Una dintre cele mai frecvente întrebări care apar atunci când vine vorba de călătorit este „care e cea mai potrivită destinație pentru perioada în care am concediu?”.
Dacă vorbim de vară, de obicei te gândești să mergi în destinații cu plaje acoperite de un nisip fin și apă cristalină. Dar ce faci dacă îți dorești un concediu într-o lună de toamnă? În plus, poate îți dorești să eviți cele mai aglomerate perioade dintr-o destinație pentru a avea parte de un sejur mai relaxant și, de ce nu, cu un cost mai scăzut.
Ca să profiți cât mai mult de zilele de concediu și să nu pierzi timpul, care oricum este limitat, îmbulzindu-te printr-o mulțime de oameni sau adăpostindu-te în hotel din cauza vremii neprielnice, noi am creat un ghid care să te ajute să găsești destinația perfectă în funcție de fiecare lună a anului.

Ianuarie

Luna ianuarie este una dintre cele mai ieftine luni pentru călătorit pentru că în această perioadă majoritatea abia încep să-și planifice călătoriile pentru următoarea perioadă din an.
Norvegia, Finlanda, Suedia, Islanda și Groenlanda reprezintă câteva dintre destinațiile perfecte pentru luna ianuarie dacă vrei să ai parte de niște peisaje de poveste. În ianuarie, din țările Scandinave se poate observa foarte bine aurora boreală, în special spre sfârșitul lunii atunci când răsăritul și apusul durează între 3 și 5 ore.
Ianuarie.jpg
Un sejur foarte popular în ianuarie este cel la ski în Alpi. Elveția este destinația de ski cea mai căutată din lume, zăpada care îmbracă munții Alpi transformând peisajul într-unul de basm. Ca să nu mai amintim și faimoasele bomboane de ciocolată și târgurile de Crăciun. Alte destinații pentru ski ce merită menționate sunt Austria și Franța.
Dacă îți dorești să călătorești în ianuarie într-o zonă ce iți va permite să te relaxezi pe plajă sau să faci scufundări, cele mai bune opțiuni sunt vestitele Bora Bora, Hawaii și Bahamas, cât și țările din sud-estul Asiei precum Thailanda, Cambodgia, Laos, Filipine, Singapore și Malaezia.
Cele mai călduroase destinații din Europa în luna ianuarie sunt Insulele Canare, Grecia, Cipru, Spania și Italia.

Februarie

Partea de sud-est a Asiei este, în Februarie, încă în sezonul de vârf dacă iți dorești un sejur petrecut pe plajă.
Aurora boreală este încă vizibilă în țările scandinave, iar Elveția, Franța și Austria sunt perfecte pentru ski. Trebuie să iei în calcul, de asemenea, că în luna februarie aceste destinații turistice pot fi foarte aglomerate, iar prețurile sunt mai ridicate.
O destinație populară în februarie este Parisul datorită zilei de Sf. Valentin. Așa că așteaptă-te ca Turnul Eiffel și străzile Parisului să fie foarte populate de cupluri în căutare de o vacanță romantică.
Februarie.jpg
Egiptul reprezintă o destinație plăcuta în luna februarie. Deși nopțile încă sunt reci, vremea este perfectă pentru a călători pe râul Nil și a vizita piramidele. Mulți preferă primăvara timpurie pentru excursiile în Egipt deoarece vara poate fi prea cald pentru plimbări. Temperaturile depășesc 23 de grade și, de cele mai mult ori, se poate face și plajă în această perioadă.
Luna februarie este, de asemenea, luna carnavalurilor. Deși nu este sezonul cel mai popular al Italiei, mulți turiști își îndreaptă atenția asupra acestei destinații pentru Carnavalul de la Veneția. Un alt carnaval ce trebuie menționat este Carnavalul de la Rio.

Martie

Martie reprezintă trecerea de la extrasezon la sezon în multe dintre țări. De aceea, această lună este un moment potrivit pentru a avea parte de o vacanță accesibilă indiferent de buget.
În această perioadă, Italia și alte țări din zona mediteraneană încep să aibă temperaturi plăcute, oferind turiștilor oportunitatea de a se bucura de plimbări și obiective istorice fără multă aglomerație. Egiptul este încă pe lista destinațiilor ideale.
Martie.jpg
În partea sud-estică a Asiei vremea este încă minunată, în luna martie fiind și mai puțini turiști decât în lunile precedente.
India reprezintă o destinație incredibilă în luna martie, aici având loc Festivalul Holi, festivalul hindus care este cunoscut și drept Festivalul Iubirii sau Festivalul Culorilor.

