Dacă ești fan iarnă și nu știi unde să mergi pentru a putea trăi ceva magic, nemaiîntâlnit în alte anotimpuri, atunci ai ajuns la articolul perfect. 

Sunt foarte multe destinații de iarnă demne de luat în considerare pe timpul iernii, în Europa (și nu numai), dar poate că ai nevoie de acel „ceva”, care să facă din vacanța ta de iarnă una deosebită.

Castelul Neuschwanstein, Germania

Castelul Neuschwanstein este unul dintre locurile pe care eu le consider de poveste, chiar dacă încă nu am ajuns acolo – zecile de mii de poze cu acest castel, pe timp de iarnă, vară, toamnă, primăvară sunt suficiente pentru a-ți face o idee despre cât de frumoasă este zona.

Image by David Mark from Pixabay

Acum, că vorbim despre destinații de iarnă din Europa, Castelul Neuschwanstein ar trebui să fie pe lista ta, mai ales dacă vizitezi Munchen.

Poți ajunge cu un autobuz din Munchen direct până la castel, dar trebui să fii atent și să consulți programul călătoriilor de dinainte. În principiu, în weekend sunt programate. Biletul costă undeva la 70 de lei de persoană. Dacă ești în vacanță cu mașina, atunci nu vei avea „probleme” de acest gen.

Construcția castelului a început în toamna anului 1869 și nu a fost destinat pentru apărare, ci ca și o casă de vacanță pentru regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Arhitectura este una de tip romantic și este atât de spectaculos, încât a fost folosit drept inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, cel construit în Parcul Disney.

Vizitarea castelului Neuschwanstein pe timp de iarnă are un mic dezavantaj, totuși: Podul Marienbrucke este închis, iar de pe el poți surprinde cea mai frumoasă priveliște a castelului. Totuși, dacă ești suficient de pregătit (îmbrăcăminte adecvată și fizic sportiv), te poți aventura până în zona podului, să găsești o „fereastră” printre crengile copacilor.

Dacă vrei să vizitezi castelul și în interior, te sfătuiesc să îți achiziționezi biletele online, cu cel puțin două zile înainte de vizită, altfel vei putea rata această șansă de a-l admira și pe interior.

Așa cum ziceam și mai sus, poți sta în Munchen, având în vedere că poate vei avea ceva mai multe de făcut pe timpul iernii, ori aproape de Castelul Neuschwanstein, la pensiunea Albrecht (în Hohenschwangau) sau la pensiunea Schlossresturant (chiar la baza castelului), pentru niște zile liniștite și relaxante, cu multă zăpadă și natură în jur. Evident, sunt mai multe variante de cazare în zona castelului, având în vedere micile sătucuri din jurul lui. Avantajul de a sta în acestea este natura: te vei putea plimba și explora, ba chiar este și un lac mare în zonă (vara, poți înota aici). În plus, mai sunt și alte castele ceva mai mici prin zonă.

Oferte de cazare în Munchen Atenție! Asigură-te că perioada de cazare este cea potrivită ție. În caz contrar, o poți schimba

Oferte de cazare în Hohenschwangau Atenție! Asigură-te că perioada de cazare este cea potrivită ție. În caz contrar, o poți schimba

Lacul Bled, Slovenia

Lacul Bled, din Slovenia, este o altă destinație demnă de vizitat în orice perioadă a anului, dovadă fiind și faptul că am propus-o drept destinație de vacanță pe timp de vară – ORAȘE MONTANE – VACANȚA DE VARĂ – SLOVENIA, AUSTRIA, ITALIA, ELVEȚIA

Image by mzphotos from Pixabay

Pe timp de iarnă, zona lacului se transformă într-un peisaj de poveste, magic. Ai zone pe care poți practica sporturile de iarnă, pe lac poți patina, iar în jurul lacului de poți plimba; toate culminând cu niște căni cu ciocolată caldă delicioasă.

Prin urmare, pentru iubitorii de sporturi de iarnă, Bled este o alegere bună, având în vedere că poți schia pe pârtiile din Parcul Național Triglav. De asemenea, poți lua telecabina până la Centrul de Ski Vogel, de unde te poți aventura pe pârtii potrivite nivelului tău de schior. Și chiar dacă nu știi să schiezi, centrul oferă instructaj.

Cât despre patinaj, așa cum spunea, o poți face pe lac, în cazul în care acesta este suficient de înghețat și sigur pentru această activitate. Altfel, poți merge la Sala Sporturilor, unde este amenajat un patinoar.

