Festivalurile reprezintă o ocazie extraordinară de a experimenta o destinație într-un mod diferit și unic. De cele mai multe ori, festivalurile scot la lumină aspecte culturale ale locului pe care nu le prea întâlnești cu alte ocazii. 

Anual, au loc sute de festivaluri în întreaga lume. Dacă nu ai o destinație exactă, poate fi greu să te hotărăști la ce festival să mergi prima dată.

În acest articol, am ales cele mai interesante festivaluri din lume care promit o experiență unică!

Carnavalul de la Veneția (Italia)

Este imposibil să nu fii familiarizat cu măștile și costumele specifice Carnavalului de la Veneția. 

Carnavalul de la Venetia.jpg

Carnavalul de la Veneția are loc anual înainte să înceapă postul Paștelui și se desfășoară pe o perioadă de 11 zile. Tradiția festivalului își are originea în 1162, atunci când, după victoria Republicii Veneția împotriva Patriarhului din Aquileia, oamenii s-au strâns în Piața San Marco să sărbătorească prin muzică și dans. În 1797, festivalul și utilizarea măștilor au fost interzise, însă tradiția a fost reluată în 1979, atrăgând turiști din întreaga lume. Acesta este un festival la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață pentru a descoperi o latură extraordinară a Veneției. Cu siguranță te vei îndrăgosti de atmosferă, costume, baluri și de fascinantele măști venețiene.

Festivalul de Muzică de Primăvară de la Praga (Cehia)

Dacă ești iubitor de muzică de cameră și orchestre, trebuie să ajungi la festivalul de la Praga măcar o dată.

FEstivalul de muzica internationala Praga.jpg
Sursă Imagine

Festivalul Internațional de Muzică de Primăvară de la Praga are loc anual de la începutul lunii mai până la începutul lunii iunie și aduce pe scenă artiști incredibili, orchestre și ansambluri de muzică de cameră din toată lumea. În cadrul festivalului, sunt comemorate aniversari muzicale importante și sunt prezentate premiere mondiale ale compozitorilor contemporani. Principalele locații în care se desfășoară festivalul sunt Primăria din Praga, sala de concerte Rudofium și Casa Municipală din Praga.   

Ziua Regelui (Olanda)

Ziua Regelui ar loc pe 27 aprilie, ziua de naștere a regelui olandez Willem-Alexander. 

Ziua Regelui Amserdam
Sursă Imagine

Ziua Regelui este sărbătorită pe tot teritoriul Olandei, atât în orașele mari, cât și în cele mai mici sate și este cea mai veselă zi din an a Olandei. Cel mai mare spectacol în această zi specială îl oferă orașul Amsterdam. Peste șapte sute de mii de oameni de strâng anual în Amsterdam pentru a sărbători ziua regelui, iar toți poartă haine sau peruci portocalii (familia regală purtând numele: Casa Orange), sau sunt vopsiți pe față cu roșu, alb și albastru. În oraș au loc spectacole stradale, concerte cu muzică live și o multitudine de petreceri. În această zi de sărbătoare se organizează și așa-numitele piețe de vechituri, unde localnicii au voie să vândă obiecte din casă fără a fi nevoiți să aibă un permis.

Snowbombing (Austria)

Pentru iubitorii de sporturi de iarnă, acesta e un festival unic.

Snowbombing.jpeg
Sursă Imagine

Snowbombing este cel mai mare festival din lume desfășurat pe zăpadă și are loc în Mayrhofen, Austria în luna aprilie a fiecărui an. Inițial, acesta a debutat ca un festival care celebrează sporturile de iarnă dar, în ultimii ani, a devenit cel mai mare festival montan. În cadrul festivalului are loc competiția de snowboard Ride n Seek, unde ai ocazia să vei cei mai buni sportivi din industrie. Seara se dă drumul la petreceri pe mixuri unice de muzică. 

Stelele Nopților Albe (Rusia)

La începutul verii, în Sankt Petersburg are loc un fenomen natural numit nopțile albe. Este o perioadă în care soarele dispare de pe orizont pentru un timp scurt. Datorită acestei poziții a soarelui, cerul rămâne luminos pentru cea mai mare parte a nopții.

Stelele noptilor albe Rusia.jpg
Sursă Imagine

Festivalul Stele Nopților Albe se organizează în Sankt Petersburg în fiecare an la sfârșitul lunii mai. Pe durata festivalului au loc o mulțime de evenimente artistice – muzică, operă, balet, film. Unul dintre evenimentele principale o reprezintă Scarlet Sails, o flotă de corăbii roșii, înalte care pun în scenă un spectacol excepțional de artificii. În plimbările de-a lungul râului Neva, îți ies în cale diverse reprezentații – înghițitori de flăcări, mâncători de săbii, mimi.

