Ce-ar fi să îți pregătești o excursie, un city break în Londra? Este unul dintre orașele în care vei vedea o mulțime de lucruri specifice: taxiuri negre, autobuze roșii – cu etaj, Buckingham Palace și multe altele.

Anglia este în continuare o țară care are la putere un monarh – situație diferită țările al căror conducător este un președinte. Așa că vei putea descoperi multe elemente ce țin de castele și palate, toate construite altfel față de ceea ce avem în România, chiar și în Europa.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, mai exact undeva la 9 zile, îți recomandăm un tur al Angliei. Pe lângă Londra, vei putea să vizitezi încă 12 orașe și zone: Windsor – Stonehenge– Salisbury– Bath– Statford upon Avon – Warwick – Liverpool – Manchester – Newcastle upon Tyne – York – Bradford – Cambridge. Cu siguranță vei avea o experiență superbă, presărată cu istorie, peisaje frumoase și orașe moderne. Detaliile circuitului le găsești pe site-ul nostru.

Am avut ocazia să explorez Londra acum câțiva ani, în luna August. Sincer, nu am avut așteptări prea mari. Am crezut că nu mă va impresiona deloc, însă m-am înșelat complet. Nu m-ar deranja să vizitez Londra încă o dată – cu siguranță mai am zone și lucruri de explorat.

Clima în Londra

Știți că atunci când cineva spune Marea Britanie, te gândești la zile înnorate, mohorâte, chiar ploioase. Și nu degeaba. Zilele însorite sunt destul de puține. Iar când apar, îi scot din casă pe mai toți londonezii.

Cum și eu am crezut că voi întâmpina zile ploioase, m-am pregătit cu cizme de ploaie, jachetă și umbrelă – cu gândul „dacă mă plimb, nu aș vrea să și răcesc de la ploaie”.

Lucrurile au stat diferit, chiar foarte diferit. Cele 5 zile petrecute în Londra au fost pline de soare și cer senin, lucru ce i-a făcut și pe localnici să se minuneze.

Pentru ca excursia în Londra să fie una plăcută din punct de vedere al vremii, te sfătuiesc să o organizezi pe timpul verii, dar să îți adaugi în bagaj câteva lucruri care să te ferească de aerul răcoros și de ploaie.

Ce să vizitezi în Londra?

După cum am zis, ai foarte multe lucruri de văzutpe parcursul unui city break în Londra. Probabil că nu vei avea timp să le vezi pe toate dacă nu stai undeva la 7-10 zile ori dacă nu ești genul care pleacă la 7 dimineața din casă și se mai întoarce seara.

De asemenea, există London Pass, care îți va oferi reduceri, intrări la muzee și obiective turistice incluse în prețul Pass-ului, dar și posibilitatea de a alege Fast Track acolo unde este permis.

Înainte să îl cumperi, gândește-te ce ai dori să vezi în Londra, dar și cum te comporți tu în excursii. Acest pass este util în cazul în care vrei să vizitezi toate punctele de interes – și sunt câteva, iar acestea nu sunt prea mici, deci îți va lua ceva să le vizitezi.

În cazul în care ești genul de persoană căreia îi place să se plimbe prin oraș, să exploreze și să vadă punctele de interes doar de-afară, atunci poți spune pas acestui … pass. Cel mai bine este să verifici exact tot ceea ce îți oferă acest London Pass.

Evident, dacă ai o oarecare idee despre cum va fi vremea și știi că va ploua, atunci e posibil să vrei să și intri prin muzee ori alte locații. Tot ce trebuie să faci este să plănuiești atent.

Eu am folosit acest pass, neștiind cum ar trebui să acționez de dinainte. În orice caz, ghidul cu care vine a fost tare folositor – în el găseai listate majoritatea restaurantelor, cafenelelor, punctelor de interes gratuite sau cu bilet, toate organizate pe categorii.

Buckingham Palace

Să începem cu ce este mai popular – Palatul Buckingham. Da, este casa (una dintre ele) reginei și tururile sunt organizate aproape zilnic.

De știut: Dacă steagul Uniunii (Union Flag) flutură peste Palatul Buckingham (ori peste oricare dintre castele – Winsdor sau Sandringham House), înseamnă că regina nu se află în acea locație.

Biletul de intrare în palat costă undeva la 21 de lire sterline (posibil ca prețul să mai varieze). Te anunț că, dacă nu vei ajunge printre primii, vei sta mult la coadă. Motivul este securitatea – având în vedere că locația este extem de importantă, trebuie să existe un nivel de securitate maxim.

