În cazul în care încă nu te-ai decis unde să mergi în vacanța de 1 Mai, atunci cum îți sună Amsterdam? Aflat într-o zonă cu climat mai cald decât în România, cu siguranță vei prinde o vreme numai bună de tricou. Poate și de o jachetă de ploaie, căci e bine să fii pregătit.

Dintre toate țările pe care le-am vizitat, Olanda mi se pare cea mai liniștită, primitoare și relaxantă. M-aș întoarce acolo oricând, astfel că m-am gândit să îți propun și ție să o vizitezi.

Cum una dintre micile/marile vacanțe din an este cea de 1 Mai, nu ar fi rău să profiți de ea și să dai o fugă până în Amsterdam.

Este foarte posibil să prinzi și sezonul lalelelor – acesta începe undeva la mijlocul lunii martie și se încheie la mijlocul lunii mai. Deși cea mai bună perioadă este chiar jumătatea lunii aprilie, cred că încă vei putea admira milioanele de lalele colorate chiar și la începutul lunii mai.

În orice caz, dacă ai alte planuri pentru vacanța de 1 Mai, pune pe lista cu locuri de vizitat și Amsterdam, pentru că îl poți vizita cam oricând.

Despre Amsterdam

Oficial, este capitala Olandei, deși capitala politică este Haga.

Este un fel de Veneție a Olandei, deoarece printre clădirile din centru se află numeroase canale de apă: 165 la număr.

Amsterdam este un oraș divers ca populație, dar și turistic. Majoritatea localnicilor ori s-au mutat deja ori plănuiesc să se mute în afara centrului, deoarece multitudinea de turiști poate fi obositoare. Există foarte multe comunități și orășele în jurul Amsterdamului care sunt extrem de liniștite și de unde poți ajunge ușor oriunde.

Cred că fiecare localnic are câte o bicicletă. Olanda nu este doar țara lalelelor, ci și cea unde bicicleta este de cele mai multe ori preferată ca mijloc de transport. Cred că asta a fost una dintre acele situații care m-au făcut să văd Olanda ca pe o țară fără stres (cel puțin nu la fel de mare ca la noi).

Lumea se plimbă constant cu bicicleta, fie că merge la serviciu, fie că merge la magazin ori pur și simplu la un prieten. Ca turist este un sentiment superb. Atât doar să ai grijă pe unde mergi – pistele de biciclete sunt peste tot, iar bicicliștii le respectă, pe-acolo au voie sa circule, iar tu, ca pieton, nu ar trebui să le stai în drum.

Amsterdam pe timp de zi

Evident, ca orice oraș, Amsterdam trebuie vizitat pe timp de zi. Ai foarte multe de făcut: de la plimbat în parcuri, la mâncat vafe cu miere și vizitat diverse puncte de interes.

Amsterdam pe timp de seară

Printre puținele orașe unde chiar ai ce vedea noaptea, Amsterdam îți oferă baruri, restaurante, dar și faimosul Red Light District.

Ce să mănânci în Amsterdam?

Fiind un oraș turistic, dar și unde există multe culturi, Amsterdam te primește cu o varietate largă de mâncăruri.

Vrei să mănânci ceva tradițional olandez? Iată o listă din care îți poți alege ce dorești, că doar ești în vacanță:

  • Stroopwafel – “bune de Olanda” cum am mai auzit că li se spune, sunt două vafe subțiri între care se pune sirop ori miere. Sigur le-ai gustat și în România, deoarece au început să apară și pe la noi. Evident, nu chiar la fel de gustoase ca cele proaspete, pe care le găsești într-o patiserie din Amsterdam.
  • Stamppot – o mâncare tradițională, de-a casei cum s-ar zice. Se face din cartofi pisați alături de alte legume (de obicei morcovi, ceapă, varză murată). Practic, un piure de cartofi mai special. Se servește cald, alături de un cârnat gros.
  • Brânză – dacă îți place brânza, nu trebuie să uiți că în Amsterdam vei găsi o mulțime de tipuri. Ba chiar poți vizita Muzeul de Brânză ori poți face o degustare la Reypenaer Tasting Room.
  • Hering crud – sună puțin ciudat, dar merită încearcat, mai ales dacă ești fan pește. Perioada Mai – Iunie este chiar cea mai potrivită, pentru că se spune că atunci heringul este cel mai dulce. Poți cere “broodje haring” și vei fi servit cu un hering alături de ceapă și castraveți murați.
  • Cartofi olandezi – sunt precum cartofii noștri prăjiți (ba chiar e posibil sa fi gustat ceva similar la Cartofisserie (localuri din Brașov și București). Ceea ce este mai diferit, este grosimea cartofilor, care este mai mare decât la noi. De asemenea, sosurile sunt diferite, spre exemplu: sos cu alune maioneză și ceapă sau curry ketchup, maioneză și ceapă.

