Romantismul nu ar trebui să existe doar de Valentine’s Day, asta o știm cu toții. În schimb, poți folosi Ziua Îndrăgostiților ca pretext pentru o scurtă escapadă într-o destinație romantică. Deși unele orașe, precum Verona, sunt decorate exact pentru a reflecta cât mai mult romantism.

Indiferent că vei vrea să pleci într-o scurtă escapadă de Valentine’s Day, de Dragobete ori cu altă ocazie, lista cu destinațiile romantice va rămâne aceeași – din acest motiv sunt și denumite orașe romantice.

Țară fost Imperiu, Portugalia a devenit din ce în ce mai populară în preferințele turiștilor. Se află la capătul Europei, geografic vorbind, și oferă o varietate de peisaje frumoase. Cele mai cunoscute orașe sunt Lisabona (capitala) și Porto.

P.S. O călătorie și mai romantică ar fi să mergeți într-un tur al Portugaliei.
Sintra, Fatima, Coimbra, Vila Real, Covilha-Vila, Vicosa-Evora sunt orașe ce nu trebuie uitate, așa că te invităm să vezi le vezi pe toate în Marele Tur al Portugaliei.

Lisabona

Lisabona este orașul unde se află Turnul Belem, acela pe care posibil să îl fi văzut în multe fotografii pe Internet. Ori și mai popular – tramvaiul galben care circulă prin tot orașul.

Poate că la prima vedere, Lisabona nu pare un oraș romantic, însă cu siguranță te va surprinde, odată ce vei ajunge acolo. Lumea este prietenoasă, atmosfera este extraordinar de plăcută și ai multe lucruri de făcut. Muzica răsună din mai toate colțurile – portughezii “trubaduri” te vor încânta live, la aproape fiecare colț de stradă.

În orice caz, mai jos vei găsi o listă cu lucruri romantice pe care le poți face în Lisabona – de la plimbări lungi, la mers cu tramvaiul și degustări de vin. Lisabona este plină de atracții superbe, care merită menționate, însă, deocamdată, vom rămâne doar la cele ce vă pot face ziua cu adevărat romantică.

Pe site-ul ProBooking găsești multe variante de cazare în Lisabona, atât în hoteluri luxoase, cât și în apartamente și studiouri cochete, aproape de zonele de interes pentru un turist. Prețurile includ zborul și cazarea și sunt pentru două persoane.

1. Vizitează zona Turnului Belem

Din centrul orașului până în zona Turnului Belem sunt cam 5 km. Cum ajungi la Turn?

 • Mergi pe jos, în cazul în care îți plac plimbările;
 • Trotinete electrice Lime – o altă variantă, mult mai amuzantă, aș putea spune. Lisabona este unul dintre orașele unde aceste trotinete sunt la tot pasul. Principiul este următorul: îți instalezi aplicația Lime, adaugi undeva la 10 euro, după care cauți (cu ajutorul aplicației) o trotinetă care să fie încărcată. Cei care le folosesc le lăsă peste tot prin oraș; o activează, își fac treabă cu ea, apoi o dezactivează.

Cu ele veți scuti destul de mult timp, vă veți distra și veți avea o zi pe cinste. Lumea este obișnuită cu acest mod de transport, așa că nu trebuie să vă faceți prea multe griji. Totuși, fiți atenți la trafic.

Drumul până la Turnul Belem are o porțiune destul de mare pavată cu piatra cubică. Poate fi puțin incomod, însă merită toată experiența. Sfatul este să găsiți două trotinete care să aibe 3 linii la baterie (puteți verifica asta în aplicație, înainte să le activați)

Până să ajungi la Turnul Belem, vei da de două alte atracții ale Lisabonei:

 • Podul 25 Aprilie (Ponte 25 de Abril) – foarte asemănător cu cel din San Francisco. Podul a fost proiectat chiar de același arhitect, așa ca să nu vă mire similitudinea dintre ele.
 • Monumentul Exploratorilor (Padrão dos Descobrimentos) – un monument înalt, din piatră albă, ridicat în onoarea celor 500 de ani de la moartea lui Henry Navigatorul. Puteți urca în vârful monumentului, ca să aveți o panoramă superbă asupra zonei și râului Tagus.

