Pentru ca o astfel de călătorie să îți fie cât mai ușoară, ți-am pregătit niște sfaturi li niste idei care te vor ajuta în orice călătorie cu copiii vei merge.

Călătoriile împreună cu copiii, mai alec cu cei mici, sunt total altceva față de călătoriile în cuplu sau cu prietenii. Nu este vorba de nivelul de distracție, ci de faptul că va trebui să te organizezi mult mai bine.

Călătoriile cu cei mici implică atenție sportiă din partea ta; nu vei mai putea să pleci în vacanță și să te gândești că poți lăsa lucrurile la voia întâmplări. Copiii vor avea nevoie de voi tot timpul, iar voi trebuie să le fiți alături.

Motive pentru care să călătorești cu cei mici

Cu siguranță ai mai auzit prieteni sau cunoștințe care spuneau că vor călători împreună cu copii atunci când vor fi ceva mai mari. Poate că și tu ți-ai spus asta, la un moment dat. Într-adevăr, nu este ușor să călătorești cu un bebeluș ori cu copii de 2-5 ani.

Mai ales când ai văzut situații în care cei mici au crize de plâns chiar în avion ori în vreun loc turistic.

Totuși, trebuie să te gândești și la părțile bune, la beneficiile pe care le vor avea copiii dacă vor călători. 

Și, bineînțeles, nu trebuie să călătoriți neapărat departe. Chiar și o călătorie de o zi, două poate fi o alegere foarte bună. Dacă nu vă place să călătoriți cu avionul, puteți călători cu mașina (pin țară sau în afara ei).

Un comportament mai bun

Cu cât începeți să plecați în vacanță cu cei mici mai repede, cu atât va fi mai bine pentru ei. Ăn cazul în care vouă vă place să călătoriți, ei se vor obișnui mai repede.

De asemenea, având în vedere că programul lor va fi ceva mai diferit și că vor vedea și experimenta lucruri noi, comportamentul lor (la grădiniță, la școală, dar și acasă) se va îmbunătăți.

Flexibilitate

Programul copiilor se bazează pe rutină: mâncare, joacă, plimbare, mâncare, somn, joacă, baie, somn. Este ceea ce te ajută să menții lucrurile organizate și să îl obișnuiești și pe copil cu un program de somn și de mâncare.

Totuși, la un moment dat copiii vor trebui să învețe fix opusul rutinei. Să învețe că se pot întâmpla și lucruri neprevăzute și că nu tot timpul va fi cineva acolo care să îi ajute. 

Călătoriile pot ajuta de minute cu acest lucru – va fi mai greu de la început și este posibil să vă simțiți puțin cam stresați, mai ales, spre exemplu, dacă vedeți că este ora de mâncare și voi încă nu ați ajuns la destinație, pentru a-i putea da celui mic să mănânce.

Va trebui să vă pregătiți și voi pentru astfel de situații și veți înțelege toți că orele extrem de fixe nu sunt chiar bătute în cuie. Voi, ca părinți, veți învăța cam cât puteți trage de timp, iar copilul va înțelege, ușor, ușor, că este timpul și pentru activități noi.

Bineînțeles, îi poți explica acest lucru (dacă este puțin mai mare), să știe că în vacanță, programul poate să difere; dar acasă, programul se va întoarce la normal, cu mici excepții.

Noi culturi

Curiozitatea copiilor este la cote înalte, la fel și deschiderea lor spre a învăța lucruri noi. Ei nu au prejudecăți și nu își pun bariere. Vă vor ajuta și pe voi să vă deschideți mintea și să aveți o experiență mai autentică. 

Se poate întâmpla ca al tău copil să cunoască un altul, de altă naționalitate – evident, nu ar știi să vorbească între ei, dar vor găsi alte lucruri prin care să se apropie și, astefel, să se joace împreună.