Aprilie

Aprilie este luna potrivită pentru a vizita emisfera nordică deoarece gheața se topește, florile încep să înflorească și poți avea parte de un sejur relaxant cu câteva luni înainte de începerea agitației din sezonul de vară.
Începând cu luna aprilie, zona mediteranei devine foarte primitoare, inclusiv insulele Creta, Cipru și Malta. Insulele Canare au cea mai ospitalieră vreme din Europa în luna aprilie.
Aprilie.jpg
În luna aprilie, momentele ce trebuie menționate sunt înflorirea arborilor de cireș din Japonia și a lalelelor din Olanda. Festivalul Cireșilor Înfloriți din Japonia se întinde pe o perioadă de câteva luni, în funcție de când înfloresc cireșii în fiecare zonă, însă în aprilie este garantat că te vei putea bucura de splendoarea florilor sakura. În Olanda, florile înfloresc de obicei începând cu mijlocul lui aprilie până în luna mai.

Mai

Luna mai este una dintre cele mai plăcute perioade pentru a călători deoarece vremea este asemănătoare verii în multe destinații, lipsind însă aglomerația din vară.
În mai, toată Europa este caldă și potrivită pentru activități în aer liber. Dacă îți dorești să vizitezi obiective turistice și istorice și nu ești atât de interesat de plaje, acesta e momentul perfect. Marea Britanie tinde să fie însorită în luna mai.
Mai.jpg
Zona mediterană începe să vadă temperaturi de peste 23 de grade în aceasta perioadă, fiind foarte posibil ca vremea să permită relaxarea pe plajă în razele soarelui. Cele mai călduroase destinații sunt Sicilia, partea sudică a Greciei, Sardinia, Italia, Portugalia și Spania.
O destinație deosebită de vizitat în luna mai este Praga. În aceasta perioadă are loc festivalul internațional de muzică de primăvara ce durează trei săptămâni. În plus, te poți bucura și de renumitul festival ceh al berii dacă ajungi după mijlocul lunii.

Iunie

Iunie este luna care marchează începutul de sezon în majoritatea țărilor din emisfera nordică. În Europa au loc numeroase petreceri și festivaluri.
Iunie.jpg
În țările de nord, precum Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, turiștii sunt atrași de soarele de la miezul nopții. În aceste zone, până la jumătatea lui iulie, soarele nu apune, doar se apropie de orizont, oferind un spectacol unic, transformând munții în tărâmuri de basm. Fenomenul poate dura între 24 de ore și două luni, în funcție de loc.
În insulele grecești, iunie este luna în care începe sezonul. În aceasta perioadă temperaturile încep să depășească 30 de grade, însă vremea nu devine insuportabil de caldă. Croația este de asemenea o destinație potrivită în iunie, acum începând să crească influxul de turiști.

Iulie

Luna iulie reprezintă apogeul pentru Europa, fiind cel mai vizitat continent în aceasta perioadă. Oriunde ai merge, vremea e prietenoasă și vei găsi activități ce nu-ți vor permite să te plictisești. Însă, trebuie să ții cont și de faptul că peste tot va fi aglomerat.
Iulie.jpg
Peste tot în Europa au loc o mulțime de festivaluri în luna iulie așa că, oriunde vei alege să mergi, alege un festival la care să iei parte.
Dacă iți dorești un sejur în zona Indoneziei, acum este momentul perfect. Vremea este însorită și uscată, ideală pentru o vacanță în popularele destinații Bali, Parcul Național Komodo sau insula Java.
Iulie oferă unele dintre cele mai bune condiții oceanice pentru sporturi nautice precum scufundări, surfing, windsurfing și navigație. Dacă ești pasionat de astfel de activități, insulele Seychelles sunt un exemplu de destinație ideală.