Turnul Belem acceptă vizitatori, iar biletul de intrare costa undeva la 10 euro de persoană. În cazul în care nu vă interesează să îl vizitați pe dinăuntru, puteți rămâne pe scările ce îl înconjoară. Aveți grijă să nu alunecați sau să vă udați, căci valurile ajung până pe scări.

Puteți rămâne aici pentru o scurtă relaxare ori vă puteți îndrepta înapoi, spre centru. Nu înainte să vizitați Grădinile Belem – un mic părculeț cu flori și vegetație. Numai bun pentru încă un strop de romantism.

2. Cartierul Alfama

Acest cartier este știut de toată lumea că este cel mai romantic din Lisabona. Străzi înguste, unduite și pavate cu piatră cubică, artiști la colț de stradă, ce vă vor încânta cu muzica și chiar vă vor invita la dans, toate alături de peisaje liniștitoare.

Alfama este unul dintre cartierele vechi. Acest romantism îi este dat tocmai de clădirile vechi, dar destul de bine întreținute. Nu vă pot descrie sentimentul pe care îl veți avea atunci când vă veți plimba printre ele – soare, clădiri autentice și o atmosferă relaxantă, dar vibrantă.

Fiind un oraș construit în rampă, veți da de multe suișuri și coborâșuri. De aceea, este bine să vă pregătiți cu pantofii cei mai confortabili pe care îi aveți. Însă modul acesta vine la pachet cu multe zone de panoramă sau cum le numesc portughezii – miradouros.

Trei dintre ele se află chiar în cartierul Alfama:

 • Miradouro das Portas do Sol – începeți-vă explorarea panoramică din acest loc. Este cel unde recomand să mergeți pe timpul zilei, căci totul va fi în floare: tarabe, muzica live, viața portugheză vibrantă;
 • Miradouro do Recolhimento – mult mai ascuns, ba chiar ați crede că vă rătăciți, este acest miradouro. Aici se poate ajunge doar pe jos, chiar pe lângă mesele unui restaurant aflat pe o străduță îngustă. Este un loc liniștit, deși are lângă el un mic parc pentru copii. Recomand să mergeți după-masă pentru a savura lumina caldă ce se lăsă peste Lisabona și portocalii ce au crescut acolo.
 • Miradouro de Santa Luzia -perfect pentru a vă încheia ziua și pentru a rămâne îmbrățișați, romantic, uitându-vă la Lisabona peste care a căzut seara. Acest loc este atât de frumos construit – cu o mică zonă de apă, cu bolte sculptate în piatră și tipicul mozaic cu motiv albastru. Dacă aveți noroc, puteți prinde pe cineva care să vă încânte și cu muzica live, făcându-vă seara și mai romantică.

3. Degustare de vin

Portugalia este una dintre țările cunoscute pentru vinul bun pe care îl are. Despre vinul de Porto vom discuta puțin mai încolo. Însă vă puteți desfăta cu niște vinuri foarte bune și în Lisabona.

Aș vrea să menționez aici că veți găsi nu multe, ci foarte multe baruri și restaurante cu mâncare extrem de bună și băuturi delicioase.

Va fi puțin greu să vă hotărâți unde să mergeți pentru a face o degustare de vin, având în vedere multitudinea locațiilor. În orice caz, majoritatea se află în cartierul Bairro Alto – cel unde lumea petrece și se simte bine.

De notat este că portughezilor și turiștilor le place să iasă în oraș, așa că este posibil să veți întâmpina puține probleme în găsirea unui loc, mai ales dacă mergeți pe nepusă masă. Cel mai bine ar fi să faceți o rezervare, oriunde ați merge.

