Dacă spui Köln (sau Cologne), poate că nu îți va suna atât de popular precum celelalte orașe din Germania: Berlin sau München. Însă Cologne nu trebuie lăsat deoparte, căci este un oraș nu doar plin de istorie, ci și plin de viață.

S-ar spune că celor care s-au mutat din Köln le este foarte dor de casă. Și tu, ca și turist, îi vei înțelege, pentru că, odată ajuns acasă, vei vrea sa te întorci în acest oraș frumos. Köln este cel mai vechi oraș la Germaniei, care, desigur, a “ajutat” la crearea sintagmei “Eau de Cologne”; orașul îți va oferi un mix de biserici magnifice din era Romantismului, alături de arhitectură modernă, străzi pline de magazine și extrem de aglomerate și de muzee cunoscute mai peste tot.

Te invităm și în circuitul numit Marele Tur al Germaniei, unde, pe lângă Cologne, vei putea vizita și alte orașe.

Ce trebuie să știi despre Köln?

Cologne este un oraș cu rădăcini adânci. Este cel mai vechi oraș mare al Germaniei, iar istoria lui te va transporta în timp, până în vremea Romanilor. A fost construit în teritoriul Ubilor (un trib german), iar primul său nume a fost Colonia Claudia Ara Augusta Agrippinensium;  numele provine din alăturarea numelor de Agrippina și al soțului ei, Claudius. Iar primul cuvânt din acest nume a fost baza numelui actual – Cologne.

În prezent, Cologne este o adevarată metropolă, fiind al patrulea oraș, ca mărime, al Germaniei; însă nu doar asta contează, ci și faptul că abundă în atracții și că este un centrul al artei.

Înainte să descoperi toate detaliile despre Cologne, iată un mic rezumat. Una dintre cele mai importante atracții este cea mai mare și mai veche catedrală gotică din Europa – a fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Evului Mediu, dacă ar fi să gândim în profunzime; construcția ei a început în 1248 și a fost finalizată în 1888 – este la fel de impunătoare și de uimitoare chiar și acum.

Cumva, tot orașul are o atmosferă gotică, dar veselă, multe turnuri răsărind printre alte clădiri noi. De altfel, orașul este presărat cu 12 biserici romane (stil arhitectural caracterizat prin arcade semi-circulare), dar și cu 10 clădiri moderne și înalte.  

Cele mai multe atracții le vei găsi, evident, în centrul istoric, dar și de-a lungul râului Rin și în cartierul Severin.

Așa cum am menționat și mai sus, numele orașului a dat naștere parfumului Eau de Cologne 4711. Inițial, acesta a fost produs într-una dintre cele mai populare clădiri Neo-Gotice, ce se află pe Glockengasse.

Experimentează orașul Köln

Într-una dintre călătoriile mele, am ajuns și în Köln. Aș minți dacă aș spune că mi-am făcut temele de dinainte, ca să știu ce ar trebui să vizitez, care este istoria orașului – practic, unde voi ajunge. Surpriza a fost chiar foarte plăcută, mai ales că am prins cred că singura zi însorită din toată călătoria, chiar în Köln.

Deși sfârșitul lunii Decembrie, totul aducea a toamnă, din punct de vedere al veseliei orașului sub razele soarelui. Totuși, cel mai bine ar fi să îl vizitezi pe timpul verii, ori mai spre toamnă, căci temperaturile vor fi mult mai plăcute. Orașul este unul dintre cele mai calde din Germania, datorită locației sale.

Situat pe râul Rin, îți recomand să îți începi ziua cu o plimbare lentă, de-a lungul drumul paralel cu râul. Poți face chiar ture cu bicicleta, pentru că există benzi speciale acolo, dar și în tot orașul. Fiind aproape de Olanda, cumva se resimte această „apreciere” a bicicletelor.

Plimbări pe jos

Înainte să începi să intri prin muzee, te-aș sfătui să te plimbi, să iei pulsul orașului. Majoritatea lumii se va plimba fie pe lângă râu, fie chiar prin centrul orașului. Între, vei observa că zonele sunt mult mai liniștite, chiar dacă distanța dintre aceste două locații nu este mare deloc.