Totodată, vor putea să învețe o limbp nouă mult mai rapid. Evident, nu la perfecție, însă pot auzi cuvinte noi care să le rămână în minte. Tu, ca părinte, îi poți prezenta câteva cuvinte noi chiar înainte să plecați, explicându-i cât de bine că acolo unde veți merge nu se vorbește limba voastră.

2. Pregătiri de acasă

Trecând la partea mai practică, câteva sfauti și idei pentru o călătorie cu copiii cât mai reușită, nu îți vor strica. Vi găsi aici sfaturi despre cum să preăgești bagajul și ce să faceți în zilele de dinaintea plecării, ce jocuri poți pregăti, cum să iei cu tine gustări multe și multe altele.

Pregătirea bagajului

Așa cum am spus mai sus, comparativ cu zilele în care călătoreați singuri, în cuplu, atunci când veți călători cu copiii va trebui să vă pregătiți din timp și să fiți organizați.

Dacă nu îți făceai nici înainte o listă pentru bagaje, acum cu siguranță va trebui să ți faci una. Eu, personal, creez „capitole” și secțiuni. Capitolele se referă la bagaj (ce pun în rucsac, ce pun în troler etc.), iar secțiunile includ obiecte similare (produse de igienă, machiaj, haine, încălțăminte ș.a.).

De asemenea, pregătirile pentru călătorie ar trebui să includă și itinerariile pe care le veți face, biletele deja cumpărate, ghiduri și informații etc.

Atunci când călătoreați în cuplu, singuri, trebuia să fiți atenți doar la lucrurile voastre, ba chiar fiecare cu ale lui. Acum, cu copiii, atenția și responsabilitatea voastră va trebui mărtiă, pentru că trebuie să fiți atentiși la lucrurile celor mici.

De aceea, lista în care scrii ce ar trebui să iei atât pentru tine, cât și pentru cel mic, trebuie să o porți cu tine și la întoarcere. Vei știi sigur că nu vei uita nimic, pentru că vei avea lista completă – cu ceea ce ați plecat de acasă ar trebui să vă și întoarceți.

Sfat: în cazul în care vă cumpărați lucruri din vacanță, notează-le pe lista existentă.

Include copilul în pregătiri

Pentru a-l face să înțeleagă mai bine că urmează să plecați de acasă, spune-i copilului tău să te ajute să pregătești bagajele. 

Câteva taskuri mici sunt ideale. Roagă-l să se gândească la 3-4 jucării pe care ar vrea saă le ia cu el, la ce hiane ar vrea să poarte, ce ar vrea să mănânce și tot așa. Va simți că este și el o parte din acest proces și va fi fericit, mai ales că este o activitate amuzantă.

Haine pentru cei mici

Poate că ție îți este mai ușor să îți pregătești haine cu gândul la outfiturile pe care le vei purta în vacanță. Chiar și pe tine te sfătuiesc să iei cu tine haine pe care le poți schimba între ele – poate nu vei avea chef de acea bluză cu acei pantaloni, ci poate vei avea chef de un maieu. 

Și la copii va trebui să te gândești la fel, dar nu neapărat că nu vor avea ei chef de un anume articol de îmbrăcăminte, ci pentru că se pot murdări de mai multe ori pe zi. Nu cred că ai vrea să iei cu tine haine extrem de colorate și de diferite, care să nu funcționeze decât într-o anume combinație.

Sfat: încearcă să iei cu tine haine din același spectru de culori/nuanțe.

Cuburi pentru bagaj

În cazul în care nu șii la ce mă refer, cuburile sunt niște accesorii (un fel de pungi solide, cu fermoar), în care îți poți aranja hainele.

Sunt de mare ajutor, pentru că bagajele voastre vor fi mereu organizate și vei știi unde este fiecare obiect. 

Sfat: folosește câte o culoare pentru fiecare dintre voi, pentru un plus de organizare. Copilul tău va putea să învețe că, în cuburile verzi, spre exemplu, sunt hainele lui.

