Vacanțele de vară nu se petrec toate la mare. Aerul curat și proaspăt, combinat cu niște peisaje de vis, îi face pe unii să aleagă muntele. Tocmai de aceea, aici vei găsi câteva detalii despre unele dintre zonele și orașele montane ale Europei.

Acest articol reprezintă o primă parte, urmând ca partea a doua să o poți citi în curând.

Continentul european abundă în frumusețe și în șarm. Aici găsești o sumedenie de mâncăruri diferite, culturi, oameni și limbi vorbite. Fiecare țară are, de fapt, propriile ei zone distincte, așa că ai ce explora.

Orașele montane din Europa cu siguranță sunt ceva pitoresc și cât se poate de superb; variază de la orașe scumpe și populare, la cele ceva mai uitate de turiști, însă la fel de încântătoare.

SLOVENIA

Începem cu Slovenia, fiind cea mai aproape de România. Nu este o țară pe care o aleg mulți turiști, străini sau români, însă are farmecul ei și nu ar trebui uitată pe hartă.

Bled

Image by David Mark from Pixabay

Orașul din jurul Lacului Bled se află foarte aproape de Austria. Cel mai ușor poți ajunge acolo cu mașina, din Ljubljana – faci cam 45 de minute dacă nu este trafic intens. Altfel, poți lua un autobuz care să te ducă direct acolo, în aproximativ o oră.

În cazul în care mergi cu mașina, te poți opri și în frumoasele orașe Kranj și Skofja Loka, căci sunt chiar în drumul tău.

În anotimpurile mai răcoroase, Bled poate fi la fel de frumos, mai ales la schimbarea frunzelor. Dar, pentru a te putea bucura de toate activitățile posibile, cel mai bine ar fi să îl vizitezi pe timp de vară. Totul este deschis în această perioadă, ba chiar programul este ceva mai lung. În plus, este cea mai potrivită vreme pentru a face o baie în lac.

Cel mai bine ar fi să faci o tură completă de lac, care îți va lua undeva la una-două ore. Evident, va trebui să iei în considerare și opririle pentru poze – zona este mult prea fotogenică pentru a nu fi fotografiată din orice punct!

Poți vedea orașul și mai de sus. Pentru asta, va trebui să îți aloci aproximativ o oră, pentru a ajunge la Mala Osojnica. Acolo, evident, vei sta ceva pentru a admira totul, așa că alegeți o zi cât mai însorită.

Fiind lac, vei avea la dispoziție și activități ceva mai acvatice. Te poți plimba cu barca ori cu caiacul. Vara oferă multe variante de activități. Iar dacă ți-e cald, lacul va fi îndeajuns de cald pentru a putea face o baie răcoritoare și relaxantă.

În cazul în care ai vrea să te cazezi într-o zonă superbă, îți recomand Vila Bled – chiar și pentru 1-2 nopți. Este cea mai scumpă vilă din zona respectivă, însă te vei trezi cu lacul în fața ta și cu faimoasa insulă din mijlocul acestuia. În plus, vila are propriul acces și ponton către lac.

Dacă vei fi cu mașina, poți merge și la Cheile Vintgar – sunt la doar 10 minute distanță cu mașina. Cheile se întind pe aproximativ 1.5km, iar intrarea costă 10 euro. Este un loc răcoros, cu un pod ce trece prin chei, astfel că vei putea admira apa și stâncile de jos.

Bovec

Bled se află de-o parte a Parcului Național Triglav, iar Bovec se află exact pe partea opusă, în Valea Trena. Orășelul este înconjurat de Alpi și de granița către Italia. 

Bovec este una dintre destinațiile preferate ale localnicilor, astfel că și el abundă în turism (evident, poate nu ca și celelalte orașe europene, populare). 

Aici vei găsi Râul Soča, de fapt zona de unde acesta se pornește. A fost denumită Frumusețea de Smarald, tocmai datorită culorii spectaculoase și a faptului că este cât se poate de cristalină. Astfel, este una dintre cele mai frumoase și naturale zone din Slovenia, poate chiar și din Europa.

Merită să îl vizitezi, mai ales că din Bled, cu mașina, nu faci decât aproximativ o oră și jumătate. Iar cea mai bună și mai spectaculoasă parte din traseul râului este la aproximativ 10 km de Bovec – drum pe care îl poți parcurge cu mașina. Vezi foto mai jos:

În plus, Bovec oferă turiștilor multe sporturi nautice – kayac, pescuit, dar și opoturnități de plimbare prin munți și chiar zboruri cu parapanta.

