Fiind capitala Imperiului Otoman din 1453 până la proclamarea Republicii Turcia în 1923 și cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul este casa a peste 3000 de moschei.

Cu un număr atât de mare de moschei, să alegi doar câteva pe care să le vizitezi într-o vacanță în Istanbul poate fi o decizie copleșitoare.

În această postare, am ales 10 cele mai importante moschei din Istanbul. Alegerile au fost bazate pe caracterul arhitectural, artistic și contextul isoric al construcțiilor.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră din Istanbul, cunoscută și sub denumirea de Moscheea Imperială a sultanului Ahmed (Sultanahmet) reprezintă unul din simbolurile Turciei și este cea mai cunoscută moschee din Istanbul.

Moscheea Albastra.jpg

Moscheea Abastra a fost construită de arhitectul Mehmet Aga între anii 1609 și 1616, în timpul domniei lui Ahmed I. În acea perioada, moscheea Hagia Sophia era cea mai importantă din oraș, iar sultanul Ahmed I a vrut o moschee care să o depășească în măreție și care să îi poarte numele. Astfel, moscheea este coniderata a fi ultima construcție grandioasă din perioadă clasicismului otoman.

Moscheea Albastra - nterior.jpg

Moscheea este cunoscută sub denumirea de Moscheea albastră datorită celor peste 21.000 de panouri de faianță albastră ce îmbracă interiorul. Construcția este formată dintr-un corp principal cu patru ramuri, o curte interioara impresionantă înconjurată de arcade cu boltă și un acoperiș format din domuri și sem-domuri, domul principal având o înălțime de 43 de metri. Moscheea Albastră este prima moschee construită cu șase minarete, toate moscheile de până atunci având doar două sau patru.

Interiorul moscheii adăpostește un spital, o școală religioasă, un caravenserai, precum și mormântul fondatorului Ahmed I.

Moscheea lui Soleiman

Moscheea lui Soleiman sau Moscheea Suleymaniye (Suleymaniye Camii) este una dintre cele mai cunoscute moschei din Turcia, și una dintre cele mai mari.

Suleymaniye.jpg

Moscheea Soleiman a fost construită de Mimar Sinan, cel mai renumit arhitect al Turciei, în perioada 1550-1558 pentru sultanul Soleiman I (Suleiman Legiuitorul). De-a lungul anilor, moscheea a trebuit refăcută de mai multe ori în urma incendiului din 1660, a cutremurului din 1766 și a unui alt incendiu în 1965.

Curtea moscheii este impresionantă, fiind decorată cu coloane de granit, marmură, porfir și peristil, cele patru minarete regasindu-se în colțuri. Stilul acesta care îmbină minarete înalte cu domuri impunătoare se aseamănă stilului moscheii Hagia Sophia. În cele doua mausolee din spatele moscheii sunt îngropați atât sultanul Soliman I alături de soția să Hurrm, cât și arhitectul Sinan. Atunci când a fost construită moscheea, domul cu o înălțime de 53 de metri era cel mai înalt din Imperiul Otoman.

Moscheea lui Rustem Pașa

În apropierea Moscheii Soleiman se află Moscheea Rustem Pașa sau Rusem Pasha care a fost construită de arhitectul Mimar Sinan în onoarea lui Rustem Pașa, marele vizir, care de-a lungul vieții și-a folosit averea pentru a construii moschei, clădiri publice și fundații caritabile. Moscheea a fost construită între anii 1561 și 1563 după moartea vizirului.

rustem-pasha-mosque.jpg

Arhitectura Moscheii Rustem Pașa nu este atât de opulentă, având un singur dom și un singur minaret. Impresionant însă, este interiorul decorat cu gresie de Iznik. Moscheea Pașa Rustem adăpostește cele mai bune mostre de iznik din Istanbul, ele reprezentând o semnătură distinctivă a decorațiunii otomane.

Moscheea Sehzade

Moscheea Sehzade a fost construită în memoria fiului sultanului Soleiman I, prințul Mehmed, care a murit în 1543. Numele moscheii se traduce Moscheea Prințului.