Pentru cei care vor și ceva feluri de mâncare mai clasice, există clătitele. Te sfătuiesc să încerci un mic-dejun extrem de copios la Pancakes Amsterdam (chiar pe lângă Gara Centrală). Poți savura clătite dulci, cu bacon, cu brânză – cum dorești tu. Porțiile sunt mari, iar felurile sunt diverse. Acesta a fost o parte din ceea ce am avut noi la masă:

Atenție! Localul este destul de popular, așa că ori îți faci rezervare, ori de bazezi pe noroc (ai șansa să nu stai prea mult la coadă, ori poți sta chiar și 40 de minute).

Pentru că am avut parte și de mâncare indiană foarte bună, te invit să guști din preparatele celor de la Senses Restaurant. Ai grijă la mâncărurile picante – cele puțin picante pot fi mai condimentate decât cele cu care ești obișnuit. În orice caz, ia-ți și un Mango Lassi – băutură bazată pe mango și iaurt.

Ce să vizitezi în Amsterdam?

Dam Square

Cumva în centrul orașului, aici poate fi punctul de întâlnire dacă mergi cu prietenii și fiecare vrea să facă altceva. Chiar aici se află Royal Palace Amsterdam, care este deschis publicului atunci când nu se țin diverse recepții.

Piața oferă o varietate destul de mare de magazine și restaurante cu terasă, unde vă puteți opri pentru un boost de energie.

Plimbare de-a lungul canalelor

Din planul tău de vacanță nu poate lipsi plimbarea pe jos. Pornind din piață și îndreptându-te cam în orice direcție (în afară de cea spre gară), vei da de faimoasele canele de apă, cu podurile pline de flori.

Fiecare canal are ceva al lui, iar fiecare pod este decorat altfel. Gândește-te câte combinații poți vedea!

Biciclete pe deasupra, bărci pe dedesupt. Este destul de comun ca unii tineri, poate turiști, să închirieze o barcă și să se plimbe, petrecând, pe canale. Dacă ești și tu dornic de-o plimbare lină, să știi că poți găsi diverse mini-croaziere cu barca (majoritatea vin și cu ghid, care îți va oferi detalii despre locurile prin care ajungeți).

Casa Annei Frank și cartierul Jordaan

Din canal în canal vei ajunge și la casa Annei Frank. Se află în cartierul Jordaan. Chiar dacă nu vrei să intri în casa faimoasei evreice, merită măcar doar să o observi.

Cartierul este format din case vechi, dar bine întreținute. Vei vedea parcă și mai multe biciclete „parcate”, alături de diverse terase și cafenele. Cumva este puțin mai liniștit decât zona centrală.

Cartierul este cunoscut pentru străzile sale mici și unduite. Acum este un cartier al antreprenorilor tineri, al studenților și al artiștilor. Înainte, însă, era cartierul unde locuia clasa muncitorească și emigranții (în secolul al 17-lea).

Ce poți să descoperi pe-aici? Galerii de artă, boutique-uri, cafenele. Jordaan a fost și cartierul unde au locuit diverși artiști cunoscuți, precum Rembrandt. Mormântul acestuia se găsește la biserica Westerkerk.

Vondel Park

Din cartierul Jordaan îndreaptă-te către Parcul Vondel. Un parc întins, cu multe zone verzi, este locul perfect pentru a lua o pauză.

Multă lume se întinde pe iarbă la un picnic, la o vorbă, ori chiar la plajă. O zonă foarte frumoasă este cea de lângă teatru, unde există o mică insulă cu un foișor. Dar asta nu înseamnă că nu poți să te așezi oriunde simți că este potrivit pentru tine. Explorează tot parcul, apoi alege.


De Gooyer

Îndepărtându-te de parc și de centrul Amsterdamului, mai aproape de Nemo Science Museum, se află unde dintre cele mai vechi mori de vânt din Amsterdam – De Gooyer. Este cea mai înaltă moară din lemn din țară. Pe timpuri era folosită ca moară de făină.

Ceea ce este interesant și distinctiv este că tot acolo există și o berărie, unde poți degusta din diversele…beri.

Case înflorate

Pe drumul către De Gooyer te sfătuiesc să fii atent la zecile, poate chiar sutele de case acoperite de flori. Roșii, roz, albe, galbene – fiecare dintre aceste case te va încânta în felul ei. Sunt o minunăție nu doar de văzut, ci și de fotografiat.

Îți poți pune în ramă o astfel de fotografie și o poți agăța astfel încât să ai impresia că ai un nou vecin care și-a decorat casa într-un mod superb.