Sfat: Așează cuburile în poziție verticală. În acest fel, vei avea întotdeauna acces la orice lucru din bagaj; nu va trebui să scoți lucrurile de la suprafață, ca să ajungi la cele de la fund. De asemenea, spațiul trolerului va fi mult mai bine folosit.

Responsabilitate pentru copii

Fiecare copil este diferit și se află în diferte stadii de responsabilitate. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi oferi șansa de a fi responsabil. 

Faptul că l-ai inclus în pregătirile bagajelor, este deja un prim-pas. Poți continua prin a-l lăsa să aibe și el un mic bagaj de care să aibe grijă și în care să îți pună ceea ce își dorește.

De asemenea, oferă-le o etichetă de bagaj unde pot să își scrie numele – exact așa cum știu ei.

Explică-i unde mergeți

O activitate frumoasă pe care o puteți face cu toții este să povestiți despre unde veți merge.

Va fi ceva care îl va implica pe copil și îl va face curios. Poate să pună întrebări, să vă uitați la poze, să căutați informații despre destinație.

Această activitate poate fi adaptată pentru orice vârstă.

3. Pregătește-i jocuri

Atenția copiilor este mică și să nu vorbim despre răbdare. Totuși faptul că l-ai inclus deja în pregătiri și că i-ai explicat unde mergeți și cât va dura, poate să ajute, chiar dacă foarte puțin.

În orice caz, tu va trebui să fii pregătit cu activități diverse, care să îi capteze atenția și să îl ajute (să vă ajute) să aveți o călătorie frumoasă.

Jocuri pentru mașină

Harta județelor/țărilor

O activitate care poate fi jucată pe tot parcursul călătoriei.

Pentru călătoriile din afara țării, va trebui să printezi o hartă a Europei; dacă plecați prin țară, atunci vă trebuie harta României, pe județe.

Jocul se desfășoară astfel: fiecare din mașină va trebui să aibe o hartă și creionul său colorat. Harta trebuie să conțină doar conturul țării și al județelor. Pentru Europa, trebuie să fie conturului continentului și al țării.

Fiecare județ/țară va trebui să aibe inițialele care apar pe plăcuțele de înmatriculare. 

De fiecare dată când cineva vede o mașină din alt județ/țară, trebuie să coloreze județul sau țara văzută. La finalul călătoriei, veți compara hărțile și cine a colorat cel mai mult, câștigă.

Evident, acest joc este pentru copiii ceva mai măricei. Îi va ajuta să identifice țările și județele, le va spori atenția și chiar vor putea să învețe punctele cardinale. 

Copiii mai mari pot chiar să scrie numele fiecărei țări, ajutându-i la scris.

Pungi supriză

Poate că știți cumva de „Nu deschide până nu ajungi”, ”Deschide doar în data de …” etc. Sunt niște surprize, activități pe care le poți face în diverse moduri și pentru diverse evenimente (aniversare, ziua de naștere etc.)

Această activitate merge și pentru o călătorie cu copiii, mai ales una în care mergeți cu mașina. Din partea ta neceistă puțină pregătire, e drept, dar va fi o activitate amuzantă pentru toți.

Trebuie să cumperi niște pungi de hârtie (sunt opace), pe care să scrii când să fie deschise. În funcție de cât de lung este drumul, trebuie să decizi care sunt punctele intermediare și cât de dese sunt.

Spre exemplu, dacă plecați prin țară, poți folosi ca puncte intermediare orașe mari sau chiar limitele de județ. 

În fiecare pungă vei putea să pui fie o surpriză, fie o gustare – indiferent, ceva care să îl entuziasmeze și să îi placă.

Jocuri pentru avion

În călătoriile cu avionul, va trebui să îi distragi atenția mai ales la decolare și la aterizare. Depinzând de durata călătoriei, va trebui să te pregătești bine – cu mașina, puteți opri orcând pentru o pauză; cu avionul, nu aveți aceeași libertate.

