Blogurile de călătorii sunt și ele foarte utile, dar poate ți-ar plăcea să și vezi exact ceea ce unii experimentează acolo unde tu vrei să mergi. 

Poate că pe site-ul nostru vei găsi multe oferte, însă nu vei știi pentru care să te decizi.

E bine să ai din timp niște idei făcute, ca apoi doar să cauți perioada și prețul potrivit. Iar pentru această listă de idei posibil să nu îți ajungă doar să citești articolele pe care noi (sau alții) le avem pe blog. Călătoriile povestite în alt fel, sub forma unor videouri, îți pot ușura deciziile.

Inspirație peste tot

Există foarte mulți bloggeri și vloggeri axati pe călătorii, așa că ai de unde alege. Chiar și pe blogul nostru vei găsi numeroase articole despre diverse destinații; toate te vor ajuta în decizia ta. 

Însă, dacă îți place să urmărești videouri pe YouTube ori dacă vrei să vezi exact experiența oamenilor în călătoriile lor, atunci vloggerii îți vor fi de mare ajutor. Totuși, în România nu există foarte multe persoane care să facă asta, să fie vloggeri de călătorii. În celelalte țări, în schimb, devine chiar un trend să vinzi tot și să pleci în lume.

Să nu crezi că cei care fac asta duc o viață extrem de ușoară. Este, într-adevăr, una plină de noi experiențe, însă ai nevoie de curaj și o sumă destul de mare de bani, mai ales dacă alegi să faci din asta un job full-time. 

Iar un job full-time în vlogging de călătorii nu este tocmai ușor, repet. Pentru a avea urmăritori și pentru a putea câștiga un venit, vloggerii de călătorii (și nu numai) trebuie să aibe conținut mult, dar și de calitate. Astfel că, deși au ocazia să vadă multe destinații superbe, ei trebuie să și le organizeze, ei trebuie să editeze videourile, să aleagă hotelurile și toate având în minte publicul la care vor să ajungă – dacă publicului nu îi place, atunci munca lor este aproape irosită. Programul lor trebuie să fie și unul cât de cât strict (sau mai bine zis – organizat), pentru că vor trebui să aibe conținut de publicat la lansarea canalului lor de YouTube, să își promoveze acest canal în mod regulat, iar apoi să posteze săptămânal (sau de câte ori doresc) un video legat de ceea ce fac ei. În plus, vor trebui să se axeze și pe Instagram, unde există și acolo un tip de conținut pe care trebuie să îl abordeze.

În orice caz, nu asta este discuția despre care voiam să vorbim astăzi, însă am vrut să îți prezint și partea reală a ceea ce înseamnă să fii un vlogger de călători, pentru ca tu, cel care te inspiri din călătoriile lor, să nu judeci aspru dacă ceva nu este pe gustul tău.

Tipuri de vloguri de călătorii

Deși majoritatea vloggerilor de călătorii au ales să renunțe la viața de acasă și să renunțe la job, nu înseamnă că și tu trebuie să faci la fel, mai ales dacă nu acesta este țelul tău. Dacă pur și simplu ai un job care îți permite să călătorești mult, dar să îl și păstrezi, atunci aceste vloguri vor servi pur și simplu ca o carte deschisă legată de experiența celor care călătoresc. Poți căuta printre acestea exact destinația în care tu vrei să ajungi, dar poți căuta și inspirație în momentele în care ai vrea să pleci undeva, dar nu știi unde.

În paragrafele care urmează îți voi prezenta doar câteva dintre categoriile de vloggeri de călătorii. În realitate sunt mult mai multe, fiecare vlogger axându-se pe un public țintă (călătorii ieftine, călătorii scumpe, călătorii exotice, călătorii cu rulota, călătorii în zone greu accesibile și multe, multe altele).

Vloggeri de călătorii în familie

Vlogurile familiilor care călătoresc îți vor fi de mare ajutor dacă vrei și tu să începi o viață în care să călătorești cu familia, dar și dacă pur și simplu vrei să vezi cum fac alții – cum poți călători cu copii, pe unde îi poți duce și cam ce activități poți avea cu ei.

Our EverJLife

Our EverJlife este numele de scenă a unei familii formată din 2 copii și doi părinți. Nu au ales acest mod de a spune povestea lor decât de la sfârșitul anului 2018 (mai exact din toamnă).

Vei găsi la ei pe canal chiar și primul video, unde descriu în aproximativ 3 minute cum și-au vândut casa și cum au ales să se îmbarce în această aventură a călătoriei.

Sunt tineri, iar cei mici au undeva între 2 și 4 ani – lucru ce te va ajuta să vezi cum este să călătorești cu copii atât de mici.

Numele pe care l-au ales – Our EverJlife – vine de la faptul că numele fiecăruia începe cu litera J. 

Le poți urmări aventurile care încep în Europa – din Praga, Toscana, Kotor, Madrid, Maroc, dar continuă în Asia – Bali, Singapore, Vietnam și apoi în America de Sud – Peru, Columbia și multe alte locații. Oricum, multe destinații pentru un an de zile, nu? Deocamdată, cel puțin, ei s-au oprit din călătorit, dar îi poți urmări pe canalele de socializare pentru a fi la curent cu noutățile.

