Chiar dacă sună ca un clișeu, să călătorești e minunat. Ai ocazia de a vedea obiceiuri noi, tradiții, comportamente; te poți distra, poți savura mâncăruri pe care nu le-ai mai întâlnit. Pe lângă faptul că îți vei bucura ochii și sufletul cu peisaje noi și frumoase, vei avea ocazia să le și compari cu ceea ce ai acasă. Ba chiar să realizezi că nici în alte țări nu este totul chiar lapte și miere.

Cu cât călătorești mai mult, cu atât vei experimenta mai multe – e logic. Poate că nu vei realiza cât înveți chiar pe loc, ci toate experiențele se vor ascunde undeva înăuntrul tău și, cu timpul, vei realiza că ți-ai schimbat puțin din percepția către viață ori puțin din comportament.

Iar acum nu mă refer doar la acele părți profunde, sufletești. Te poți schimba și mai la suprafață: nu ți s-a întâmplat să fii convins că nu îți place un anumit fel de mâncare, dar să îi dai o șansă în altă țară și să realizezi contrariul?

O călătorie înseamnă mai mult decât noi peisaje; înseamnă un proces complet de formare. Ții minte prima călătorie pe care ți-ai planificat-o? Emoțiile, entuziasmul, deciziile pe care nu ai știut că ar fi trebuit să le iei și despre care ai spus că le vei lua în călătoria următoare. Cred că o călătorie te va ajuta și în procesul de a fi mai organizat, de a știi să te descurci în orice situație și de a realiza că nu îți este (atât) de frică de nou.


Acum să trecem și peste partea mai …nostalgică, pentru că nu vreau să o denumesc „serioasă”. În ultimii ani am călătorit mai mult decât aș fi crezut că pot, mai ales într-un timp relativ scurt. Am vizitat multe țări și multe orașe, fiecare călătorie fiind planificată chiar de mine.

Evident, sunt situații în care este mult mai ușor și mai convenabil să apelezi la o agenție de turism. Chiar te sfătuiesc să faci asta, mai ales pentru pachetele de vacanță la mare ori pentru circuite.

Totuși, indiferent la cine vei apela, călătoria tot călătorie va fi și cred că ți-ar prinde bine niște sfaturi pe care să le ți minte de acum încolo, sfaturi pe care le-am acumulat de-a lungul timpului.

Dacă ai vreun sfat de călătorie pe care ai vrea să îl împărtășești cu noi, așteptăm să ne scrii în comentarii, pe Facebook sau pe Instagram. Fiecare are perspectivele sale și nu ar strica niciuna în plus.

Bucură-te de moment

Bucură-te de fiecare clipă pe care o petreci în noul oraș pe care îl vizitezi sau în vacanța ta de relaxare. Fiecare are felul său de a se pierde în moment, de a se bucura de vreo clipă.

Mie îmi place să fac poze cât mai multe, să descopăr peisaje noi, străduțe, locații mai puțin vizitate. Alții ar spune că nu e bine să stai numai cu telefonul în mână. Exact cum am zis, fiecare face cum îi place.

Ideea este să nu te lași pradă gândurilor stresante, triste sau de orice altă natură. Gândește-te doar la locul în care ești, fără să îți umpli mintea cu „Oare când ajung acasă, ce am de făcut?” sau „Să vezi câte mailuri am primit la serviciu!”. Le poți lăsa pe acestea pentru drumul înapoi spre casă, eventual.

Chiar și preocupările legate de „Unde mergem după acest muzeu?”, „Ce mâncăm în seara asta?” – lasă-le deoparte, căci pot deveni stresante și te pot face să uiți pentru ce ai mers în respectivul muzeu, spre exemplu.

Nu te mai gândi constant la timp

Acasă ești mereu pe fugă, la serviciu ai termene limită de îndeplinit. De ce să faci asta și atunci când călătorești? Evident, nu vorbim de zilele în care chiar ți-ai programat o seară la un restaurant, ori în zilele în care trebuie să iei vreun avion. Atunci trebuie să fii cât mai atent la timp!

