Îmi place să văd Europa ca o variantă extinsă a României, din punct de vedere a peisajelor: mare, munte, câmpie, dealuri – tot ce îți dorești. Dacă încă nu ți-ai făcut planurile pentru vacanța din 2019, aici vei găsi inspirație completă – 7 Destinații din Europa de vizitat în vara 2019 (dar nu numai).

Evident, la baza deciziei tale vor sta mai mulți factori, printre care și modul de a-ți petrece vacanța: zonă călduroasă, zonă cu temperaturi medii, plajă, orașe, locații populare sau mai puțin populare.

De aceea, destinațiile din Europa pe care ți le propunem acoperă aproape toate aspectele de mai sus, ba chiar poți lua în considerare țările din care fac parte aceste orașe, pentru o listă și mai mare din care să ai ce alege.

Malta

O insulă din Marea Mediterană, Malta este o mică țară destul de cunoscută pentru trecutul ei și pentru siturile istorice încă prezente. Este alcătuită, ca să spun așa, din diverse insule mai mici.

Unele dintre cele mai interesante și populare locații de vizitat sunt fortificațiile din Valletta.

Te poți bucura și de o lagună superbă și albastră, numai bună pentru o relaxare prin înot. Laguna Albastră (Blue Lagoon) este principala atracție din insula Comino. Insula este micuță, undeva la 3.5 kilometri pătrați, și nu poți ajunge decât cu barca. În plus, aici vei găsi doar un singur hotel, deci practic insula este aproape nelocuită.

Comino este preferată de cei care fac excursii de o zi, vara, dar și de cei care vizitează Malta pe timpul rece. Ei au posibilitatea de a se bucura de miresmele cimbrului și a altor ierburi care cresc acolo, ca să nu mai zic de peisajele ce se încadrează perfect în fotografii.

Îl mai ții minte pe Popeye Marinarul? Ei bine, în Malta vei găsi Popeye Village (Satul Popeye), caracterizat prin casele mici, amplasate pe marginea stâncilor. A fost un platou de film pentru musicalul Popeye, din 1980. Acum este un parc tematic, cu atracții și restaurante.

Ce trebuie să iei în considerare dacă vizitezi Malta?

Dată fiind amplasarea ei geografică, nu te baza pe faptul că nu esti sensibil la soare (e drept, nu ar trebui să faci asta niciodată). Asigură-te că ți-ai luat crema cu protecție solară înaltă și aplic-o des. Depinzând și de perioada pe care o vei petrece în Malta, poți trece treptat la o cremă solară cu protecție 30.

Tot din perspectiva geografică, Malta este apropiată atât de Sicilia (Italia), cât și de Libia. Chiar dacă limba sună puțin a arabă, sunt mult mai înrudiți cu italienii – deși chiar și de ei se deosebesc. S-au adaptat stilul occidental, cu siguranță, și sunt patrioți – ei sunt maltezi și nu trebuie „confundați” cu altă nație.

Bucătăria malteză are inflexiuni italienești, însă este diferită. Vei găsi multe mâncăruri care îți vor încânta simțurile și te vor face să renunți la clasica mâncare de tip fast-food. Ai de ales între Timpana, Ravjul, carne de iepure, Bragoli, Pulpetti, friptură de vită, fructe de mare. Ah! Și poți încerca Lampuka – un tip de pește care se găsește doar în Malta.

Cât despre dorința de a înota peste tot, căci apa cristalină te va îmbia, va trebui să te gândești serios la cât de bine știi să înoți. Sunt multe zone cu plaje stâncoase unde trebuie să fii atent. Cel mai bine ar fi să porți încălțăminte specială și să nu te aventurezi în ape adânci.

Barcelona

Barcelona este una dintre acele destinații care îți oferă de toate și poate fi aleasă atât pentru o vacanță cu familia, cât și pentru o vacanță cu fetele.

Orașul este plin de lucruri și locații de văzut – este una dintre destinațiile pe care trebuie neapărat să le vezi.