Biletul îți permite să te plimbi prin palat și prin grădina palatului. Evident, nu toate camerele acestuia sunt deschise publicului.

Noi am avut noroc de a da peste expoziția ținutelor Reginei. De când era tânără, până la cele mai recente evenimente – și au fost câteva. Poate expoziția nu ar fi un punct de interes pentru oricine, însă chiar a fost plăcut și interesant să observi cum stilul Reginei a rămas neschimbat de-a lungul anilor: costum colorat, alcătuit din sacou și fustă, la care i se adăuga o pălărie extravagantă.

Palatul Buckingham este asemănător Castelului Peleș din prisma a ceea ce poți vedea. Mai exact, sunt diferite camere ce îți dau un sâmbure de idee ce te va ajuta atunci când îți vei imagina cum este sa fii rege sau regină. Opulența este la cote înalte.

Grădina palatului Buckingham este absolut superbă, deși simplă. Cred că această simplitate îi conferă frumusețea.

La finalul turului, chiar cu vedere către grădină, poți savura o cafea ori un ceai la cafeneaua ce se întinde pe toată terasa.

Pe site-ul oficial poți găsi tururi virtuale 360 de grade, care cu siguranță te vor impresiona și vei dori să adaugi Palatul pe lista ta de vizitat.

Tower of London

Cu siguranță nu toată lumea este interesată de istorie ori de vizitat muzee. Însă Tower of London este unul dintre acele locuri unde există zone în aer liber, deci nu te poți simți închis într-o cameră. De asemenea, este interesant să observi construcția, alături de câteva expoziții presărate cu istorie.

Printre diversele expoziții, vei descoperi și Bijuteriile Coroanei – obiecte rare, ce denotă putere, majoritatea dintre ele au fost folosite pentru încoronarea Reginei, în anul 1953.

Fortăreața este unul dintre palatele roiale ale Reginei și se află pe lista patrimoniilor UNESCO. Prețul unui bilet este de aproximativ 25 de lire sterline pentru adulți. Însă este unul dintre obiectivele turistice din lista London Pass.

HMS Belfast

Un muzeu diferit, mai mult o experiență navală din anii celui de-al Doilea Război Mondial, HMS Belfast este o navă de bătălie ancorată permanent chiar lângă London Bridge.

A fost transformată în muzeu, însă nu te gândi că este plictisitor. Există 9 nivele, fiecare arătând cât se poate de precis viața unui bărbat MARINAR în anii ‘40. Structura și camerele navei nu au fost schimbate – sunt decorate exact cum ar fi fost atunci, iar tu te poți plimba prin această navă autentică, imaginându-ți cum ar fi fost să fii chiar tu un marinar, să „trăiești” o perioadă mai lungă la bordul acesteia. Vei găsi și numeroase manechine din ceară, cu care să stai la povești.

Este, cu certitudine, unul dintre muzeele care m-au impresionat și chiar mă bucur că l-am vizitat, astfel că ți-l recomand și ție.

Greenwich Observatory

Nu foarte departe de centrul orașului, Greenwich Observatory este, printre altele, locul unde poți călca pe jumătățile Pământului. Vezi poza de mai jos.

Fotografie din muzeul Greenwich Observatory Londra

Meridianul Greenwich este coordonata 0 de longitudine, practic de aici împărțindu-se Estul și Vestul, adică mijlocul Pământului când vine vorba de secționare pe lungime. Este similar cu ceea ce face Ecuatorul, coordonata 0 de latitudine, cu Nordul și Sudul.

Vizitarea observatorului îți va lua o bună parte din zi, dar nu neapărat pentru că este mare. Spun asta pentru că, pe lângă acesta, vei putea savura un picnic în Parcul Greenwich, situat la baza dealului. Ori vei putea vizita și Muzeul Royal Greenwich.

În orice caz, zona este întinsă și plină de iarbă verde, pe unde te poți plimba. Ca să nu mai zic că ai posibilitatea de a vedea și Parcul Wilderness, unde locuiesc multe animale de mici dimensiuni, dar și căprioare.

Prețul unui bilet se învârte în jurul sumei de 23 de lire sterline. Vei avea oportunitatea de a vedea exponate ca diverse observatoare vechi, ori vei putea participa la diverse show-uri explicative (legate de stele și de spațiu). Bineînțeles, toate activitățile le vei putea găsi pe site-ul oficial. London Pass include și acest obiectiv turistic.

Croazieră pe Tamisa

După cum am menționat mai sus, am folosit London Pass, ce includea și o călătorie cu barca, pe Tamisa. Aceasta a fost modalitatea de transport din centru până la Greenwich Observatory.