Poți cumpăra diverse forme sau litere care se lipesc pe geam. Va fi o încântare să se joace astfel, având ca fundal cerul.

Mai puteți lua cu voi mai multe feluri de scotch colorat și niște foi A4. Scotch-ul trebuie să se rupă ușor, pentru a nu fi nevoie de foarfecă. Copilul va putea să lipească diverse forme pe foile A4.

O altă jucărie interesantă pentru o călătorie cu avinul este kaleidoscopul. Deși nu pare special, această jucărie îi va putea reține atenția, chiar și puțin.

Cărțile cu imagini sau de povești sunt și ele o variantă foarte bună. Poți lua cu tine mai mai multe, pentru diversitate. Puteți citi împreună sau îl poți încuraja să îți povestească el (în liniște, pentru a nu deranja ceilalți pasageri).

Jocuri utile pentru orice modalitate de transport

Cutie de desenat homemade

Cutiile pe care le folosești pentru împachetarea prânzului (nu acelea cu capac detașabil) ori pru si simplu orice cutie similară pot fi folosite ca mici valize în care sa pui creioane colorate și un set de notesuri adezive.

Va fi un kit pentru desenat util, ușor de transportat și cu care copilul va putea desena oricând.

Vânătoare de „comori”

Fie că plecați cu avionul, fie că plecați cu mașina, această activitate se poate adapta ușor. Ideea este de a printa o listă cu obiecte pe care copilul ar putea să le întâlnească pe stradă ori în aeroport.

Lista trebuie să aibe niște pătrățele pentru bifă și imagini, pentru ca celui mic să îi fie ușor să recunoască obiectele.

4. Pregătește snacksuri (pentru drum, dar și în vacanță)

Copiii flămânzi devin agitați și nervoși. În orice călătorie programul de masă poate să se schimbe puțin, ba chiar să nu puteți merge din 3 în 3 ore la câte un restaurant. 

Pentru a evita astfel de situații, pregătește de acasă gustări pentru tot drumul. Când ajungeți la destinație, încearcă să mergi la un supermakert și să le pregătești pentur câteva zile.

Gustările, evident, trebuie să fie ceva care nu se strică rapid, dar și ceva care să îl înveselească pe copil. Îl poți implica în acest proces, întrebându-l ce și-ar dori să mănânce ori prezentându-i ideile tale.

Nu trebuie să îți ia prea mult spațiu – poți folosi cutii mici, în care să pui fix gustarea pentru o anumită oră. Va trebui să ai la tine câteva astfel de cutii bine organizate. Vei vedea că ție îți va fi ușor și la îndemână să îi oferi rapid ceva de mâncare, iar copilul va putea mânca singur.

5. Alte sfaturi pentru călătoriile cu copiii

a. Căști pentru zgomot

Ar fi bine să împachetați în bagaj și o pereche (sau mai multe) de căști pentru copii (acelea care se așează peste cap). 

Pe lângă faptul că, atât pe drum, cât și la destinație poate să fie gălăgie, copilul ar putea fi deranjat de sunete noi. Pentru a-l proteja de astfel de situații, dar și pentru a-l ajuta să doarmă mai bine (oriunde), poți să folosești o pereche de căști special create pentru el.

La o vârsta mai mare, îi poți da chiar un iPod să asculte muzica preferată.

b. Cărucior

Ai zice că un astfel de obiect ți-ar fi greu să îl tranporți, mai ales pe avion. Dar nu ți-ar fi mai greu să cari un copil în brațte, pe toată durata vacanței?

Poate ai deja sau poți împrumuta de la cineva un cărucior simplu și ușor, pe care să îl transporți cu lejeritate. Odată ajunși la destinație, vei realiza ce idee bună a fost.

c. Călătorește în funcție de ritmul copilului

Este destul de important să nu alegi un zbor de noapte, când știi că al tău copil doarme pe timpul nopții. Va trebui să îl trezești din somn pentur a pleca, iar acest lucru va cauza acea mârâială.

