La ce te gândești când spui „croazieră”? Poate îți vine în minte ceva special, cumva extravagant, la care au acces doar persoanele mai înstărite. Însă în ultimul timp,  toate călătoriile au devenit mai accesibile, implicit și croazierele.

În cazul în care nu ai rău de mare, croazierele sunt o alegere foarte bună dacă vrei o vacanță în care să explorezi mai multe orașe. Este o altă variantă a road-tripului, unde călătorești cu mașina și te oprești exact acolo și când vrei. Spre deosebire de varianta cu mașina, în croazieră te vei relaxa 100%, având în vedere că nu vei conduce și nu va trebui să îți faci griji legate de planificarea traseului.

Evident, există o mulțime de variante de croaziere, atât pe continentul European, cât și pe cel american ori asiatic. Majoritatea au loc în zonele de coastă, acolo unde marele vas de croazieră poate ancora liniștit în porturi.

Dacă vrei o croazieră pe continent european, în zonă călduroasă și nu prea departe de casă, îți recomandăm o croazieră pe mediterana de vest. Poate fi ideală și pentru începători, cei care nu au mai fost în croaziere până acum.

Totuși, până să ajungem la descrierea acestei croaziere și a orașelor pe care le vei vizita, ar fi bine să citești câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre croaziere.

Ce trebuie să știi despre Croaziere

1.Ține minte Itinerariul croazierei

Poate că unul dintre cele mai importante aspecte ale unei croaziere este itinerariul acesteia. Am spus mai sus că o croazieră este varianta mai relaxată a unui roadtrip, dar prin comparație, în croazieră va trebui să respecți programul impus.

Și când zic „program”, mă refer la zilele în care vasul se oprește în porturi, cât timp stă acolo, care este ora de îmbarcare etc. Nu cred că ai vrea să ții minte greșit și să ajungi în port după ce vasul a plecat.

Îți poți nota programul pe telefon, în Notițe, pentru a-l avea întotdeauna la îndemână.

De asemenea, faptul că vei știi exact în ce zile vă veți opri și în ce orașe, vei putea chiar să te uiți pe site-urile meteo, să îți faci măcar o ideea despre ce haine ar trebui să iei cu tine. 

În plus, vei putea căuta informații despre ce poți vizita într-o zi în orașele respective. Vei avea un timp limitat în fiecare, așa că trebuie să alegi bine, dar și ceea ce îți dorești să vezi.

2. Ia cu tine medicamente

Exact cum am mai menționat în articolul 15 Sfaturi pentru o Călătorie Reușită, medicamentele joacă un rol important în orice vacanță.

În primul rând, vei cam jumătate din timpul petrecut în croazieră vei fi pe apă, fără acces la farmacii (desigur, majoritatea vaselor de croazieră au medici, iar unele au chiar și farmacii). Totuși, nu mai bine ești pregătit? Poate că respectiva farmacie nu mai are medicamentul X, ori poate are o variantă care ție nu îți priește.

În al doilea rând, nici când vei ajunge pe uscat nu va fi tocmai simplu, pentru că vei fi în țări străine unde este posibil ca medicamentele pe care le folosești în mod uzual să se regăsească sub un alt format, altă denumire, ba chiar alt concentrație.

Cel mai bine este să fii pregătit de dinainte, mai ales pentru o croazieră. Poți lua cu tine medicamentele fără prescripție medicală, precum cele pentru dureri, spasme, greață, alergii etc. În cazul în care urmezi un tratament strict, ia cu tine și o rezervă, nu doar tratamentul pentru fix zilele cât ești plecat.

3. Gratuit sau nu?

Odată urcat la bordul vasului, vei găsi o mulțime de restaurante și baruri. De magazine nu mai vorbesc, dar este clar că acestea nu sunt incluse în prețul croazierei.

