Viena, Dresda, Dortmund și Salzburg sunt câteva dintre orașele ce, în perioada sărbătorilor, își îmbracă piețele în luminițe care mai de care și au grija ca turiștii să-și încălzească atât corpul cât și spiritul cu băuturi calde, turtă dulce, produse tradiționale și colinde.

Pentru că fiecare destinație are o cultură și tradiții diferite, fiecare târg are propria tematică și abordare, niciunul nu este la fel ca altul.

În acest articol, îți vom prezenta cele mai spectaculoase târguri de Crăciun din Europa pentru a te ajuta să găsești destinația perfectă pe care să o adaugi pe lista ta de călătorii în acastă iarnă.

Originea târgurilor de Crăciun

Târgurile de Crăciun își au originea în Germania, datând încă din Evul Mediu, raspândindu-se apoi în Elveția și Austria. Mențiuni despre târgurile de Crăciun se găsesc în Viena (1298), Munchen (1310), Bautzen (1384) și Frankfurt (1393). Târgul Striezelmarkt de la Dresda din 1434 este considerat ca fiind primul târg de Crăciun autentic, târgurile ce s-au ținut până atunci fiind mai degrabă “târguri din decembrie”.

În mod tradițional, târgurile sunt organizate în piața orașului unde se amplasează standuri ce servesc băuturi calde, mâncare și produse tradiționale însoțite de colinde și dansuri.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

În continuare, vă vom prezenta topul celor mai spectaculoase târguri de Crăciun din Europa care merită vizitate. Dacă încă nu simți că se apropie Crăciunul, o scurtă călătorie la unul dintre aceste târguri cu siguranță îți va stimula spiritul de sărbătoare.

Dresden Striezelmarkt (Dresda, Germania)

Dresden.jpg

Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania are o tradiție de aproape 600 de ani și este organizat în perioada 27 noiembrie – 24 decembrie. Anual, milioane de turiști aleg să pășească într-o lume magică, unde domnește spiritul sărbătorilor și voia bună.

Cele aproximativ 250 de standuri oferă o gamă largă de delicii culinare precum prăjituri de Crăciun, mere glazurate, striezel (produs de patiserie danez), și nelipsitul gluhwein. Nu lipsesc nici tradiționalele decorațiuni de Crăciun lucrate manual din lemn, sticlă și ceramică. Nu doar că te poți întoarce acasă cu o amintire lucrată cu drag, dar îi poți vedea pe artiști direct în acțiune la standurile special amenajate. Târgul de la Dresda este o destinație ideală și pentru copii. Aici vor descoperi o lume magică – casa elfilor, brutăria de Crăciun, case tematice, pădurea fermecată, teatrul cu păpuși și, bineînțeles, Moș Crăciun care abia așteaptă să le asculte cele mai aprige dorințe.

Weihnachtsmarkt (Aachen, Germania)

Weihnachtsmarkt.jpeg

Cu aproximativ patru săptămâni înaintea Crăciunului, piețele și strazile din jurul Catedralei Aachen și ale primăriei sunt transformate într-un sat de Crăciun. Târgul Weihnachtsmarkt din Aachen a reușit în ultimii ani să își facă loc în topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Atmosfera unică este completata de luminițele strălucitoare și mirosul de vin și de Printen (un tip specific de turtă dulce).

La fel ca în toate târgurile de Crăciun din Germania, accentul se pune pe decorațiunile tradiționale de Crăciun, jucăriile de lemn și obiectele realizate manual.

Târgul de Crăciun de la Dortmund (Germania)

Dortmund.jpg

În Dortmund se organizează unul dintre cele mai vizitate târguri de Crăciun din Germania, atrăgând anual peste 3 milioane de vizitatori entuziasmați să descopere cele peste 300 de standuri amplasate în jurul unui brad de 45 m înălțime.

Odată ce ai terminat de cumpărat (sau admirat) produse artizanale precum sculpturi din lemn, decorațiuni de Crăciun, și jucării care mai de care, te poți relaxa la un pahar de vin fiert la unul dintre barurile exterioare. Specialitățile gastronomice sunt și ele din abundență: cârnați, șuncă la grătar, migdale prăjite, clătite și multe alte delicatese irezistibile. În fiecare zi sunt organizate spectacole de Teatrul Alter Markt și spectacole de păpuși sau magie pentru copii.

Târgul de Crăciun de la Viena (Austria)

Viena.jpg

În Viena se organizează anual 20 de târguri de Crăciun. Majoritatea sunt deschise de la sfârșitul lui Noiembrie până după Crăciun, puține dintre ele așteptând Anul Nou. Cel mai mare târg de Crăciun din Viena, și cel mai cunoscut, este Târgul Internațional de Crăciun organizat în Piața Rathausplatz de lângă primăria istorică a orașului.