AUSTRIA

Trecem la următoarea țară de pe hartă – Austria. Știm cu toții că este plină de orașe și sate pitorești și aranjate până la ultimul fir de iarbă. Oferind atât de multe oportunități, am ales doar două dintre ele.

Hallstat 

Pe undeva, pe internet, sigur ai văzut vreo poză din acest oraș tipic austriac – dacă nu din unghiul de mai sus, sigur din celălalt. 

Chiar dacă este un oraș stațiune destul de ales de oamenii de afaceri din Europa, el rămâne o zonă liniștită, fiind perfect pentru cei care vor relaxare deplină.

Numai admirând lacul și reflecția orașului în acesta, cu munții în jur, vei începe să te relaxezi. Mulți turiști care descriu experiența lor de aici spun că este un oraș de poveste. Nu degeaba locuitorii, undeva la 1000 de persoane, încearcă tot timpul să păstreze imaginea de cel mai frumos oraș din Europa. Ba chiar mașinile au fost interzise în centrul istoric, pentru a nu perturba imaginea caselor pitorești din lemn, balcoanele pline cu flori și lebedele ce se opresc pe lac.

Istoria orășelului, mai bine zis sat, începe din Era Neolitică – aici se afla o mină de sare. Mina mai există și acum, alături de turnul său, iar zona oferă o panoramă frumoasă asupra orașului.

Este un sat-oraș superb, idilic, ce are deschidere către un lac și care oferă nu numai peisaje frumoase, ci și istorie și liniște. 

Salzburg

Salzburg are și el legătura cu sarea. Numele, tradus mot-a-mot, înseamnă Castelul de Sare. Dar orașul nu este cunoscut tocmai pentru asta, ci datorită faptului că a fost „platou de filmare” pentru bine-cunoscutul film Sunetul Muzicii. În plus, este protejat de UNESCO.

Despre Salzburg am mai scris un articol – Citybreack de iarnă în Salzburg – numai că l-am descris pe timp de iarnă. 

Pe timpul verii, vei putea explora mai multe, nu doar fortăreața – de aici te vei putea bucura de o priveliște amețitoare, întreaga zonă fiind înconjurată de munți înalți. 

Așadar, având în vedere că te vei putea plimba mai mult, pe lângă locațiile populare, ia-le în considerare și pe următoarele:

  • Biserica Nonnberg  – este cea mai veche mănăstire de maici din lume și este chiar mănăstirea din filmul Sunetul Muzicii.
  • De acolo, poți explora dealul, ba chiar îl poți parcurge dintr-un capăt în altul. La final, de poți opri la berăria Augustiner (Augustiner brau)
  • Pe partea cealaltă a râului, mai este un deal unde te poți plimba liniștit. Iar în vârf, pe lângă panoramele frumoase, vei putea savura un prânz la Franziskischlossl (un turn de defensivă, din secolul al 17-lea)
  • Ceva mai la margina orașului se află lacul Leopoldskron, alături de castelul cu același nume. Ambele sunt și ele cunoscute din film. Cei care vizitează zona în timpul unui circuit, nu stau foarte mult. Tu poți alege să închiriezi o bicicletă sau să mergi cu autobuzul, apoi să te plimbi și să te relaxezi cât de mult vrei.

Evident, centrul orașului va fi de neratat. Aici este Muzeul Mozart – Casa unde s-a născut, Muzeul de Jucării (pe care îl recomand și adulților), iar peste râu – Parcul Salzburg (Volskgarten Salzburg).

ITALIA

Coborând puțin din Austria, dăm de Italia. Evident, doar în partea din nord vei putea găsi orașe montane. Însă le poți lua în considerare și pe cele din jurul lacurilor mari, unde te vei putea plimba din stațiune în stațiune, dacă nu vei vrea să stai doar într-una (și chiar recomand să te plimbi cât mai mult): 

  • Lacul di Garda (cu stațiunile principale Limone Sul Garda, Riva dela Garda, Malcesina, Salo și Sirmione);
  • Lacul Como (cu stațiunile principale Lecco, Bellagio, Varenna, Dongo);
  • Lacul di Lugano (cu stațiunile principale Porlezza, Lugano, Melide, Ponte Tresa);
  • Lacul Maggiore (cu Locarno, Cannobio, Luino).

