Pentru cei care vor să își petreacă vacanța și altundeva în afară de zonele călduroase, cu plaje, există și alte variante. Orașele care stau la baza munților sau care au în jurul lor zone muntoase, sunt o opțiune excelentă: temperaturi plăcute pe timp de vară, orașe cu istorie și multe activități prin natură.

În articolul nostru Orașe montane – Vacanța de Vară – Slovenia, Austria, Italia, Elveția am vorbit despre câteva orașe din Europa ceva mai populare. De data asta vei descoperi orașe montane poate mai puțin cunoscute, dar care merită atenția oricui.

NORVEGIA

Începem cu Norvegia, fiind cea mai îndepărtată de România. Este o țară nu foarte populată, astfel că natura își arată cele mai frumoase peisaje. 

Este drept, poate că nu este țara unde te-ai aștepta să vezi munții cei mai înalți ori să te plimbi prin resorturi montane precum cele din Austria. Țara are deschidere la Marea Norvegiei nu cu o zonă de coastă clasică, ci cu o mulțime de fiorduri, care te vor face să te simți ca într-o zonă muntoasă. Iar frumusețea zonelor și faptul că nu este (atât de) atinsă de om, îi oferă ceva aparte.

Orașele pe care ți le voi prezenta sunt la o distanță destul de mare de Oslo, iar asta le poate face puțin mai greu de accesat, cel puțin la prima vedere. Însă te asigur că merită toată atenția ta, mai ales dacă simți nevoia de o vacanță la munte mai specială.

Hoteluri din Oslo

Olden

Image by Jeremy Lloyd from Pixabay

Probabil că nu ai auzit de micul oraș norvegian Olden. Nici nu ar trebui să te simți prost, întrucât nu este una dintre destinațiile populare din Europa. 

Imaginează-ți că ajungi într-o zonă ferită de agitație, cu puține clădiri – ar fi ca un sat din Maramureș. Nu ai prea multe opțiuni de cazare, iar micul orășel este ca și adormit.

Olden este o pauză de la Pirinei și de la Alpi – se află pe unul dintre cele mai lungi și dramatice fiorduri din Norvegia. În plus, se află în proximitatea Glaciarului Briksdalsbreen – la jumătate de oră cu mașina. De aici a crescut și popularitatea lui, mai ales că este și un punct de plecare în croazierele norvegiene.

În plus, tot pe lângă el, se află și Parcul Național Jostedalsbreen, cu ale sale încântătoare cascade și lacuri glaciare albastre.

Reine

Image by Oberlehner from Pixabay

Un sat pescăresc combinat cu unul montan. Un oraș ceva mai mare decât Olden, însă ceva mai departe și cumva mai greu de ajuns la el, de ce să mințim.

Totuși, cei 300 de localnici cu ale lor căsuțe roșii te vor aștepta să le explorezi teritoriul. Au ceva mai multe unități de cazare unde îți poți petrece una dintre cele mai liniștite vacanțe.

Reine este așezat aproape de capătul dinspre nord al Europei, însă stă cu fața către Europa – vei putea vedea celălalt țărm al Norvegiei. Chiar și drumul până acolo, fie că mergi cu feribotul, fie că mergi cu mașina, va fi spectaculos. Este un oraș pur și simplu încântător.

Ce este de făcut în afară de a respira aerul tăios și proaspăt? Există un centru care organizează diverse expediții, excursii de o zi sau chiar te pot ajuta cu cereri speciale (petreceri, tururi cu prietenii sau cu familia etc.). Se numesc AquaLofoten și cu ei poți face snorkeling, poți explora insula păsărilor, peșteri și multe altele.

Altfel, te poți plimba singur pe cărările de munți, din apropiere, dar va trebui să fii pregătit și ceva mai experimentat. 

Evident, mâncarea locală este la ea acasă la cele două restaurante mari din nordul micii peninsule.

FRANȚA

Trecem mai jos, în Europa, și ajungem într-o zonă ceva mai accesibilă – Franța. Este una dintre țările Europene pe care o poți alege fie pentru vizitarea orașelor în city-breakuri, fie pentru plajă, fie pentru orașe montane. 

