Orașele vechi ne poartă prin povestea impresionantă a predecesorilor noștri, cei care au pus bazele civilizației de azi. Ne permit, de asemenea, să înțelegem, prin repere vizuale, modul în care oamenii au evoluat și s-au dezvoltat de-a lungul timpului.

Europa este continentul cu o istorie ce datează de la cel puțin 20,000 î.Hr, jucând un rol predominant în politica, cultura și economia mondială.

În peștera Kozarnika din Bulgaria s-au găsit un dinte uman și pietre cioplite care datează de acum 1,4 milioane de ani. Însă, a mai trecut ceva timp până la apariția speciei Homo Sapiens, evoluția culturilor și stabilirea oamenilor în așezăminte cunoscute drept orașe-state.

Primele orașe au apărut în Antichitate, în epoca bronzului, atunci când au început să se dezvolte, cultura, arta, religia și marile civilizații. Vechimea lor este considerabilă, iar o parte din ele au fost locuite continuu de la apariție până în ziua de azi.

Dacă ești pasionat de istorie, cu siguranță vei găsi următoarele cele mai vechi orașe Europene ca fiind fascinante având în vedere că cele mai vechi orașe sunt și cele mai încărcate de istorie și cultură.

1. Atena, Grecia

Atena-Grecia-Acropola

Cunoscută drept leagănul civilizației occidentale, capitala Greciei a cunoscut o evoluție strașnică, fiind locuită încă din epoca bronzului. Atena a avut o influență puternică asupra culturii și politicii europene, fiind și locul unde s-a născut democrația. Dovezile arată că oamenii au fost prezenți în această zonă între mileniile XI și VII î.Hr. Orașul a fost locuit continuu timp de peste cel puțin 7000 de ani. Colina sacră fortificată, Acropola, a rezistat până în ziua de azi și este cel mai important obiectiv cultural din Atena.

2. Argos, Grecia

Argos-Grecia.jpg

Argos este unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuite continuu. Este cel mai mare oraș din Argolis și un centru istoric și cultural foarte important. Există dovezi care atestă locuirea continuă a zonei de la poalele dealului Aspida începând cu 7000 de ani în urmă. Primul nume dat orașului a fost Orașul lui Phroneus, creația sa fiind atribuită lui Phroneus.

3. Chania, Creta

Chania-Grecia.jpg

Chania este al doilea oraș ca mărime din Creta. El a reprezentat locul de așezământ al civilizației minoice pe care grecii l-au denumit Kydonia. Dovezile arheologice atestă că această zonă a fost locuită încă din epoca neoliticului.

4. Larnaca, Cipru

Larnaca-Cipru.jpg

Orașul Larnaca este situat în sudul Ciprului și este al doilea port comercial al insulei. În timpurile vechi, Larnaca a purtat numele “Kition”, iar dovezile arheologice atestă că acest oraș a apărut în secolul al XIII-lea î.Hr. Orașul a suferit schimbări politice semnificative, fiind ocupat inițial de ahei și devenind ulterior centru al culturii feniciene în jurul anului 1000 î.Hr.

5. Trikala, Grecia

Trikala-Grecia.jpg

Regiunea Trikala a fost locuită încă din timpurile preistorice. Orașul vechi se numea Trikke, nume provenit de la nimfa Trikke, fiica lui Paneaus. Primele dovezi ale așezării permanente datează din 49,000 î.Hr. Descoperirile arheologice arată că aici au existat așezări neolitice din 6,000 î.Hr. În timpul celui de-al doilea război mondial, Trikala a fost unul dintre cele mai importante orașe din Principatul de Pind.

6. Chalcis, Grecia

Chalcis-Grecia

Chalcis este capitala insulei Euboea și este situat în cel mai nordic punct al strâmtorii Euripus. Prima mențiune despre orașul Calcis se găsește în Iliada lui Homer unde este consemnat, de asemenea, că navele destinate războiului troian s-au adunat la Aulis, lângă oraș. Dovezile găsite în urma săpăturilor de la Trypa-Vromousa, chiar în vecinătatea orașului Chalcis, datează din perioada miceniană.

7. Lisabona, Portugalia

Lisabona-Portugalia.jpg

Lisabona este a doua cea mai veche capitală din Europa. Triburile de dinaintea celților au locuit în această regiune, construind monumente religioase și funerare, megaliți și menhiri care se mai găsesc și azi la periferia Lisabonei. În mileniul I î.Hr, triburi celtice au invadat zona. Descoperiri arheologice recente arată că oameni din epoca fierului au ocupat zona încă din secolele VIII-VII î.Hr și că probabil au avut relații comerciale cu fenicieni, aici regăsindu-se multe obiecte fenice.