Te anunț că strada plină de magazine și de restaurante, este plină-ochi de oameni. Poate era așa pentru că perioada în care am vizitat Köln-ul era chiar după Crăciun. În orice caz, mai bine să fii pregătit pentru o mare de oameni. Te vei simți ca la un festival.

Localuri și puburi

Ca să experimentezi suflul orașului, intră într-unul dintre puburile tradiționale și primitoare din zona Alter Markt sau în spațioasele taverne pe care le găsești în zona centrului vechi. Berea locală, pe care o găsești sub numele de Kölsch, bucătăria care abundă în specialități din Rhineland (așa se numește zona din jurul râului Rin), oameni prietenoși – toate te vor încânta și te vor face să te simți ca și la carnavalul bine-cunoscut din Köln. Ține minte că fiecare kölsch are aroma ei.

Singurul lucru ce ar putea să calmeze puțin din veselie și agitație este atitudinea chelnerilor – care, obișnuiți cu localnici și turiști deopotrivă, mereu într-o stare de euforie, au rămas imuni la astfel de comportamente, ba chiar își arată un strop de asprime. Cineva trebuie sa țină în frâu clienții, nu?

Cât despre prețuri, ele sunt chiar rezonabile, mai ales pentru un oraș atât de mare cum este Köln. Vei găsi prețuri și mai bune în localurile care sunt „vânate” de studenți și de tineri, care se află mai departe de centrul vechi, în zona Kwartier Latang ori Sudstadt.

Artă și cultură

Te rog să nu crezi că Cologne este reprezentat doar de bere, mâncare și de multă veselie – deși nu cred că ar deranja prea mulți turiști. Așa cum ziceam mai sus, Cologne este un important centru al artei. Scena vibrantă a muzicii și a artei cumva înglobează și conturează pofta de viață, în alt fel față de cel prezentat mai sus. Cologne are un teatru impresionant – 1700 de locuri – The Cologne Musical Dome și este renumit pentru spectacolele care sunt puse în scenă.

Chiar și cei care nu sunt neapărat încântați de vizitarea muzeelor, vor fi surprinși de diversitatea și de tipul muzeelor care se găsesc în Köln. Spre exemplu:

  • Muzeul Ludwig, unde vei găsi lucrări de-ale lui Picasso, Warhol și Lichtenstein;
  • Pentru o doză substanțială de istorie, Muzeul Romano-Germanic îți va prezenta istoria întinsă pe 2000 de ani;
  • Arta a fost prezentă în lumea aceasta chiar și în Evul Mediu, chiar și mai devreme, bineînțeles. Dar Muzeul Wallraf Richartz te va conduce în lumea artei din perioada Evului Mediu, până în secolul al 19-lea.
  • Și, o recomandare proprie, Muzeul de Ciocolată. Pe lângă faptul că vei avea șansa de a învăța despre tot procesul care stă la baza producerii ciocolatei (culegerea boabelor, pregătire, transport etc.), vei putea experimenta sentimentul nostalgiei atunci când vei vedea afișate diverse dulciuri din vremea copilăriei tale.

Natură și relaxare

După toată experiența aceasta socială și culturală, e timpul să te mai plimbi puțin, să îți relaxezi ochii și mintea. Rheinpark este cel mai mare și mai frumos din oraș. Plin de verdeață, flori și liniște. Partea și mai interesantă este că poți ajunge aici cu telecabina – treci peste râu și ai o vedere frumoasă a orașului.

Tot menționând partea de panoramă a orașului, te sfătuiesc să încerci să ajungi și la KölnTriangle, unde poți urca la ultimul nivel, ca să te bucuri de o vedere amplă a orașului Köln.

Ce să vizitezi în Köln?

Acum că ți-am făcut o idee despre ce ar trebui să găsești în Köln, ar fi momentul să vezi exact care sunt locațiile și punctele de interes pe care ar trebui să le vizitezi. Ori poți să le citești pe toate și, în funcție de timpul tău, să îți alegi exact ceea ce ți-ar plăcea. Mai ales dacă ți-ai ales Marele Tur al Germaniei.