Mai ales pentur călătoriile cu avionul, încearcă să iei zboruri de dimineață, pentru a respecta măcar puțin din programul copilului (trezirea și micul dejun).

d. Medicamente

Evident, la fel cum am și menționat în articolul 15 Sfaturi pentru o Călătorie Reușită, medicamentele sunt extrem de importante. Îți va fi mult mai comod să ai la îndemână tot ce îți trebuie, decât să te trezești în situația în care copilului (sau ție) îi este rău și tu trebuie să cauți o farmacie.

Pe lângă asta, este posibil ca al tău copil să fie obișnuit doar cu anumite medicamente, pe care să nu le poți găsi acolo unde mergeți. În alte țări, de altfel, concentrațiile de substanțe pot să difere, iar corpul copilului tău ar putea să nu reacționeze bine.

e. Produse pentru iginiezare

În primul rând, părinții sunt cei care fac cel mai bine curat, mai ales când este vorba de copiii lor. 

În al doilea rând, poate că ai găsit niște produse care sunt sigur și pentru copii.

Astfel, ia cu tine în sticluțe mici, travel-size, puțin din fiecare produs de igienizare pe care îl folosești. Ia cu tine și dezinfectant de mâini, pentru a avea aproape ceva cu care să vă curăți pe mâini. Șervețelele umede antibactieriene sunt și ele un must în astfel de călătorii – le poți folosi pe multe suprafețe.

f. Somnul pe avion

Copiii vor fi agitați de …toată agitație din jur. Să nu te aștepți să adoarmă imediat cum avionul decolează, chiar dacă este programul lui de somn. 

Fiți răbdători, încercați să vă jucați puțin cu el – practic, așteptați ca lucrurile să se liniștească, iar el să își consume puțin din energie. Puteți, de asemenea, să faceți activități care știți că îi provoacă somnul.

g. Nu vă îmbarcați primii

Singurul avantaj, în general, al îmbarcării în primele momente, este că vei avea loc să te desfășori. 

Cu copiii va fi, însă, mai greu. Dacă vă îmbarcați printre primii, copiul va trebui să aștepte cuminte și neagitat, pe un scaun, să se îmbarce toată lumea. Credeți că va fi ceva ce o să îi placă?

Cel mai bine are fi să așteptați cât de mult puteți, lăsându-l să se joace nestingherit, pentru a-și mai consuma din energie. Într-adevăr, este posibil să nu mai găsiți loc pentru bagaj chiar în dreptul scaunelor voastre, dar stewardesele vor fi acolo să vă ajute cu tot.

h. Mâncarea din avion

Știi că și dacă sunteți doar voi doi, vă este puțin greu să mâncați – spațiul este destul de îngust. Gândiți-vă cum ar fi să aveți fiecare porția lui, deci tăvița deschisă, și să încercați să îi dați copilului de mâncare. Nu va fi deloc ușor.

Cel mai bine este să rugați stewardesele să vă aducă mâncarea pe rând, pentru a avea mai mult spațiu.

De asemenea, exact cum am spus mai sus, trebuie să fiți pregătiți cu gustări și mâncarea preferată a copilului. Este posibil să nu vrea să mănânce ceea ce i se dă în avion, ori este posibil ca pur și simplu voi să nu vreți să îi dați (știți că nu îi face bine). Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai important va fi să aveți la voi mâncarea lui.


În cazul în care mai aveți experiențe sau sfaturi din călătoriile voastre cu copiii, vă invităm să ni le spuneți.

Până atunci, aveți aici câteva sejururi pe care le puteți alege pentru o vacanță cu copiii.

https://www.probooking.ro/oferte-sejur-zakynthos/

https://www.probooking.ro/oferte-sejur-lefkada/

https://www.probooking.ro/oferte-sejur-corfu/

https://www.probooking.ro/oferte-sejur-costa-brava/