8. Cadiz, Spania

Cadiz-Spania.jpg

Cadiz este capitala provinciei cu același nume situată în regiunea Andaluzia și este una dintre cele mai vechi așezări din Peninsula Iberică. Orașul datează în jurul anului 1104 î.Hr, fiind inițial reprezentat de colonia feniciană Gadir din Tyre. Așezarea a fost ocupată în anul 501 î.Hr. de către cartaginezi. La Muzeo de Cadiz există sarcofage feniciene din secolul al V-lea î.Hr.

9. Patras, Grecia

Partas-Grecia-Catedrala Sf Andrei.jpg

Situat la poalele muntelui Panachaikon, Patras este al treilea oraș ca mărime din Grecia și istoria lui se întinde pe o perioadă de 4 milenii. Potrivit tradiției creștine, Patras este locul unde a fost răstignit Sfântul Apostol Andrei. Deși în Antichitate Patras a fost doar un oraș agricol, în epoca romană a devenit un port important.

10. Nicosia, Cipru

Nicosia-Cipru.jpg

Capitala Ciprului, Nicosia, a fost fondată de civilizația miceană sub denumirea de Ledra. Există dovezi arheologice care atestă locuirea continuă de la începutul epocii bronzului, în 2500 î.Hr. În perioada Antichității, Nicosia nu a avut aceasi creștere uriașă pe care au avut-o alte orașe de pe coasta Ciprului, însă a început să prospere în perioada creștină timpurie.

11. Mtskheta, Georgia

Mtskheta-Georgia.jpg

Rămășițele orașelor din aceasta zonă au fost datate în anul cca. 1000 î.Hr. Numeroasele morminte din epoca bronzului, la începutul mileniului I î.Hr, dovedesc că Mtskheta era deja o așezare semnificativă în acea perioadă. Mtskheta a fost capitala Regatului Iberic în perioada secolul III î.Hr – secolul al V-lea d.Hr. Orașul a reprezentat un loc important al activității creștine timpurii, fiind și locul unde creștinismul a fost proclamat religia de stat a Georgiei în 337.

12. Sevilla, Spania

Sevilla-Spania.jpg

Sevilla este atât capitala provinciei cu același nume cât și capitala regiunii Andaluzia și are aproximativ 2200 de ani. Legendele spun că orașul a fost fondat de zeul Hercule. Inițial, orașul a fost numit Hisbaal de către fenicieni, iar săpăturile arheologice au descoperit resturi ce datează din secolele VIII-VII î.Hr.

13. Mdina, Malta

Mdina-Malta.jpg

În Antichitate, Mdina era cunoscut sub numele de Melitta dat de fenicieni și a fost capitala veche a Maltei până în 1530. Platoul pe care este construit orașul a fost locuit încă din epoca preistorică, reprezentând un loc de refugiu. În jurul secolului al VIII-lea î.Hr, fenicienii au colonizat zona și au pus bazele orașului.

14. Cagliari, Italia

Cagliari-Italia.jpg

Cagliari (Caralis în latină) este capitala insulei Sardinia și în vremurile timpurii a reprezentat un centru important de comerț fenician. Datorită poziționării sale favorabile, zona a fost locuită încă din neolitic, relicve preistorice fiind descoperite în dealul Monte Claro. Coloniile fenice au fondat un așezământ denumit Karaly în jurul secolelor VIII-VII î.Hr. În timpul dominației romane, orașul a început să fie cunoscut sub denumirea de Caralis.

15. Plovdiv, Bulgaria

Plovdiv-Bulgaria.jpg

Plovdiv este capitala culturală a Bulgariei, al doilea oraș ca mărime din țară și este cel mai important oraș din regiunea istorică Tracia. Descoperirile arheologice confirmă prezența umană în epoca neolitică, anii 6000-5000 î.Hr. Primele semne de locuire pe acest teritoriu datează încă din mileniul al IV-lea î.Hr, atunci când s-au pus bazele orașului cunoscut la vremea respectivă drept Philipopolis.

16. Messina, Italia

Messina-Italia.jpg

Messina este al treilea oraș ca mărime din Sicilia, Italia. Orașul a fost fondat de coloniștii greci în secolul VIII î.Hr și a purtat denumirea de Zancle. Poziționarea sa strategică a făcut ca orașul să treacă prin multe schimbări de-a lungul timpului. El a fost cucerit de greci, cartaginezi, marmeritini, romani, bizantini, francezi, spanioli și italieni.

