Thailanda este una dintre cele mai cunsocute destinații exotice din lume. Cum a ajuns să fie așa? Datorită peisajelor superbe, plajelor albe, insulelor apropiate și a multitudinii de specii de animale. Să nu uităm nici de prețurile mici și de mâncarea gustoasă.

Dacă prima oară când vizitezi Thailanda este și prima oară când ajungi pe continentul asiatic, atunci fii sigur că te va aștepta o experiență nouă, interesantă și frumoasă.

Totuși, pregătindu-ți vacanța, cu siguranță ți-ai întrebat prietenii despre ce știu ei în legătura cu Thailanda. Cu siguranță ai mai citit ceva articole. Este foarte bine să fii informat, mai ales să știi și despre aspectele negative ori de cele la care trebuie să fii atent atunci când mergi în Thailanda.

Lucruri pe care trebuie să le știi despre Thailanda

Văzusem undeva, pe Internet, o sintagmă ce spunea „This is Thailand”. Se referă la faptul că, odată ajuns în Thailanda, trebuie să nu uiți că ești acolo. Un alt continent, o altă lume din toate punctele de vedere.

Țara este una din lumea a treia, deși insulele sunt exploatate mult în ceea ce privește turismul. Celălalt domeniu important este agricultura. Acestea, și multe altele, fac din Thailanda o țară în care cultura și tradițiile sunt strict păstrate. Tu, ca turist, trebuie să ții cont de ele.

Posibil ca în stațiunile populare și în resorturi, strictețea să nu fie la același nivel ca prin orașe sau sate, ba chiar să fie trecute cu vederea câteva greșeli. Însă, în zonele cu tradiție, cu oameni ce nu lucrează în turism, în temple, va trebui să îți amintești că lucrurile pe care le poți face acasă, posibil să nu fie văzute cu ochi buni aici, în Thailanda.

Tocmai de aceea, ți-am pregătit această listă de lucruri pe care ar trebui să eviți să le faci când ești în Thailanda. Pe lângă cele câteva sfaturi legate de tradiții și cultură, vei găsi și câteva recomandări utile.

Fără selfie-uri în temple

În majoritatea locurilor în care vei merge, selfie-urile probabil că nu vor fi o problemă. Și cu siguranță nu te vei putea abține, având în vedere că vrei să apari în cât mai multe peisaje Thailandeze.

Totuși, una dintre aspectele ce trebuie respectate în Thailanda se leagă de Buddha – nu ai voie să stai cu spatele la el; este ceva ofensiv. Selfie-ul funcționează tocmai prin faptul că te așezi cu spatele la lucrul pe care vrei să îl pozezi, pentru a apărea și tu în poză.

Dacă vei da, în drumul tău, de statui ale marelui Buddha, va trebui să te reții de la a face selfie-uri, ba chiar și de la a pune partenerul de călătorie să îți facă o poză, cât timp tu ești cu spatele la statuie; mai bine o poză în care tu ești cu spatele la cameră, nu? Va fi chiar și mai potrivită pentru Instagram.

Nu purta pantofi în temple sau în case

Thailandezi consideră picioarele ca fiind una dintre cele mai murdare părți ale corpului uman.

Dacă ești obișnuit să intri în casele oamenilor încălțat, te sfătuiesc să renunți la acest obicei atunci când mergi în Thailanda. Te sfătuiesc să faci același lucru și dacă intri într-un templu.

De asemenea, nici folosirea picioarelor pentru diverse situații atunci când nu ai mâinile disponibile, nu este recomandată (să închizi ușa frigiderului, să arăți spre cineva etc.).

Nu plăti prețurile întregi

Thailandezii cred în negociere, așa că nu trebuie să te sfiești; dacă vrei să cumperi un produs din piețele lor, încearcă să negociezi. Prețul pentru turiști poate fi chiar de 2 sau de 3 ori mai mare decât prețul localnicilor.

Desigur, nu trebuie să negociezi doar pentru simpla ta distracție. Thailandezii muncesc pentru acele produse, iar distracția ta  în legătură cu acest lurcru îi poate ofensa.

Nu lăsa orez în farfurie

Altceva ce nu trebuie să faci în Thailanda, are legătură cu tot cu tradiția și cultura acestei țări. Am precizat că una dintre cel mai importante industrii din Thailanda este agricultura.

Orezul este o materie primă, ba chiar face parte din producția principală. Thailanda a fost pe primul loc în exportul de orez, în lume. Acum se află pe locul doi, fiind detronată de India.

Pentru thailandezi, orezul este considerat ca fiind sacru. De aceea, nu trebuie să lași orez în farfurie, mai ales dacă mănânci în fața unor localnici sau chiar din preparatele pregătite de aceștia.