Trebuie să te interesezi de dinainte care sunt exact locațiile unde poți mânca/bea liniștit. Majoritatea barurilor nu vor fi incluse în preț, așa că nu trebuie să te ambalezi dacă ți se va cere să plătești înainte să te ridici de la masă.

De asemenea, există restaurante speciale unde, pe lângă că trebuie să îți faci rezervare, va trebui să și plătești ceea ce comanzi. 

Depinzând de croazieră, tot ce este extra va fi ori adăugat la o notă de plată finală, ori vei plăti pe loc. Pentru cazurile cu nota de plată finală, surprizele costurilor sunt, în general, mai mari, deoarece trebuie să plătești tot ceea ce ai consumat, deodată. Este posibil să fi uitat că în a doua seara ai fost în restaurantul X să mănânci ceva.

Să nu uităm de excursiile organizate de vasul de croazieră. Sunt excursii planificate pentru grupuri, ce se desfășoară în orașele în care se staționează. Deși costul acestora poate fi mai mare decât ceva planificat de tine, avantajul acestor excursii organizate este că vasul de croazieră nu va pleca fără grup; mai ales că, având un ghid, acesta vă va atenționa cu privire la timpul rămas. 

În orice caz, întreabă care sunt excursiile incluse în prețul croazierei și care nu, pentru a-ți putea face o idee despre cum și ce să vizitezi în orașele în care vei ajunge.

Un ultim lucru legat de costurile suplimentare, este transportul la aeroport. Se poate întâmpla ca la final, să ajungeți într-un oraș unde va trebui să te descurci pe cont propriu să ajungi la aeroport, la timp. Având în vedere că ar trebui să te interesezi de rute și de variante de mijloace de transport, este indicat să afli despre acest detaliu cât de repede posibil.

4. Valută

Un alt lucru pe care ar trebui să îl știi de dinainte, chiar din momentul în care faci rezervarea pentru croazieră, este modul în care poți plăti serviciile suplimentare pe vas.

Trebuie să te asiguri că ori poți plăti cu orice fel de valută, ori există doar una – și atunci va trebui să te pregătești.

Ia în considerare și țările/orașele pe care le vei vizita, să nu cumva să ai nevoie de altă valută față de cea de pe vas.

5. Încărcătoare pentru device-uri și baterii externe

O cameră de vas de croazieră nu este atât de mare (depinde pentru ce ai optat, desigur), astfel încât poate să nu fie foarte ofertantă din punct de vedere al prizelor. 

Chiar și o priză la două persoane este cam de neajuns, să nu mai vorbim de cazul în care există și copii: telefoane, tablete, aparate foto etc.

Pentru asta, te sfătuiesc să iei cu tine o baterie externă cu o capacitate cât mai mare, dar și o stație de încărcare (majoritatea arată ca un mic turn, cu cel puțin 5 ieșiri USB; stația de încărcare este singurul lucru ce trebuie băgat în priză; în fiecare dintre porturile USB poți conecta device-urile pe care le ai, având avantajul că toate se încarcă deodată).

De menționat este și tipul de priză. Cel mai bine este să ai cu tine un adaptor internațional – acesta se poate transforma în toate tipurile de priză, iar tu nu vei avea probleme. Evident, va trebui să ai cu tine mai multe astfel de adaptoare, pentru cazurile în care pierzi vreunul sau pentru cazurile în care nu ai o stație de încărcare.

Croazieră pe Mediterana de Vest

După cum bine știi, singura noastră ieșire la mare este în Constanța. Iar asta nu te va ajuta dacă tu vrei să ajungi în Marea Mediterană. Așadar, primul pas pe care îl ai de făcut este un drum cu avionul, din București până în Milano.

În cazul în care nu ești din București, atunci va trebui să apelezi la serviciile de transport aeroport, care nu sunt incluse în prețul croazierei. 

Croaziera include biletul de avion București-Milano.

Ziua 1: sosire în Genova

Ei bine, odată ajuns în Milano, vei mai face 2 excursii pe cont propriu. Trebuie să ajungi de la aeroport la gară, apoi trebuie să iei un tren până în Genova.