Târgul din Viena atrage anual peste 3 milioane de vizitatori și include 150 de standuri ce oferă mâncăruri tradiționale austriece, băuturi, ornamente și decorațiuni de Crăciun și produse artizanale. Aici este organizat și un parc tematic de aventură, numit Adventzauber, cu ateliere și spectacole potrivite familiilor și copiilor. Vizitatorii pot, de asemenea, să se distreze pe patinoarul de 3000 de metri pătrați ce parcurge parcul Rathausplatz. Copiii pot învăța să facă lumânări sau fursecuri în zona amenajată la parterul primăriei.

Art Advent (Viena, Austria)

Art Advent

Un alt târg spectaculos de Crăciun din Viena este Art Advent, organizat în Piața Karlsplatz, ce oferă produse artizanale, un program special pentru copii și o grădină zoologică. Aici se pot savura multe specialități alimentare populare precum kinderpunsch (un punch non-alcoolic), baumstrizel (un produs de patiserie de origine maghiară acoperit cu zahăr și scorțișoară), kartoffelpuffer (clătite din cartofi), schaumkuss (bezele învelite în ciocolată) și lebkuchen (turtă dulce austriacă).

Târgul de Crăciun de la Salzburg (Austria)

Salzburg.jpg
Sursă imagine

Târgul de Crăciun din Salzburg datează încă din secolul al XV-lea și este organizat la poalele fortăreței Hohensalzburg și în jurul Catedralei Salzburg. Aici sunt amplasate în jur de 95 de standuri, împărțite în șase sectoare: decorațiuni de Crăciun și aranjamente florale, mâncare și băutură, textile și produse naturale, obiecte lucrate manual și jucării, dulciuri și cafea, bijuterii.

Târgurile de Crăciun din Salzburg sunt o destinație extraordinară pentru o călătorie romantică. Mirosul proaspăt de castane prăjite și mere coapte iți răsfață simțurile olfactive și inimioarele de turtă dulce, ornamentele de Crăciun și decorațiunile tradiționale sunt irezistibile.

Fira de Santa Lucia (Barcelona, Spania)

Fira de Santa Lucia.jpg

Târgul din Barcelona, Fira de Santa Lucia (în catalană), începe în ultima vineri din luna noiembrie și ține până pe 23 decembrie. Acest târg este organizat în fața Catedralei din cartierul gotic, în piața Avinguda de la Catedral, încă în 1786.

Atmosfera de la târgurile de Crăciun din Barcelona este unică, având în vedere mixul dintre luminițele și decorațiunile ce inspiră sărbătorile de iarna și temperaturile ridicate. Cu siguranță nu este atmosfera de sărbători cu care suntem obișnuiți. La târgul Fira de Santa Lucia se aduna în jur de 300 de standuri unde se vând băuturi, mâncare, dulciuri, decorațiuni și ornamente de Crăciun confecționate manual. Multe tarabe sunt specializate pe figuritas de Belén și figurinele caganer (figurină reprezentată de un țăran cu pantalonii în vine, în poziția de defecație, simbolizând fertilizarea pământului).

Frankfurt Christmas Market (Birmingham, Marea Britanie)

Biringham.jpg

Târgul de Crăciun din Birmingham este organizat în zona Pieței Victoria și New Street și este cel mai mare târg de Crăciun în aer liber din Marea Britanie, precum și cea mai mare piață de Crăciun cu specific nemțesc din afara Germaniei sau Austriei.

Târgul se desfășoară pe o perioadă de aproximativ 6 săptămâni și se închide în jurul datei de 23 decembrie. Cele peste 80 de standuri oferă o gamă largă de produse și cadouri tradiționale. Nu lipsesc nici mâncărurile și băuturile specifice precum pretzels, schnitzels, bratwursts,gluhwein, weissbeer și savuroasa ciocolată caldă. Aici se organizează de asemenea și concerte live pe scena din Piața Victoriei.

Târgul de Crăciun din Sibiu

Sibiu.jpg

Dacă iarna asta nu vrei să treci hotarele țării, trebuie să dai măcar o fugă până la Sibiu. Începând cu anul 2007, Sibiul organizează anual un târg de Crăciun demn de adăugat în topul celor mai frumoase târguri de acest fel din Europa. Târgul este deschis de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii ianuarie.

Cele peste 100 de căsuțe pun la dispoziție o gamă variată de produse precum decorațiuni de Crăciun, bijuteriii din porțelan, ornamente lucrate manual. Nu lipsesc nici specialitățile gastronomice precum ciocolată artizanală, produse tradițional maghiare, mezeluri locale, gulaș și râvnitul vin fiert. Vizitatorii se pot întrece pe gheață pe patinoarul de 600 metri pătrați amplasat în incinta Târgului de Crăciun. Dacă vrei să admiri Sibiul de la înălțime, Târgul de Crăciun a pregătit o nouă atracție – roata panoramică. Cei mici sunt așteptați în Parcul lui Moș Crăciun de personajele lor preferate pe care le pot urma într-o călătorie cu trenulețul. Copiii sunt, de asemenea, așteptați să își dezvolte aptitudinile creative în cadrul Atelierului lui Moș Crăciun.