Învață măcar câteva fraze în thailandeză

Desigur, dacă mergi într-un resort, mai ales dacă este popular, este posibil ca majoritatea angajaților să cunoască limba engleză, chiar și puțin.

Dacă vei alege să și explorezi părți din Thailanda, trebuie să știi că Thailandezii nu vorbesc engleza. Îți va fi foarte greu să te descurci dacă vrei să iei un taxi, dacă vrei să înțelegi anumite instrucțiuni și așa mai departe. Iată ce poți face:

  • Îți poți lua cu tine un dicționar de buzunar, pentru a fi pregătit to timpul;
  • Poți descărca aplicația Google Translate pentru telefon. Ea îți permite să traduci doar întreptând camera către cuvintele necunoscute. Pentru asta, este nevoie ca limba thailandeză să fie deja descărcată complet – altfel, vei avea nevoie de Internet, lucru ce nu cred că va fi posibil;
  • Înainte să pleci, poți învăța câtve fraze de pe YouTube ori cu aplicația Duolingo.

Nu vizita parcurile cu elefanți

Deși există numeroase emisiuni care, cumva, încurajează acest lucru și, deși există în continuare mulți turiști care susțin acest tip de distracție, îți recomand (ba chiar te rog) să nu o faci. Parcurile cu elefanți la care mă refer sunt cele în care poți călări elefanții, ori cele în care există diverse program de divertisment cu elefanți.

În primul rând, trebuie să știi că modul în care sunt dresați elefanții este foarte sever. Puii sunt luați de lângă mamă chiar de mici. Apoi, condițiile în care sunt ținuți acești elefanți sunt total improprii – lanțuri cu țepi, murdărie, hrană slabă, răni netratate și multe altele. Există documentare pe această temă pe care te invit să le urmărești.

În al doilea rând, elefanții nu sunt făcuți pentru a fi călăriți. Ei pot susține o persoană chiar la baza gâtului lor. Dar „moda” este de a călători pe un elefant într-un scaun de 2 persoane, poziținat chiar la jumătatea spatelui elefantului; iar dresorul stă la baza gâtului. Greutatea, deși nu este comparabilă cu cea a elefantului, poate provoca accidente destul de grave – iar aceste accidente pot sau nu pot să fie descoperite la timp de către dresori.

În cazul în care vrei să vezi elefanți, poți să o faci vizitând un parc tip rezervație. Aici nu ai voie să interacționezi cu elefanții decât să le dai hrană specială. Ori în alte astfel de rezervații, poți intra în apă cu ei. Ei sunt îngrijiți, liberi și ținuți în condiții optime.

Două astfel de sanctuare ale elefanților sunt Elephant Nature Park în Chiang Mai și Phuket Elephant Sanctuary. Sunt două organizații faimoase care iau în grijă elefanți.

Sistemul de conducere auto este ca și cel britanic

Va trebui să ai grijă atunci când treci strada, să te uiți în direcțiile corecte. Thailandezii conduc mașini cu volan pe stânga, exact ca și britanicii.

În cazul în care ai închiriat o mașină, atenția ta va trebui să fie dublă: pe de-o parte pentru că nu vei fi obișnuit cu acest sens de conducere, și pe de alta parte din cauza motoretelor și a altor vehicule similare. Cei care conduc astfel de vehicule pe două roți nu conduc preventiv, astfel că pot provoca foarte multe accidente.

De altfel, foarte multe astfel de persoane nici măcar nu au permis; se urcă pe acest vehicul, eventual cad, dar se ridică și merg mai departe, până la următoarea căzătură.

În ceea ce privește drumurile, infrastructura lor este chiar bună și nu vei avea probleme în acest sens. Ține minte că trebuie să parchezi doar în locurile special amenajate, altfel vei putea să îți ridici mașina doar după plata unei amenzi.

Fă-ți asigurare medicală și de călătorie

Costurile medicale în Thailanda sunt extrem de ridicate. Oportunitățile pe care le oferă Thailanda în ceea ce privește activitățile sportive, sunt numeroase.

Cu siguranță vei fi tentat să încerci diverse sporturi: jet-ski, ATV, canoe, bungee-jumping și multe, multe altele.

De asemenea, există alte tipuri de mâncare, alte specii de insecte, toate putând să îți dăuneze.

Pentru a evita orice fel de surpriză neplăcută în cazul unor evenimente nefericite, asigurarea medicală de călătorie este foarte importantă.

Să nu uităm de atenționarea cu privire la virusul Zika – o poți verifica oricând, pe acest link ori poti găsi informații pe site-ul MAE.