În rest, odată ajuns la destinație, odată cazat și cu bagajul despachetat, ia-te după soare și stai cât de mult dorești în fiecare loc care îți place. Ai să vezi că o să te simți mult mai relaxat și mai liber.

Gândește-te înainte să faci sau să spui ceva

Plecând într-un loc nou, cu oameni și tradiții noi, felul în care ești obișnuit să acționezi sau să vorbești s-ar putea să nu fie la fel.

Cea mai contrastantă situație este cea în care femeile nu ar trebui să umble cu pielea la vedere în țările musulmane.

În Statele Unite ale Americii nu se obișnuiește, spre exemplu, ca femeile să facă topless. În alte țări există alte programe de masă și de disponibilitate a magazinelor – Spania, Germania, Italia.

Fii atent la fiecare comportament; cel mai bine ar fi să întrebi pe cineva de la hotelul unde ești cazat – ei vor știi, cel puțin în mare, despre ce să te atenționeze. Nu trebuie să te bazezi pe faptul că ești turist – de multe ori nu funcționează și vei ajunge în situații jenante.

Lasă preconcepțiile acasă

Știi că pleci într-un loc; întrebi pe toată lumea „Cum e acolo? Ai fost?” Unii îți vor zice că este superb, că s-au simțit foarte bine, că este cel mai frumos oraș pe care l-au văzut. Alții vor fi pe partea negativă: nu este așa special, este un oraș urât, murdar, nu ai cum să te distrezi.

Mai este cazul în care nu îi întrebi pe cei apropiați, însă, din auzite, știi cum ar trebui să fie în locul respectiv. Este cam aceeși situație ca cea de mai sus: tu ai deja o părere formată și pleci cu anumite așteptări, fie ele bune, fie ele rele.

Bineînțeles, o oarecare idee despre cartierele orașului, despre activitățile de noapte, despre obiceiuri și mâncare, este bine să știi. Acestea sunt chestiuni separate, pe care nu ar trebui să le ignori, pentru că te vor ajuta.

Ideea este să pleci mintea (și/sau inima) deschisă. Părerile sunt subiective, știi asta. Cu siguranță nu ai aceleași gusturi ca și prietenii sau ca și persoanele de la care ai aflat anumite informații. Poate unora nu le-a plăcut sentimentul oferit de orașul respectiv. Poate alții s-au lăsat influențați de alte aspecte, mai bune, care au acoperit aspectele negative ale călătoriei lor.

Mie, personal, mi s-a întâmplat să plec de acasă cu așteptări mari despre Praga, însă, ajunsă acolo, acestea nu au fost atinse. Poate dacă nu aveam asemenea așteptări, mi-ar fi plăcut mai mult. Însă, așa, în subconștient nu am atins acele așteptări. Prin urmare, nu am rămas impresionată.

Cu Londra și cu New York am procedat exact cum ar trebui. Despre Londra mai știam câte ceva la prieteni care locuiau acolo, însă nu prea multe din punct de vedere al turismului. Am ajuns acolo și am rămas chiar impresionată și entuziasmată. Au fost o mulțime de locuri și de cartiere frumoase și chiar mi-ar face plăcere să vizitez acest oraș încă o dată. În articolul Citybreak în Londra – Excursie de Vară, vei găsi mai multe despre Londra.

Despre New York știam că este uimitor, deși auzisem și păreri contra. Însă am realizat că aș putea fi influențată și că nu aș vrea, așa că am decis să ignor tot și să mă duc ca și când nu aș știi nimic. Iar decizia a fost excelentă, pentru că a ajuns să fie printre orașele mele preferate. Sentimentul este de nedescris și da, știu că este un clișeu. În acest articol vei găsi o parte dintre motivele pentru care ar trebui să îl vizitezi. Însă ar fi bine să îl vizitezi măcar o dată, fără să te aștepți la nimic.