August

În luna August, Europa încă este destinația preferată de turiști, deși temperaturile pot ajunge să fie foarte ridicate. Zona mediteraneană atinge punctul maxim de turiști în această perioadă.
În august, poți opta să descoperi satele de coastă din Italia, orașele cu plajă din Spania sau uimitoarele plaje Algarve din Portugalia.
August.jpg
Croația este o destinație populară în luna august nu doar datorită excursiilor cu barca, dar și numeroaselor festivaluri de muzică.
Că tot veni vorba de festivaluri, timp de trei săptămâni în luna august, în Scoția, are loc festivalul Edinburgh Fringe, cel mai mare festival al artei și al culturii din întreaga lume. Festivalul datează din 1947, iar în 2018 au avut loc peste 3.000 de spectacole în 317 locații. Teatru, dans, circ, comedie, cabaret, muzicaluri, operă, expoziții sunt doar câteva exemple de exprimări artistice care au loc în cadrul programului.

Septembrie

Septembrie marchează a doua perioadă de trecere între sezon și extrasezon, reprezentând o lună ideală pentru o vacanță cu costuri reduse, vreme plăcută, în afara aglomerației din timpul verii.
Germania și Austria sunt două destinații foarte populare în septembrie datorită festivalului Octoberfest care începe la sfârșitul lunii.
Septembrie.jpg
În zona mediteraneană vremea încă este caldă și plăcută, inclusiv în Portugalia.
În luna septembrie începe, de asemenea, perioada perfectă pentru a vizita munții Himalaya, în lunile ulterioare urmând să se umple de zăpadă, iar multe dintre orașe vor deveni izolate.

Octombrie

Octombrie este o altă lună în care vacanțele pot fi mult mai ieftine, iar destinațiile mult mai puțin ticsite de turiști.
Germania este încă în topul destinațiilor în această perioadă, festivalul Octoberfest fiind în plină desfășurare la începutul lunii. Peste 6 milioane de oameni iau parte anual la bine-cunoscutul festival al berii din Munchen nu doar pentru bere, ci pentru atmosfera plină de veselie întreținută de muzica folk, oameni îmbrăcați în ținute tradiționale bavareze și o gamă largă de mâncare tradițională.
Octombrie.jpg
Turcia și Cipru oferă o vreme însorită, deosebit de plăcuta și un mediu favorabil bugetului în această lună. Zone precum Antalya încep să devină din ce în ce mai populare în această perioadă pentru că oferă atât o perspectivă uimitoare asupra culturii turcești, cât și plaje incredibile pentru relaxare.
Egiptul intră din nou pe lista destinațiilor ideale deoarece temperaturile devin confortabile și perfecte pentru exploratul zonelor.

Noiembrie

În noiembrie se încheie perioada de trecere între sezoane din emisfera nordică, începe extrasezonul în Europa, America de Nord și Asia de Est și începe sezonul în Africa de Nord.
Deși Europa e considerată a fi în extrasezon și temperaturile sunt mai joase, asta nu înseamnă că nu poți avea parte de călătorii reușite în această perioadă. Praga, de exemplu, este minunată și în perioada lunii noiembrie chiar dacă e mai rece.
Noiembrie.jpg
Dacă îți dorești o destinație caldă, te poți îndrepta către Maroc, unde vremea este bună în luna noiembrie ceea ce îți vă permite să vizitezi numeroasele moschei, palate și grădini.
Un pic mai departe, o destinație populară în noiembrie o reprezintă Thailanda, în special orașul Chang Mai unde are loc festivalul Loi Krathong. Acesta se sărbătorește în seara celei de-a 12-a luna plină din an aprinzându-se mii de felinare.

Decembrie

Dacă iți dorești să vezi aurora boreală, țările scandinave precum Norvegia, Finlanda, Suedia, Islanda și Groenlanda reprezintă o destinație ideală în luna Decembrie.
Decembrie.jpg
Pârtiile din Alpi sunt destinații foarte populare în decembrie, în special Elveția și Austria. Munții Pirinei din Franța sunt, de asemenea, apreciați de cei pasionați de sporturi de iarnă.
Pentru o vacanță cu vreme caldă, asemănătoare verii, e necesar să optezi pentru o destinație puțin mai îndepărtată. În zona de sud-est a Asiei, în tari precum Thailanda, Myanmar, Cambodgia și Vietnam, vara este abia la început.
Australia și Noua Zeelanda se află la mijlocul verii. Alte exemple de destinații cu temperaturi ridicate sunt Madagascar, Filipine și Caraibe.