Lasă-ți acasă țigara electronică

Un trend relativ nou apărut și în țara noastră, este utilizarea țigărilor electronice. Sunt considerate o alternativă bună a țigărilor normale. Însă, dacă vrei să călătorești în Thailanda, trebuie să știi un lucru foarte important.

Legea Thailandei (și a altor țări Asiatice) interzice posesia de țigări electronice și, implicit, utilizarea lor. Există numeroase cazuri în care turiștii au fost amendați drastic pentru această faptă. Legea este valabilă încă din 2014, iar sancțiunile ei presupun amenzi usturătoare sau chiar închisoare de până la 10 ani.

Cât despre țigările normale, trebuie să te informezi la vamă. În orice caz, nu ai voie să intri în Thailanda cu mai mult de 200 de pachete de țigări, chiar și cumpărate din Duty-Free. Oricum, cât să și fumezi în 15 zile?!

Nu opta pentru viza la intrare în țară (dacă ai această posibilitate)

Deși ar putea să pară o modalitate mai simplă, să știi că nu este. Cel mai bine, în orice călătorie, este să fii pregătit cu tot ce îți trebuie. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla chiar în momentul în care ajungi în țară.

Spre exemplu, viza pentru Thailanda, cumpărată chiar la intrarea în țară, poate fi mai scumpă decât dacă o achiziționezi înainte. Însă, ceva chiar mai important decât banii, este timpul tău.

Thailanda, fiind o țară din ce în ce mai vizitată și mai populară, devine aglomerată în aeroporturi. Procesul de obținere a vizei în aeroport este destul de complicat și îți va lua mult timp – timp pe care tu ai vrea să îl petreci în vacanță, nu la cozi. Ba chiar te vei regăsi plimbându-te din loc în loc, încercând să îți dai seama la ce ghișeu te vor primi. Nu prea există semne sau instrucțiuni, mai ales în engleză. Adaugă această „experiență” unui zbor de ore întregi, un zbor de noapte.

Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, pentru obținerea vizei la frontieră, sunt necesare următoarele:

  • O fotografie pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii, de dimensiuni 4×6;
  • Pașaport;
  • Formular tip, pe care trebuie să îl completați;
  • Bilete de avion pentru retur;
  • Condiția ca durata sejurului să nu depășească 15 zile;
  • Bani cash (10.000 BAHT însemnând 350$ pentru persoane care călătoresc individual; 20.000BAHT însemând 700$ pentru o familie. Banii pot fi și în euro sau în dolari;

Site-ul spune că durata acestui proces nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute. Totuși, verifică punctul de intrare în Thailanda. Dacă vei ateriza pe unul dintre aeroporturile Suvarnabhumi si Don Muang din Bangkok ori pe aeroportul Chiang Mai ori pe cel din Phuket, atunci poți folosi viza electronică. Profită de acest lucru! Există culoare speciale pentru cei care au e-visa, astfel că este posibil să nu stai la coadă.

Pentru e-visa vei plăti taxa de procesare (17 euro pentru 72 de ore sau 70 de euro pentru 24 de ore) și prețul vizei (până în aprilie 2019, românii nu au fost nevoiți să plătească nicio taxă pentru viză; altfel, tariful este în jur de 50 de euro).

Aici poți vizita site-ul legat de aplicarea vizei online pentru Thailanda.

Atenție! Dacă pe timpul sejurului tău vei dori să ieși din Thailanda, apoi să te re-întorci, va trebui să specifici acest lucru. Altfel, viza ta va fi anulată și vei avea nevoie de încă una.

Drogurile sunt strict interzise

Legea thailandezcă cu privire la consumul și posesia de droguri de orice natură este foartre strictă; pedeapsa este, în unele cazuri, moartea. Nici în România este legalizat vreun tip de drog, așa că nu ai avea motive pentru care să riști o pedeapsă usturătoare în Thailanda.

De asemenea, trebuie sp fi foarte atent în aeroport sau la punctele de frontieră. Există cazuri în care diverse persoane necunoscute îți pot cere preluarea bagajului – dacă nu ești 100% sigur de acea persoană (poate nici atunci), nu îi înmâna bagajul tău. Aceste persoane pot fi cauza pentru care tu vei fi, ulterior, acuzat pentru trafic de droguri.

Medicamentele uzuale, de care ai completă nevoie și pe care le folosești strict în interes propriu, sunt acceptate.

Atenție sporită la escrocherii

Deși thailandezii sunt prietenoși și respectuoși cu turiștii (pentru că realizează că turismul este un domeniul important în țara lor), te poți aștepta oricând la tot felul de escrocherii. Iată ce poți să faci:

Nu îți lăsa pașaportul la centrele de închiriere

O infracțiune comună este falsificarea pașaportului. Cei care ți-l cer, pot să o facă doar pentru a putea să îl falsifice ori să îți copieze indentitatea. Această situația îți va cauza multe probleme, de care nu cred că ai nevoie.