Muzeele din Köln

Cu o istorie ce se întinde pe o perioadă de 2000 de ani, acest oraș antic, am putea spune, este un centru cultural bogat în tradiții. Siturile istorice pot fi găsite la tot pasul, însă muzeele sunt cele care păstrează nestematele culturii, pentru ca iubitorii de artă și turiștii să se poată bucura de ele.

Mai sus ți-am menționat câteva dintre muzeele din Köln. În total, ele ar fi aproximativ 10 la număr, de la galerii de artă (Ludwig), la cele istorice ca Muzeul Romano-Germanic.

Muzeul Wallraft Richartz

Puțină istorie legată de acest muzeu, nu strică. El a fost construit în 1824, când Franz Ferdinand Wallraf a lăsat orașului o impresionantă colecție de artă din diverse curente: Gotic, Renaștere, Baroc și Impresionism.

În prezent, muzeul Wallraft Richartz este una dintre cele mai mari galerii de artă tradiționale din Germania. Aici vei găsi o impresionantă colecție de artă medievală, cu o aproape completă colecție de picturi pe lemn – colecție locală, ce aparține perioadei dintre 1300 și 1550.

Tot aici vei găsi secțiuni dedicate Renașterii, Impresionismului și a artei în stil Baroc, după cum am menționat mai sus.

Cele mai bune piese de artă gotică au fost pictate de Stefan Lochner – un artist al orașului Koln din secolul al 15-lea.

Ce mai găsești aici? Mari picturi ca Judecata de Apoi, Madonna of the Rose Bower ori pictura în stil triptic cu Fecioara în Grădina Paradisului, toate ale lui Stefan Lochner.

Însă nu doar lucrările acestui pictor sunt prezente aici. Trebuie menționate nume ca Ruben, Rembrandt, Monet, van Dyck, Degas și mulți alți.

Muzeul Ludwig

Cumva în continuarea muzeului Wallraft, din punct de vedere a perioadei pe care o prezintă, muzeul Ludwig te va încânta cu piese de artă începând cu anii 1900.

Curentele artistice pe care le vei regăsi aici sunt: Pop Art, Suprarealism, Expresionism, dar și o mare colecție de picturi ale lui Pablo Picasso.

Așadar, aici vei găsi piese de artă ale lui Andy Warhol (Brillo Boxes), Roy Lichtenstein (Maybe), plus colecții din Rusia Avangardistă.

Muzeul Romano-Germanic

Pentru că Cologne este cel mai vechi oraș al Germaniei, nu se putea să nu existe un astfel de loc. Muzeul Romano-Germanic îți va „povesti” toată istoria orașului, arătându-ți obiecte arheologice (din Preistoric până în Evul Mediu).

Foarte interesant este că, în timpul războiului, vremurile dificile făceau ca oamenii să își construiască adăposturi care să îi apere de bombe. Unul s-a încercat a fi construit chiar lângă Catedrala din Köln, însă a fost descoperită o importantă construcție Romană. Ulterior, aceasta a fost excavată cu grijă. Aici vine partea și mai interesantă: oamenii, în loc să o mute din acea zonă și să pericliteze piesa centrală – un mozaic al lui Dyonisus, au preferat să construiască muzeul în jurul ei (prin anii 1970).

Bineînțeles, muzeul este casa multor artefacte găsite în jurul orașului, chiar de pe timpul când era o colonie – Colonia Claudia Ara Agrippinensium.

În așezarea din timpurile vechi trăiau oameni specializați în fabricarea sticlei, așa că va fi foarte interesant să observi munca lor uimitoare și complexă.

Muzeul Orașului Cologne

Parcă istoria acestui oraș devine din ce în ce mai interesantă, nu? Dacă nu ți-au fost îndeajuns muzeele de mai sus, mai ai o variantă: Muzeul Orașului Cologne.

Aici vei găsi doar istoria legată de acest oraș captivant, începând cu Evul Mediu. Muzeul a fost construit în fostul depozit de arme al orașului, în jurul anilor 1600.