O să poți explora arhitectura lui Gaudi – Parcul Guell, Casa Batllo șă Sagrada Familia. Shopping? La Rambla este perfectă pentru asta.

Desigur, bucătăria spaniolă nu te va dezamăgi cu ale ei Tapas și Paella.

Ce trebuie să știi despre Barcelona?

Este un oraș unde poți merge atât pentru un concediu un poți combina plaja – deși ți-aș recomanda niște zone adiacente, ceva mai îndepărtate de centrul orașului, cu explorarea orașului; practic, o experiență completă. Plajele mai frumoase și mai liniștite, o spun chiar localnicii, sunt la câțiva kilometri buni de Barcelona.

Fiind un oraș destul de aglomerat, un oraș care este vizitat deopotrivă de familii și de tineri, vei observa că liniștea nu este tocmai la ea acasă, iar apele mării sunt mai tulburi decât ceea ce vei găsi la numai câțiva kilometri de oraș.

Unul dintre cartierele în care este recomandat să stai este Gracia. Are suficiente restaurante, magazine și baruri, iar majoritatea străzilor sunt doar pentru pietoni, așa că nu vei da de prea mult trafic. Există multe terase unde te poți așeza liniștit pentru un pahar cu vin ori pentru niște patatas bravas (rețetă spaniolă; cartofi cuburi, prăjiți puțin și serviți cu sos).

În plus, vei fi aproape de Parcul Guell și de Eixample (cartierul în care se află Sagrada Familia). Cu metroul poți ajunge în 20 de minute la plajă. Cum cartierul este gândit mai mult pentru localnici, nu vei întâlni prea mulți turiști – și poate tocmai asta te va încânta.

O altă zonă unde ar merita să îți găsești un hotel este Poble Sec. Primitor din punct de vedere al locațiilor unde poți mânca ori savura o băutură. Este și aproape de orice zonă pe care ai vrea să o vizitezi.

Mai trebuie să ai în vedere faptul că spaniolii au un alt program de masă, mai exact mănâncă mult mai târziu. Dacă vrei să îți păstrezi ora de masă, atunci cu siguranță vei putea mânca doar în restaurantele destinate turiștilor. Altfel, vei putea să îmbrățișezi viața spaniolilor, să mănânci în restaurante cu specific local (mâncarea este mai bună).

Nu subestima căldura! Chiar dacă vei avea o vacanță unde nu vei sta la plajă, asta nu înseamnă că trebuie să umbli pe stradă fără cremă cu factor de protecție solară. Îți poți cauza arsuri și, prin urmare, strica vacanța.

Trebuie să ai în vedere faptul că nu vei prea putea plăti cu cardul. Localnicii preferă să plătească cash, așa că și tu va trebui să ai la tine, în permanență, bani gheață.

Un ultim lucru ce merită menționat este bacșișul. La fel ca și în Portugalia (unele zone), nici aici nu se obișnuiește să se lase bacșis, mai ales când servești doar o cafea. Prețurile sunt făcute în așa fel încât să acopere și costul serviciilor. Bineînțeles, va fi un gest extrem de apreciat, ba chiar suprinzător prin unele părți (cele îndepărtate de oraș, unde nu vin prea mulți turiști), însă nu este necesar și nu va trebui să te simți prost dacă efectiv nu vei avea bani și de bacșis.

Insulele Grecești

Nu ai cum să nu vizitezi Grecia – și dacă ai vizitat-o deja, cu siguranță mai ai de explorat, căci există undeva la 6000 de insule. Desigur, cele mai populare sunt Santorini, Mykonos, Zakynthos, Creta și Rodos.

Dar ce-ar fi să încerci și câteva insule nu atât de pline de turiști curioși?

În orice caz, oriunde ai merge în Grecia, vei simți că atmosfera între insule diferă, chiar dacă doar puțin.

