Sărbătoarea zilei de 1 decembrie din 2019 va pica într-un weekend. Dar, dacă adaugi și ziua de 30 noiembrie, când se sărbătorește Sf. Andrei, tot poți obține un weekend prelungit, numai bun de a te relaxa – că doar cine nu renunță la o vineri lucrătoare?! Vremea, așa cum spun meteorologii, va fi destul de în regulă – nici cald, dar nici prea frig (undeva pe la 6 grade Celsius în majoritatea zonelor, pe timpul zilei). Asta ar înseamna că nu va trebui să îți faci griji nici că îți va fi rece, nici că va ninge și că te vei împotmoli.

Într-un alt articol de-al nostru, Idei pentru Minivacanța de 1 Decembrie, ți-am prezentat 3 zone cât de cât populare, pe care le poți alege pentru a călători prin țară. Fiind situate mai în centrul țării, e posibil ca pentru unii să nu fie o variantă accesibilă sau, fiind populare, este posibil ca tu să le fi vizitat deja. Oricum ar fi, te invit să arunci o privire asupra articolului, poate, totuși, vei găsi ceva ce nu ai mai văzut.

Țara noastră mai are destul de multe zone de vizitat, iar turiștii străini sunt cei care le descoperă chiar mai repede decât noi. De ce să nu profităm și noi de ele? 

În acest articol vei găsi alt set de variante pentru minivacanța de 1 Decembrie, ce va cuprinde zone/orașe ca Salina Turda, Hunedoara, Iași. Evident, tu îți poți face traseul exact așa cum îți este mai eficient, mergând fie doar într-un loc, fie în mai multe, fie combinând locații de aici, cu cele din articolul menționat mai sus.

Zona Iașiului și a Moldovei de Nord

Iași

Începem cu zona cea mai estică și „aterizăm” direct în Iași. Nu este neapărat un oraș turistic, cel puțin nu ca altele din România. Însă cu siguranță este un oraș special, care merită vizitat mai ales când sărbătorim Marea Unire. De ce? Pentru că are o istorie importantă, fiind un centru al culturii din zona Moldovei încă din 1408. 

Este orașul unde s-a publicat primul ziar din România și unde s-a construit prima universitate din țară (în 1860, de către Alexandru Ioan Cuza). Pe lângă cultură, orașul Iași a avut și o parte religioasă importantă, care l-a influențat, astăzi încă existând o biserică veche, de pe vremea lui Ștefan cel Mare (Biserica Sf. Nicolae).

Fiind un important centru de cultură românească, aici vei putea vizita o mulțime de muzee – de etnografie, de artă, de istorie, de literatură.

Desigur, principala activitate ar fi să te bucuri și te oraș în sine – să te plimbi cât mai mult, prin centru și prin zonele adiacente, pentru a-l explora. Cred că o dimineață întreagă îți va ajunge. 

Cazare în Iași

Muzee în Iași

Deși, personal, nu sunt neapărat o persoană care intră în fiecare muzeu, din fiecare oraș, cred că Iașiul vine cu ceva ce merită. La școală ai învățat destul de multe despre istoria României și despre cultura ei, iar la Iași vei putea și vedea (și aminti) multe dintre acele aspecte.

Muzeul de Etnografie al Moldovei

Acest muzeu este unul dintre cele mai vechi și mai mari din România. Aici vei putea găsi peste 10 camere, în care ți se prezintă Moldova tradițională și tot ceea ce însemna ea – agricultură, vânătoare, olărit, ouă încondeiate și multe textile cu motive specifice.

Și, că tot se apropie și Anul Nou, te vei putea inspira din colecția de obiecte reprezentative iernii, cu ale sale măști și alte caractere cu ajutorul cărora oamenii sărbătoreau noul an.

Muzeul de Artă

L-am menționat și pe el în această listă, deoarece aici vei găsi bine-cunoscutul tablou al lui Nicolae Grigorescu – Caru cu Boi. Desigur, acesta pe lângă o colecție frumoasă de picturi românești, din secolele 19 și 20.

Evident, vei găsi și câteva obiecte de sculptură ale meșterilor români, dar și o colecție Europeană.

Muzeul de Istorie a Moldovei

Istoria Moldovei pe care o poți surprinde aici este din perioada dintre 70.000 Î.C. și 1946 – destul de mult, nu?

Foarte interesantă este Sala Voievozilor, unde ți se prezintă portretele conducătorilor moldoveni, din anul 81 D.C., până la regii de Hohenzollern.

Muzeul de Literatură

Muzeul de Literatură are, de fapt, mai multe filiale, ca să le numesc așa. Fiecare reprezintă un autor român faimos, având în vedere că Iașiul este orașul care a dat țării un număr important de autori extrem de buni.

Pe site-ul oficial al Muzeului (https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/) vei găsi toate „sub-muzeele”, dar îți scriu și aici câteva, pe care le găsești chiar în oraș (unele dintre ele sunt în comune alăturate):

  • Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca);
  • Muzeul „Otilia Cazimir”;
  • Muzeul „Mihail Sadoveanu”;
  • Muzeul „George Topîrceanu”

Palatul Culturii

Ei bine, am menționat mai sus muzee, unele dintre ele avându-și „casa” chiar în Palatul Culturii. În orice, caz, cei pe care nu îi atrage ceea ce este înăuntru, pot și doar să admire această clădire de-o arhitectură impresionantă (neo-clasică).