Festivalul de Film de la Cannes (Franța)

Renumitul Festival Internațional de Film are loc anual în luna mai, la Cannes, în sudul Franței. 

Festivalul de film de la Cannes.jpg
Sursă Imagine

Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume a fost inițial mai mult un eveniment social turistic decât o competiție. Însă, de-a lungul anilor, numărul mare de filme de excepție l-a transformat în unul dintre cele mai prestigioase evenimente din industria filmului. Este un eveniment luxurios, plin de modă. Un  loc de unde poți pleca ca fiind cineva chiar dacă ai ajung că fiind un nimeni. Și chiar dacă nu ți-ai propus să atragi tu laurii, poți avea parte de o experiență minunată în timp ce privești facându-și apariția pe covorul roșu numeroasele staruri de cinema care vin să ia parte la acest festival. 

Bătaia cu Vin (Spania)

Festivalul anual de Bătaie cu Vin din Spania este un eveniment unic, încă subestimat, ce are loc pe 29 iunie în fiecare an. Acest festival își are originea în Evul Mediu, când două sate s-au războit zeci de ani pentru dealurile pline cu viță de vie. În ziua de azi, disputa ce a avut loc cu secole în urmă nu mai este în prim-plan, însă spaniolii continuă tradiția pentru distracția pe care o oferă.

Bataia cu vin.jpg
Sursă Imagine

În fiecare an într-un mic oraș numit Haro, mii de oameni îmbrăcați în alb se îndreaptă spre o colină imediat după răsăritul soarelui pentru a se antrena într-un război în care armele sunt reprezentate de vin roșu. Pistoale cu apă, găleți, sticle, sprayuri sunt umplute cu vinul roșu ce urmează să lase pe toată lumea pătată din cap până în picioare. Deși bătaia are loc în dimineața zilei de 29 iunie, petrecerea începe cu o seară înainte. Localnicii petrec toată noaptea bând și dansând pe străzi, urmând ca dimineața să se îndrepte spre neașteptată bătălie!

Festivalul Tomatina (Spania)

Dacă tot vorbim de bătaie cu vin, trebuie să menționăm și Festivalul Tomatina ce are loc anual în orașul Bunol din Valencia, în ultima miercuri din august.

Tomatina-festival-spain-21.jpg
Sursă Imagine

În dimineața de miercuri, camioane pline cu mii de kg de roșii își fac apariția în piața orașului. Roșiile sunt lăsate să cadă pe jos și atunci când se dă startul, oamenii încep să ia roșiile și să se bată cu ele. Roșiile sunt moi și se sfărâmă înainte de a le arunca, deci nu este un pericol de accidente. Lupta durează în jur de o ora, după care localnicii scot furtune cu apă că să îi ajute pe oameni să se curețe. Această tradiție a inspirat și alte destinații din lume să organizeze bătăi cu roșii, printre care Costa Rica, orașul Dongguan din China și orașul Reno din Nevada.  

Oktoberfest (Germania)

Probabil deja ai auzit de Oktoberfest pentru că această tradiție s-a extins și în România și se sărbătorește anual la Brașov la sfârșitul lui septembrie.

Septembrie

Oktoberfest este cel mai mare festival de bere din lume. În Germania, festivalul Oktoberfest are loc în Munich, începe la sfârșitul lui septembrie și se desfășoară pe o perioada de 16-18 zile. Peste șase milioane de oameni, de peste tot din lume, iau parte la acest eveniment plin de muzică folk, bere, mâncare tradițională și foarte, foarte multă voie bună. 

Festivalul Edinburgh Fringe (Scoția)

Festivalul Edinburgh Fringe este considerat a fi cel mai mare festival de arte din lume și are loc în fiecare an în luna august.

Edinburgh Fringe.jpg

Festivalul Fringe a apărut acum 70 de ani și este un festival cu acces liber atât pentru turiști cât și pentru artiști. Teatru, muzică, film, comedie, dans, muzicaluri, desen, performanțe stradale, expoziții – Festivalul Edinburgh Fringe le are pe toate. Dacă ești iubitor de artă, acesta e unul din festivalurile la care trebuie neapărat să iei parte!

Festivalul Lampioanelor din Taiwan (China)

Festivalul Lmpioanelor din Taiwan este sărbătorit anual, în general în luna februarie, și se desfășoară pe o perioadă de aproximativ 10 zile. 