Our Family Ventures

Și mai tineri pe piața vloggerilor de călătorii, Our Family Ventures și-au început activitatea la începutul anului 2019. Prin urmare, încă nu au multe videouri, însă felul în care și le prezintă denotă un mare potențial; astfel că nu le-ar strica puțin ajutor din partea voastră, să îi urmăriți și să îi susțineți.

Sunt o familie cu un copil mic (o fetiță), care și-a vândut majoritatea bunurilor de valoare și a decis să plece într-un tur al lumii. Până acum au 5 videouri, dintre care 4 episoade din turul lumii. Vei vedea că folosesc mult drona, reușind să captureze niște peisaje de vis; îmbină și momente sincere, filmate cu o cameră simplă, dar și momente în care explică unde au ajuns și ce vor face acolo.

World Towning

O familie de 4 persoane (două fete și doi părinți), ce a început viața de călători full-time în 2014. Chiar în videoul lor de prezentare spun că au vândut tot și au plecat într-o vacanță de 1 an în Peru, doar că nu le-a fost suficient. Așa că au continuat să călătorească prin lume, folosindu-se și de o rulotă.

Având în vedere că și-au început aventurile în 2014, canalul lor de YouTube este plin de filmulețe – vloguri în care arată diverse momente din viața lor, dar și videouri din călătoriile pe care el fac. Având atât de mult timp la dispoziție, au ajuns și în România – vizitând Castelul lui Dracula https://www.youtube.com/watch?v=8O_PwbY-csM – dar și în Moldova https://www.youtube.com/watch?v=29cRmNK9Bks , chiar și în Transnistria https://www.youtube.com/watch?v=hMLOJtsryPo 

Au niște videouri interesante și chiar te pot inspira legat de multe destinații, mai ales că ajung și acolo unde lumea nu prea merge. Și cu siguranță vei afla și vei învăța foarte multe lucruri.

Vloggeri de călătorii în cuplu

The NYC Couple

Un cuplu american, din New York, după cum spune și numele, au găsit dorința de a călători prin toată lumea. Având în vedere că au început această aventură de ceva timp, canalul lor de YouTube abundă în videouri – din Europa, din Asia, din America… vei avea la ce să te uiți și vei avea ce să înveți din experiențele lor. 

Totul este organizat în playlisturi pe fiecare țară vizitată, dar există și unele speciale, cum ar fi cel legat de experiențele culinare.

Delightful Travellers

Unul dintre lucrurile care mie îmi plac este să văd videouri ale diverșilor vloggeri încercând mâncarea specifică din țara pe care o vizitează. Iar cuplul Delightful Travellers are și videouri despre așa ceva. Nu numai că îți poți face o părere mai reală despre ce gust ar avea mâncarea aceea braziliană, dar vei și învăța despre câteva tipuri de mâncare specifice.

Pentru unii, aceste videouri pot fi o dovadă clară că trebuie să încerce sau nu și mâncarea locală, luându-se exact după cele spuse de vlogger, dar pentru alții pot reprezenta exact opusul – spre exemplu, dacă cineva spune că ceva nu are gust bun, asta nu te va opri să încerci, pentru că tu știi că ai alte gusturi.

În orice caz, Anna și Trevor (din Canada), își prezintă videourile într-un mod organizat – fiecare video are o „copertă” în culorile țării despre care se vorbește (cel puțin asta fac de la un timp).

Apucându-se de ani buni, vei avea ocazia să le observi evoluția, dar și să te delectezi cu destinații, experiențe culturale/culinare, dar și sfaturi legate de călătorie, dintr-o grămadă de țări. În plus, playlisturile sunt organizate pe țări, așa că îți va fi foarte ușor să găsești ceea ce te interesează.

The Endless Adventure

Din 2015, Eric și Allison au decis că viața de „călător full-time” li se potrivește mai bine, așa că au pornit într-o aventură care încă nu s-a încheiat.

Avantajul legat de acest cuplu este că postează videouri de 3 ori pe săptămână! Așadar, nu te vei plictisi deloc.

Videourile lor sunt legate de tot felul de experiențe culinare (și de sfaturi legate de asta), de sfaturi de călătorie, dar și de ceea ce vizitează ei. Au chiar și 7 videouri legate de România, unde poți găsi idei despre București, Brașov, dar și ce mâncare să încerci – asta chiar îți va plăcea, să vezi ce le place străinilor.

Au călătorit mult în cei 4 ani (aproape 5) – Japonia, Filipine, Grecia, România, Elveția, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și multe, multe alte destinații. Ceea ce este încă un plus este că fiecare țară are mai mult de 1 video – au încercat să surprindă cât de mult au putut din fiecare destinație (orașe pe care le-au vizitat, mâncarea încercată, activități etc.).

