Îți dorești să cunoști mai bine meleagurile Spaniei? Ce spui de un circuit complet în care vei descoperi cele mai fascinante orașe ale Spaniei și vei vizita cele mai importante atracții turistice care îți vor dezvălui istoria și cultura spaniolă?

Noi îți propunem un tur al Spaniei care se desfășoară pe o perioadă de 12 zile în care vei avea posibilitatea de a cunoaște Spania în toată splendoarea ei.

Traseu sugerat

 

Madrid – Toledo – Zaragoza – Logrono – Bilbao – Salamanca – Caceres – Sevilla – Cordoba – Granada – Valencia – Barcelona

În aceast articol iți vom prezenta succint orașele care urmează a fi vizitate împreună cu cele mai fascinante atracții turistice pentru a iți face o idee dacă acest circuit este cel potrivit pentru tine.

Madrid

Madrid.jpg

Madrid a devenit capitala Spaniei în 1561. Cel mai populat oraș al acestei țări este, de asemenea, și al doilea cel mai mare oraș din Uniunea Europeala după Berlin. Metropola cosmopolitana adăpostește numeroase puncte culturale și turistice cum ar fi Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia, Palatul Regal și Catedrala Nuestra. Pe lângă bogățiile culturale pe care Madridul le are de oferit, acest oraș este conoscut și pentru viața de noapte, rezidenții obișnuind să danseze toată noaptea, inclusiv în timpul săptămânii. Contrastul dintre patrimoniul cultural și contemporaneitate face ca Madridul să fie o destinație cu totul fascinantă.

Un tur panoramic prin Madrid va începe cu admirarea Plazei de Cibeles, o piață ce inglobează un ansamblu neo-clasic de sculpturi în marmură și fântâni care au devenit monumente simbolice ale orașului. Plaza de Cibeles este de asemenea renumită pentru Palacio de Cibeles, primăria orașului.

În continuare, turul se continuă pe Paseo de la Castellana, cunoscut și sub denumirea de La Catellana, cel mai mare bulevard din Madrid. În turul panoramic pe acest bulevard, vei avea ocazia să vezi cele mai importante clădiri de bănci, finanțe, ambasade și Stadionul Santiago Bernabeu.

Nu poți vizita Madridul fară să vezi plaza de Toros Las Ventas, faimoasa arenă pentru lupte cu tauri.

Plaza de Espana adăpostește monumentul Cervantes care îl comemorează pe renumitul autor spaniol Miguel de Cervantes. Monumetul este situat în centrul pieței și este format dintr-un grup de sculpturi, inculzându-i pe Don Quijote și Sancho Panza.

Plaza de Oriente este situată în centrul istoric al Madridului și principalele atracții sunt Palatul Regal, cel mai mare palat regal funcțional din Europa și Catedrala Almudena, construită pe terenul primei moschei din Madrid.

Un important obiectiv turistic din Madrid este Muzeul Prado ce cuprinde una dintre cele mai impresionante colecții de artă europeana din secolele XIV-XIX.

Pentru iubitorii de artă contemporană și modernă, Muzeul Reina Sofia găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă din secolul XX. Aici poți vedea faimoasa operă a lui Pablo Picasso, Guernica, împreună cu opere ale altor artiști precum Joan Miro și Salvador Dali.

Toledo

Toledo.jpg

Toledo este un popular oraș din provincia Toledo, situat în centrul Spaniei. Toledo s-a bucurat de o epocă de aur în perioada în care a servit drept capitală a Spaniei, până când Philip al II-lea a mutat curtea regală la Madrid în 1561. În 1986, orașul Toledo a fost declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO datorită patrimoniului cultural și monumental pe care îl găzduiește. Datorită coexistentei mai multor culturi: creștine, evreiască și mauritană, Toledo este adesea numit „orașul celor trei culturi”. Orașul conține numeroase monumente religioase precum Sinagoga del Transito, Sinagoga de Santa Maria la Blanca, Biserica San Sebastian și Moscheea de Cristo de la Luz. Toledo este de asemenea renumit pentru producția de săbii și alte instrumente din oțel.

Un tur turistic în Toledo nu se poate lipsi de vizitarea Catedralei Santa Maria, una dintre cele mai reprezentative catedrale din centrul Spaniei. Constuita în secolul al XV-lea, catedrala este considerată o capodoperă a stilului gotic, combinând caracteristici ale stilului mudejar (stil arhitectural cu influențe maure, specifice secolelor XII-XVI). Printre cele mai remarcabile apecte ale acestei catedrale se numără încorporarea spectaculoasa a luminii și realizarea bolților extravagante.