Aș recomanda două locuri speciale, unde vinurile sunt vedetele:

 • The Old Pharmacy -un local ce se află într-o fostă farmacie. Toate sticlele de vin sunt afișate în vitrine albe, unde altă dată stăteau sticluțele cu medicamente. Scaunele și mesele sunt realizate din foste butoaie de vin. Nu este foarte mare ca dimensiuni, dar cu siguranță atmosferă este pe măsură. Poate fi alegerea perfectă pentru o seară sau după-amiază romantică.
 • By The Wine – În cazul în care vreți o seară romantic, cu un iz de agitație și petrecere, aici este locul. Tavanul acestui local este decorat cu sticle de vin, toate de culoare verde. Trebuie neapărat să vă faceți rezervare, întrucât este un loc popular și apreciat atât de turiști, cât și de localnici.

4. Pastel de Nata savurat pe marginea raului

Poate ați auzit de acest desert – Pastel de Nata sau Portugheze. Este un produs de patiserie, extrem de popular în toată Portugalia. Este ieftin și îl găsiți la fiecare cofetărie și patiserie. Chiar și la Starbucks, dacă îmi amintesc bine.

Recomandarea mea este să vă cumpărați din patiserii autentice, căci așa veți știi că mâncați exact ceea ce trebuie. La gust seamănă cu obișnuitul cremșnit, însă este de 10 ori mai bun. Eu nu sunt fană cremșnit, însă aș mânca la orice oră pastel de nata.

Una dintre patiseriile pe care le-am găsit și de unde am cumpărat în 3 dați se află pe strada Augusta. Se numește Cafeteria Sao Nicolau și se află undeva la mijlocul străzii, strada Sao Nicolau. Nu am încercat de aici decât produsele de patiserie. Am avut noroc să prindem două dați în care pastel de nata erau calde.

Da, recomand să le mâncați calde, căci schimbă datele “problemei” – puteți adăuga și puțină scorțișoară și vă promit că nu vă veți mai despărți de ele.

5. Cabo da Roca și Coasta Portugaliei

Ideea unei călătorii până la capătul lumii, în doi, nu suna deloc rău. Dar…care este capătul lumii?! Ei, ai putea să îi faci o surpriză – “capătul” Europei.

Dacă aveți posibilitatea de a închiria o mașină (și să știți că nu este scump deloc, la fel ca orice alt lucru din Portugalia), cred că ar fi una dintre cele mai frumoase excursii, cea unde veți fi amândoi la capătul “lumii”.

Nu este greu deloc să ajungeți la Cabo da Roca. Vă va lua undeva la maximum o oră. Dar, vă recomand, ca pe drum să faceți un mic ocol – Praia Grande do Guincho.
Este o plajă întinsă, lată și cu nisip fin, unde puteți lua micul dejun ori prânzul. Un picnic cu adevărat romantic!

Este ceata pentru ca poza este facuta in Noiembrie, intr-o zi ploioasa

Plajele din zonă nu sunt amenajate, asta dându-le un plus de romantism – natura în propria ei formă. Există, într-adevăr, câteva restaurante unde poți lua masa. Dar nu cred că veți vrea să stați înăuntru, căci priveliștea este mult prea spectaculoasă..

La câteva minute distanța, pe un drum sinuos, dar frumos, se află Cabo da Roca și farul bine-cunoscut. Recomandarea mea ar fi să ajungeți cât mai devreme aici. Dacă stau să mă gândesc bine, ar fi o alegere înțeleaptă să veniți întâi aici, apoi să vă opriți la plaja menționată mai sus.

Cabo da Roca poate fi aglomerat cu turiști, așa că de ce să îți strici pozele cu selfie-stickurile altor persoane? Mai bine să vă bucurați unul de celălalt și să vă lăsați duși de sentimentul că da, sunteți pe marginea Europei.

Ulterior, dacă mai aveți timp, puteți să vă continuați călătoria romantică vizitând celelalte plaje de pe coasta Portugaliei. Ele nu sunt amenajate turistic, nu au șezlonguri și nu veți găsi muzica. Veți găsi natura, liniște, peisaje superbe și multă relaxare.