Annecy

Image by Siggy Nowak from Pixabay

Annecy te va întâmpina nu doar cu acel spirit de oraș de la munte drăguț, dar și cu sentimentul că te afli într-un oraș francez adevărat. Este considerat unul dintre cele mai bune orașe de la poalele munților (Alpi) și, evident, este destul de des ales de turiștii care caută un resort montan în Sudul Franței.

Un alt aspect ce îl face special este că are canale similare celor din Amsterdam, chiar dacă sunt mai puține. Se află pe lacul Annecy, iar canalele care s-au format (mai degrabă pe lângă care s-a format orașul) sunt, de fapt, râul Thiou, care se revarsă în lac.

Centrul sau zona turistică este ceva mai concentrată de-a lungul râului – piațete, balcoane cu flori, casele înghesuite și castelul nu te vor mai lăsa să pleci.

Aș menționa că, deși este un oraș turistic, este popular printre francezi și nu neapărat printre turiști. Astfel că nu o să vezi prea multe persoane care stau cu telefonul în mână (ori cu aparatul foto), pentru a mai face o poză-două-trei. Asta nu înseamnă că te va judeca cineva dacă tu vei face asta – este normal să pozezi această mică bijuterie ascunsă pe lângă Alpi.

Ca și activități, aș putea spune că ai destul de multe dintre care să alegi. Ai lacul și muntele aproape. Pe lac poți practica diverse sporturi nautice sau chiar merge într-o scurtă croazieră. Iar pe munte te poți deplasa chiar și cu mașina; pe jos, până în vârful muntelui de aproximativ 1600 de metri, vei face undeva la 4 ore doar dus. Dacă pleci de dimineața, va fi o excursie de o zi chiar interesantă, cu mișcare prin natură și cu posibilitatea de a vedea panorama lacului Annecy.

Un alt loc din natură, unde poți ajunge și cu autobuzul, sunt Cheile de Fier (Gorges du Fier). Dacă vrei să asemeni cu ceva, să înțelegi la ce să te aștepți, le poți compara cu 7 Scări. Desigur, zona este mai mare și mai spectaculoasă, deoarece mergi prin inima pietrelor săpate de râul ce trece pe acolo. 

Dacă vei ajunge pe la Gorges du Fier, îți propun să îți rupi aproximativ o oră din timpul tău (poate chiar și mai puțin) pentru a merge într-o plimbare de 15 minute (pe jos) până la Castelul Montrottier. Iar la întoarcere, te vei putea opri la Taverna Pontverre.

Hoteluri din Annecy

Chamonix

Dintre toate orașele prezentate în această listă, aș spune că Chamonix ar fi cel mai cunoscut. Este un resort montan de la baza Mont Blanc (cel mai înalt vârf din Alpi) și este popular din prisma schiatului.

Nu aș putea spune că este un oraș ieftin, însă merită, mai ales că poți urca „în nori”, pe lângă alte mici excursii. Este un oraș-stațiune destul de mare, potrivit chiar și pentru familii.

Pe lângă faptul că poți explora orașul, poți vizita diverse alte zone. Cea mai populară este Aguille-du-Midi, un vârf din masivul Mont-Blanc. Poți ajunge aici cu telecabina, care te va purta până la 3842 de metri – de aceea am și spus mai sus că poți urca „în nori”. Te sfătuiesc să încerci să îți rezervi biletele din timp, altfel vei sta la coadă. De asemenea, să îți iei cu tine o jachetă mai groasă – chiar dacă în oraș vor fi 26 de grade, în vârf vei da de 3 grade cu soare. 

Odată ajuns acolo și stând pe terasele amenajate, te vei simți ca în Rai. Este un peisaj greu de descris în cuvinte, pur și simplu îți înmoaie picioarele și te face să stai constant cu gura căscată. Iar avioanele care trec pe deasupra vor părea că nu au decolat de mult timp.

Zona este amenajată și te poți plimba fie pe terase, fie poți servi un ceai, fie poți merge în cutia din sticlă – Ba chiar există și o peșteră din gheață.