Piața de flori

Că tot vorbim de flori, nu poți să nu treci și prin renumita piață de flori din Amsterdam. Mai ales pe timpul primăverii și al verii, când vei gasi o multitudine de culori și specii, dar mai ales lalele.

Red Light District

Seara, o parte din centrul orașului se transformă. Acolo unde pe timp de zi vedeai obloane negre ori perdele trase, apar ferestre cu lumină roșie, alături de femei care așteaptă diverși bărbați.

Nu voi descrie fenomenul prea mult, însă țin să menționez că merită să treci prin acele zone. Este o realitate care, deși este folosită pe post de amuzament de către turiști, poate să te conducă către un sentiment puțin trist. În orice caz, este o parte a Amsterdamului pe care nu trebuie să o ignori.

Heineken Experience

O altă populară atracție, ca să îi zic așa, este fabrica de bere Heineken. Aici ai posibilitatea de a participa la un tur… mai mult o experiență ce îți arată cum se produce berea.

Acest tur este conceput cu ideea de a-i face pe oameni să interacționeze cu el și să îi facă să se simtă bine. Vei avea șansa să te plimbi prin fabrica unde Heineken a creat bere din anii 1867.

Vei vedea exact procesul de fabricare a berii, alături de istoria producerii ei și de cum s-a dezvoltat brandingul de-a lungul anilor. Obiecte istorice, exponate cu care poți interacționa, iar la final, o degustare de bere.

Prețurile pornesc de la 10 euro și ar fi bine să te programezi din timp online – posibil să beneficiezi de o reducere și cu siguranță îți vei rezerva locul exact în ziua în care îți dorești.

Begijnhof

O mică bijuterie ascunsă a Amsterdarmului: Begijnhof. Este una dintre cele mai vechi grădini interioare. Veche de sute de ani (datează din secolul al 14-lea), este situată pe canalul Singel.

Grădina e ca o poartă a timpului: vei vedea casele construite în stil clasic gotic-olandez, vei vedea cea mai veche casă din lemn din Amsterdam, care se numește Het Houten Huis (construită în Evul Mediu). Nu te aștepta la o grădină de mici dimensiuni, este chiar spațioasă, cu multă iarbă verde. Vechea poartă de intrare a fost construită în 1574.

Tot aici, în partea de sud a grădinii, se află și o biserică englezească, ce a fost construită în secolul al 15-lea și al cărei turn este cel original.

Multă istorie într-un spațiu destul de mic.

Vizitează zonele de lângă Amsterdam

Amsterdam ca Amsterdam, dar ce zici să fugi puțin din zona urbană și să te îndrepți către zonele ceva mai rurale? În funcție de câte zile de vacanță ai, există destule părți adiacente Amsterdamului unde poți ajunge foarte ușor cu autobuzul, dar aici îți voi prezenta cele două locații pe care am ales să le vizitez.

Volendam

Volendam este un orășel olandez cu deschidere către Lacul Markermeer. Este un oraș pescăresc, cel puțin asta mi-a dat mie impresia, datorită bărcuțelor vechi sau noi ancorate în port. Volendam este cunoscut și pentru casele din lemn, colorate, tradițional olandeze. Majoritatea lumii (turiști) se plimbă prin port; altfel, orașul este foarte liniștit.

Din Amsterdam, mai exact din gara centrală, poți lua autobuzul 316 care te va duce în Volendam în aproximativ jumătate de oră. Puțin, nu? Nu degeaba localnicii au preferat să iasă din zona urbană și să locuiască într-o casă liniștită, într-unul dintre orașele de pe lângă Amsterdam.

Portul Volendam

Așa cum am menționat mai sus, atracția principală este portul. Aici vei găsi cele mai multe restaurante cu terase deschise către lac.

În port sunt ancorate o mulțime de bărci de pescuit ori mini-iachturi. Unele dintre ele sunt vechi, decorate doar cu lemn, dar păstrate foarte bine.

Atelierul de opinci din lemn

Știți clasicele opinci din lemn, olandeze? Cumva am ajuns într-un atelier unde îți prezenta procesul de realizare a lor. Existau poze vechi, modele nenumărate, ba chiar și un atelier îngrădit de pereți de sticlă. Puteai vedea niște manechine automatizate care reprezentau meșterii. Pentru o experiență și mai adevărată, sunetele de lemn bătut se auzeau cumva subtil din boxe amplasate strategic.

Muzee din Volendam

Există chiar și două muzee ce merită vizitate: Volendam Museum și The Palingsound Museum.

Primul oferă o imagine a istoriei olandeze prin picturi, sculpturi și vase din ceramică din anii 1800 până în prezent. Nu îți va lua mult timp să îl parcurgi pe tot.