Grecia este destinația perfectă pentru un concediu plin de relaxare la un resort. Doar atât? Nu, pentru că, fiind atât de multe zone de explorat, te vei putea plimba cu mașina ori cu vaporul printre insule, ca să îți încânți privirea cu cele mai frumoase peisaje.

Iar bucătăria grecească va fi acolo să îți bucure simțurile – Souvlaki, Baklava, Dolma, Feta și multe altele.

Ce ar trebui să ai în vedere despre Grecia?

Crema cu protecție solară este obligatorie, la fel și o pălărie (sau ceva care să îți acopere capul).

Pe insulele grecești nu va fi ușor să găsești taxiuri ori mașini de închiriat. Dacă știi că vrei să vizitezi o insulă întreagă, atunci fă-ți planurile din timp; asigură-te că vei putea închiria o mașină, ba chiar rezolvă procesul înainte să pleci.

În cazul în care dorești să vizitezi mai multe insule grecești într-o vacanță, cea mai bună opțiune ar fi feribotul. Desigur, trebuie să iei în considerare și distanțele dintre insule, dar și bugetul pe care îl ai la dispoziție. Feribotul ar fi cam cea mai puțin costisitoare variantă și cu siguranță va fi o experiență plăcută.

În cazul în care nu vrei să ajungi în insulele populare, poți alege oricând dintre cele rămase. Pe cele mai frumoase le-am cules în articolul 7 Insule din Grecia – Populare vs. Nepopulare

Aici vei găsi toate variantele de concediu în Grecia (Creta sau alte locații).

Dubrovnik

Dubrovnik este un alt oraș care te așteaptă nu numai cu plaje superbe, dar și cu restaurante cu mâncare delicioasă și cu un centru istoric demn de cât mai multe fotografii.

Ca și în Barcelona, vei putea combina zilele de stat la plajă cu cele în care explorezi zona – poți face o mini-croazieră printre insulele din jur, te poți plimba pe lângă Zidurile Orașului Vechi ori poți admira orașul întreg, alături de Marea Adriatică, dacă iei telegondola.

Ceea ce este special la Dubrovnik e că este unul dintre puținele orașe medievale ce încă are zidurile întregi. Poate sună ca un clișeu, dar cu siguranță vei simți că faci o călătorie în timp. Clădirile masive din piatră, porțile mărețe și panoramele frumoase sunt acolo ca să impresioneze și să intimideze.

Ce trebuie să iei în considerare legat de Dubrovnik?

Dacă mergi în timpul sezonului vapoarelor de croazieră, este posibil să găsești un oraș cam aglomerat. În acest caz, poți închiria o mașină, pentru a vizita una dintre plajele din jurul orașului.

Plajele nu sunt tocmai cum te-ai aștepta: nisipoase și amenajate. Majoritatea, cel puțin cele din oraș, sunt stâncoase. Însă acest fapt nu oprește nici măcar localnicii de la o zi cu soare și bălăceală.

Cele mai bune plaje sunt în insulele Lopud, Koločep, Šipan. Măcar într-una dintre zilele de vacanță va trebui să ți-o rezervi pentru a le vizita (sau, mai bine, câte-o zi pentru fiecare insulă).

Dubrovnik a devenit extrem de popular datorită faptului ca faimosul serial Game of Thrones a filmat câteva scene aici. Din această cauză, chiar localnicii spun că prețurile s-au triplat. Este posibil ca, în centrul istoric, să ai nevoie de un buget mai mare; dacă preferi un restaurant dinafara zidurilor, atunci este posibil ca prețurile să se înjumătățească.

Oricum, dacă ești fan al serialului, trebuie să vizitezi acest oraș; există tururi speciale, care îți vor arăta și explica tot ce trebuie.

Kotor

Cumva nu prea departe de Dubrovnik se află Kotor, în Montenegro. Dacă ești cazat în Dubrovnik, îți recomand să dai o fugă și până aici; este la aproximativ 2 ore distanță.