Porto

Porto este fratele mai mic la Lisabonei, este clar. Dar, ca orice frate, are particularitățile sale aparte, de care vă veți îndrăgosti iremediabil, aș spune.

Nu este un oraș la fel de modern ca Lisabona. Porto își păstrează mult din tradiții, iar asta se vede în aspectul clădirilor, în activitățile oferite și în atitudinea oamenilor. Cred că Porto ar fi o destinație mai romantică decât Lisabona, din prisma faptului că pare mai intim.

Mai jos vei găsi câteva activități care vă vor transforma călătoria în Porto într-o destinație romantică.

1. Brânzeturi și vin de Porto pe marginea râului

Un mic dejun întârziat ori o gustare după prânz poate să fie un platou cu brânzeturi diverse, la care să alăturați un pahar de vin de Porto.

Vinul de Porto, faimosul, se găsește în două tipuri: arămiu și roșu. Unul este mai pregnant în gust, celălalt este mai dulceag. Cel puțin așa le-aș categorisi eu. Având în vedere că și desertului portughez i-am găsit asemănarea în deserturile noastre românești, iată că și vinul de Porto are o soră: vișinată.

Faimosul vin nu este deloc cum te-ai aștepta să fie un vin. Din punctul meu de vedere, nu se aseamănă deloc. Și mi-a plăcut enorm de mult. Nici măcar nu se servește în clasicele pahare mari, cu picior, le veți gusta din unele asemănătoare, dar mai mici. Aș putea spune că este mai dens, are un gust mai pregnant de alcool și aromă. În orice caz, vă v-a surprinde garantat, pozitiv sau negativ, depinde de gusturile voastre.

Însă trebuie neapărat să îl încercați, altfel experiența din Porto ar fi incompletă. Merge foarte bine alături de diferite feluri de brânză și șuncă.

Un local ce oferă atât platouri cu brânză, cât și din cele cu carne este Bachus Vini. Localul este tare mic, însă dacă veți prinde loc la geam, va fi ceva cu adevărat intim și romantic. Se află aproape chiar sub podul Luis, cu vedere către partea cealaltă a orașului și către râu.

Aici am gustat pentru prima oară combinația de gem de dovleac alături de brânză (brie ori alt fel, nu neapărat mucegăită, dar maturată). Dacă cereți și câte un pahar de vin de Porto, experiența va fi extraordinară.

2. Recital de Fado

Fado este pentru Portugalia cum este, să zicem, muzica populară pentru noi. Însă Fado este romantic 100%.

Vă recomand să mergeți la un recital de Fado, căci va fi ceva ce nu ați mai întâlnit până acum. Localul ce prezintă atât istoria acestui gen de muzică spectacular, cât și muzica live, este Fado na Baixa.

Trebuie să vă faceți rezervare din timp, puteți încerca chiar și în aceeași zi, însă nu lăsați până la ora la care începe programul – este posibil să nu mai prindeți loc. Biletul include apă și/sau vin de Porto, istoria genului de muzică și doi cântăreți ce vă vor încânta cu cele 2 tipuri de Fado (tradițional și pasional – Coimbra Fado și Lisbon Fado).

Va fi o întâlnire cu adevărat romantică, datorită întregii experiențe. Fado se cântă cu patos și putere, așa că veți simți cu toată ființa voastră cântecele respective, chiar dacă, poate, nu le veți înțelege din punct de vedere lingvistic.