Adaptează-te la orice situație

Se poate întâmpla ca ceva din planul tău legat de călătorie să nu funcționeze exact cum ar trebui. Spre exemplu, poate ți-ai planificat o întreagă zi la plajă, însă s-a nimerit să plouă. Nu are rost să stai în cameră (decât dacă nu este vreo ploaie torențială sau furtună). Mai bine găsește rapid un restaurant nou, poate un muzeu; ceva care să te ferească de ploaie, dar care să nu te facă să simți că ai irosit o zi.

Pe același principiu poți să mergi și atunci când vizitezi orașe. Poate în ziua X este închis la Zoo și tu nu știai. Nu sta supărat, ci alege o locație pe care oricum voiai să o vizitezi. Vei putea să te întorci la Zoo a doua zi.

În acest fel, vei fi sigur că orice s-ar întâmpla, nu vei avea zile de vacanță irosite.


Și acum că am trecut de partea legată de minte și de gânduri, hai să trecem la partea practică a sfaturilor de călătorie.

Verifică țara în care vei călători

Să zicem că ai ales câteva destinații de călătorie, însă nu știi pe care să o alegi în final. Dacă toate aspectele sunt cam la același nivel, te mai poate ajuta un lucru: verificarea țării respective din punct de vedere economic și al securității.

Un alt exemplu ar fi acesta: îți dorești să vizitezi o țară ceva mai exotică. Acestea pot prezenta câteva pericole pe care să nu le poți afla decât de la cei care chiar au fost acolo (și poate nu ai întotdeauna pe cine să întrebi), căci recenziile nu vor spune întotdeauna adevărul.

Ar mai fi un exemplu: atunci când vrei să pleci într-o țară din afara Europei, va trebui să cunoști câteva detalii legate de o posibilă viză, pașaport ori chiar și vaccinuri.

Pentru verificarea unei țări îți recomand site-ul Marii Britanii: https://www.gov.uk/ . Este un site englez, este adevărat, însă are o secțiune ce cuprinde informații extrem de utile pentru toată lumea. Informațiile sunt actualizate des și poți vedea data la care au fost înnoite chiar pe pagina cu informațiile unei țări. Aici poți vizita secțiunea: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

Vei găsi informații despre 225 de țări. În principal, fiecare pagină a unei țări va conține următoarele categorii:

  • Siguranță și securitate – cât este de sigură țara, ce evenimente s-a petrecut care pot îngrijora niște turiști, care este nivelul infracțiunilor etc.
  • Terorism – dacă există antecedente legate de acest aspect ori cât de des se pot petrece astfel de acțiuni
  • Legi locale și obiceiuri – nu se referă la faptul că primim străinii cu pâine și sare, ci la aspecte ca: legi legate de vârsta pentru permis de conducere și de consumare a alcolului, de schimbat bani pe stradă, legi legate de droguri și infracțiuni, dar chiar și informații cu privire la orientarea sexuală
  • Documente necesare la intrarea în țară (aici trebuie să iei în considerare că informațiile sunt legate de cetățenii britanici)
  • Sănătate – vaccinuri, medicamente etc. Pentru și mai multe informații legate de partea de sănătate, poți căuta informații tot pe un site britanic: Travel Health Pro
  • Bani – ce monedă se folosește, sfaturi cu privire la utilizarea cardului, informații cu privire la valută

Ce locuri trebuie să vizitezi și cum îți planifici călătoria?

Sunt persoane cărora le place mai mult să meargă pe spontaneitate și să nu aibă un plan sau un program strict. Sunt persoane care acționează chiar invers: își fac meticulos planul de acasă, ca să aibe totul aranjat.

Indiferent de cum ești, am găsit o aplicație, o unealtă online care te va ajuta oricum. Se numeste InspiRock și, deși este gândită în principal pentru cei cărora le plac planurile, o poate folosi oricine, pentru inspirație.

Website-ul sau aplicația, cum vrei să îi spui funcționează așa:

  • Introduci destinația și perioada de călătorie;
  • Alegi modul în care îți place să vizitezi locuri: rimt rapid, mediu sau încet;
  • Alegi ce fel de locații ți-ar plăcea să vezi: populare, semi-populare sau bijuterii ascunse.