Te va întâmpina cu plaje, munți, arhitectură istorică și niște restaurante cu mâncare seafood excepționale. Vei observa că aici va fi ceva mai liniște decât în Dubrovnik, pentru că nu sunt atât de mulți turiști.

Kotor este un oraș ce abundă în tradiții și de istorie, alături de peisaje deosebite. Se află sub umbrela UNESCO, fiind împânzit de arhitectură medievală și de monumente istorice. Kotor a fost construit între secolele 12 și 14.

Ce trebuie să iei în considerare despre Kotor?

De cele mai multe ori, turiștii preferă să viziteze acest oraș în timpul unei excursii pe coasta Croației. Zborurile către Croația sunt mai diverse și la un preț mai mic decât cele către Montenegro. Poți lua chiar și taxiul din Dubrovnik, ca să ajungi în Kotor.

Golful Kotor oferă niște peisaje spectaculare, numai bune de surprins in fotografii diverse.

Există câteva locații pe care nu trebuie să le ratezi:

  • Centrul vechi, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din această zonă a Mării Mediteraneene;
  • Perast – un sat aflat la marginea golfului, demn de a fi cea mai frumoasă parte a țării;
  • Fortăreața Sf. Ion – ca să ajungi aici, pregătește-te de o urcare pe serpentine, din partea estică a centrului vechi. Vei ajunge la fortăreața care se află la 280 de metri deasupra mării. De aici vei putea face niște poze cu care să te mândrești.

Algarve, Madeira, Lisabona

Madeira ar fi una dintre locațiile în care îmi doresc să ajung. Dar este puțin complicat, având în vedere că este o insulă ce se află în dreptul Marocului și unde poți ajunge doar cu avionul – la o oră și jumătate de Lisabona.

După spusele celor care locuiesc acolo, insula emană energie pozitivă și nu este de mirare; este înconjurată de un albastru puternic al Oceanului Atlantic, este plină de vegetație și de natură. Este un loc unde peisajele fac totul, dar și felul în care oamenii, prietenoși, se comportă cu tine.

Zona Algarve din Portugalia este printre cele mai însorite locații din Europa – peste 3000 de ore de soare pe an.

Vei găsi aici peste 200 de kilometri de plaje, perfecte pentru vacanța ta de vară. Ceva interesant este că golful este extrem de popular aici, zona fiind votată destul de des ca fiind printre cele mai bune locații de golf din lume. Asta dacă aveai nevoie de un nou hobby ori de ceva nou de experimentat.

Lisabona este similară cu Barcelona, în sensul în care nu numai că ai foarte multe de explorat, dar te vei si putea bucura de plajă. Totuși, plaja se află ceva mai departe – partea bună este că vei merge înspre Cabo da Roca, cel mai estic punct al Europei. Cum să nu vrei să vezi așa ceva?

Zona este spectaculară și chiar vei simți că stai pe marginea Europei. În apropiere se află diverse plaje întinse, cu nisip fin, dar și cu vegetație uscată – aduce cumva a deșert. Ele nu sunt amenajate, astfel că nu vor fi pline de turiști – sunt alegerea perfectă pentru zilele acelea în care vrei să te bucuri de soare, fără să fi deranjat de nimeni. Iar faptul că sunt întinse, cumva între stânci, le dau copiilor oportunitatea de a alerga cât îi țin picioarele.

În articolul nostru despre Destinații romantice – Portugalia – Lisabona și Porto,vei putea găsi mai multe lucruri pe care le poți face în Lisabona.

Ce trebuie să știi despre Portugalia?

Având în vedere că am dat mai multe exemple din această țară, ar fi mai de folos să vezi câteva aspecte ce se aplică aici.