Sehzade.jpg

Construcția a fost prima lucrare de dimensiuni mari a celebrului arhitect Mimar Sinan iar lucrările pentru ridicarea acesteia au avut loc între anii 1543 și 1548. Spre deosebire de altei moschei care au o fațadă mai simplistă, Moscheea Sehzade este decorata cu modele detaliate. Minaretele, două la număr, sunt sculptate cu basoreliefuri și motive geometrice și prezintă încrustări de teracotă.

Moscheea Sehzade este considerată una dintre cele mai bune lucrări ale arhitectului Sinan, alături de Moscheea Soleiman și Moscheea Selimiye din Edirne.

Moscheea lui Baiazid al II-lea

Construcția Moscheii lui Baiazid al II-lea (Beyazit Camii) a început la ordinul sultanului Baiazid al ÎI-lea și a avut loc între anii 1501 și 1506. Ea reprezintă una dintre cele mai vechi moschei imperiale din Istanbul și a fost al doilea cel mai mare complex religios din perioada otomană după Moscheea Faith. Moschea este ridicată pe locul fostei biserici imperiale bizantine Sf. Apostoli.

Beyazıt_Mosque.jpg
Sursă imagine

Moscheea lui Baiazid al II-lea a trecut prin mai multe reconstrucții, o dată după ce cupola a fost afectată de un cutremur și o dată după ce cele două minarete au fost distruse de incendii. Renovările se fac resimțite prin prezența a mai multor stiluri arhitecturale.

Cupola centrală este înconjurată de douăzeci și patru de cupole mici, fiind susținută de partu semi-domuri. Interiorul a fost inspirat după Moscheea Sfânta Sofia și este luminat de 20 de ferestre așezate la baza cupolei și câte 7 ferestre pe fiecare semi-dom. În spatele moscheii se găsesc mausoleul lui Baiazid al II-lea, al ficei sale Selcuk Hatun și al Marelui Vizir Mustafa Resid Pașa.

Moscheea Faith

Moscheea Faith a fost construită în perioada 1463-1470 de arhitectul Atik Sinan la ordinul sultanului Mohamed al ÎI-lea, cuceritorul Constantinopolului. Numele moscheii se traduce Moscheea Cuceritorului. Moscheea Faith reprezintă prima construcție a arhitecturii otomane de asemenea dimensiuni.

fatih_mosque2.jpg

Au fost necesare multiple renovări în 1771 datorită pagubelor suferite în urma a mai multor cutremure. Construcția inițială avea o cupolă principală susținută de un singur semi-dom. În urma renovărilor, a fost construită o cupolă susținută de patru semidomuri. Mihrabul din interior este cel din construcția originară, însă pe alte elemente, precum minbarul, poarta principală de intrare și minaretele, deși nu au fost cu totul reconstruite, se pot observa influențele barocului european.

Coplexul de clădiri de la Moscheea Faith cuprindea o școală imensă ce era considerată universitate la timpul ei, fântâni, săli de mese, o bibliotecă, un spital și un ospiciu. Spitalul, piața și sălile de mese din complexul original nu mai există.

Noua Moschee

Noua Moschee, cunoscută și sub denumirile de Moscheea Yeni Camii sau Moscheea Sultan Valide, este un element simbolic al Instambulului. Construcția moscheii a început în 1597 la ordinul mamei sultanului Mehmed al III-lea, sultana Safiye, dar lucrările au fost întrerupte după moartea soțului ei și au fost reluate în 1660 de Turhan Hattuce, mama sultanului Mehmet al IV-lea. Sultan Valide se traduce din turca “mamă de sultan”.

New Mosque.jpg

Noua moschee este de o frumusețe incontestabilă, fiind considerată una dintre cele mai reușite structuri ale arhitecturii turce. Ea a fost inspirată de Moscheea Shezade și Moscheea Albastră. Acoperișul este alcătuit din șaizeci și șase de cupole și semicupole acoperite cu frescă cu motive florale și geometrice, iar în interior se remarcă elementul simbolic al decorațiunii otomane – faianță albastră de Iznik, aflată atât pe pereți cât și pe pilaștrii.

