Călătoriile nu trebuie să însemne cheltuieli mari, iar dacă îți dorești foarte mult să vizitezi câteva țări, o poți face cu mai puțini bani decât te-ai aștepta.

Desigur, toate călătoriile ar trebui să înceapă cu o organizare bună, începută din timp, pentru a evita costurile excesiv de mari. De aceea există și ofertele Early Booking – cine își face planurile devreme, câștigă. Iar pentru vacanțele din 2020, îți oferim 35% discount dacă le rezervi începând de acum.

Lăsând acestea la o parte, în acest articol vei găsi câteva trucuri pentru a economi bani în vacanțe, dar și țări care nu te vor face să scoți atât de mulți bani din buzunar.  De menționat este că sumele pe care le vei regăsi sunt orientative, depind de cursul valutar și de orașul pe care îl vizitezi în acea țară.

Trucuri pentru călătorii necostisitoare

Early booking sau Last Minute?

În primul rând, așa cum am menționat mai sus, o planificare mai din timp te poate ajuta să pleci în vacanța dorită chiar în plin sezon, dar fără să cheltui atât de mulți bani. De cele mai multe ori, chiar din sezonul de toamnă încep ofertele early-booking pentru vara următoare. Astfel că te poți pregăti cu idei chiar din vara anterioară, ca să știi exact ce să cauți pentru vara următoare.

Mergând pe aceeași idee, în cazul în care chiar te hotărăști greu sau oportunitatea de a pleca în vacanță vine în ultimul moment, mai ai șansa să găsești oferte last-minute. Hotelurile și agențiile de turism nu vor să rămână cu locuri neocupate, așa că le oferă pe ultimele la prețuri mai mici. Este și această metodă un truc pentru o călătorie mai puțin costisitoare, însă nu te poți baza 100% pe ea, pentru că poți risca să pierzi ceea ce dorești.

Activități achiziționate din timp

În cazul în care pachetul de vacanță cumpărat include doar transportul și cazarea, va trebui să te documentezi singur despre activitățile pe care le poți face la destinație. 

Un website foarte bun care te poate ajuta să îți organizezi punctele de interes pe care vrei să le vizitezi (ori măcar să îți faci o idee despre ce ai putea să vizitezi), este InspiRock. Introduci datele călătoriei, destinația, ritmul de vizitare și tipurile de locații turistice (comori-ascunse, populare, echilibrate) și gata – site-ul îți oferă un program pe zile, pe care îl poți chiar rearanja manual.

După ce ți-ai notat toate locațiile de vizitat, poți folosi InspiRock pentru a intra direct pe site-ul locației, ori le poți căuta separat. De cele mai multe ori, acolo unde se percepe taxă de intrare, vei plăti ceva mai puțin dacă te programezi și plătești online. 

De asemenea, în marile orașe poți cumpăra pachete de vizitare. Acestea includ transportul în comun, intrare la câteva locații de interes, reduceri și chiar și autobuzul Hop-on/Hop-Off. Pachetele se prezintă sub forma unor carduri de plastic, de dimensiuni normale, pe care va trebui să îl iei cu tine peste tot. 

Merită să cauți orașul pe care îl vizitezi la care să adaugi cuvântul „Pass”. În general, acestea se vând online, deși le poți găsi și la tonete, prin oraș. În orice caz, prețurile cele mai bune sunt online, așa că îți recomand să le cauți pe internet.

Mâncare gătită „acasă”

În cazul în care locația de cazare îți permite, în loc să mergi de câte două/trei ori la restaurante, îți poți găti mâncarea acasă. Evident, nu într-un hotel care nu este echipat pentru așa ceva. Există hoteluri unde poți opta pentru un studio, ori pentru un apartament cu bucătărie, ori în căsuțe tip vilă. 

Evident, nu trebuie să te apuci să gătești chiar în fiecare zi a vacanței tale, ori să gătești ceva complicat. Este de ajuns ca măcar cina să ți-o pregătești acasă, fiind un fel de mâncare care ar trebui să fie light. Dacă știi că nu vei avea timp, atunci optează pentru un mic dejun – este chiar și mai ușor de gătit, având în vedere că îl poți mânca rece. 