Un alt obiectiv important din Toledo este Sinagoga Santa Maria la Blanca, situat în cartierul Juderia unde evreii din Toledo locuiau în Evul Mediu. Intrarea principală în Juderia se face pe poarta Puerta de Assulca, de unde se ajunge pe străzile princiale și în piețe. Sinagogiile fiind locul de rugăciune al evreilor, în cartierul Juderia s-au conservat Sinagoga Santa Maria la Blanca și Sinagoga El Transito. În apropierea sinagogilor se găsesc băi subterane ritualice, numite mikveh, unde evreii se îmbăiau pentru purificare în urma vindecării de o rană sau boală și femeile înainte de căsătorie. Sinagoga Santa Maria la Blanca este o construcție în stil mudejar, dar îmbină elemente de arhitectură almohad (influențe orientale) cum ar fi pereți interiori albi și utilizarea stâlpilor în loc de coloane, ceea ce îi da caracterul unei moschei.

Zaragoza

Zaragoza.jpg

Zaragoza este capitala comunității autonome Aragon și al cincilea oraș că mărime din Spania. Orașul este împărțit în două de fluviul Ebru și are o istorie aparte, în special datorită dovezilor coexistenței a patru culturi diferite: romană, creștină, maură (arabă) și evreiască. Pentru că unele clădiri reprezentative ale trecutului au fost descoperite recent, ele sunt înconjurate de blocuri și case, determinând astfel un conflict de stiluri. Orașul este faimos pentru folclorul său, gastronomia locală și repere precum Basilica del Pilar, Catedrala La Seo și Palatul Aljaferia. Unul dintre cele mai celebre festivaluri din Spania, Fiestas del Pilar, se ține anual în Zaragoza în onoarea ocrotitorului orașului, Virgen del Pilar.

Cele mai multe obiective religioase și istorice sunt amplasate în centrul orașului Zaragoza, Plaza del Pilar. Aici se găsește Basilica de Nuestra Senora del Pilar care este considerată drept prima biserică dedicată Fecioarei Maria, ceea ce o face să fie unul dintre cele mai importante destinații de pelerinaj ale catolicismului. Statuia Fecioarei Maria și coloana de jasp au rămas intacte de-a lungul timpului, deși restul bisericii a suferit transformări majore. Inițial, o mică capelă a fost construită, dar a fost distrusă după câțiva ani. Mai multe biserici au fost înălțate pe acest domeniu de-a lungul timpului, până în 1681 când a început construcția bisercii în varianta actuală. Basilica de Nuestra Senora del Pilar are o arhitectura în stil baroc, dar îmbină elemente din mai multe stiluri, cu altarul gotic și pereții și tavanul în stil mudejar.

În vecinătatea bisericii Basilica de Nuestra Senora del Pilar se regăsesc fântâna Fuente de la Hispanidad, construită în 1991 în onoarea hispanitatii, monumentul lui Francisco de Goya, unul dintre maeștrii picturii născut în Aragon, La Lonja, clădire în stil renascentist care acum activează ca o sală de expoziții și Catedrala San Salvador.

Catedrala San Salvador, cunoscută și sub denumirea de La Seo, a fost construită între 1346-1319 și are o deosebită importanță artistică, îmbinând arhitecturile romanice, gotice, arabe, baroce, renascentiste și neoclasice. Catedrala face parte din Patrimoniul Mondial USESCO.

Zaragoza este cunoscută pentru gastronomia locală și nu ar trebui să ratezi ocazia de a încerca specialitățile regionale cum ar fi pollo al chilindron (preparat din pui cu sos de roșii), ternasco on patatas a lo pobre (preparat din miel cu cartofi), migas (pâine prăjită cu grăsime de porc), chorizos și, ca desert, melocoton con vino (piersici în vin).

Logrono

Vin Rioja.jpg

Logrono este capitala comunității autonome și a provinciei La Rioja. Orașul Logrono se află pe faimosul traseu de pelerinaj Camino de Santiago care duce la altarul apostolului Sfântul Iacob cel Mare din Catedrala Santiago de Compostela din Galicia. În orașul Logrono se regăsesc obiective turistice istorice și religioase precum Catedrala Santa Maria de la Redonda, Biserica San Bartolome, Fuente de la Gran Via și Puente Romano de Mantible. Principala atracție în Logrono, însă, o reprezintă vinurile și tradiționalele tapas și pinchos, Logrono fiind centrul comerțului cu vin Rioja.

