Viena poate fi considerată una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, fiind una dintre cele mai atent conservate capitale istorice.

Faimoasă pentru cafenelele tradiționale, palatele uluitoare și cultura și istoria bogată, Viena te va face să te îndrăgostești fără niciun dubiu.

Dacă sunteți interesați de o călătorie în uimitoarea capitala austriacă, noi am selectat experiențele de top pe care nu trebuie să le ratezi într-o vizita în Viena.

1. Palatul Schonbrunn: Experimentează viața regală

Palatul Schonbrunn este o structură colosală în stil rococo alcătuită din 1441 de camere. A servit drept reședință familiei Habsburg mulți ani, iar interesele și aspirațiile monarhilor se fac resimțite în palat și în grădinile ce îl înconjoară.

Schonbrunn.jpg

Palatul este situat în partea de vest a Vienei, în cartierul Hietzing, iar vizitatorii pot explora diferite camere într-un tur ghidat și pot admira decorațiunile rafinate și mobilierul somptuos.

Numele originar al palatului a fost Katterburg și inițial a fost un conac construit în 1548. Când împăratul Maximilian al II-lea a cumpărat terenul pe care se află conacul, acesta a populat zona cu o multitudine de animale (cerbi, rațe, mistreți, animale exotice) pentru a servi drept teren de vânătoare. Elenora Gonzaga, soția lui Ferdinard al II-lea a fost cea care a construit palatul în perioada 1638-1643, după ce a moștenit terenul în urma morții soțului ei. Numele de Schonbrunn a apărut pentru prima data în 1642, și înseamnă “fântână frumoasă”, nume dat de fântâna artizanală a cărei apă curtenii obișnuiau să o consume.

Palatul Schonbrunn est impresionant și admirabil. Lucrări de artă remarcabile, mobilier elegant, tapiserii fine, detalii arhitecturale și antichități rafinate. Grădinile din spatele palatului reprezintă de asemenea o atracție turistică ce nu trebuie ratată. Aleile cu pietriș, mărginite de copaci tăiați cu meticulozitate, te poartă înapoi în timp în zilele imperiale.

Schonbrunn gradina.jpg

Într-o vizită la Palatul Schonbrunn sunt o mulțime de văzut și de făcut. Palatul în sine, gradina cu 32 de sculpturi (Marele Parter), gradina zoologica, orangeria construită în 1755, sera cu palmieri, gradina botanică și gradina în stil englezesc reprezintă câteva dintre atracții.

Palatul este de asemenea un obiectiv ideal de vizitat împreună cu copiii. Muzeul special amenajat pentru copii și labirintul cu siguranță le vor capta atenția. În muzeul pentru copii, aceștia vor descoperi cum era să fii copilul unui împărat. Vizita include costumarea în prinți sau prințese și învățarea codului bunelor maniere regale. Se vor bucura de stâlpii de cățărat cu efecte sonore, trambuline și multe alte oportunități de amuzament amenajate în locul de joacă Labyrinthikon.

2.Palatul Hofburg: Continuă experiența regală

Palatul Hofburg este o altă construcție impresionantă a Vienei. Până în secolul al XII-lea, el a fost o cetate medievală, dar a fost ulterior transformată într-un palat ce a servit drept reședință de iarna familiei Habsburg până în 1918. Complexul este format din 18 clădiri și 19 spații interioare, ale căror construcție s-a realizat în decursul a 700 de ani. În prezent, palatul este reședință Președentiei Federale a Austriei.

Palatul Hofburg.jpg

Vizitatorii se pot plimba prin apartamentele imperiale sau pot vizita numeroasele muzee aflate în complex. Majoritatea galeriilor de artă și a muzeelor de top ale Vienei se afla în Palatul Hofburg.

Palatul Hofburg este cu adevărat impunător. Înglobează diferite stiluri arhitecturale precum gotic, baroc, neo-clasic și rococo. Atât interiorul cât și exteriorul palatului sunt impresionante și opulente. O vizită la palat iți dă oportunitatea de a admira arcade grandioase, fațade distinse și curți superbe.

Printre cele mai importante atracții de la Palatul Hofburg se numără poarta Michaelertor, Piața Michaelerplatz, capela imperială, Piața Eroilor, grădinile Burggarten și Volksgarden și Tezaurul Imperial.

Dacă ești iubitor de artă, pregătește-te să descoperi opere de artă celebre de la artiști precum Klint, Durer și Picasso în muzeul Albertina. Casa Imperiala a Fluturilor, Schmetterlinghaus, promite experiența unui paradis în care ești înconjurat de fluturi care zboară pe lângă tine.

Muzeul Sisi adăpostește peste 300 de obiecte personale ale împărătesei, incluzând rochii, obiecte de gimnastică din lemn, un secretair miniatural cu plicuri pictate de însăși Elisabeta și obiecte care amintesc de copilăria împărătesei.