The Palingsound Museum conturează scena muzicală locală. Poate acesta este un muzeu care va trezi un interes mai mare persoanelor pasionate de muzică.

Savurează vafe pe plajă

De-a lungul portului, pe faleză, cum s-ar spune, există o varietate destul de mare de restaurante, dar și de tonete cu mâncare. De la oricare dintre ele îți poți lua o porție impresionantă de vafe cu diverse topinguri delicioase. Îți va fi cam greu să alegi.

După o zi în care te-ai plimbat nestingherit prin Volendam, ia acea porție de vafe și mergi pe mica plajă, pentru a le savura. Poți merge chiar și pe marginea portului, unde există bănci. Oricum ar fi, vei încheia ziua cu o doză maximă de relaxare.

Zaanse Schans

Zaanse Schans face parte din orașul Zaandam, un oraș a cărui istorie este bazată pe industrie. A fost un important centru de mori, apoi port de cherestea și diverse altele. Ba chiar în anul 1971 aici s-a deschis primul McDonald’s european.

Orașul Zaandam este o împletitură de clădiri moderne și case din lemn tradiționale. L-aș numi orașul căsuțelor verzi, la fel ca și zona Zaanse Schans, deoarece majoritatea caselor sunt vopsite în diverse nuanțe de verde.

Ca să ajungi în Zaanse Schans ai două variante, ambele începând din gata centrală: fie iei autobuzul 391 care te va lăsa la câțiva metri de Zaanse Schans, fie iei Sprinter, ce te va duce prin oraș și te va lăsa puțin mai departe. Cu Sprinter vei trece și pe lângă Muzeul de Cacao.

În Zaanse Schans vei descoperi 3 mori din lemn, înalte, construite pe marginea râului Zaan. Zona este pitorească, plină de căsuțe verzi din lemn și de peisaje superbe.

Încearcă lemnul dulce

Această aromă nu este pentru toate gusturile. Cu siguranță știți jeleurile sau bomboanele acelea negre. Ei bine, în Zaanse Schans există un mic magazin ce nu numai că vinde bomboane din lemn dulce, dar le și produce. Proprietarii sunt acolo chiar să îți prezinte tot procesul care stă la baza realizării acestor mici delicatese.

Vei afla că există o multitudine de arome adiționale ce fac din bomboanele cu lemn dulce să fie mai sărate ori mai dulci. Se poate pune chilli, caramel, vanilie, sare și multe altele. Iar consistența este și ea diferită. A fost cu adevarat interesant să cunoaștem tainele acestor dulciuri (deși există și cele cu gust sărat, înțepător – pentru că se folosește clorura de amoniuș în trecut era folosit ca medicament de tuse).

Bomboanele cu lemn dulce sărat sunt cele originale, dar cu siguranță pot fi savurate doar de cunoscători și de cei cărora chiar le place gustul. Altfel, sunt mai ușor de mâncat variantele unde se adaugă diferite arome, pentru a mai dilua gustul înțepător.

Eu nu sunt fan al acestor bomboane, însă pe cele cu aromă de caramel le-am tolerat destul de bine. O surpriză foarte plăcută, pe care ți-o recomand, este înghețata cu lemn dulce, vândută chiar la acest magazin. Are o culoare gri deschis și este delicioasă!

Închiriază biciclete

Poate că în centrul Amsterdamului, pentru cei care nu folosesc bicicleta prea des, mai ales în oraș, ar fi destul de dificil de circulat. Dar chiar trebuie să faci și tu parte din comunitatea olandeză și să închiriezi o bicicletă.

În Zaanse Schans este un mic centru de închiriere a bicletelor, chiar deloc scump. Este zona perfectă pentru a explora mergând pe bicicletă. În acest fel vei avea oportunitatea de a descoperi cât mai mult din această zonă „mai rurală”.

Urcă în moara de vânt

Una dintre cele 3 mori din lemn este deschisă publicului. Intrarea este undeva la 10 euro, poate chiar mai puțin. Înăuntru vei putea vedea exact modul în care funcționa o moară de acest gen pe vremuri. Totul este realizat din lemn, dar păstrat în condiții foarte bune.

La etaj, undeva va trebui să urci cu mare grijă pe o scară îngustă, vei putea ieși pe platformă. Peisajul este de pus în ramă și poți rămâne să îl admiri cât dorești tu.


Așadar, fie că vrei să pleci de 1 Mai la Amsterdam, fie că vrei să îl vizitezi în altă perioadă, sper că ți-am oferit destule idei care să te inspire și care să te facă să vrei și mai mult să explorezi acest oraș minunat. Poți consulta aici ofertele ProBooking pentru un sejur în Amsterdam, care includ zborul și cazarea pentru 2 persoane.

Călătorie plăcută!

Sursa foto: galerie personală – Sorina Lazăr