Bulgaria este unul dintre locurile preferate de români pentru o vacanță datorită multiplelor avantaje, în special a distanței mici și a prețurilor accesibile. Cele mai căutate sunt plajele însorite de pe litoralul bulgăresc însă, ar trebui să știi că Bulgaria are mult mai multe de oferit pe lângă tradiționala vacanță la mare.

Dacă ți-ai planificat o excursie în Bulgaria, trebuie să profiți de timpul petrecut acolo și să vizitezi măcar câteva din numeroasele obiective istorice, muzee și biserici care spun într-un mod impresionant istoria și cultura acestei țări.

În timp ce unele obiective sunt bine cunoscute și atrag mii de turiști anual, altele sunt mai „ascunse” de regiunile tradiționale turistice, dar promit o experiență deosebită.

Obiective istorice

Bulgaria este o țară foarte bogată în istorie și tradiții. Oriunde te-ai plimba în Bulgaria, poți vedea o clădire interesantă, un monument sau o statuie. Bulgarii, atât cei mai în vârstă cât și cei tineri, sunt foarte mândrii de istoria și cultura lor și vei înțelege de ce după ce vei vizita numeroasele locuri istorice din această țară.

Printre obiectivele istorice din Bulgaria pe care nu ar trebui să le ratezi se numără Teatrul Roman din Plovdiv, Koprivshtitsa, Veliko Tarnavo, Palatul și Parcul Vrana, Kazanlak și Monumentul Libertății.

Teatrul Roman din Plovdiv

Teatrul Roman din Plovdiv
Sursă imagine – Teatrul Roman din Plovdiv

Plovdiv este al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria (după Sofia) și este considerat unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Principalul punct de atracție din acest oraș antic este Teatrul Roman, care a fost construit în jurul anului 90 d.Hr sub conducerea Împăratului Domițian. Atunci când a fost construit, teatrul dispunea de până la 7000 de locuri și găzduia în special bătăi cu gladiatori. În secolul al IV-lea, teatrul a fost deteriorat de foc sau cutremur, iar abia în 1970 au început lucrările de restaurare. Restaurarea acestui teatru antic este considerată una dintre cele mai bune intervenții ale sectorului de conservare din Bulgaria. Astăzi, Teatrul Roman are o capacitate de 3500 de spectatori și găzduiește diverse evenimente, concerte și piese de teatru.

Koprivshtitsa

Koprivshtitsa
Koprivshtitsa

Koprivshtitsa este un oraș istoric care a fost denumit singurul oraș-muzeu din Bulgaria. Aplasarea lui pe coastele Masivului Gora promite o priveliște impresionantă. Dacă vrei să cunoști atmosfera Bulgariei din secolul al 19-lea, străzile înguste și pavelate cu piatră din Koprivshtitsa reprezintă destinația ideală. Orașul adăpostește în total 383 de monumente arhitecturale, majoritatea restaurate la aspectul inițial. Poți de asemenea vedea colecții de comori etnografice, arme, costume populare, împletituri și broderii tradiționale și bijuterii specific bulgărești.

Veliko Tarnavo

Veliko Tarnavo
Veliko Tarnavo

Veliko Tarnavo, cunoscut drept capitala istorică a Bulgariei, reprezintă un important simbol al Bulgariei și se întinde de-a lungul mai multor dealuri: Tsarevets, Trapezitsa și Sveta Gora care au servit drept așezământ boierilor și regilor. Regiunea adăpostește 140 de monumente culturale, făcând ca orașul Veliko Tarnavo o bine cunoscută destinație turistica.

Parcul și Palatul Vrana

Vrana_Palace
Sursă imagine – Palatul Vrana

Palatul Vrana, aflat în apropierea Sofiei, este fostul palat roial unde în prezent locuiește Țarul Simeon al II-lea. Parcul este deschis publicului în weekend-uri și adăpostește 400 de specii de plante, fiind declarat monument național de arhitectură peisagistică.

Kazanlak

Festivalul Trandafirilor din Kazanlak
Sursă imagine – Festivalul Trandafirilor din Kazanlak

Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir din lume, majoritatea trandafirilor fiind cultivați în regiunea orașului Kazanlak, zonă cunoscuta drept Valea Trandafirilor. Vizitata în perioada potrivită, Valea Trandafirilor promite o priveliște cu totul și cu totul deosebită. Trandafirii înfloresc în a doua jumătate a lunii Mai și sunt culeși în Iunie. În prima duminică a lunii Iunie are loc Festivalul Trandafirilor din Kazanlak, sărbătoare cu o tradiție de peste o sută de ani.