O altă zonă frumoasă este Mer de Glace (tradus Marea Glacierilor) – este, de fapt, o vale glaciară cu multe peșteri în gheață, un tren care te poate duce până sus, ba chiar și un muzeu. Poate fi o alegere foarte bună pentru o excursie de-o zi.

Nu uita, când pleci din oraș, să treci prin Tunelul Mont-Blanc.

Hoteluri din Chamonix

SPANIA

Asemănătoare cu Franța, Spania are și ea orașele ei speciale, de la munte. Evident, Pirineii fiind cei mai mari, tot acolo vei găsi și următoarele orașe, de care este posibil să nu mai fi auzit.

Hoteluri din Spania, Zona Pirinei

Torla

Ceea ce aș vrea să menționez de la început, este că Torla-Ordesa nu are acel aspect de oraș clasic, de la munte. Ceea ce îl „schimbă” sunt casele mediteraneene, cu acoperiș plat, dar care sunt decorate cu multă piatră, astfel că nu vezi clasica coloratură mediteraneană.

Odată ce te vei plimba prin oraș, prin centru, vei realiza că ești înconjurat de piatră – case, dar și străzi pavate. Detaliile sunt construite din lemn, iar toată această combinație face din Torla un orășel captivant, rustic.

Este protejat UNESCO și face parte din Rezervația Ordesa-Vinamala, un paradis cu văi glaciare, păduri de pini și superbe cascade. I se mai spune Torla-Ordesa, pentru că stă chiar la baza Parcului Național Ordesa y Monte Perdido.

Așa că, odată ce ai absorbit vibe-ul orașului de piatră și după ce ai vizitat Biserica Torla, ce pare o cetate, zona din jurul Torlei te așteaptă. Evident, există și tururi organizate, unde poți face excursie de-o zi pe munte. Altfel, poți explora cât de mult poți din Parcul Național – Valea Ordesa, Valea Bujaruelo, Valea Sorrosal.

De altfel, poți alege turele cu bicicleta, excursii 4×4, rafting și multe altele.

Arties

Dacă ne avântăm și mai în adâncul Pirineilor, vom da de micul orășel Arties. Granița cu Franța nu este departe, așa că vei putea observa câteva influențe.

Arties este ceva mai mare decât Reine – are 500 de locuitori, ce stau de-o parte și de alta a râului Garrone. Nu, nu este un râu cu băutură alcoolică.

Deși casele sunt tot din piatră (majoritatea), sunt o idee mai colorate decât cele din Torla. Valea Aran, în care se află este o oază cu orășele extrem de liniștite, cu pajiști verzi și cu vârfuri de munte stropite cu zăpadă.

Pe lângă faptul că te vei putea plimba prin natură, vara se ține și un festival, cu multe petreceri prin tot orașul, acesta fiind decorat cu ghirlande colorate. Și dacă te interesează, în apropiere poți găsi și niște băi termale („Aigues Termales Arties”).

ANDORRA LA VELLA

Ca și bonus, am decis să includ și Andorra La Vella în paragraful cu Spania, deși Andorra este o țară de sine stătătoare. 

Dacă mergi în Arties, ia-ți câteva zile și pentru a face un drum de maximum 2 ore, prin Munții Pirinei. Vei ajunge într-un oraș-țară-stațiune de munte, astfel că se încadrează perfect în tema acestui articol. De fapt, în acea zonă există o vale întreagă doar cu orășele foarte apropiate.

Ei bine, aici, pe lângă activitățile din natură puse la dispoziție de diverși ghizi, ai și un mall unde poți cheltui niște bani; ține minte că Andorra nu percepe TVA. Totuși, vei găsi o mulțime de magazine de toate felurile, nu trebuie să te limitezi doar la mall.

Pentru relaxare, ai câteva centre spa, iar cel care iese în evidență este Caldea – clădiri cu un design futurist, acoperite cu sticlă tip oglindă.