Cortina d’Ampezzo

Image by kordula vahle from Pixabay

Chiar între Dolomiți (parte din Alpi), în Provincia Belluno, stă zona ce se numește Cortina Cortina d’Ampezzo. Este, într-adevăr, un paradis pentru cei care practică sporturi de iarnă, dar asta nu înseamnă că nu te vei putea bucura de o vacanță de vară superbă.

Nu numai că oferă o scenă socială aparte, având în vedere că mulți oameni cu statut din Europa au proprietăți aici, dar, evident, oferă peisaje și stațiuni de neuitat.

Stațiunile sunt una lângă alta, așa că te vei putea plimba mai peste tot. După cum am zis, zona este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă, dar oferă și o varietate gastronomică impresionantă de care te vei putea bucura. 

ELVEȚIA

Mergând mai departe pe hartă, descoperim Elveția. Este considerată o țară scumpă, dar cu siguranță merită vizitată. De reținut ar fi că, deși poate în extra-sezon biletele de avion sunt ceva mai ieftine, trebuie să iei în considerare că nu te vei putea bucura de peisaje dacă vei prinde o întreagă săptămână cu ceață sau cu ploi.

Cel mai indicat, pentru o vacanță de vară, este exact perioada Iunie-August, poate și începutul lui Septembrie.

Lucerne 

Orașul medieval bine păstrat, cu ale sale case pictate, poduri din lemn și multe muzee și zone culturale, este poziționat chiar în nordul lacului Lucerne. Evident, este înconjurat de munți, de cealaltă parte.

Fiind un oraș ce oferă multe, i s-au atribuit diverse nume: Orașul Podurilor, Orașul Muzeelor, al Bisericilor sau al Piațetelor. Practic, este ca și când întreaga Elveție s-ar fi adunat într-un singur loc.

Deși este un oraș, nu te gândi că vei da de aceeași agitație. Totul decurge mult mai încet, astfel că îl poți compar cu un sat ceva mai mare.

Cu siguranță fiecare loc și clădire din Lucerne își are istoria. Printre cele mai vechi se numără cea a Podului KapellBrucke, ce trece peste râul Reuss. A fost ridicat în 1333, atunci când orașul a fost fortificat. Deși a trecut prin mai multe încercări (incendii, de cele mai multe ori), el este în continuare prezent și gata să te inspire cu istorie.

Lucerne has been given many names: the City of Bridges, Music, Squares and Churches has inspired painters, poets and composers to produce great works of art.

Cam ca și orice alt oraș montan european, Lucerne te va încânta cu străzi înguste și „vintage”, alături de diverse magazine și clădiri unice. Ceea ce îi dă un aer special, este lacul, cu ale sale ape cristaline și aer curat.

Zermatt

După cum am zis, Elveția este o țară scumpă, iar Zermatt este una dintre orașele stațiune destinate clasei sociale de mai de sus, ca să spunem așa. Totuși, merită ca măcar o dată în viață să poți vede faimosul munte Matterhorn (cel pe care îl vezi în poza de mai sus și care ți se pare cumva cunoscut).

Ceea ce este special la Zermatt este că poți ajunge aici doar cu trenul. Mașinile sunt interzise. Cu siguranță, vei da de aer curat și proaspăt. Este o zonă ideală pentru cei cărora le place să meargă în excursii pe munte, dar nu numai.

Poți ajunge aici din Visp (cam într-o oră) sau din Bern (cam în două ore); din Zurich sau din Geneva faci cam 3 ore.

Este o stațiune liniștită și foarte frumoasă. Iar vârful Matterhorn este, parcă, scos din filme. Are o înălțime de 4478 metri și stă singurel. Evident, este un paradis pentru cei care iubesc natura, dar și pentru cei care o…tolerează.

Poți face o excursie la Gornergrat, unde vei da de o superbă platformă. Ce îți oferă ea? O minunată și de neuitat panoramă a muntelui și a zonei care îl înconjoară.

După cum ți-am spus de la început, sunt multe orașe montane din Europa pentru vacanța de vară. Pentru asta, voi încheia aici prima parte, urmând ca data viitoare să luăm altele la rând.

Pentru cazare, poți folosi site-ul nostru: https://www.probooking.ro. Scrie locația și perioada în care vrei să mergi, iar apoi apasă pe căutare.

Vacanță plăcută!

Sursa foto: Pixabay