Prânzul îl poți servi în oraș, mai ales că vei fi plecat prin oraș. Poți alege restaurante care nu se află tocmai în centrul orașului, pentru a evita supra-taxa. Poți folosi Google Maps și Tripadvisor pentru a găsi restaurante bune, cu prețuri rezonabile.

Cazare pe AirBnb

Nu putem să spunem că tuturor le plac pachetele de vacanță achiziționate de la agențiile de turism. Unora le place să își conceapă ei singuri vacanțele, de la cel mai mic detaliu.

În acest caz, le recomand să caute cazare și pe AirBnb, nu doar pe Booking. AirBnb s-a dezvoltat acum câțiva ani de zile în Statele Unite ale Americii, dar a devenit foarte popular chiar și la noi în țară. Aici poți închiria apartamentele celor care au „prea multe” ori pe ale celor care pleacă în vacanță și vor să facă un ban în plus.

În ultimul timp, apartamentele se pot închiria și pe Booking, însă nu beneficiezi de același suport. AirBnb verifică atât gazda, cât și oaspetele; fiecare primește reviewuri și recomandări. Iar prețurile sunt mult mai bune, în special pentru vacanțele de peste o săptămână. Majoritatea gazdelor oferă discounturi în plus celor care stau un număr mai mare de zile.

Iar închirierea apartamentelor pe AirBnb merge mână în mână cu paragraful de mai sus, unde menționam de mâncarea gătită acasă. Fiind apartamente, ele sunt echipate complet cu tot ceea ce îți trebuie: veselă, tacâmuri, electrocasnice de tot felul.

Transportul în comun și mersul pe jos

Evident, orașele pe care le vei vizita nu vor fi toate de dimensiuni mici. În loc să te deplasezi cu taxiurile, cel mai bine ar fi să folosești transportul în comun. Depinzând de rutele pe care le vei lua, poți opta pentru un abonament, care poate să includă doar autobuzele, doar metrourile sau ambele.

Te-aș sfătui să alegi mai mult autobuzele, deoarece ele merg pe stradă, astfel că mai poți vedea câte ceva din orașul în care mergi. Desigur, dacă distanțele sunt prea mari, atunci cel mai bine este să alegi metroul.

Pentru distanțele mici, totuși, îți propun să mergi pe jos. Este cel mai bun mod de a simți toată atmosfera orașului în care te afli. În plus, nici nu vei cheltui vreun ban.

Top 6 țări necostisitoare

Grecia

Grecia este țara perfectă pentru vacanțe în aproximativ tot timpul anului, la prețuri foarte bune, o știm cu toții. Ca și români, alegem de multe ori Grecia, chiar și în detrimentul României, deoarece prețurile bune includ peisaje spectaculoase, apă cristalină, servicii de calitate și oameni foarte prietenoși. Numai când spui „Grecia” deja îți vine în minte un peisaj cu plaje superbe apusuri spectaculoase și clădiri albe ce cad în cascadă în Marea Mediterană, toate pe un cântec clasic grecesc.

Este o țară care trăiește din turism și, deși unele zone populare pot fi ceva mai scumpe (renumele face totul), insulele grecești sunt destule la număr încât să te poți bucura de aceleași peisaje (poate chiar mai frumoase), dar la prețuri mai mici. Dacă te interesează și alte insule din Grecia, poți citi articolul nostru: 

În plus, dacă mergi extra-sezon, prețurile vor fi și mai bune, astfel că o să poți să te descurci cu aproximativ 200 de lei pe zi. Pe lângă faptul că ai plaje de vizitat, ai și orașe pline de istorie, ce nu merită ratate. Poți citi articolul nostru: 

 • O masă la un restaurant cu prețuri medii te va costa undeva la 30 de lei de persoană
 • Zborurile le găsești chiar și cu 50-60 de euro
 • Tururile costă undeva la 100 de lei, însă poți opta și pentru Hop-On/Hop-Off sau alte Passuri similare
 • Bineînțeles, ai o grămadă de activități gratuite: plimbări pe dealurile/munții din jur, plaje liniștite și gratuite, muzee cu intrare gratuită, etc.