O soluție ar fi să iei cu tine o copie xerox a pașaportului (doar pentru a avea la tine o dovadă a identității tale) și, pur simplu să alegi să nu închiriezi de la acel centru.

În locul sau pe lângă acest posibil furt de identitate, proprietarii centrului îți pot cere o sumă foarte mare de bani, pentru a-ți înapoia pașaportul.

Ai grijă la bagajele pe care le iei cu tine în transportul în comun

Trebuie să fii întodeauna cu ochii pe ele. Alege să le ții cât mai aproape de tine, pentru a evita orice fel de furt.

Nu accepta tururile de magazine oferite de șoferii de tuk-tuk

Un alt tip de escrocherie se desfășoară astfel: tu, un turist aflat în necesitatea de a ajunge într-un loc, dorești să plătești un șofer de tuk-tuk. Acesta, văzând că ești turist, îți poate propune următorul lucru: până la destinație el poate opri la diverse magazine, tocmai pentru a te ajuta. Însă acest ajutor vine cu un cost: acela de a fi aproape obligat să cumperi de la magazinele la care șoferul te duce. Proprietarii acelor magazine plătesc acești șoferi cu bani ori cu combustibil. Nu au niciun interes legat de tine, ca tu să te oprești din loc în loc, să mai cumperi câte ceva. Te poți afla în ciudata situație de a fi nevoit să cumperi lucruri, doar pentru a nu-i enerva.

Mai există situații în care șoferii de tuk-tuk îți oferă să te ducă gratuit acolo unde vrei să mergi; pe drum, însă, ei vor opri la diverse magazine, cu marea lor speranță că vei cumpăra ceva, pentru ca proprietarii magazinelor să le ofere bani sau combustibil.

Planifică-ți călătoria cu cel puțin 6 luni înainte

În primul rând, va trebui să iei în considerare perioadele în care poți să îți petreci vacanța în Thailanda.

Această țară are două anotimpuri distincte, care pot avea un impact destul de mare asupra călătoriei tale.

Între lunile Mai și Octombrie este sezonul musonic – ploile sunt frecvente, deși posibil să nu țină câte-o zi întreagă. Singurl avantaj al acestei perioade se regăsește în prețurile biletelor de avion, cazărilor, ba chiar și a activităților de acolo.

În restul anului, adică între Noiembrie și Aprilie, vremea este numai bună pentru a explora cât mai mult din Thailanda (ori pentru a sta, pur și simplu, liniștit, pe plajă). Umiditatea este scăzută, iar temperaturile sunt numai bune. Într-adevăr, prețurile pot crește în această perioadă, însă, dacă îți planifici totul din timp, vei găsi prețuri chiar foarte bune.

Cumpără-ți o cartelă SIM

Turiștii care au vizitat Thailanda spun că majoritatea localurilor este dotată cu WiFi. Dar, pentru a fi sigur că ești conectat constant la Internet (mai ales când vine vorba de a căuta locații pe hartă ori de a traduce cuvinte/fraze), este ușor și chiar ieftin să îți cumperi o cartelă SIM.

Evident, trebuie să ai și un telefon decodat, care să nu te limiteze doar la utilizarea cartelei din rețeaua de acasă.

Există 3 companii mari de telecomunicații, fiecare venind în întâmpinare turiștilor cu diverse oferte. Spre exemplu, una dintre ofertele companiei DTAC spunea că ai la dispoziție Internet nelimitat pentru 8 zile, totul pentru 299 BAHT (ceea ce înseamnă aproximativ 40 de lei).

Pentru că vei avea acces la Internet tot timpul și nelimitat, înseamnă că vei putea comunica foarte ușor cu cei din țară; nu vei avea nevoie de minute sau SMS-uri, pentru că ai la dispoziție destule aplicații precum WhatsApp sau Facebook Messenger.

Cam acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți planifici o vacanță în Thailanda. În rest, nu ar trebui să te intereseze decât să te bucuri din plin de superbele peisaje și experiențe pe care această țară exotică ți le va oferi.

Noi te putem ajuta în rezervarea unui sejur exotic în Phuket: https://www.probooking.ro/oferta/sejur-plaja-phuket-thailanda-9-zile-noiembrie-2019-3583 sau în Krabi: https://www.probooking.ro/oferta/valentine-s-day-sejur-plaja-krabi-9-zile-februarie-2020-4296

Sursa foto: Freepik