În jur există și trei parcuri-rezervație. Cel mai mare dintre ele este Maridou-Perafita-Claror. Pe jos, din Andorra la Vella, faci undeva la 2 ore doar dus – ceea ce îți va transforma o zi într-o excursie excelentă prin natură, cu posibilitatea de a vedea diverse animale sălbatice.

Hoteluri din Andorra

CROAȚIA

Revenim, încet-încet, mai aproape de România și ne oprim în Croația. Este una dintre țările pe care îmi doresc să le vizitez – ajungi destul de ușor cu mașina, iar peisajele, mai ales cele de pe coastă, aud că sunt superbe. Acum ne vom focusa pe Zagreb, capitala, și câteva zone din Croația.

Zagreb

Lăsând la o parte cartierele exterioare ale orașului, care poate nu arată atât de frumos, ne putem focusa pe partea centrală, ce denotă o eleganță aparte.

Orașul, aflat în apropierea Muntelui Medvenica, te invită să te plimbi pe străzile pavate, printre tramvaie și palatele opulente, stil baroc. Vei avea destul de multe de văzut, de mâncat și de băut prin oraș.

Ca și activități în natură, aș compara zona cu Brașovul și orașul de lângă – Râșnov. Există tot felul de drumuri care duc tot mai sus, pe munte. Unul dintre ele duce către Cetatea Medvedgrad, unde chiar nu este greu să ajungi. Pe lângă că o vei putea vizita (ai grijă să fie deschisă publicului atunci când vrei să mergi), vei putea admira o panoramă frumoasă a Zagrebului și a pădurilor ce îl înconjoară.

Cumva paralel cu drumul către cetate, poți merge mai sus pe munte și vei ajunge în zona Bliznec. Este o zonă nu foarte mare, amenajată, cu o cabană de munte destul de impunătoare. Există bănci de lemn, zone de stat – perfect pentru o excursie de-o zi, în care vrei să îți petreci timpul prin natură. Pe, jos îți va lua undeva la 4 ore doar dus, însă poți merge cu mașina până într-un punct (destul de aproape de punctul final). Dacă nu ai o mașină la dispoziție, poți utiliza transportul în comun: un tramvai și apoi un autobuz, și într-o oră și puțin vei fi acolo.

Hoteluri din Zagreb

Parcuri și rezervații

Parcul Național Velebit

Dacă îți place să mergi pe munte, atunci Parcul Național Northern Velebit este alegerea perfectă. După cum îi spune și numele, parcul înglobează și Muntele Velebit (partea din nord) – cel mai mare munte din Croația.

Există foarte multe cărări (peste 30 la număr) – trebuie doar să fii atent, să nu greșești, și să alegi poteca potrivită ție. Vei da de cabane părăsite, pentru că în zonă locuiau oameni. Altfel, te vei bucura de peisajele frumoase, cu formațiuni interesante de piatră; dacă ai noroc, poți da și de animale sălbatice locale. Dacă dorești, poți apela la ghizi care te vor ajuta să afli și să vezi cât mai multe.

Site-ul oficial: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/ponuda/

Hoteluri în Zadar

Lacurile PLitvice

Image by Free-Photos from Pixabay

Aflate în cel mai vechi parc național din zonă, Lacurile Plitvice au devenit populare aproape în toată lumea. Și nu degeaba – frumusețea lor și felul în care sunt „construite” te vor uimi complet.

Totul pare o țară a minunilor – cascade ce curg ușor prin vegetație verde, direct în „piscine” turcoaz înconjurate de piatră albă. 

Bineînțeles, totul este bine organizat. Ai la dispoziție 7 programe dintre care să alegi, fiecare parcurgând un drum mai scurt sau mai lung, în jurul lacurilor. Poți alege un program de 2-3 ore sau unul de 6-8 ore. Având în vedere că ești aici pentru natură, aș spune să îl alegi pe cel mai lung.

Pe lângă aceste programe, pe site-ul oficial vei găsi o mulțime de informații și de alte opțiuni de activități – urcat pe munte, biciclete etc. 

Și, ca să îți fie mai ușor, ai și hoteluri amplasate chiar pe lacuri; să te poți bucura complet de natură.