Bulgaria

Și Bulgaria ne este foarte cunoscută, fiind aproape de noi și reușind să investească și să mențină un litoral exemplar. Prețurile pentru aceste vacanțe, multe fiind all inclusive sau la resorturi, sunt similare cu cele din România, însă la un nivel superior – își merită banii.

Turiștii europeni sunt chiar surprinși că există o asemenea comoară în Europa, într-o țară în care nu s-ar fi așteptat să găsească prea multe. Ba chiar o consideră cea mai ieftină țară din Europa, chiar și din punct de vedere preț-calitate. Ei se bucură de hoteluri splendide, așa că de ce să nu o faci și tu? În plus, pe timpul verii sunt destul festivaluri ce merită încercate.

 • Cazare într-un hotel pentru buget restrâns (în Sofia): aproximativ 100 de lei/noapte
 • Masa într-un restaurant nepretențios: aproximativ 20 de lei
 • Tururi prin oraș (Sofia): aproximativ 60 de lei
 • Desigur, ai și activități grauite ca plimbări pe munte, unele degustări de vin, muzee
 • În plus, poți ajunge aici (atât în Sofia, cât și pe litoral) cu mașina, ceea ce înseamnă un cost mai mic.

Portugalia

Portugalia este una dintre țările care m-a impresionat cel mai mult. Am asemănat-o cu România în ceea ce privește prețurile, astfel că nu vei simți o diferență prea mare de buget; totuși, te vei putea bucura de orașe istorice superbe, pavate cu piatră cubică și răsunând în fundal melodiile genului fado.

În plus, mâncarea este excepțională – pe lângă faptul că ai restaurante diverse din punct de vedere al specificului, totul este gustos: de la prăjiturile de la cofetăria din colț, la Pasteis de Nata pe care îl găsești peste tot, la fripturile de vită gustoase. Și, bineînțeles, alte feluri de mâncare tradițional portugheză. Ca să nu mai menționez de extraordinarul vin de Porto, pe care îl găsești, în general, în două feluri: Ruby sau Tawny.

Portugalia oferă nu doar orașe splendide (Porto, Coimbra, Lisabona, Faro etc.), dar și o zonă de coastă unde poți merge în cel mai vestic punct al Europei (Cabo da Roca), alături de plaje pe zona de coastă ori pe insula Madeira.

 • Cazare în orașe, la hoteluri cu prețuri modice: 200-250 de lei pe noapte;
 • Masa într-un restaurant cu prețuri modice: 40-50 de lei (includem și un pahar de vin);
 • Activități gratuite: plimbări pe plajă, vizitarea punctelor de interes, tururi gratuite (cu ghizi locali);
 • Transport cu Uber: prețuri similare orașelor din România.

Polonia

O comoară ce este descoperită din ce în ce mai mult în ultimul timp, Polonia este o altă țară Europeană ieftină, vizitată și apreciată de mulți turiști străini. Vei da aici de o istorie bogată, oameni prietenoși, mâncăruri tradiționale delicioase, dar și natură sălbatică.

Pe lângă Cracovia și Gdansk, chiar și Varșovia te va întâmpina cu prețuri foarte bune. Dacă alegi să folosești AirBnb, vei putea găsi niște apartamente superbe, chiar în centrul capitalei, cu doar 60-70 de lei pe noapte. Nu sunt multe orașe care oferă acest avantaj.

În plus, Cracovia devine din ce în ce mai modernă, atrăgând tinerii cu internet de mare viteză, hot spoturi de wifi aproape peste tot și, evident, condiții bune.

