acupra Parisului. Complexul incude de asemenea o gradină pentru meditație și o fântână.

Fântâna Saint Michel

Fântâna Saint Michel este o fântână monumentală situată în piața Place Saint-Michel și a fost reaizata de arhitectul Gabriel Davioud între anii 1858-1860.

Fontaine_Saint-Michel_Paris_DSC_4355.jpg
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Fântâna este realizată în stilul neo renascentist iar dimensiunile (26 m pe 15 m) și icnografia complexă a necesitat munca a nouă sculptori. Lucrarea înfățișează doi dragoni ce scuipă apă de o parte și de alta a fântânii, sculptura Sfântului Mihail doborând diavolul, statui reprezentând virtuțile cardinale (prudența, justiția, tăria și cumpătarea), plus multe alte basoreliefuri și frunze ornamentale.

Rue Huchette

Rue Huchette este una dintre cele mai vechi străzi din Paris și se desfășoară de-a lungul malului sudic al râului Sena.

Rue Huchette.jpg
Sursă imagine: Wikimedia Commons

Situată între Bulevardul Sain-Michel și Rue de Petit-Pont, Rue Huchette este astăzi o arteră pietonală foarte populară printre turiști și reprezintă zona cu cea mai mare concentrație de restaurante din oraș. Rue Huchette se află chiar în apropierea Catedralei Notre-Dame.

Primăria Parisului

Primăria Parisului (Hotel de Ville), ce datează din secolul al XVI-lea, este o clădire cu arhitctura impresionantă și repreinta un obiectiv turistic reprezentativ pentru Paris.

Primaria Parisului.jpg

Clădirea a trecut prin mai multe shimbari de-a lungul timpului. Două noi aripi au fost construite în 1835, unite printr-o galerie care a ars în 1870 în timpul revoluției pariziene și a fost reconstruită în 1882.

Încă din 1357, clădirea este sediul de reședință a municipalității din Paris. Pe lângă faptul că adăpostește administrația locală, aici sunt de asemenea găzduite evenimente importante.

Centrul Pompidou

Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou, cunoscut mai ales sub denumirea de Centrul Pompidou, a fost contruit la cererea lui Georges Pompidou care a dorit o instituție dedicată artei moderne și contemporane unde se întâlnesc artele plastice, desigul, cărțile, muzica și cinematograful.

Centrul Pompidou.jpg

Aici se găsesc importante expoziții temporare, săli de cinema și spectacole și prima bilblioteca de lectură publică din Europa. Tot aici se afla și Studioul lui Brâncuși, constând în 137 de sculpturi, 41 de desen, două tablouri și peste 1600 de plăci fotgrafice din sticla și imprimeuri originale.

Atelierul lui Brancusi.jpg

Centrul Pompidou adăpostește a doua cea mai mare colecție de artă modernă și contemporană din lume după Museum of Modern Art din New York.

Valea Loarei

Situată între localitățile Sully-sur-Loir și Saint-Florent-le-Vieil, Valea Loarei este un loc extraordinar datorită atât bogăției istorice și culturale, cât și diversității biologice.

Această zonă este cunoscută și sub denumirea de “gradina Frântei” sau “tărâmul de basm al castelelor”, aici regasindu-se cele mai multe castele din Franța. Zona este plină de palate, cetăți, conace, turnuri medievale, fortărețe, biserici și mănăstiri, catedrale și citadele. Primul castel a fost construit în secolul XII.

Castelul Chenonceau

Castelul Chenonceau este unul dintre cele cele mai celebre castele de pe Valea Loarei. Acesta și Castelul Montsoreau sunt singurele care au fost construite direct în albia râului.

Castelul Chenonceau.jpg

Castelul Chenonceau este supranumit “Castelul Femeilor” datorită personajelor feminine ce și-au lașat amprenta de-a lungul istoriei precum Diane de Poitiers, Caterina de Medici și Madame Dupin.

Castelul a fost construit în secolul al XVI-lea pe locul unei mori fortificate de pe râul Cher. Castelul are o formă rectangulară, cu turnuri rotunde în colțuri. La baza, în albia râului, încă mai are doi din stâlpii de fundație ai morii inițiale.

Gradini Castelul Chenonceau

Grădinile castelului sunt de o frumusețe remarcabilă. În stânga podului basculant se află grădina amenajată de Diane de Poitiers, iar în dreapta cea a Caterinei de Medici.

Castelul Amboise

Povestea Castelului Amboise, situat în orașul cu același nume, a început în secolul XI ca o fortăreață servind drept punct strategic.

CAstelul Ambosie.jpg

În secolul al XV-lea, Ludovic al XI-lea a a transformat Ambosie în reședință soției sale, reședință unde aceasta a dat naștere lui Carol al VIII-lea. În 1492, regele Carol a decis să construiască un castel nou, mai măreț. Aceste planuri s-au conturat în 1945 la inoarcerea să din Italia, de unde a venit atât cu pradă de război, cât și cu idei și constructori, sculptori și grădinari care să finalizeze castelul în stilul italian, dar mai somptuos.

Castelul Amboise este locul unde Leonardo da Vinci și-a trăit ultimii ani din viață și unde a și fost îngropat.


Dacă acest articol ți-a trezit interesul pentru un circuit la Paris de Ziua Femeii, găsești mai multe detalii despre ofertă accesând linkul de mai jos:

Sejur la Paris – Ziua Femeii in Orașul Luminilor