Un circuit prin Spania presupune o seară petrecută pe Calle del Laurel, cunoscută drept „calea elefanților” unde se găsesc numeroase restaurante care servesc cele mai bune pinchos și tapas din nordul Spaniei, împreună cu o diversitate de vinuri Rioja.

Bilbao

Bilbao -  Muzeul Guggenheim.jpg

Bilbao este cel mai mare oraș din Țara Bascilor și din provincia Vizcaya. Situat pe râul Nervion, acesta reprezintă un port principal și centru industrial. Orașul Bilbao este într-o continuă revitalizare estetică, economică și socială, începând cu construcția Muzeului Guggnheim în 1997 și continuând cu introducerea unui nou sistem de metrou.

Una din atracțiile principale din Bilbao este Casco Viejo sau Las Siete Calles, cea mai veche parte a orașului. Cartierul este definit de șapte străzi (după cum sugerează și numele) împreună cu multiple alei de legătură. Astăzi, cartierul s-a extins incluzând și alte construcții precum Plaza Nueva, construită în 1821 în stil neoclasic, și Teatrul Arriaga, construit în 1890 în stil neo-baroc și reconstruit în 1985 după ce a fost distrus de inundații.

Cu stilul său decostructiv, Muzeul Guggenheim este imposibil de nerecunoscut. Arhitectul Frank Geryl a ales să integreze arhitectura muzeului cu caracteristica portuară a orașului, dandu-i o forma organică, cu linii de contur sculptate radical, neavând nicio latură sau suprafață dreaptă. Muzeul găzduiește exponate din secolul XX, majoritatea reprezentând instalații moderne și obiecte de artă electronică. Amatorii de artă susțin că principala atracție este muzeul în sine, eclipsând colecția artistică a muzeului.

Leon

leon.jpg

Leon este capitala provinciei Leon, situata în nord-vestul Spaniei. Datorită bogatului patrimoniu istoric și cultural, numeroaselor festivaluri ce au loc de-a lungul anului, și situarea pe ruta traseului de pelerinaj El Camino de Santiago, Leon este o destinație faimoasă pentru turismul internațional. Câteva din cele mai remarcabile clădiri istorice sunt Catedrala din Leon, Basilica de San Isidoro, Mănăstirea San Marcos și Casa Botines.

Catedrala din Leon, construită între jumătatea secolului al XIII-lea și sfârșitul secolului al XIV-lea, este o adevărată capodoperă a stilului gotic. Catedrala este renumită pentru impresionantele vitralii care se întind pe o suprafață de cel puțin 1764 m2, majoritatea geamurilor fiind cele originale. Este una dintre cele mai extinse și bine păstrate colecții de vitralii medievale din Europa.

Basilica de San Isidro de Leon este o biserică situată pe locul unui vechi templu Roman. Ea a fost dedicată Sfântului Isidore al Seviliei, arhiepiscopul Seviliei, moaștele acestuia fiind păstrate în biserică atrăgând și astăzi numeroși vizitatori. Construită preponderent în stilul romanic, arhitectura înglobează mai multe stiluri, inclusiv goticul. Pe arcade, se observă influențele artei islamice. Coloanele panteonului regal sunt încununate cu capiteluri vizigotice, motive florale și istorice. Impresionante sunt și muralele pictate în secolul XII care s-au conservat într-o stare excepțională.

Casa Botines servește drept sediu pentru banca din Leon și alte instituții asemănătoare, însă arhitectura clădirii este impresionantă, cu un aer medieval și numeroase elemente neo-gotice.

Salamanca

Plaza Mayor - Salmanca.jpg

Salamanca este capitala provinciei Salamanca situată în comunitatea autonomă Castilla și Leon. Orașul vechi a fost proclamat Patrimoniu Mondial de UESCO în 1988. Universitatea Salamanca, fondată în 1134, a fost prima care a primit titlul de „Universitate” în 1254.

În Salamanca se regăsesc doua catedrale, Catedrala Veche și Catedrala Nouă, care sunt unite. Catedrala Veche a fost fondata în secolul al XII-lea și a fost terminată în secolul al XIV-lea în stilurile roman și gotic. Construcția Catedralei Noi a început în 1513 și s-a termina în 1733. Arhitectura sa îmbină stilurile gotic și baroc, și a fost declarată monument național prin decret regal în 1887.