Te-aș sfătui să ai o jachetă ori un pulover cu tine, pentru că aerul e destul de răcoros și umed.

Este o călătorie de relaxare, însă este acompaniată de un ghid ce descrie împrejurimile și istoria acestora. Nu mi-a părut rău că am ales această plimbare, pentru că mi-a oferit o altă perspectivă asupra Londrei. Cum aș fi putut să văd altfel clădirile ce „stau în apă”?

Fotografie facuta de pe un vas turistic de pe Tamisa, Londra, UK

Tren către Canary Wharf

În Londra există un anume tren – DLR (Docklands Light Railway), automat, adică fără șofer. Partea și mai interesantă este că poți sta chiar pe scaunele cele mai din față – vei avea impresia că tu ești la volan.

În completarea mini excursiei tale de la Greenwich Observatory, te poți întoarce către centrul orașului cu acest tren. Asta dacă nu l-ai luat și la dus.

Trenul trece prin Canary Wharf, o zonă financiară, plină de clădiri înalte, cu geamuri mari de sticlă. Călătoria cu acest tren va face din acest cartier o adevarată bijuterie – peisajul se schimbă, cumva, brusc, intrând în plină zonă luminoasă, cu clădiri imense. Ai grijă să stai pe locul din față!

Notting Hill și Kensington

Dacă te-ai săturat de muzee (deși au fost ceva ce nu prea mai vezi prin alte părți), atunci îți recomand să te plimbi prin cartierele mai elegante ale Londrei: Kensington și Notting Hill.

Notting Hill este cartierul acela cu clădiri ale căror fațade sunt colorate foarte frumos, fie că sunt culori vii, fie că sunt culori pastelate. Arhitectura locuințelor, îmbinată cu această metodă de decorare, te va face să nu mai vrei să pleci de acolo.

Aceeași arhitectură – clădiri lungi, cu scări la intrare și detalii albe, o vei regăsi și în cartierul Kensington. Va fi o plăcere să plimbi pe aici!

În aceeași zonă se află și faimosul magazin Harrods, plin cu mărci scumpe și populare. Iar înspre estul cartierul, vei da de Hyde Park.

Hyde Park

Hyde Park este printre cele mai mari parcuri din Londra. Nu numai că vei putea să te bucuri de veverițe ce vor veni la tine să le hrănești cu alune, ori de păsări pe lac, dar poți vizita aici si minunatele Grădini Kensington, dar și Palatul Kensington.

Totul este aranjat la milimetru, ori cel puțin așa pare. Parcă îți vine să calci cu grijă oriunde, să nu deranjezi ceva.

Mai spre mijlocul parcului vei găsi și fântâna memorială a Prințesei Diana. Dacă ești atent, vei da și de statuia lui Peter Pan. Oricum, va fi o plăcere să te recreezi aici, în oaza de verdeață.

Big Ben, Palatul Westminster și Westminster Abbey

Reprezentativ pentru Londra, marele turn cu ceas ce face parte din Palatul Westminster, se află chiar lângă Westminster Bridge. Acesta se află pe lista UNESCO din 1987, alături de Palat.

Vrei să-l auzi?

BBC l-a întregistrat în anul 2009, de Anul Nou:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:BBC_World_Service_Big_Ben_1-1-2009.ogg

Palatul Westminster servește ca loc de întâlnire a guvernanților de ambele părți, motiv pentru care este considerat un Parlament.

Westminster Abbey este biserica protestantă unde se desfășoară toate încoronările – prima având loc în anul 1066. Când nu există astfel de evenimente majore, biserică își desfășoară activitatea obișnuită.

Poți vizita biserica, însă, în calitate de turist, va trebui să plătești o anumită taxă. De altfel, vizitele sunt posibile în funcție de orarul bisericii. Palatul Westminster este deschis publicului doar în zilele de sâmbătă și doar în lunile Iulie și August. Îți poți cumpăra un bilet doar de la fața locului.

Legat de Big Ben, situația este puțin diferită. Până în anul 2021, turnul va fi închis pentru renovări, având în vedere că ultimele au fost făcute cu mai mult de 30 de ani în urmă.

Însă, nu trebuie să fi prea dezamăgit, căci oricum nu ai fi putut să îl vizitezi. Persoanele ce au posibilitatea de a face acest lucru, trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care cea mai importantă este de a fi rezident în UK.