Vinul de Porto trebuie încercat 100%; din punctul meu de vedere, cel Rubby se aseamănă cu vișinata din România. Evident, diferențele sunt acolo, ba chiar unii spun că nu are nicio legătură. Varianta de vin Tawny duce înspre coniac, atât la gust, cât și la culoare. Dacă îți vei petrece vacanța în Portugalia, nu uita să îl încerci. Ține minte că nu se servește în paharele clasice de vin, ci într-unele cu aceeasi formă, dar mai mici. De asemenea, nu te baza că vei găsi ușor în România un vin de Porto „ca la mama lui”, așa că profită cât poți.

Te vei putea plimba foarte simplu pe jos, dar să iei în considerare străzile abrupte, majoritatea pavate cu piatră cubică. Altfel, poți folosi Uber, căci prețurile sunt la fel ca și în România.

Legat de bacșis, în multe localuri ferite de turiști este posibil să nu lași ceva în plus. Totuși, în locații turistice, la fel ca și în Madeira, chelnerii așteaptă un bacșis de aproximativ 10% din sumă. Altfel, nu există un procentaj specific, dar nu ar strica nimănui să lase 2-5 euro în plus.

Reykjavik

Am ajuns și într-o zonă mai rece, dar asta nu înseamnă că nu poate fi o destinație de vară. Reykjavik și zonele din jurul său te vor surprinde cu niște peisaje pe care nu le-am mai văzut.

Plaje cu nisip negru, zile cu 21 de ore de lumină, apusuri ce nu pot fi descrise.

Islanda a văzut un boom în turism în ultimii ani, totul pentru că este o țară ce îți taie răsuflarea. Pe lângă faptul că este destinația de iarnă cea mai interesantă – Aurora Boreală, câmpii de lavă acoperite de zăpadă și altele, Islanda te primește cu drag și vara. Acest anotimp este cel mai colorat și mai plin de activități, un anotimp în care vei descoperi o altă țară față de ceea ce ai văzut pe timpul iernii.

Ce trebuie să știi despre Reykjavik și despre Islanda?

Árbæjarsafnið este un muzeu în aer liber, unde vei putea vedea aspecte din Islanda de pe timpurile vechi. Are chiar și case vechi în care poți intra, unele simulând viațta din anii 1800, iar altele perioada Vikingilor.

Dacă avionul va ateriza în Keflavík, vei fi surprins de peisajul similar celui de pe Lună ori de pe Marte – peisaj pustiu, cu vegetație specifică Islandei. Posibil ca, în momentul în care te dai jos din avion, să poți să simți în aer miros de sulf; asta e datorită apelor termale care se află peste tot.

Peștele și mielul sunt recomandate; peștele este foarte proaspăt și bun, iar mielul trăiește pe câmpii verzi, în natură, astfel că este cât se poate de natural.

Țara este foarte mică – undeva la 340.000 de locuitori. Turiștii sunt în număr de 2 milioane. Infrastructura pentru turiști nu este încă atât de mult dezvoltată și, spre exemplu, nu vei găsi toalete la tot pasul. Cel mai bine este să îți planifici drumul de dinainte, să alegi o benzinărie și să nu strici peisajele.

Dacă vezi diverse lacuri albastre, ce emană căldură și parcă te cheamă să faci o baie, trebuie să știi că apa, la adâncime de 1 metru, fierbe și te poate omorî. Nu face baie în lacurile unde nu există un semn clar pentru asta.

Foarte interesant va fi să vezi coloniile de papagali de mare. Sunt niște păsări extrem de drăguțe, cu cioc portocaliu, ce se plimbă prin Islanda în anotimpul plin de soare. Pe cei mai mulți îî poți vedea pe coastă.

Vara este sezonul festivalurilor și aproape în fiecare săptămână vei lua parte la unul. Islandezii se bucură din plin de vară și o celebrează prin dans, distracție, camping cu familia și prietenii. În Reykjavik este Solstitiul Secret (Secret Solstice).


Indiferent dacă vei alege una dintre destinațiile de mai sus pentru vara 2019 ori dacă te gândești la alta, intră pe site-ul nostru pentru a vedea tot ceea ce îți putem oferi.


Sursa foto: FreePik