Poate că la prima vedere îți pare puțin complicat, dar să știi că nu este. Tot ceea ce trebuie să faci este să te interesezi de dinainte să ajungi în Milano de mijloacele de transport aeroport-gară și de mersul trenurilor către Genova.

Călătoria cu trenul din Milano în Genova este inclusă în prețul acestei croaziere. 

Având în vedere că sunt două aeroporturi în Milano, va trebui să afli mai întâi unde vei ateriza.

Malpensa – Milano Centrale

Două dintre cele mai bune variante pentru a ajunge la gară de la aeroportul Malpensa, sunt fie cu autobuzul Malpensa-Milano Centrale (aici găsești informații despre bilete; traseul este direct și durează aproximativ o oră), fie cu Autostradale (biletul îl poți achiziționa online, de aici, ori de la ghișeu; traseul este direct și durează aproximativ 1 oră și un sfert). Avantajul celei de-a doua variante este că ai la dispoziție programul, iar autobuzul pleacă de la aeroport cam din 20 în 20 de minute.

Bergamo – Milano Centrale

Autostradale are rută și în această situație, astfel că poți proceda la fel ca mai sus. Traseul durează aproximativ o oră.

Mai există varianta Orioshuttle, care te va duce la gară în aproximativ 50 de minute. Biletul, cumpărat online, costă 6 euro; poți găsi mai multe informații aici.

Milano Centrale – Genova

Din gară tot ce trebuie să faci este să mergi la un ghișeu și să ceri un bilet către Genova. Există două tipuri de trenuri disponibile: IC (mai rapid) și RV. Ba chiar poți cumpăra biletele de pe site-ul Trenitalia.

Aeroport Bergamo – Genova

În cazul în care vrei o rută mai directă și ai ajuns în aeroportul din Bergamo, poți lua autobuzul FlixBus, ce te va duce direct în Genova. Traseul durează aproximativ 3 ore, iar biletele le poți cumpăra și online, de pe site-ul Flixbus.

Odată ajuns în Genova, te vei putea caza la hotelul inclus în preț, unde ai inclus micul dejun și cina.

Ziua 2: Genova

Genoa Seaport Yachts and Cityscape. Genoa Capital of Liguria, Italy, Europe. Sursa: welcomia / Freepik

Depinzând la ora la care vei ajunge cu o zi înainte, poate vei avea puțin timp să explorezi rapid măcar centrul acestui oraș italian. Este unul dintre orașele subestimate ale Italiei, căci stă în umbra Romei, Florenței, Veneției etc. Totuși, asta nu înseamnă că nu ai ce vedea.

Avantajul este că nu este atât de populată cu turiști, astfel că vei avea șansa să explorezi, chiar și numai pentru o zi sau câteva ore. Mai jos vei găsi câteva opțiuni; le poți urma pe toate ori poți să alegi ceea ce îți surâde mai mult.

Ca și orice alt oraș european, una dintre caracteristicile Genovei este centrul istoric, cu ale lui străzi înguste, palate și biserici. Doar o plimbare prin acest centru te va ajuta să iei pulsul și să înțelegi puțin din viața genovenilor.

Din centrul istoric poți urca către Spianata di Castelletto, unul dintre cele mai frumoase locații din oraș, cu o priveliște superbă. Poți lua liftul public, care se află în Piazza Portello.