3.Catedrala Sf. Ștefan: O aventură spirituală

Catedrala Sf. Ștefan este cel mai important edificiu religios al Vienei și al Austriei. Este faimoasă pentru frumusețea să incontestabilă și a turnului masiv care este o trăsătură dominantă a orizontului Vienei.

Catedrala Sf Stefan.jpg

Catedrala a fost înălțată pe ruinele a două biserici anterioare și este prima biserică parohială sfinită în 1147. Clădirea este opulentă cu arhitectura în stilurile gotic și romanic, având 18 altare, câteva capele mici și câteva morminte și catacombe. Acoperișul este decorat cu 230.000 de plăci de ceramică, formând un mozaic în partea de sud a clădirii.

Clădirea a fost renovată de nenumărate ori de-a lungul timpului, lucru ce se reflectă în combinația de stiluri arhitecturale și decorative. Catedrala are 4 turnuri înalte, în unul dintre ele aflandu-se 13 clopote impresionante. Clopotul Pummerin, situat în turnul de nord, este al doilea cel mai mare clopot funcțional din Europa.

Interiorul adăpostește numeroase obiective culturale și monumente istorice precum tronul lui Anton Pilgram realizat în stil gotic, altarul în stil baroc și tezaurul bisericii. Criptele și catacombele merită a fi explorate fiind fascinante datorită mormintelor notabile ale împăratului Frederic al III-lea, prințului Eugen de Savoia și ducelui Habsburg Rudolf al IV-lea.

Fațada Catedralei Sf. Ștefan este spectaculoasă. Înainte de a intra în catedrala, poți admira numeroasele sculpturi rafinate. Chilia din turn este accesibilă și oferă o panoramă incredibilă asupra Vienei.

4.Muzeul Belvedere: Călătorie prin istoria artei

Muzeul Belvedere este un complex gigantic construit pentru Eugen de Savoia. Întreaga operă arhitecturală este formată din două palate: Belvedere Superior și Belvedere Inferior, unite de grădini amenajate cu fântâni, sculpturi, trepte și mici cascade. În prezent, întregul complex servește drept muzeu.

Belvedere.jpg

Belvedere Superior are o fațadă detaliată și mici turnuri cu cupole verzi. Muzeul adăpostește 420 de opere de artă în expoziția permanentă, find expuse opere din Evul Mediu, perioada barocului, clasicismului și biedermeier. Expoziția continuă cu opere ale modernismului vienez și artă anilor interbelici și postbelici. Aici se află cea mai mare colecție de picturi ale lui Gustav Klint, inclusiv celebra pictură “Sărutul”, alături de picturi de Van Gogh, Monet, Renoir și Cezanne.

Belvedere Inferior are o fațadă ceva mai simplă, în trecut îndeplinind funcția de reședință a prințului Eugen. Aici se pot vizita sala Groteasca, Galeria de Marmură și Salonul Auriu. Expoziții de artă medievală sunt expuse în fostul grajd princiar.

Belvedere inside.jpg

Dacă iți dorești să te bucuri de cele peste 4000 de plante originare din Alpi care sunt adăpostite de grădinile de la Belvedere, cea mai bună perioadă pentru a-ți programa vizita este primăvara sau începutul verii atunci când înfloresc majoritatea plantelor.

5.Cartierul muzeelor: O experiență inspirată de artă

Cartierul muzeelor găzduiește multe dintre muzeele pe care nu trebuie să le ratezi precum Muzeul de Istorie (Muzeul Kunsthisorisches), Muzeul de Istorie Naturală (Muzeul Naturhistorisches) și Muzeul Leopold cu cea mai mare colecție de tablouri ale lui Schiele.

MuseumsQuartier .jpg.3392252

Zona muzeelor este o zonă care merită cu siguranță explorată. Aici nu se găsesc numai muzee, ci și buticuri de design, baruri moderne și artă stradală impresionantă. Deși fațadele sunt în stil baroc, interioarele sunt realizate în stil contemporan, cu galerii aerisite și luminoase, sculpturi moderne și o atmosferă artistică ce predomină peste tot în jur.

Muzeul de Istorie a Artei este adăpostul diferitelor tipuri de artă din întreaga lume și e cel mai mare muzeu din Austria. Clădirea este spectaculoasă, cu camere imense,balustrade atent sculptate și balcoane incredibile. Colecția include portrete, monede, antichități romane și grecești, obiecte din egipt și sculpturi. Aici se găsește cea mai mare colecție din lume de opere de artă ale lui Bruegel, alături de lucrări ale lui Klint, Rubeus și Rembrandt.

Muzeul Leopold adăpostește o colecție impresionantă de artă expresionistă și simbolistică austriacă. Aici puteți admira cea mai mare colecție de lucrări ale lui Egon Schiele, renumitul pictor modern austriac.