Complexul moscheii adăpostea o școală, un spital, o piață, o bibliotecă, două fântâni și un mausoleu unde se află mormintele sultanei Safiye, Hadice Turhan, Mehamed al IV-lea și a altor sultani ce au urmat. Noua moschee este extrem de apreciată atât de turiști cât și de localnici, în special de cei care au un interes pentru arhitectură, istorie și artă.

Moscheea Ortakoy

Moscheea Ortakoy, denumirea oficială fiind Buyuk Mecidiye Camii, este o altă moschee foarte apreciată din Istambul. Denumirea de Ortakoy este mult mai des întâlnită datorită situării sale în cartierul Ortakoy. Construcția actuală a fost ridicată între anii 1854 și 1856 la ordinul sultanului Abdul-Medjid. Inițial, ea fusese construită în 1721, dar a fost distrusă în urma revoltei conduse de Patrona Halil.

Moscheea Ortakoy.jpg

Arhitectura moscheii combină stilurile otoman târziu și baroc european. Interiorul este impresionant, decorat cu caligrafi coranice pictate de însuși Abdul-Medjid. Un alt aspect fascinant al Moscheii Ortakoy este poziționarea ei pe malul apei Orgakoy. Este un obiectiv turistic foarte vizitat de cei care se imbarca în croaziere pe Bosfor.

Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol

Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol, Hagia Sophia, reprezintă o operă arhitecturală bine cunoscută în lume, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Până construcția a ajuns la forma finală în 537, doua biserici au fost ridicate pe acest domeniu însă au fost distruse de incendii. Edificiul a fost construit să servească drept catedrala Patriarhiei din Constantinopol, dar a fost transfrmata ulterior în moschee în 1453. Începând cu 1931, ea funcționează că un muzeu.

Hagia Sofia.jpg

Interiorul și acoperișul sunt adevărate opere artistice, fiind decorate într-un mod impresionant cu mozaicuri și coloane de marmură. Cupola principală este considerată o minune arhitectonică datorită dimensiunilor ei, având o înălțime de 54 de metri și diametrul de 31 de metri. Detaliile artistice ce se regasec în acest edificiu se spune că l-au făcut pe Iustinian să spună “Solomon, te-am depășit!”.

Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol este cel mai important edificiu al creștinismului, în special al creștinismului ortodox. Se spune că în blocul de marmură amplasat pe una din coloane este amprenta palmei Fecioarei Maria, amprenta pe care a lăsat-o în biserica Theodokos din Asia Mică. O altă legendă spune că o gaură aflată într-una dintre coloane, cunoscută drept “Coloana care transpiră”, are puterea de a vindeca bolile de ochi.

Moscheea Eyup

Moscheea Eyup, sau Eyup Sultan Camii, este situată în cartierul Eyup din Istanbul. Complexul inițial al moscheii a fost ridicat în 1458, la 5 ani după cucerirea Constantinopolului. Deoarece construcția inițială a fost foarte afectată în urma cutremurelor, sultanul Selim al III-lea a ordonat ca moscheea să fie dărâmată și reconstruită, cu excepția minaretelor, lucrare ce a fost finalizată în 1800.

Moscheea Eyup.jpg

Legenda spune că sultanul Mehmed al ÎI-lea a ordonat ridicarea moscheii în această zonă deoarece aici se află mormântul lui Abu Abyyub (cunoscut drept Eyup Sultan în turca), mormânt care servit drept loc de venerație pentru bizantini și care a fost redescoperit după cucerirea otomană a Constantinopolului.

Moscheea Eyup a devenit unul dintre cele mai populare locuri pentru pelerinaj, după Mecca și Ierusalim așa că, dacă ai de gând să vizitezi acest edificiu religios, trebuie să fii destul de atent la îmbrăcăminte. Daca ești femeie și nu porți hijab, s-ar putea să ai parte de priviri nu tocmai prietenoase.

Dacă te-ai hotărât să-ți petreci câteva zile în Istanbul vizitând aceste moschei impresionante, Probooking te poate ajuta să găsești cea mai bună ofertă.