Cu toate aceste date, aplicația îți va crea un program pe zile și pe ore, făcându-ți o listă cu locațiile pe care ar trebui să le vizitezi. Ulterior, tu poți modifica ceea ce crezi că nu îți este pe plac și poți adăuga locații pe care le consideri interesante. Aplicația știe cam cât timp ai putea să petreci în fiecare loc și te lasă să introduci un timp între fiecare.

Pentru cei care își fac planul de acasă, cred că sună minunat. Mai ales că website-ul îți oferă și informații legate de fiecare locație (orar, bilet de intrare etc.). Vei putea vedea și o hartă a traseului tău, ceea ce este util pentru a știi cu ce trebuie să te deplasezi.

Pentru cei care se rezumă la spontaneitate, aplicația este utilă pentru că vor găsi tot felul de restaurante, muzee și locații dintre care ar putea să aleagă. Nu trebuie să respecte acel plan, ci doar să le țină minte, poate reușesc să treacă pe acolo.

Bonus: O aplicație de smartphone, de data aceasta, este Google Trips. Foarte utilă nu numai pentru că îți oferă și ea planuri de vizitare predefinite, dar îți pune la dispoziție și informații legate de: numere de telefon de urgență, sfaturi cu privire la bacșiș, hartă a traseelor. Dacă folosești serviciul Gmail, toate rezervările se vor regăsi aici. Poți downloada informațiile pentru a le accesa oricând și de oriunde.

Cât mai multe fotografii/ filmulețe

Înțeleg perspectiva unor persoane care cred că dacă ești preocupat să faci poze, nu te ve mai bucura de moment. Dar poate ești ca mine, exact cum am descris în prima parte a articolului.

Oricum ai fi, nu trebuie să faci poze artistice. Te sfătuiesc doar să faci cât mai multe (dacă nu poze, atunci filmulețe), pentru că le vei avea ca amintiri. Nu te baza pe memoria ta, căci e posibil să dea rateuri. Iar când vei fi la bătrânețe, cele mai frumoase memorii vor fi cele pe hârtie fotografică. De fapt, vor fi pe calculator ori în cloud.

Cu ajutorul pozelor vei putea retrăi toate momentele petrecute în vacanță, ba chiar filmulețele te vor ajuta și mai mult. Știi că pe la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, erau la modă camerele-video. Nu-i așa că este amuzant să revezi acele video-uri? De ce nu ar fi la fel și peste ani de zile?

Trezește-te un pic mai devreme

Alege-ți măcar o zi în care să te trezești mai devreme decât restul oamenilor. Nu neapărat să vezi răsăritul, ci cât să nu dai de nicio aglomerație de turiști.

Cu ce te vei alege? Cu mai multa liniște și cu șansa de a observa orașul, fără să fi deranjat de nimeni. Ca să nu mai zic de fotografiile pe care ai putea să le faci – fotografii pe care nu le va avea prea multă lume.

Fii atent în jurul tău

Atunci când te plimbi, când mergi la un restaurant ori când vizitezi vreun loc, fii atent la tot ce se întâmplă în jur. Doar așa vei putea să observi cu adevărat localnicii, să îi deosebești de străini și să vezi exact cum se comportă.

Mai mult de atât, poate chiar tu vei descoperi o clădire nouă, o secțiune de plajă ceva mai liniștită, o stradă specială. Ți-ar fi de folos să îți induci dorința de explorare, asta dacă nu o ai deja.

Ia cu tine bani de rezervă

Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Fie îți pierzi portofelul din vina ta, fie cineva ți-l fură.

În primul rând, nu este niciodată bine să umbli zilnic cu toți banii pe care îi ai. Se poate întâmpla unul dintre cazurile de mai sus, iar vacanța ta poate fi ruinată. În fiecare dimineață, ia cu tine banii necesari zilei respective, plus încă ceva în plus.