17. Roma, Italia

Roma-Italia.jpg

Roma are o istorie impresionantă, fiind de-a lungul timpului capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și, în prezent, a Italiei moderne. Roma a fost întemeiată în anul 753 î.Hr, iar dovezile atestă că orașul s-a dezvoltat de la așezările pastorale de pe Dealul Palatin, unde ulterior a fost construit Forumul Roman.

18. Thebes, Grecia

Thebes-Grecia.jpg

Thebes era cel mai mare oraș din regiunea antică Boeotia și a jucat un rol important în miturile grecești ca fiind locația poveștilor lui Cadamus, Edipo, Dionisos și Hercule. Originea orașului este aproximată la 1600-1250 î.Hr, săpăturile arheologice dezvăluind morminte din perioada miceniană. Orașul modern conține un muzeu arheologic, ruinele citadelei Cadmea și ruine antice împrăștiate pe teritoriul orașului.

19. Palermo, Italia

Palermo-Italia.jpg

Desenele rupestre din zona care astăzi poartă denumirea de Addaura, arată că așezăminte erau prezente în această regiune în ani 8000 î.Hr. Însă locuirea continuă a acestui teritoriu a început în anul 734 î.Hr, în vremurile feniciene. Anul 734 î.Hr este considerat anul fondator al orașului Palermo.

20. Corfu, Grecia

Corfu-Grecia.jpg

Insula Corfu (Kerkyra / Korkyra / Corcyra) este legată de istoria Greciei de la începuturile mitologiei grecești. Istoria sa este plină de bătălii și cuceriri. Cea mai veche referire la Corfu este cuvântul grecesc ko-ro-ku-ra-i-jo (om din Kerkyra) scris într-un script din 1300 î.Hr. Unii savanți au identificat insula Corfu cu insula Scheria din Odiseea lui Homer, însă nu există dovezi concludente care să ateste această teorie. Se crede că insula Korkyra a fost locuită de liburnieni până în 735 î.Hr când au părăsit-o. Cert este că insula a fost locuită continuu de la 730 î.Hr de către colonii din Corint.

21. Istanbul, Turcia

Istanbul-Turcia.jpg

Istanbul este unul dintre cele mai importante orașe din istorie, fiind declarată unul dintre cele trei Capitale Europene ale Culturii. În antichitatea greacă, el a purtat numele Byzantion, schimbat după anul 330 î.Hr în Constantinopol. De-a lungul anilor, a fost capitala Imperiului Roman, a Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin), a Imperiului latin din Orient și a Imperiului Otoman. Descoperirile arheologice au scos la lumină artefacte neolitice pe teritoriul peninsulei, datând din anul 6000 î.Hr. Istoria orașului propriu-zis începe în anul 660 î.Hr, atunci când coloniștii greci din Megara au fondat Byzantion pe partea europeană a Bosforului.

22. Sofia, Bulgaria

Sofia-Bulgaria.jpg

În regiunea Sofiei au existat așezăminte umane încă din anul 7000 î.Hr. Orașul a fost fondat în secolul al IV-lea de celți sub denumirea de Serdica. În Serdica s-au născut împărații romani Aurelian și Galerius. Orașul s-a extins și a devenit un centru politic și economic semnificativ. A fost, de asemenea, printre primele orașe romane în care creștinismul a fost recunoscut drept religie oficială.

23. Marsilia, Franța

Marsilia-Franta.jpg

Orașul Marsilia (fr. Marseille) a fost fondat în jurul anului 600 î.Hr de către coloniști greci din Phocaea (astăzi Foca, Turcia). Numele vechi grecesc este Massilía, de la grecescul Mασα care înseamnă “jertfă”. În anul 49 î.Hr, orașul a trecut în subordinea romanilor în urma asediului din timpul Războiului civil al lui Cezar .

24. Mangalia, România

Mangalia.jpg

Un oraș situat pe litoralul românesc căruia astăzi nu îi mai acordăm prea multă atenție, dar a cărui istorie este importantă e Mangalia, pe numele lui antic – Callatis. Callatis a fost o colonie a cetății grecești Heraclea Pontica din secolul al VI-lea î.Hr. În ciuda războaielor și multiplelor cuceriri, orașul a prosperat timp de 1200 de ani.

25. Tongeren, Belgia

Tongeren-Belgia.jpg

Tongeren este cel mai vechi oraș din Belgia și face parte din colectivul celor mai vechi orașe din Europa. Ca oraș roman, el a fost locuit de tungri (triburi care trăiau în partea belgica a Galiei) și era cunoscut sub numele de Atuatuca Tungrorum.