Muzeul de Istorie Naturală este adăpostit de o clădire sofisticată, amplasată față în față cu Muzeul de istorie a Artei. Aici se găsește o colecție de peste 30 de milioane de pietre prețioase, minerale, meteoriți, fosile, schelete și expoziții de mamifere și insecte. Este unul dintre cele mai importante muzee ale naturii din Europa.

6.Opera de Stat: Încântă-ți auzul

Opera de stat din Viena, sau Wiener Staatsoper, este una dintre cele mai importante scene de operă din lume. A fost inaugurată în 1869 cu premiera Don Giovanni de Mozart, și a fost inițial cunoscută sub denumirea de Wiener Hofope, redenumita Wiener Staatsoper în 1920.

Staatsoper2.jpg

Clădirea este absolut impresionantă și merită vizitată. Printre detaliile care iți vor atrage atenția se numără cele două fântâni reprezentând muzica, dansul, veselia și pe sirena Lorelei, statuile din bronz de pe cele patru arcuri ale logiei reprezentând eroismul, drama, fantezia și iubirea, cele două basoreliefuri simbolizând muzica și baletul și foaierul Schwind care cuprinde 16 picturi cu scene din opere celebre.

Aici au loc peste 60 de piese de opere diferite și spectacole de balet de-a lungul anului. Dacă dorești să te bucuri de o reprezentație cu totul unică, asigură-te că îți rezervi locul la spectacole din timp.

7.Muzeul KunstHausWien: Cunoaște nonconformismul

Muzeul KunstHausWien a fost proiectat de artistul Friedensreich Hundertwasser și servește drept expoziție a lucrărilor sale.

Hundertwasser Museum

Clădirea, care este o fostă fabrică de mobilă renovată, se deosebește prin elementele neregulate și diversitatea de culori. La primele etaje se găsesc expoziții permanente cu lucrările lui Hundertwasser, iar celelalte două etaje servesc drept adăpost expozițiilor temporare de artă ale altor artiști contemporani.

Casa Hundertwasser.jpg

În vecinătatea muzeului se află și Casa Hundertwasser, cea mai nonconformista clădire locuibilă din Viena, proiectată tot de Hundertwasser. Diversitatea de culori ale fațadei și multitudinea de copaci și tufe de pe balcoane și terase este imposibil să nu îți atragă atenția.

8.Savurează cafeaua

Nicio vizită la Viena nu este completă până nu te bucuri de cafea, un element esențial al culturii locale. În Viena vei regăsi nenumărate cafenele, atât contemporane cât și cu o istorie de peste 300 de ani.

Coffee.jpg

Cafenelele reprezentau pentru vienezi, atât artiști cât și oameni de știință, locurile unde interacționau, purtau discuții, citeau sau scriau. Autorul Ștefan Zweig scria în cartea sa apărută în 1942:

“… trebuie să se știe că la Viena cafeneaua reprezintă o instituție cu totul deosebită, ce nu-și găsește echivalent nicăieri în lume. Este vorba, de fapt, de un fel de club democratic, accesibil oricui contra unei cești ieftine de cafea, unde, pentru acest mic obol, fiecare oaspete poate să stea ore în șir, să discute, să scrie, să joace cărți, să-și primească poșta și, mai ales să citească un număr nelimitat de ziare și reviste.”

Atunci când vei trece pragul unei cafenele în Viena, vei știi că savuratul cafelei în acest oraș este un eveniment special. Cafeaua adusă pe tăvițe argintii de chelneri îmbracați impecabil, alături de un pahar cu apă și deseori ciocolată te vor face să simți atmosfera boierească.

Cafe Viena.jpg

Varietatea de cafele din care poți alege reprezintă un adevărat deliciu pentru iubitorii de cafea. Printre cele mai populare tipuri de cafea din Viena se numără melange, kleiner brauner, verlangerter, einspanner și schwarzer. Cafenelele în care îți savurau cafeaua marile personalități ale lumii ca Freud, Mozart, Beethoven, Gustav Klint, Trotsky sau Lenin au fost adăugate pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

9.Experimentează istoria muzicii clasice

Viena este renumită pentru că a adus în lume cele mai mari nume din muzica clasică.

Deși Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la Salzburg, el a trăit mulți ani la Viena în cursul carierei sale de compozitor. Între anii 1784 și 1787 el a locuit în Casa Mozart (Mozarthaus), singura proprietate unde artistul a trăit care încă mai există.

Mozart house.jpg

Clădirea este dedicată vieții lui Mozart. Este plină de informații despre viața sa și oferă o perspectivă interesantă asupra vieții în secolul al XIII-lea. Casa mai este cunoscută și sub denumirea de Figarohaus, fiind locul unde Mozart a compus “Nunta lui Figaro”.

La Viena se pot vizita de asemenea două dintre casele în care a locuit Beethoven, casa în care s-a născut Franz Schubert și fosta casa a lui Johann Strauss.

Dacă te-ai hotărât să experimentezi cultura vieneză, oferta noastră iți pune la dispoziție o multitudine de oportunități din care poți alege.