Este punctul cel mai cunoscut al Iașiului, așa cum este Palatul Parlamentului pentru București, ori Turnul Sfatului pentru Brașov. În fața Palatului este și un parc aranjat și cochet, unde poți petrece măcar jumătate de oră, liniștit.

Parcul Copou

Se pare că aici, sub unul dintre copaci, Mihai Eminescu a scris unele dintre cele mai bune lucrări; vei găsi ușor copacul cu pricina, având în vedere că lângă el stă bustul autorului, o statuie din bronz.

Pe lângă acest fapt, Parcul Copou a fost prima grădină publică a orașului; Prințul Mihai Sturdza a decis ca aceasta să fie construită și să permită accesul locuitorilor. Grădina a fost iluminată în 1860, ea fiind construită în jurul anului 1834 (cu extindere în 1849 și 1852).

Pe Aleea Junimea vei găsi busturile de bronz ale membrilor cunoscutei „organizații”, Junimea.

Grădina Botanică Anastasie Fătu

Deschisă zilnic, de la 9 dimineața la 8 seara, pentru exterior(totuși, este bine să verifici programul pe site-ul oficial, pentru a fi sigur că nu există schimbări), grădina este o altă alegere tare bună pentru activitățile de weekend. 

Se întinde pe o suprafață de 250 de hectare și este cea mai mare și cea mai veche din România. Alei parfumate olfactiv și vizual te vor relaxa pe deplin, dar vei și învăța multe lucruri despre flora prezentă: grădini de trandafiri și de orhidei, plante tropicale, plante carnivore. Există chiar și un lac și un bazin de nuferi.

Târgu Neamț

Ne îndepărtăm ușor de zona orașului și ne îndreptăm către Carpați. Vom da de Târgu-Neamț și de Humulești. Bănuiesc că știți care dintre marii autori români și-a petrecut copilăria aici.

Casa Memorială a lui Ion Creangă

Chiar peste râul Neamț vei găsi comuna Humulești, unde va trebui să oprești, mai ales dacă în excursiile de la școală nu ai ajuns pe aici. În plus, dacă ai copii și dacă aceștia încă au în lectura obligatorie poveștile din „Amintiri din Copilărie”, va fi o ocazie aproape de nemaiîntâlnit – vor putea să vadă cu ochii lor gospodăria autorului și să înțeleagă mai bine poveștile. Pentru adulți va fi cu siguranță un moment de călătorie în timp.

Taxa de intrare este de 20 de lei pentru adulți și de 5 lei pentru elevi și preșcolari. În cazul în care dorești să faci poze, va trebui să mai scoți din buzunar încă 20 de lei.

Pe site-ul oficial poți găsi programul: http://mmich.muzeu-neamt.ro/

Casa memorială „Veronica Micle”

Dacă tot ești în Târgu-Neamț, nu-ți va lua mult să vizitezi și casa unde a stat Veronica Micle, poetă (sau poate o cunoști prin prisma lui Mihai Eminescu, ei având o relație amoroasă, după cum spune istoria).

Așa că, poate vrei să vezi unde stătea și scria poeta, poate ești curios să afli mai multe despre iubita lui Mihai Eminescu. Oricum ar fi, casa memorială te așteaptă cu brațele deschise.

http://cmvmtn.muzeu-neamt.ro/

Cetatea Neamțului

Cum să nu dăm de o cetate și în partea aceasta a țării?! Cetatea Neamțului datează din secolul al 14-lea și este o fortăreață masivă și impunătoare. Istoria ei este destul de cuprinzătoare și nu aș avea loc aici să ți-o spun. O poți citi, mai pe larg, aici http://mcntn.muzeu-neamt.ro/momente-esentiale-din-istoria-cetatii-neamt.html.

Ultima ei restaurare, a avut loc în anul 2006, iar primele lucrări de acest fel au avut loc între 1968 și 1972, cetatea fiind în bătaia naturii până atunci.

Există 21 de săli, fiecare cu o tematică – sala de sfat, sala de trecere, sala armelor, monetaria, bucataria și multe, multe altele, toate la fel de interesant de studiat.

Zona Maramureșului

Am ajuns într-o zonă a României plină tot de cultură, dar cultură tradițională. Mocănița, biserici din lemn, case tradiționale și oameni prietenoși și veseli, toate te așteaptă în frumoasa zonă a Maramureșului să îți petreci minivacanța de 1 Decembrie.

Cazare găsești mai peste tot în zonă, dar depinde de tine pentru ce condiții optezi. Dacă vrei să stai la un hotel, atunci cea mai bună soluție ar fi să te cazezi în Baia Mare și de aici să faci mici excursii cu mașina.

Cazare în Baia Mare

Vișeu de Sus – Mocănița

Chiar la Baza Munților Maramureșului, în Parcul Național, se află comuna Vișeu de Sus. Din Baia Mare faci cam 2 ore cu mașina. Dacă ți se pare prea departe, te poți caza și aici, direct.