Nu numai că vei învăța despre artă, ci vei putea cunoaște detalii despre politică, economie, religie și viața de zi cu zi, alături de câteva caracteristici mai aparte ale orașului.

Muzeul de Ciocolată

După cum am zis, Muzeul de Ciocolată este una dintre recomandările mele. Fiind un lucru pe care l-am experimentat, încearcă să îți achiziționezi biletele online. Astfel, vei scăpa de o coadă destul de mare.

În orice caz, te sfătuiesc și să încerci să ajungi cât mai devreme – altfel, poate deveni destul de aglomerat și gălăgios. Este un muzeu care le face pe plac nu doar adulților, cât și copiilor, așa că ar fi bine să apuci să te bucuri de toată experiența.

Nu aș vrea să îți dau prea multe detalii care să îți strice experiența de descoperire, însă aș vrea să îți menționez câteva lucruri. În prima parte a turului, vei putea învăța despre cum se culege și se transportă boabele de cafea, nu doar citind, ci și prin diverse modalități interactive.

Ulterior, vei putea vedea cu ochii tăi diversele specii de plante ce stau la baza fabricării ciocolatei.

Mai apoi o să poți analiza cu atenție mașinăriile care produc ciocolata, ba chiar vei putea să îți faci una personalizată. La final, ai un magazin plin-ochi cu ciocolată Lindt, cu prețuri chiar foarte bune; iar dacă mai prinzi și reduceri, vei pleca de acolo cu plase pline.

Odysseum

Un muzeu mai mult pentru copii, dar deopotrivă la fel de interesant și pentru adulți, Muzeul Odysseum este cel mai interactiv dintre toate cele prezentate.

Muzeul este un loc de învățare prin joacă, unde atât copiii, cât și adulții vor putea învăța despre tehnologie, natură, spațiu și alte domenii interesante. Totul se face prin spații de lucru interactive și cu ajutorul experiențelor, cum ar fi simulatorul de zbor ori zone de excavare arheologică.

Există două mari expoziții (teme):

  • Natură, unde muzeul prezintă tot ce are legătură cu natura. De la copacii din junglă, la Tyrannosaurus Rex, de la fosile la expoziții legate de simțurile umane. Fiecare având un mod unic de prezentare și de învățare.
  • Spațiu – Luna și constelațiile ce strălucesc prin pereți veghează asupra călătoriei tale prin toate aspectele vieții de zi cu zi. Dezvoltarea motorului cu aburi, efectul Bernoulli, Legea lui Ohm, toate sunt prezentate pentru a arăta vizitatorilor fenomenele uzuale, ce se întâmplă în viața noastră. Ba chiar te vei putea urca în simulatorul de zbor.

Catedrala din Köln

Catedrala din Cologne a fost întotdeauna un sit internațional vizitat de diverși pelerini, care voiau să vadă îndeaproape relicvele celor Trei Magi. Cum fluxul de pelerini devenea din ce în ce mai mare, s-a pornit, în 1248, proiectul ambițios de a construi o biserică mare și spațioasă. Lucrările au fost finalizate în 1888, iar arhitectura a fost inspirată de catedralele Franței.

Moaștele sunt în continuare păstrate în Catedrală, într-o cutie specială – una dintre cele mai importante comori ale acesteia și o superbă lucrare de artă a meșterilor medievali – un sarcofag decorat cu reliefuri ce arată diverse momente din viața lui Iisus, a Apostolilor și a Profeților.

Este evident că o asemenea măreție face parte din UNESCO; este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Germania. Turnurile sale încă sunt pe locul doi la înălțime, comparativ cu alte clădiri din Cologne, chiar dacă ele datează din secolul al 19-lea.

Grădina Zoo

Grădina Zoo din Köln este casa a peste 750 de specii de animale din toată lumea, astfel că este o atracție turistică populară, în special pentru familii și pentru iubitorii de animale.

Știi când a fost construită? În anul 1860, iar unele părți sunt chiar cele originale. Astfel, este printre cele mai vechi zoo. Asta nu înseamnă că nu este „actualizată” constant cu animale.