De asemenea, poți vedea cum se face uleiul esențial de trandafiri în distileria din complexul etnografic Damascena situat la aproximativ 10km de Pavel Banya. Pe lângă distilerie, acolo te așteaptă un muzeu etnografic, un parc, un magazin de unde poți achiziona produse pe bază de trandafiri și lavandă și un restaurant cu o gradină plină de trandafiri.

Monumentul Libertății

Monumentul Libertății din Shipka
Monumentul Libertății din Parcul Național Shipka

Monumentul Libertății este principalul element al Parcului Național Shipka, situat la 20 km de orașul Gabrovo. Monumentul cu o înălțime de aproximativ 32 de metri se află pe Vârful Stoletov și a fost construit pentru a îi comemora pe cei care au luptat pentru libertatea Bulgariei în timpul războiului Ruso-Turc din 1877-1878. Scene ale luptei sunt ilustrate la bazele monumentului prin sculpturi.

Pentru a ajunge la monument, trebuie să urci 180 de scări, însă poți urca și cu mașina până la poale de unde mai rămân doar câteva scări de parcurs. Monumntul Libertății adăpostește un mic muzeu pe 7 etaje care poate fi vizitat. Odată intrat în muzeu, vei observa un sarcofag de marmură ce conține rămășițele soldațiilor bulgari și ruși care au murit în luptele de la Pasul Shipka. Muzeul găzduiește numeroase obiecte din timpul războiului cum ar fi medalii, fotografii, arme și documente. De pe acoperiș se poate vedea Pasul Shipka împreună cu tranșeele, bateriile, monumentele și mormintele eroilor. Daca ești interesat de istoria Bulgariei, Monumentul Libertății este unul din obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi.

Orasul Nessebar

Moara de vânt din Nessebar
Moara de vânt din Nessebar

Orașul antic Nessebar este situat chiar în vecinătatea stațiunii Sunny Beach și are o vechime de peste 3000 de ani. Orașul este împărțit în două de un istm artificial, partea istorică a orașului aflanduse pe peninsulă iar partea moderana pe uscat. La intrarea în oraș se află binecunoscutul reper – moara de vânt din lemn din Nessebar. Orașul vechi este ascuns în spatele a ceea ce a mai rămas din zidurile Fortăreței Romane și adăpostește case tradiționale bulgărești construite din lemn și numeroase biserici. Cea mai veche biserică este Biserica Sf. Sofia și datează din secolul V. Partea veche a orașului Nessebar este un oraș-muzeu care trebuie adăugat pe lista cu locuri de vizitat în Bulgaria.

Muzee si biserici

Datorita istoriei bogate a Bulgariei, aici vei găsi numeroase muzee si biserici pe care nu trebuie să le ratezi.

Biserica Sf. Nedelia

Biserica Sf Nedelia
Sursă imagine – Biserica Sf. Nedelia

Construită în secolul X, biserica Sf. Nedelia din Sofia (cunoscută drept Sveta Nedelya) are o istorie foarte bogată ceea ce a transformat-o într-un reper important al Bulgariei. Biserica a suferit multiple transformări de-a lungul timpului. În 1856, biserica inițială a fost dărâmată pentru a fi transformată într-o catedrală mai mare. În 1858, un cutremur a afectat construcția încă neterminată, determinând ca lucrările de construcție să dureze până în 1863.

Cel mai important eveniment care a avut loc în biserica Sf. Nedelia a fost atacul de pe 16 Apriie 1925 când Partidul Comunist Bulgar a aruncat în aer acoperișul bisericii în timpul serviciului funerar al Generalului Konstantin Georgiev. În urma exploziei, peste 150 de persoane și-au pierdut viața și în jur de 500 au fost rănite. Biserica a fost renovată între anii 1927 și 1933 la aspectul ei actual.

Mănăstirea Rila

 

Mănăstirea Rila
Mănăstirea Rila

 

Mănăstirea Rila, fondată în secolul X, este cea mai mare și mai cunoscută mănăstire ortodoxă din Bulgaria și este considerată a fi cel mai important monument cutural și arhitectural din Europa de Sud. Mănăstirea se situează în Munții Rila la o altitudine de 1147 de metri, la aproximativ 120 km de Sofia și a fost botezată după fondatorul ei, Sf. Ivan din Rila. Ea reprezina un complex cultural care ocupă aproximativ 8800 de metri pătrați și se aseamănă unei fortărețe.