De știut: Numele de Big Ben este doar, să spune, o poreclă. Turnul cu ceas se numea, de fapt, The Clock Tower. În 2012, când Regina și-a sărbătorit Jubilelul de Diamant, turnul a fost redenumit: Queen Elizabeth II Tower. Clopotul ceasului se numește The Great Ben, de aici și posibilitatea folosirii termenului de Big Ben.

Picadilly Circus și Trafalgar Square

Piațeta Picadilly Circus este un fel de Times Square, mai mică, ce-i drept, și cu mai puține reclame. Este o zonă aglomerată, cu 5 străzi interesectate și multe autobuze roșii în jur.

Trafalgar Square este ceva mai aerisită. Are o zonă pietonală mult mai extinsă, iar cei ce trec pe aici își pot trage sufletul stând pe marginea uneia dintre cele două fântâni. Tot aici se află și muzeul artistic National Gallery.

Covent Garden

Am menționat această zonă în articolul unde am vorbit despre idei de călătorie cu fetele. Ce o face specială este atmosfera – poți da de artiști stradali, există piața de unde te poți aproviziona cu diverse produse, cumva este diferit de piațetele aglomerate.

Platforma 9 ¾

Această locație este destinată strict fanilor Harry Potter. Când am ajuns acolo, era o coadă imensă de fani care doreau să le fie făcută o poză – însă nu orice poză, nici măcar selfie. Fotografii profesionali îți vor da niște accesorii reprezentative, iar tu te vei putea preface că împingi căruciorul, prin perete, către trenul ce te va duce la Hogwarts.

Poza va putea fi achiziționată din magazinul de suveniruri ce se află chiar lângă zona de fotografiere.

Castelul Windsor

Ca să ajungi la Windsor Castle, ca trebui să faci o plimbare de aproximativ 45 de minute, cu trenul.

Un alt castel binecunoscut din Londra (din apropierea Londrei, în acest caz), este unul dintre cele mai mari castele locuite din lume. Aici s-au desfășurat ceremoniile de nuntă ale cuplurilor faimoase și roiale.

Prețul de intrare este de aproximativ 23 de lire sterline de persoană. La fel ca și la celelalte muzee, se aplică diverse prețuri în funcție de vârstă ori de grup.

Poți vedea diverse camere, obiecte regale, dar și expoziții limitate, cum ar fi cea legată de nunta Prințese Eugenie of York.

Călătoria cu trenul este chiar relaxantă și frumoasă, căci vei avea ocazia să vezi mai multe zone adiacente Londrei.


De reținut! Călătoriile cu mijloacele de transport în comun se realizează doar pe baza unui card de călătorie – Oyster Card. Acessta, odată cumpărat, va avea o valabilitate de câțiva ani. Îl poți încărca cu o anumită sumă similar unui abonament. Fiecare călătorie cu metroul costă undeva la 2 lire sterline. Cardul în sine costă 5 lire sterline.

Ai posibilitatea de a-ți achiziționa un card de turist – Visitor Oyster Card. Diferența este că acesta ca avea diverse promoții și oferte.


Dacă nu ai realizat până acum, totul în Londra este, într-o mică sau mai mare măsură, de natură roială. Probabil că dacă nu ar exista diversitatea culturilor și a națiilor, acest oraș ar fi unul burghez, bogat și pretențios (în sensul bun al cuvântului). Așa cum este acum, se îmbină armonios cele două ere ale populației: modernă și veche. Vei putea experimenta roialitatea din vremurile apuse într-o lume modernă și nouă.

Însă, odată ajuns acolo, vei realiza că este un oraș unde să te poți bucura și de alte lucruri înafară de grădini roiale și de castele. Există muzee precum Lumea M&M, Muzeul de Ceară Madame Tussauds, diverse localuri și multe, multe altele. Trebuie doar să alegi ceea ce dorești să vezi și să te organizezi bine.

Dacă ți-am făcut dor de călătorit, iar Londra îți sună ca o idee perfectă pentru un city break în 2019 atunci aruncă o privire aici, pe ofertele ProBooking de avion plus cazare, cu plecarea din București.

De asemenea, dacă simți că dorești să vizitezi mai multe zone și orașe din frumoasa Anglie, poți alege un circuit de 9 zile. Vei vedea și mare parte dintre obiectivele turistice din Londra, prezentate în acest articol, dar și altele faimoase și uimitoare, precum Stonehenge, Castelul Warwick, orașele Birmingham, Manchester, Liverpool, Cambridge. Vezi detaliile circuitului oferit de ProBooking aici.

Sursa foto: Sorina Lazăr – arhivă personală