De aici te poți îmbarca într-o călătorie splendidă, cu trenul cu locomotivă pe aburi – Mocănița. Trenul te va duce prin munți, pe Valea Vaserului. Este singurul tren funcțional de acest gen din România, un tren ce a captat atenția nu numai românilor, cât și a străinilor; dovadă fiind și site-ul oficial, scris și în engleză, și în germană – https://www.cffviseu.com/en/home/

Dacă vrei să experimentezi așa ceva, să știi că ai posibilitatea și pe datele 29, 30 Noiembrie și 1 Decembrie, dar, așa cum se menționează și pe site, trebuie să îți rezervi un bilet din timp. Biletele le poți cumpăra și online, ceea ce este tare util.

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Sunt convinsă că ai auzit de multe ori de acest cimitir emblematic al zonei maramureșene. Chiar dacă este situat foarte aproape de graniță, nu vei face mai mult de 1h și 45 de minute până aici, din Baia Mare. Așa că ce mai aștepți?

După cum bine știi, în Maramureș se pune (ori s-a pus) foarte mult accent pe lemn. Acest cimitir este un simbol lăsat lumii de către meșterul Ioan Stan Pătraș, un sculptor de cruci și, în esență, un artist. Un artist pentru că a văzut lumea morților cu alți ochi – cu ochi veseli, astfel că Ioan Stan Pătraș a încercat să îi „ajute” pe cei care treceau în neființă și să îi ajute și pe apropiați să vadă moartea într-un mod mai vesel.

Fiecare mormânt din acest cimitir are câte-o cruce de lemn specială, pe al cărei corp sunt pictate o imagini reprezentative ale decedaților, dar și câte-o povestioară despre viața acestora, relatată pe un ton vesel și în versuri.

După cum spuneam, este un simbol al zonei, dar și al României, așadar va fi o alegere excelentă pentru minivacanța de 1 Decembrie. Prețul biletului este de 5 lei.

Zona Transilvaniei de Vest

Salina Turda

Coborând din nordul țării, către Câmpia Turzii, ne va întâmpina un alt loc special al României – Salina Turda. Mărimea, frumusețea și activitățile pe care le poți face înăuntru contribuie la unicitatea ei.

Intrarea în salină se face printr-o clădire mică, comparativ cu salina în sine. Este un fel de cupolă, iar unii o aseamănă cu un OZN. Salina înglobează mai multe mine, mai exact 5 la număr (Iosif, Rudolf, Crivac, Terezia și Gizela), toate având dimensiuni și particularități diferite. Cele mai adânci mine sunt Iosif și Terezia.

Ceea ce este tare interesant, este că, pe măsură ce cobori în mină, tu călătorești în timp. Va trebui să fii atent să observi plăcuțele pe care sunt notați anii și să știi că anul respectiv reprezintă momentul în care au ajuns în acel punct cu săpatul. Evident, cu cât mergi mai adânci cu atât anii se vor apropia de prezent.

Cei care se ocupă de salină au reușit să o transforme într-un adevărat parc de distracții. Ai un lac pe care te poți plimba cu barca, o roată mare, mini golf și multe altele. Decorul te va duce cu gândul la ceva cosmic, având în vedere că s-au bazat pe becuri lungi și pe o estetică cumva bizară, dar într-un sens pozitiv.

Aici poți găsi mai multe detalii: https://www.salinaturda.eu/?lang=en

Cazare în Turda

Castelul Corvinilor

Și mai în jos, către Hunedoara, stă de veghe Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase din România. Se mai numește și Cetatea Hunedoarei, dar regele Ungariei, Matia Corvin, a fost cel care a locuit aici.

Este acel tip de castel pe care îl mai vezi prin filme, iar arhitectura interiorului este, cu siguranță, similară cu cea pe care o vezi în seriale precum Game of Thrones sau Maleficent.

Castelul a fost construit în secolul al XV-lea, sub îndrumarea liderului militar Janos Hunyadi. Castelul este împărțit în 3 zone, fiecare fiind înconjurată de turnuri circulare și rectangulare. Turnurile foloseau drept apărare și închisoare. Stilul arhitectural este unul gotic, bogat în detalii.

După ce liderul a decedat, castelul a intrat într-un proces de degradare și abia în secolul al XVII-lea a ridicat interes pentru restaurare. Cum și istoria acestui castel ar umple pagini întregi, te invit să citești mai multe detalii despre povestea lui pe site-ul oficial http://www.castelulcorvinilor.ro/scurta-istorie/

În orice caz, acum, aici se țin diverse evenimente, expoziții și târguri. Programul este, de obicei, de la 9 la 17:00, cu intrare cu 45 de minute înainte de ora închiderii. Prețul unui bilet de adult este de 30 de lei.

Cazare în Hunedoara


Pentru oricare alte idei de călătorie, în țară sau în străinătate, te așteptăm pe site-ul nostru https://www.probooking.ro/, iar pentru mai multă inspirație, pe blogul nostru https://blog.probooking.ro/