Lipa – Lipa

Nu este Dua Lipa și nici mersul rațelor – este numele unui cuplu de români ce călătoresc prin lume. După cum am zis și mai sus, nu mulți români fac asta – așa că bine că i-am găsit. 

Au început aventura lor prin a posta pe blog, dar acum au și un canal activ de YouTube, care a luat naștere odată cu excursia lor în Asia. 

Majoritatea videourile sunt exact vloguri ce pictează viața lor de zi cu zi, doar că în anumite destinații. Vei putea găsi multe informații și ajută faptul că le vei vedea chiar prin ochii lor, filmându-se „non-stop”.

Bineînțeles, vei găsi și videouri în care își prezintă părerea despre diverse activități, ori videouri în care îți dau sfaturi despre, spre exemplu, ce este un hostel. 

Ah, și, fiind români, au luat decizia bună de a face vloguri și din România, din diverse zone turistice; lucru excelent pentru cei pe care îi interesează să călătorească în țara în care s-au născut. 

Vloggeri de călătorii individuale

Fun for Louis

Unul dintre cei mai populari vlogger de călătorii din lume, Louis este printre pionierii jurnalelor video zilnice. Canalul lui de YouTube abundă în filmulețe ce reflectă călătoriile lui din toată lumea.

Bineînțeles, vei mai găsi și videouri de tipul „Întrebări și răspunsuri” ori sfaturi despre călătorii ori vești din viața personală; dar toate astea pentru că are o comunitate de followeri impresionantă (peste 2 milioane de subscriberi la canalul de YouTube) și, deci, este un tip popular – lumea vrea să știe tot ceea ce se întâmplă cu el.

Ceea ce este tare interesant este mini-seria de videouri din Coreea de Nord, care a fost destul de discutată pe rețelele de social media și pe care ți-o recomand pentru vizualizare. El și-a organizat videourile în câteva playlisturi (nu atât de bine organizat ca alți vloggeri, după părerea mea), așa că o vei găsi ușor în secțiunea Asia.

El călătorește constant, nu are un loc al lui (cel puțin așa pare după atâtea videouri filmate). Astfel, își filmează toate activitățile posibile, iar unele sunt chiar de tipul curiozități (Dușurile din aeroport, Lapte fermentat din Kazakhstan și multe altele). 

Louis poate fi o sursă de inspirație, dar și un mod de a înțelege mai bine destinația pe care ai ales-o pentru o vacanță; de asemenea, te vei și amuza alături de el.

De menționat, totuși, este că Louis are acum și o echipă ce călătorește cu el (ori în majoritatea locurilor).

BackPack Your Life

Cătălin este unul dintre românii care fac vlogging de călătorie și este unul chiar popular. Stilul lui nu se aseamănă celorlalți vlogger prezentați – el merge pe ceva mai din topor, aș spune, dar nu în sens negativ.

A călătorit mult și a ajuns pe multe continente. Unul dintre videourile sale faimoase este cel în care cunoaște unul dintre „oamenii” lui Pablo Escobar. 

Canalul lui de YouTube nu este doar cu videouri despre activități exacte pe care le poți face într-o anumită țară sau într-un anumit oraș, ci are și părți din viața reală – cum a cheltuit o X sumă de bani în orașul Z.

Aș spune că este un vlogger ce merge pe sinceritate, pe real și un vlogger care spune lucrurilor pe nume (cel puțin așa mi-a lăsat impresia mie) și poate că nu va fi pe stilul tututor. Totuși, merită să arunci un ochi pe canalul lui și să cauți ceva videouri care să îți fie de folos.

Hey Nadine

Având în vedere că, dacă ești femeie și te-ar interesa cum este să călătorești singură vloggerii de mai sus nu te vor ajuta foarte mult, ți-am venit în ajutor cu Nadine. Pentru bărbați este mai simplu să călătorească singuri, dar la femei este ceva mai diferit. 

Nadine îți va arăta că nu trebuie să ai frică de asta și că trebuie să realizezi că sunt multe femei ce pleacă măcar o dată singure într-o vacanță.

Așadar, Nadine îți va prezenta viața ei de călător solo, prin videouri legate de diverse destinații, diverse itinerarii dar și experiențe pur și simplu.

În plus, vei găsi sfaturi utile pentru cele care vor să plece singure în vacanță, dar și ceva videouri legate de frumusețe (mai ales cum să te îngrijești în timp ce călătorești.


Așa cum am zis și la începutul articolului, fie că ți-ai găsit deja destinația pentru următoarea vacanță, fie cauți inspirație, vloggerii te pot ajuta cu imagini reale și cu experiențe vizuale. Există câte o categorie pentru fiecare, chiar dacă aici am prezentat doar 3 dintre ele (familie, cuplu și individual). Nu uita că îi găsești pe fiecare și pe Instagram, acolo unde vei putea fi la curent cu orice au ei de gând să facă.

Oricum ar fi, pe siteul nostru poți găsi pachete de vacanță, circuite sau poți pur și simplu rezerva hoteluri în locația dorită.

Călătorii plăcute!