Banii de rezervă sunt exact ca și o asigurare de călătorie. De multe ori nu ai nevoie de ea, dar trebuie să o faci, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla. La fel și cu banii – poate ai avut o situație și a trebuit să cheltui mult mai mult decât ți-ai propus. Poate că, din cauza unor fenomene meteo, ești obligat să mai rămâi încă o zi în respectivul oraș, prin urmare, să mai plătești o noapte de cazare.

Chiar dacă asigurările de călătorie își vor rambursa banii cheltuiți în aceste cazuri (depinde de poliță și de compania de asigurare – te sfătuiesc să alegi una care să facă acest lucru), pe moment vei avea nevoie de bani. Dacă nu îi vei avea, va fi destul de greu să te descurci.

De asemenea, îți poți pune bani de rezervă pe card, dar ia cu tine și bani gheață. Nu cred că vrei să te trezești în situația în care să nu poți plăti cu cardul. Banii gheață te vor salva întotdeauna.

Planifică-ți un buget zilnic

În cazul în care nu ai mai vizitat țara respectivă, va fi puțin dificil să îți poți calcula un buget zilnic. Totuși Google poate veni în salvarea ta – o simplă căutare te va duce către articole sau forumuri unde vei găsi informații legate de prețurile alimentelor și din restaurante. Dacă știi deja ce vrei să vizitezi, caută informațiile legate de biletul de intrare.

Planificarea unui buget este utilă pentru a rămâne în niște limite de cheltuială și pentru a nu rămâne fără bani.

Totuși, nu te abține de la a-ți achiziționa ceva ce îți place foarte multe și despre care știi că nu vei mai găsi niciunde. Altfel, vei rămâne cu regrete. Dacă ai cheltuit prea mulți bani în ziua respectivă, vei știi să îți recalculezi bugetul, astfel încât să fie totul bine.

Notează-ți datele importante în mai multe locuri

Dacă ții toate informațiile în telefon, ți-ar fi de mare ajutor să ți le notezi și altundeva, ca un plan de rezervă. Telefonul ți se poate descărca ori strica atunci când ți-e lumea mai dragă.

În cazul în care îți este furat, trebuie să îți cunoști toate parolele, pentru a te putea deconecta de la conturile aplicațiilor de pe telefon. Și nu în ultimul rând, să ai numere de telefon la care să poți suna (sigur nu le mai cunosți pe de rost, așa cum le știai odată).

Evident, foaia pe care îți notezi informațiile poate să fie și ea în dublu exemplar, însă ambele ținute în locuri diferite și ascunse.

Ține cu tine o baterie externă

Vei folosi telefonul destul de mult – pentru hărți, pentru informații, pentru poze. Prin urmare, ți se poate descărca mai repede decât se întâmplă acasă. Este bine să ai la tine un încărcător, dar ce te faci dacă nu găsești o priză?

Cea mai sigură variantă este o baterie externă, cu o capacitate destul de mare (cel puțin 8.000 mAh), pentru a-ți asigura cel puțin 2 încărcări complete fără a fi nevoie să o încarci și pe ea. O soluție și mai interesantă este bateria externă cu încărcare solară.

Ia cu tine dopuri de urechi

Un sfat pe care mi-aș fi dorit să îl urmez de mai devreme este chiar acesta. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să ajung într-un hotel dintr-o zonă mai gălăgioasă, ori să nimeresc turiști gălăgioși chiar lângă camera de hotel.

Chiar și în avion sunt utile, pentru că vei scăpa de pasagerii care vorbesc mult prea tare ori de micuții bebeluși care plâng. Dopurile de urechi se pot păstra într-o cutie mică, pe care o poți lua cu tine oriunde.


Cu siguranță mai sunt sfaturi și experiențe din care să poată învăța toată lumea. Cam acestea au fost cele pe care eu le-am considerat utile pentru majoritatea. M-aș bucura să cunosc și alte sfaturi de călătorie, așa că ni le poți lăsa în secțiunea de comentarii, pe Facebook ori pe Instagram.

Aici vei găsi toate ofertele de vacanță pentru anul 2019:
https://www.probooking.ro/


Sursa fotografie reprezentativă: Designed by 4045 / Freepik