Cea mai mare piață din Salamanca este Plaza Mayor, construită în stilul tradițional spaniol baroc. Ea reprezintă inima orașului Salamanca și este considerata ce mai frumoasa piață din Spania.

Caceres

Caceres.jpg

Caceres este situat în Extremadura și este capitala provinciei Caceres. Datorita fortificației medievale care combină în mod impresionat multiple stiluri, de la arab și romanic la gotic, baroc și renascentist, orașul Caceres a fost declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO în 1986. Denumirea metaforică a orașului este „Orașul celor 1001 scuturi” datorită numeroaselor blazoane care împodobesc fațadele palatelor.

Caceres este un exemplu extraordinar de oraș care a fost condus în secolele XIV-XVI de rivali puternici, fapt care se reflectă prin casele fortificate, palate și turnuri. În interiorul zidurilor se poate admira orașul medieval, care și-a modelat aspectul de-a lungul timpulu, și care poartă urmele influențelor foarte diverse.

Sevilla

Sevilla- Plaza de Espana.jpg

Sevilla, capitala regiunii autonome Andaluzia și a provinciei Sevilla, este al patrulea oraș ca mărime din Spania. Sevilla este considerată centrul cultural, artistic și economic al sudului Spaniei. Aici se regăsesc numeorase obiective turistice, monumente, biserici, parcuri și grădini. Printre cele mai imprtante monumente din Sevilla se numără Giralda, clopotul Catedralei Sevilla și Torre del Oro (Turnul de Aur) care astăzi găzduiește un muzeu naval.

Nu poți vizita Sevilla fară să pășești prin Plaza de Espana, unul dintre cele mai frumoase piețe din lume situate în parcul Maria Luisa. Piața a fost construită în 1928 pentru Expoziția Hispano-Americană din 1929 și îmbină elemente ale stilurilor renascentist și neo-mudejar.

Catedrala din Sevilla este una dintre cele mai renumite biserici în stil gotic, cea mai mare biserică din Spania și a treia după mărime din lume. Unul dintre cele mai importante aspecte ale catedralei este că aici se află mormântul lui Cristofor Columb. Parte din Catedala din Sevilla este, de asemenea, și Giralda, clopotnița bisericii, care reprezintă un adevărat simbol al Sevilliei. În turnul Giralda se poate urca, oferind o panoramă excelentă asupra orașului.

Cordoba

Cordoba.jpg

Cordoba este situată în Andaluzia și este capitala provinciei Cordoba. A fost inițial o așezare romană care a fost cucerită de vizigoți, iar apoi de califat. Cordoba a devenit capitala califatului, perioadă în care a fost centrul educației, devenind și cel mai mare oraș din Europa în secolul al XX-lea. În ziua de azi, Cordoba încă găzduiește impresionante obiective de arhitectură maură, precum Mezquita – Catredala din Cordoba care a fost declarat patrimoniu mondial de UNESCO în 1984. De atunci, în patrimoniul UNESCO a intrat și centru istoric din Cordoba. În Cordoba se întâlnesc cele mai ridicate temperaturi din Spania și Europa, 37 °C fiind temperatura medie în lunile Iulie și August.

Granada

Granada - Alhambra.jpg

Granada se situează, de asemenea, în Andaluzia și este capitala provinciei Granada. Majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura și turismul. Granada este un exemplu de oportunități multiculturale, aici regăsindu-se un amestec de culturi, inclusiv comunități de marocani și musulmani spanioli. Granada este celebră pentru construcțiile sale istorice, atât din vremea maurilor, cât și din perioadele gotică și renascentistă.

Unul dintre cele mai importante monumente din Granada este Alhambra, o fortăreață ce ascunde un ansamblu de clădiri. Numele provine din arabă unde „Qalat al Harma” înseamnă „castelul roșu”, pentru că este construit pe stânci roșii. Construta în secolele XIII și XIV, inițial pentru scopuri militare, Alhambra a servit că reședință marilor regi mauri în Palatele Nasrid. Elemente celebre ale acestui palat sunt fântâna cu lei și tavanele din stuc.

În Alhambra se afla cel mai impresionante grădini din Spania, Grădinile Generalife. Aici se regăsesc peste 160 de specii de plante care sunt atent îngrijite de peste 30 de grădinari aduși din toată lumea. Gradina este plină de aranjamente care mai de care și de numeroase fântâni, maurii făcând un cult din sunetul curgând al apei.