Când te vei întoarce la realitate, după ce ai fost absorbit de priveliște, dându-ți un moment de relaxare, poți să îți continui plimbarea și să vizitezi una (sau mai multe dintre locațiile de mai jos:

 1. Piazza Raffaele De Ferrari – piața principală din Genova, cu o spectaculoasă fântână arteziană pe post de piesă principală. 
 2. Via Garibaldi – deși nu este un punct de interes neapărat, această străduță se află cam la 10 minute de mers pe jos de Piazza Raffaele De Ferrari. Ceea ce îi dă unicitate, sunt clădirile vechi și unice, ce datează încă din anii 1500; motiv pentru care este un sit protejat de UNESCO.
 3. Palazzo Reale – am menționat mai sus de prezența palatelor, așa că trebuie să îl ai în vedere măcar pe acesta. A fost construit în secolul al 17-lea, cu o mare doză de opulență.
 4. Catedrala San Lorenzo – centrul vechi are multe biserici, însă principala este această catedrală. Este un exemplu minunat legat de arhitectură și te va impresiona felul în care este finisată.

De reținut este că trebuie să te organizezi în așa fel încât să ajungi în portul din Genova (o altă locație care merită vizitată), pentru a te putea îmbarca pe vasul de croazieră. În cazul în care vei avea bagaje mai multe cu tine, poate le poți lăsa la hotel până faci încă o tură de oraș (dacă nu ai apucat să vezi prea multe în seara precedentă). Apoi te vei întoarce după bagaje și te vei îndrepta către port.

Toată această organizare va ține de programul care ți se va transmite.

Ziua 3: Marea Mediterană

Ziua a 3a este destinată Mării Mediterane. Ce poți face în această zi? Poți profita din plin de vacanță.

Ai micul dejun și cina incluse. Între ele te poți relaxa la piscina, la sauna sau la spa.

Ziua 4: MALAGA, Spania 

Malaga, Promenada. Sursa: alexeyzhilkin / Freepik

Te vei trezi în Malaga, un oraș care este o combinație dintre un oraș clasic european și unul cu ieșire la mare. Este un oraș vesel și plin de viață, mai ales seara.

Unul dintre punctele de interes din Malaga este Cetatea Alcazaba. Poți urca pe jos ori cu liftul care se află lângă primărie. Acolo, pe lângă faptul că vei putea explora puțină istorie sub forma unei cetăți încă destul de bine păstrate. În apropiere se află Castelul Gibralfaro, un alt loc pe care îți recomand să îl vezi. La urcarea pe jos, vei avea și zone de unde vei putea admira o priveliște superbă a portului din Malaga (și nu numai). 

Aș mai recomanda măcar să treci pe lângă casa lui Pablo Picasso; pictorul s-a născut chiar în Malaga. Casa se află în Plaza de la Merced și, dacă ai timp, nu ți-ar strica să și intri. Altfel, există și muzeul destinat lui Picasoo.

Altfe, te poți plimba pe străduțele puțin întortocheate ale centrului, unde vei da de o mulțime de localuri, cafenele și restaurante. 

Plaja nu este nici ea de ignorat, fiind curată și destul de liberă.

Alte locații care poate ți-ar surâde:

 • Catedrala Encarnacion
 • Teatrul Roman
 • Biserica Santiago

Ziua 5: Casablanca, Maroc 

A cincea zi vine cu o schimbare de cultură, de tradiții și de priveliști. Vei ajunge în Casablanca.

Evident, există câteva atracții importante, precum:

 • Piața Centrală;
 • Cartierul rezidențial Anfa;
 • Moscheea Hassan II;
 • Piața Mohamed al V-lea.

Fiindcă vei fi aproape de zona mării, îți recomand să începi ziua cu o plimbare de-a lungul falezei, în zona La Corniche. Este ca un colț, într-adevăr, unde vei da de multe restaurante și cafenele și te vei putea bucura de briza mării. Evident, acest lucru îl poți face și seara.

În cazul în care vrei să mergi la Moscheea Hassan II, trebuie să știi că este cea mai mare moschee din Maroc și printre cele mai mari din lume. Turiștii sunt lăsați să o viziteze, însă doar în afara orelor de rugăciune. Tururile se realizează doar cu un ghid și încep la ore fixe, așa că ar trebui să te interesezi de dinainte. Ține minte că trebuie să mergi îmbrăcat decent, cu umerii și genunchii acoperiți.