 • Cazare într-un hotel modic: aproximativ 80 de lei/noapte
 • Masa într-un restaurant nepretențios: aproximativ 20 de lei
 • Tururile prin oraș încep de la 40 de lei
 • Activități gratuite: parcuri, Bazarul Olimpia din Varșovia, plimbările lungi prin oraș

Muntenegru

O altă țară pe care o poți vizita cu mașina personală este Muntenegru. Cu siguranță ai auzit de Golful Kotor – un loc uluitor, dramatic (în sensul bun) din punct de vedere vizual și unul dintre cele mai frumoase locații din Europa.

Poate fi o zonă destul de aglomerată, mai ales în vârf de sezon, și tot atunci prețurile sunt ceva mai mari. Însă pentru asta există extra sezonul, perioadă în care nu doar că nu te vei simți sufocat de turiști, ci vei putea prinde și oferte foarte bune la cazare, plus reduceri la diverse activități și tururi.

Cât despre Kotor, acesta a fost abundă în tradiții și de istorie, alături de peisaje deosebite. Se află sub umbrela UNESCO, fiind împânzit de arhitectură medievală și de monumente istorice. Kotor a fost construit între secolele 12 și 14 și nu trebuie să ratezi rămășițele lui, pe care le poți „vedea” prin Fortăreața Sf.Ion aflată la 280 de metri deasupra mării.

Totuși, Kotor nu este singurul loc de vizitat din Muntenegru. Există și un Parc Național, Durmitor, unde vei putea descoperi atât peisaje superbe, cât și multe specii de animale și de păsări. Te poți caza la baza Zonei Durmitor, în orașul stațiune Zabljak. De aici poți merge pe jos, ceea ce îți va lua undeva la o oră și jumătate, ori poți merge cu mașina – 8 minute până într-un anumit punct. Poți citi câteva detalii în plus în articolul Orașe Montane – Norvegia, Franța, Spania, Croația, Muntenegru.

 • Cazare într-un hotel modic: aproximativ 100 de lei pe noapte
 • Masa într-un restaurant cu prețuri medii: aproximativ 25 de lei
 • Tururi în oraș: de la 100 de lei 
 • Activități gratuite: Parcul Milocher, Podul Tara, diverse drumeții din Kotor sau în Parcul Național menționat mai sus.

Turcia

Turcia este o altă țară preferată de români atunci când vine vorba de vacanțe ceva mai ieftine, ori de vacanțe care chiar să reflecte banii pe care îi dai.

În principal, românii optează pentru ea în timpul sezonului de plajă, alegând să meargă în resorturi de lux, unde au totul inclus. Tocmai de aceea, îți poți rezerva vacanța pentru 2020 chiar de acum și vei avea o reducere de până la 40%.

Pe lângă orașele stațiune iubite de mulți turiști (Antalya Bodrum, Kușadasi), și Instanbului menține un loc important printre preferințele turiștilor. Acesta oferă o experiență nemaiîntâlnită, cumva agitată, dar cu oameni prietenoși, o cultură și o arhitectură islamică impresionată și cu mâncare delicioasă. 

Aici locuitorii sunt negustori de mici, astfel că aproape orice lucru pe care vrei să îl cumperi, cel puțin din piețele turcești, poate și trebuie să fie negociat la preț. Prin urmare, lor le vei face jocul, iar tu te vei alege cu bani mai mulți în buzunar.

Ceea ce nu este gratuit ca în alte țări sunt intrările la muzee. Dacă ești fan, acest lucru va mări puțin bugetul pentru Turcia, dar cu siguranță vei considera că merită. În orice caz, intrările costă undeva la 40 de lei (10 dolari/10 euro).

 • Cazare la hoteluri modice (în Istanbul): aproximativ 200 de lei pe noapte
 • Masa într-un restaurant cu prețuri medii: aproximativ 20 de lei, cu băuturi incluse
 • Activități gratuite: unele moschei

Așadar, te invităm să îți alegi un pachet de vacanță de pe site-ul nostru, ori chiar să optezi pentru un pachet Early Booking în Grecia, Spania, Turcia și alte țări.