Dacă vrei să obții și mai multă relaxare, te poți caza la un hotel care are și spa; după aerul rece și după plimbări și sport, nu îți va strica deloc să stai într-un jacuzzi.

Oferte de cazare în Bled Atenție! Asigură-te că perioada de cazare este cea potrivită ție. În caz contrar, o poți schimba

Blue Lagoon, Islanda

Având în vedere că Islanda poate avea o vreme ceva mai friguroasă pe timpul iernii, una dintre destinațiile magice de care te poți bucura este Blue Lagoon – apă albastră, geotermală, perfectă pentru relaxare totală. Este, cu siguranță, una dintre cele mai bune activități pe care le poți face iarna, în Islanda.

Să nu te sperie gândul că, practic, este o piscină în aer liber – și rece. Avem norocul că noi, în România, avem Băile Felix și Băile Herculane, unde sunt construite astfel de piscine. Bineînțeles, nu la fel de superbe ca și Blue Lagoon. În plus, pe timp de iarnă nu este nici atât de plină de turiști.

Image by Free-Photos from Pixabay

Dacă vrei să te cazezi chiar la acest centru spa, să știi că există două opțiuni: Silica Hotel și Retreat Hotel. Altfel, dacă excursia ta este mai lungă și nu vrei să stai doar aici, atunci te poți caza în Reykjavik. Distanța din oraș până la Lagună este de aproximativ 45 de minute cu autobuzul. 

Este bine de știut, totuși, că apa din Blue Lagoon nu este încălzită natural, de un izvor termal. Islanda are multe izvoare termale, e drept, dar Blue Lagoon nu este unul dintre ele. Aici pământul este natural și forma lui, dată de lavă, dar apa este încălzită de fabrica geotermală din apropiere. Nu este nimic toxic în acest proces, dar e bine să știi că nu este un proces 100% natural.

Odată intrat în apa suficient de caldă cât să contrasteze perfect cu temperatura aerului, cu siguranță vei simți că ești într-un loc magic, de iarnă.

Amsterdam, Olanda

Poate că unii nu consideră Amsterdamul ca fiind o destinație de iarnă, dar te asigur că are particularitățile lui magice. Unul dintre avantaje este că nu este atât de aglomerat, astfel că te vei putea bucura în liniște de ceea ce oferă.

În plus, temperaturile rareori coboară sub 0 grade Celsius și rareori ninge abundent. Totuși fiind plin de canale, aerul este umed și îl poți resimți răcoros.

Image by Yanko Peyankov from Pixabay

În orice caz, acest lucru nu îi împiedică pe locuitori să decoreze orașul în așa fel încât să reflecte creativitatea și partea artistică. Cel mai frumos eveniment, ori festival dacă vrei să îi spui așa, este Festivalul Luminilor.

Acest festival durează 53 de zile, timp în care străzile și canalele orașului sunt împodobite splendid cu lumini de toate formele și culorile. Practic, sunt instalații de lumini, opere de artă create de diverși artiști și designeri din toată lumea. Tu, ca vizitator, le poți admira mergând pe jos sau cu bicicleta, modalități care îți permit să te bucuri și de cele amplasate pe străzi, și de cele amplasate pe canale. Totuși, pentru canale ar fi mai bine să te plimbi cu barca, pentru că le vei vedea mult mai bine, iar sentimentul va fi diferit.

Iar dacă vrei să fii sigur că ajungi peste tot, poți descărca o hartă de pe site-ul oficial al festivalului; în plus vei găsi toate informațiile necesare (planificarea călătoriei, program, artiști etc.). Festivalul începe pe 28 noiembrie 20149 și se încheie pe 19 ianuarie 2020.

Lapland, Finlanda

Fie că ești fan dormitului sub stele, fie că nu ești, în Lapland vei putea să te bucuri de niște peisaje nocturne superbe și să ai niște nopți magice. 

Resortul Kakslauttanen Arctic este unul special. Localizat în sălbăticie, este un hotel de 4 stele care și-a focusat atenția pe crearea unui spațiu deosebit, cu igloo-uri de sticlă, amplasate sub cerul înstelat. Astfel, tu vei putea să dormi sub cerul plin de stele, ba chiar să te bucuri de aurora boreală.