Aici vei găsi babuini, gorile, urangutani, elefanți, hipopotami, pinguini și multe, multe alte animale. Dacă ai noroc, poți prinde ora de hrănire a animalelor, lucru care îi va încânta pe copii.

Grădina botanică

Dacă tot treci pe la Zoo, nu ar fi rău să intri și la Grădina Botanică. Un parc de-a lungul râului, întins pe o suprafață de peste 11 hecatare – vei găsi aici peste 10000 de tipuri de plante, unele ce datează din secolul al 19-lea, grădini și sere, alături de un palat de cristal.

Palatul este cunoscut sub numele de Flora și găzduiește și concerte și evenimente private.

Ce mai găsești aici? Sera principală, unde există pădurea tropicală, Sera Tropicală Mică, unde vei vedea plante ca vanilia, cacao, scorțișoara. Mai există o Seră cu plante subtropicale și una ce găzduiește specii de cactuși.

Grădina Mediteraneană te va încânta cu un heleșteu, iar cea Italiană, cu stilul Renașterii – vaze de piatră, un mic templu și o pergolă.

Volksgarten și Rheinpark

Tot în spirtul naturii, parcurile din Cologne sunt perfecte pentru puțină relaxare.

Volksgarten este popular atât în rândul turiștilor, cât și în rândul localnicilor. Este liniștit și localizat lângă un frumos lac. Plimbările pe aici vor fi cu adevărat liniștitoare, iar copiii se vor putea juca în zona specială.

Rheinpark se află lângă râu, iar pe timpul verii este preferat atât pentru relaxare, cât și pentru diverse activități sportive. Se întinde pe 40 de hectare și datează chiar din anul 1912 (între 1914 și 1928 a fost extins).

Există spații imense de iarbă verde unde poți sta la un picnic ori te poți juca cu mingea. Copiii sunt cei mai încântați, nu numai pentru că au numeroase zone de joacă, ci și pentru că se pot plimba cu trenulețul, chiar pe șine. Evident, sunt supravegheați de adulți, care pot face din asta o scuză să exploreze rapid tot parcul.

Menționam mai sus că poți ajunge aici și cu telecabina. Dacă te afli pe partea cu Catedrala, poți lua telecabina din zona Grădinii Zoologice. Vei trece pe diagonală peste pod, putând să te bucuri de o panoramă frumoasă a orașului; vei trece și pe deasupra Băilor Termale Claudius (The Claudius Therme). Această clădire a fost construită în stilul Roman și te vei putea bucura de câteva ore de spa atât pe timpul verii, cât și pe timpul iernii.

Podul Hohenzollern

Între Catedrală și KölnTriangle se află Podul Hohenzollern, construit între 1907 și 1911. Din cauza bombardamentelor de pe timpul războaielor, a fost reconstruit în 1945, fiind restricționat mașinilor.

Podul își întinde arcele peste râul Rin, pe care îl vei putea admira pe deplin. Dacă îți dorești, poți cumpăra un mic lacăt, pe care să îl legi de pod. Moda lacătelor de iubire a umplut și acest pod, îngreunându-l cu aproximativ 2 tone.

Köln Triangle Panorama

Dacă destinația podului Hohenzollern este KölnTriangle, iată câteva detalii.

Surprinzător, nu vei da de o clădire triunghiulară, ci de una cu aspect cilindric, a cărei înălțime depășește puțin 100 de metri. Este cea mai bună clădire pentru a admira panorama orașului, chiar dacă este limitată la această înălțime. Motivul limitării este unul cât se poate de serios: deoarece Catedrala face parte din Patrimoniul Mondial, nicio altă clădire nu are voie să strice prea mult orizontul orașului.

Pentru o orientare în spațiu cât mai precisă, locația îți va oferi detalii clare pentru a putea recunoaște diversele atracții turistice. Platforma este deschisă până la ora 23:00, așa că poți liniștit să încerci să prinzi un apus superb.


Ce zici? Nu-i așa că acest Patrimoniu Mondial numit Köln (Cologne) merită să fie vizitat? Măcar pentru o zi, într-un tur al Germaniei.

Sursa foto: Sorina Lazăr, arhiva personală