Dacă ești fanul filmului Casablanca, să știi că există o replică a barului. Se numește Ricks Cafe.

Piața Mohamed V este piața centrală din Casablanca. Aici vei găsi cele mai importante clădiri ale orașului, toate având acel stil arhitectural specific. Este o locație potrivită pentru plimbări liniștite.

Ziua 6: Marea Mediterană

Ziua 7: Lisabona, Portugalia 

Despre Lisabona am scris mai pe larg în articolul Destinații romantice – Portugalia – Lisabona și Porto

Evident, nu vei avea timp să explorezi toate cele descrie în acel articol, însă poate fi o sursă bună de opțiuni din care să alegi.

Totuși, sunt câteva zone și locații pe care aș vrea să le subliniez.

Din ce îmi amintesc, vasele de croazieră opreau chiar la baza Pantheonului Național. Este un punct perfect de plecare către zona centrală și te sfătuiesc să mergi pe jos – chiar dacă vei întâmpina pante și rampe, alături de piatră cubică.

De la Pantheon te poți îndrepta către cartierul Alfama, un cartier minunat – în el aș putea spune că vei simți vibe-ul Lisabonei. Este un cartier romantic, cu șine pe care trece faimosul tramvai galben, și cu mulți reprezentanți stradali, unde lumea se oprește chiar să danseze.

Evident, vei da și de arhitectura specifică, de străduțe înguste, cu case „decorate” cu rufe puse la uscat în bătaia soarelui. Să fii atent și să cauți clădirile ale căror fațade sunt realizate din mici plăci de marmură pictată.

Dacă vrei să urci și mai mult, poți merge către Castelul Saint George, unde vei plăti o taxă de intrare pentru a-l vizita. Altfel, vei putea da de 2 zone de panoramă: Miradouro da Santa Luzia și Miradouro das Portas del Sol.

Mergând înspre vest, vei ajunge în zona ceva mai modernă a Lisabonei, plină de terase și de restaurante. În cazul în care vrei să mănânci ceva specific, chiar te rog să încerci Pastel de Nata proaspăt făcut. 

Centrul are o stradă principală, pietonală, care ajunge la Arco da Rua Augusta, poarta către Piaca do Comercio. În capătul pieței se află o zonă cu niște scări ce intră direct în apă – o zonă foarte bună pentru relaxare, însă trebuie să ai grija să nu aluneci.

Ți-aș recomanda, totuși, să iei și un Uber către Castelul Belem. Până la urmă, acesta este, cred, cea mai cunoscută atracție din Lisabona. Nu te gândi că vei cheltui mult, căci acest gen de transport este chiar ieftin.

Alte puncte de interes:

 • Ponte 25 de Abril;
 • Praca de D. Pedro IV;
 • Praca dos Restaudores;
 • Elevator de Santa Justa;
 • Parque Eduardo VII.

Ziua 8: Marea Balearică

Chiar dacă pe altă mare, tot o zi de liniște și relaxare va fi și aceasta, când te vei putea bucura de toate facilitățile vasului.

Ziua 9: plecare din BARCELONA, Spania 

Park Guell, Barcelona, Spain. Sursa foto: Bearfotos / Freepik

Ultima destinație, unde vei și debarca, este Barcelona. Biletul de avion este inclus, însă va trebui să te transferi pe cont propriu la aeroport.

Depinzând de ora de decolare, poate vei avea puțin timp să treci măcar prin centrul Barcelonei, să vezi faimoasa Sagrada Famiglia sau să vă plimbați puțin prin parcul Guell.

Din centru, ca să ajungi la aeroport, va trebui să alegi fie un taxi, fie să mergi cu metroul. Pentru varianta cu metroul trebuie să iei în considerare faptul că trebuie să iei două, iar tot traseul va dura undeva la 55 de minute (fără să iei în calcul achiziționarea biletelor și „descifrarea” hărților de metrou).


Călătorie plăcută!