Biserica principală are 5 cupole, trei altare și două capele. Cel mai impresionant element al bisericii este iconostasul cu sculpturi din lemn. Această mănăstire a avut un rol extrem de important în istoria Bulgariei, fiind locul unde cultura și limba bulgară s-au păstrat în timpul ocupației otomane. Ea a fost distrusă de un incendiu în 1833 și reconstruită în perioada 1834-1862. Mănăstirea Rila reprezintă o capodoperă a arhitecturii, declarat loc în patrimoniul mondial UNESCO în 1983.

Catedrala Alexandru Nevsky

Catedrala Alexandru Nevsky
Catedrala Alexandru Nevsky

Dacă vizitezi Sofia, nu poți rata Catedrala Alexandru Nevsky, considerată una dintre cele mai mari 500 de biserici creștine din lume. Ea reprezintă unul din simbolurile capitalei Sofia și principala atracție turistică. Construcția catedralei a început în 1882, dar cea mai mare parte a fost construita în perioada 1904-1912 în memoria soldaților ruși care au murit în timpul războiului Ruso-Turc din 1877-1878 în urma căruia Bulgaria s-a eliberat de dominația otomană. Catedrala este fascinantă atât la exterior cât și la interior. Cripta din interiorul catedralei, ce servește drept muzeu, găzduiește cea mai mare colecție de icoane ortodoxe din Europa.

Biserica Nașterii Domnului din Arbanasi

Biserica Nașterii Domnului din Arbanasi
Sursă imagine – Catedrala Nașterii Domnului din Arbanasi

Arbanasi este o localitate aflată în apropierea orașului Veliko Tarnovo, în zona central nordică a Bulgariei. Această localitate este foarte bogată în monumente istorice, găzduind 5 biserici restaurate în totalitate, 2 mănăstiri și 144 de case vechi fortificate. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică din Arbanasi, datând încă din secolul XVI. Interiorul bisericii este acoperit de picturi în fescă, unele dintre ele fiind realizate în 1597.

Biserica Boyana

Biserica Boyana.jpg
Sursă imagine – Biserica Boyana

Biserica Boyana se află la marginea Sofiei și datează din evul mediu și este formată din trei clădiri. Biserica din est a fost construită în secolul X și a fost extinsă în secolul XIII de către guvernatorul Sebastocrator Kaloyan care a ordonat ridicarea unei noi clădiri de două etaje lângă aceasta. Ansamblul este completat de o a treia biserică construită în secolul XIX. Ce face Biserica Boyana un loc cu adevărat special sunt frescele pictate în 1259, reprezentând una din cele mai importante colecții de artă medievală din lume. Ilustrând canonul bizantin, picturile au o expresivitate deosebită și sunt pictate în proporții armonioase.

Muzeul National de Istorie

Muzeul Național de Istorie
Muzeul Național de Istorie

Muzeul National de Istorie din Sofia este cel mai mare muzeu al Bulgariei și se afla în fostul Sediu al Partidului Comunist Bulgar. Muzeul găzduiește peste 650000 de obiecte arheologice, istorice și etnografice, menite să poarte vizitatorii printr-o fascinantă călătorie prin istoria Bulgariei din vremurile preistorice până în prezent. Expozițiile permanente conțin comori tracice, artefacte descoperite în Veliko Tarnovo și Varna, obiecte ce ilustrează rolul Rusiei în lupta libertății Bulgariei de sub stăpânirea otomană și exponate meșteșugărești din timpul renașterii naționale bulgare.

Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie
Sursă imagine – Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie este situat în centrul capitalei Bulgariei, Sofia. El se află în cea mai mare și veche clădire din oraș, fosta moschee otomană și a fost inaugurat oficial în 1905. Găzduind numeroase obiecte din epoca de piatră până în secolul XVIII, muzeul reprezintă unul dintre cele mai importante centre de promovare ale culturii și istoriei bulgare.

Muzeul adăpostește patru expoziții permanente, organizate în ordine cronologică. Sala preistorica adăpostește exponate descoperite în peșteri pe teritoriul Bulgariei, unelte ale primilor oameni care au locuit pe aceste meleaguri, desene, obiecte ritualice și multe altele. Tezaurul afișează diverse comori din epoca Bronzului până în Antichitate. Sala principala gazuieste o colecție de exponate datând din Tracia antică până în Evul Mediu. Secțiunea Medievală include o galerie de cărți medievale, desene, lucrări din lemn și alte obiecte catacteristice epocii.