Hoteluri în Parcul Național Plitvice

Parcul Național Krka

Image by Ivan Ivankovic from Pixabay

O altă frumusețe de zonă este Parcul Național Krka, creat special pentru a proteja râul Krka. Se află între Split și Zadar și cel mai ușor de ajuns la el este din orașul Sibenik. 

Parcul, pe lângă faptul că are și el cascade și poteci, alături de faună impresionantă, plusează cu ruine Romane și cu posibilitatea de a face excursii cu barca. În plus, pentru copii există diverse workshopuri educaționale.

Pe site-ul oficial al Parcului Național Krka vei găsi toate informațiile de care ai nevoie; spre exemplu, este de notat că pe timpul lunilor de vară, parcul este deschis până la ora 8 seara. Vei avea nevoie de bilet, dar îl poți cumpăra online, chiar de pe site-ul oficial.

Hoteluri în Sibenik

MUNTENEGRU

Muntenegru nu este o țară mare, dar nu te va dezamăgi din prisma peisajelor și a frumuseții acesteia.

Kotor

Image by falco from Pixabay

Orașul Kotor este încântător de-a dreptul, are deschidere la Golful Kotor și este protejat de o zonă muntoasă (care face parte din Muntele Lovcen). Pentru păstrarea și îngrijirea lui, el face parte din patrimoniul UNESCO.

Este, într-adevăr, un oraș destul de populat cu turiști din toate colțurile. Fiind un sat fortificat, pe vremuri, și o zonă care a trecut prin mâinile mai multor populații: de la Greci, la Venețieni, Otomani. Astfel, turiștii se pot plimba pe străduțele înguste, pavate și pe diversele alei, ajungând și la poarta orașului.

Bineînțeles, din punct de vedere al mâncării fii sigur că vei găsi și restaurante rustice, unde vei putea servi mâncarea tradițională.

Pentru că vorbim de orașe de la munte, trebuie să menționez de cele două excursii pe care le poți face:

  • Poți urca pe jos până la Fortăreața Kotor. Îți va lua undeva la jumătate de oră, căci punctul final se află la 216 m. Fie poți urca pe varianta mai lină, fie pe cea puțin mai abruptă – depinde doar de starea ta fizică. Vei vedea orașul chiar de deasupra, într-o panoramă frumoasă. De aici poți merge mai departe, către Top of the Old Kotor Fort Trail (traducere: vârful potecii către vechiul fort Kotor).
  • Pentru altă zi poți păstra drumul către Best View of Kotor. Fiind la o altitudine de 1200 de metri, drumul este mai lung – pe jos îți va lua undeva la 3 ora și jumătate. Totuși, dacă ești cu mașina poți alege drumul unduit, pe care vei ajunge în aproximativ o oră. De aici nu numai că vei putea vedea orașul Kotor și cele de lângă, dar vei putea admira o bună parte din Golful Kotor.

Hoteluri în Kotor

Žabljak

Mai sus în Muntenegru vom da de principalul resort montan din această țară. Se află la baza Muntelui Bobotov Kuk și zona muntoasă Durmitor. Este cu siguranță o zonă mult mai liniștită decât cea a Kotorului. Fiind populară doar printre muntenegreni, va fi o vacanță unde vei putea sta liniștit și unde vei putea experimenta tradiționalul țării.

Zona Durmitor, care face parte dintr-un parc națonal, este cu siguranță una dintre cele mai aspectuoase din Muntenegru. Peisaje dramatice, cumva colțuroase, alături de 18 lacuri glaciare – denumite „ochii munților”. Pe jos vei face din Zabljak cam o oră și jumătate; cu mașina îți va lua cam 7 minute până în ultimul loc accesibil astfel, iar de acolo te vei putea plimba pe jos – similar cu Poiana Brașov.

Pe lângă floră, Durmitor este casa a peste 160 de specii de păsări, 50 de mamifere și, posibil, una dintre cele mai mari varietăți de fluturi din Europa. Tot ce trebuie să faci este să te plimbi și să fii atent, să le cauți.