Taiwan festival.jpg

Pe toată perioada evenimentului au loc diverse activități în Taiwan. În cartierul Pingxi se aprind mii de lampioane, obicei care a apărut inițial ca  modalitate de a anunța că orașul este în siguranță. Oamenii își scriu dorințele pe lampioane și le înalță spre cer pentru a ajunge la zei. În cartierul Yanshui are loc ceremonia petardelor la Templul Wumiao, una dintre cele mai importante activități, care avea ca scop alungarea bolilor și răului din oraș.   

Festivalul Lampioanelor (Thailanda)

Festivalul Lampioanelor din Thailanda este cunoscut sub denumirea de Loy Krathong și are loc anual în orașul Chiang Mai. Acest festival este celebrat de obicei în luna noiembrie, însă nu are o dată exactă, acesta având loc în seara cu a 12-a luna plină din calendarul tradițional lunar Thai. 

loy-krathong-yee-peng.jpg
Sursă Imagine

Asemănător Festivalului Lampioanelor din Taiwan, în seara ceremoniei, cerul orașului Chiang Mai se umple cu mii de lampioane, oferind un spectacol unic. Festivalul este organizat în onoarea lui Buddha, iar participanții leagă de felinare câte un bilet ce conține dorința lor pentru anul următor, apoi îl înalță la cer, simbolizând un tribut adus lui Buddha. Un alt obicei din cadrul festivalului o reprezintă crearea unor coșuri din frunze sau trunchi de banan (krathong), ce conțin flori, tămâie, lumânări și, uneori, o monedă ce servește ca ofrandă pentru spiritele râului. Aceste coșuri sunt trimise pe râuri, canale sau lacuri însoțite de o dorință. 

Festivalul Culorilor – Holi (India)

Festivalul Culorilor, sau Holi, este sărbătorit anual în India în ultima zi cu lună plină de la sfârșitul iernii, la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie. 

Holi festival.jpg

Festivalul Holi, un festival hindus, este caracterizat de o explozie de culoare, veselie și entuziasm. Prin acest festival, indienii sărbătoresc triumful binelui asupra răului. În zilele de dinaintea festivalului, sunt adunate lemne și este construit un rug ce semnifică arderea demonului Holika. În dimineața de după arderea rugului, oamenii încep să se înarmeze cu pulbere colorată și baloane cu apă colorată pe care urmează să le arunce unii în alții, oferind un spectacol de culoare de excepție.  Deși este la origine un festival hindus, Festivalul Culorilor este sărbătorit și de alte religii printre care jainii, sikhii s poporul buddhist Newar din Nepal.

Carnavalul de la Rio (Brazilia)

Carnavalul de la Rio de Janeiro, cel mai cunoscut festival din lume, atrage cel puțin două milioane de oameni pe zi pe străzile din Rio. 

Carnavalul de la Rio.jpg
Sursă Imagine

Carnavalul are loc anual înainte de Postul Mare și de desfășoară pe o perioadă de 5 zile. Parada este plină de turiști, care alegorice bogat împodobite  și mii de dansatoare ale școlilor de samba din Rio. Festivalul este plin de culoare și invită la distracție și bună dispoziție. Anual, la Carnavalul de la Rio se întâlnesc peste 300 de formații de dans ce pun în scena spectacole pe tot parcursul festivalului. Nu există cuvinte pentru a descrie atmosfera plină de energie ce se creează în cadrul festivalului, singura modalitate pentru a simți explozia de dinamism este să iei parte la acest festival. 

Festivalul Cireșilor Înfloriți (Japonia)

Japonia este bine-cunoscută pentru tehnologia avansată însă, nu duce lipsă de fenomene naturale care să atragă atenția a mii de turiști din toate colțurile lumii. Unul dintre momentele mult așteptate atât de localnici cât și de turiști este Festivalul Cireșilor Înfloriți, sau Sakura, denumirea japoneză a cireșilor.

FEstivalul ciresilor infloriti.jpg
Sursă Imagine

Multitudinea de cireși înfloriți nu numai că oferă un spectacol incredibil de privit, dar deschide de asemenea o poartă către cultura bogată japoneză. Florile de cireș reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale Japoniei, iar în perioada festivalului au loc numeroase performanțe tradiționale japoneze. 

Festivalul Cireșilor Înfloriți constă, de fapt, într-o perioadă extinsă în care au loc diverse festivaluri pe tot teritoriul Japoniei în funcție de perioada în care înfloresc cireșii în fiecare loc. În general, cireșii încep să înflorească în luna ianuarie în Okinama și ating cota maximă la sfârșitul lui martie în Honshu. În Hakkaido, cireșii înfloresc de obicei în luna mai. E destul de greu de prezis cu exactitate când vor înflori cireșii, însă, în perioada martie-mai, vei găsi cu siguranță festivaluri de care să te bucuri. În anumite regiuni, sunt organizate festivaluri și în lunile ianuarie, februarie și iunie.