În cazul în care nu vrei să îți petreci o vacanță întreagă în acest resort, poți opta să te cazezi doar 1-2 nopți, ca mai apoi să te întorci în Helsinki. Distanța dintre resort și oraș poate fi parcursă cu mașina ori cu avionul (vei ateriza la cel mai apropiat aeroport, Ivalo, iar resortul te poate ajuta cu transferul).

O astfel de experiență este cu adevărat una magică, având în vedere locația și modul de…„prezentare”. Vei putea simți natura înconjurătoare în cea mai pură formă, fără să te chinuie frigul sau condițiile pe care le poți întâmpina la cort (și, oricum, nu ai putea sta cu cortul în Finlanda). Fiecare igloo sau cabană a resortului sunt dotate cu tot ce ai nevoie. Igloo-urile sunt construite în așa fel încât să nu simți frigul, dar tot și se vor da șosete călduroase, în cazul în care nu ți-ai adus de acasă.

Și, bineînțeles, pentru a completa experiența resortul îți pune la dispoziție echipamente pentru diverse activități exterioare.

Colmar, FranȚa

Pentru muți, iarna este asociată cu perioada Sărbătorilor de Iarnă, deci cu decorațiuni multe, veselie și un spirit călduros. Pentru asta, Colmar este un oraș ideal pentru a-ți petrece câteva zile, mai ales dacă alegi să mergi înainte de Sărbători. 

Aflat la granița cu Germania, Colmar are multe influențe germanice, dar își păstrează și spiritul francez. Important este că tu vei simți spiritul a două orașe într-unul. Este fermecător în orice anotimp, asta e clar, se datorează caselor decorate cu tencuială deschisă și cu lemn închis la culoare la exterior, ceea ce dă un constrast fascinant – se aseamănă cu acele case din basme, cum ar fi Frumoasa și Bestia.

Image by pixabairis from Pixabay

Evident, în apropierea Sărbătorilor orașul este decorat cu multe, multe luminițe și diverse decorațiuni, care transformă orașul într-unul cu o atmosferă magică.

Nu doar casele locuitorilor sunt îmbrăcate în straie de sărbătoare, ci și fațadele magazinelor. Acestea sunt și mai speciale, întrucât li se adaugă funde, cadouri, verdeață specifică, chiar și prăjituri (pe care nu le poți mânca, căci sunt artificiale) și animale de pluș. Este un amalgam de senzații vizuale și auditive!

Și, ca orice oraș decorat de Sărbători, Colmar are și Piațete de Crăciun, chiar 6 la număr. Aici, pe lângă magia de Crăciun pe care o vei regăsi la un nivel și mai înalt, vei putea cumpăra tot felul de produse: de la parfumuri, la Nutella de casă, ornamente, jucării, bijuterii și multe altele. În plus, în Piața de Crăciun a Copiilor vei găsi un loc unde poți trimite scrisori către Moș Crăciun.

Desigur, dacă ți se face puțin foame având în vedere abundența de bunătățuri, nu te abține: ia-ți un covrig cu brânză, turtă dulce, vin fiert – sunt multe locuri unde te poți așeza ori sta la masă, bucurându-te de atmosfera de Crăciun din Colmar.

Viena, Austria

Poate că pentru unii Viena a devenit prea populară, însă felul în care se ocupă de oraș pe timpul Crăciunului, încă o plasează în top și poate fi considerată una dintre destinațiile magice de iarnă din Europa.

Image by Julius Silver from Pixabay

Cea mai mare piață de Crăciun a Vienei se află în fața clădirii Rathaus. În majoritatea piațetelor din Viena vei găsi ceva căsuțe cu produse, dar pe cele mai multe și mai diverse le vei găsi în piața din fața clădirii Ratahus. 

Aici vei putea găsi o listă mult mai cuprinzătoare cu diverse băuturi speciale de Crăciun și cu numeroase dulciuri și bunătățuri care nu trebuie ratate.

Pentru ceva mai romantic, să spunem, poți merge în Piața Belvedere, unde te poți bucura nu doar de mâncare, ci și de o colecție de artă.

Și să nu uiți să te plimbi pe fiecare străduță din centrul Vienei, pentru a putea simți acea căldură și spirit „Crăciunesc”. Vei vedea că până și cea mai mică străduță are ceva special. Iar dacă îți va fi rece, o cană de gluhwein  (vin fiert) te va încălzi cu siguranță.

Dacă te interesează și alte târguri de Crăciun din Europa, poți citi articolul nostru: Topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Oferte de cazare în Viena  Atenție! Asigură-te că perioada de cazare este cea potrivită ție. În caz contrar, o poți schimba