Detaliile despre istoria Fado le veți afla acolo, dar pentru cei care nu vor ajunge, iată niște puncte-cheie:

 • Fado a început în vremea de mult apusă (cândva în secolul al 19-lea), când oamenii încercau să își exprime dorul, pasiunea, durerea și alte sentimente. Astfel, s-a născut acest gen muzical, expresiv și profund;
 • Se cântă cu 2 feluri de chitări (cea clasică și cea portugheză);
 • Există două feluri principale de Fado: Coimbra – cel tradițional, și Lisbon Fado – denumit cel pasional;
 • Amalia Rodriguez este una dintre cele mai populare și importante cântărețe de Fado;
 • Inflexiunile și felul în care se trece de la o notă ușoară, la una puternică, sunt cu adevărat impresionante.
 • Istoria acestui gen muzical este cu siguranță ceva neapărat de descoperit, iar cei de la Fado na Baixa au reușit să realizeze un documentar complet. Prin urmare, dacă Porto va fi a voastră destinație romantică, este obligatoriu să participați la recitalul lor.

Ca să nu mai zic că în Porto am văzut una dintre tradițiile liceelor: se cântă Coimbra Fado atunci când se încheie un ciclu școlar/când se serbează ceva, iar elevii sunt îmbrăcați în tradiționalele cape negre (acestea sunt specifice universtiații din Coimbra).

 

3. Cina – Steak de vită la un restaurant tradițional

După cum am inserat undeva, mai sus, faptul că mâncarea din Portugalia este extraordinară, nu cred că v-ar strica o cină romantică. Un steak de viță făcut într-un fel cum nu ați mai mâncat, sper eu.

Am descoperit un astfel de local uitându-mă pe Google Maps. Este destul de mic, are o terasă acoperită (improvizată), însă pot spune că a fost o experiență portugheză autentică. Cu siguranță nu mă așteptam ca steak-ul de vită să fie atât de bun, mai ales că prețurile erau modeste (pentru astfel de gen de mâncare). Poate pentru că localul nu se afla chiar în centrul vechi al orașului a făcut diferența.

Localul se numește Restaurante Franganito și îl veți găsi în zona Massarelos, pe strada Arquitecto Marques da Silva. Vă spun drept, din poze nu pare cine-știe-ce, dar vă asigur că veți avea o cină nu doar romantică, ci și extrem de gustoasă. Este un restaurant deschis din anul 1963 ori cel puțin așa scria pe meniu. Așadar, tradițional cu siguranță.

Recomand orice fel de steak, care vine la pachet cu cartofi prăjiți și salată. Ospătarul o să vă ajute să vă alegeți un vin bun, de Porto, bineînțeles. Ambianța este relaxantă, cât se poate de romantică, așa că va fi o seară ca la carte.

4. Plimbări pe străzile oraăului Porto

În orice tip de excursie/concediu mergeți (în afară de cele când vă alegeți un resort), vă sfătuiesc să vă plimbați cât mai mult. Nu știți niciodată peste ce veți da. Plimbatul pe jos este cea mai sigură metodă de a explora viața orașului și de a face parte din el.

Porto nu o să vă dezamăgească absolut deloc. Străzi înguste, pavate cu piatra cubică, la fel ca în Lisabona, diferența este că aici totul pare mai autentic. Casele nu prea sunt renovate, ci au rămas cu vopseaua ori cu mozaicul vechi, spre deosebire de Lisabona unde culorile erau mai pastelate.

Rufele întinse dintr-o parte într-alta vor adăuga un plus de savoare plimbărilor voastre romantice. Dacă nu sunteți atenți, vă puteți rătăci puțin, pentru că străzile mici sunt multe și dese, ca să zic așa. Dar internetul nu mai reprezintă o problemă, așa că oricând veți putea intra pe hartă, să vă ghidați.

Oricum, sunt turiști cam peste tot, așa că nu trebuie să vă faceți griji. Noi ne-am simțit întotdeauna în siguranță, evident, fără să ne “lăudăm” cu ghiozdane semi-deschise sau altele care pot îmbia hoții de buzunare (iar asta e valabil pentru oriunde mergeți în lume, știți bine).

5. Plimbare lungă pe faleza mării

Porto este un alt oraș ce stă pe coasta Portugaliei. Iar marea albastră a făcut întotdeauna parte din poeziile și cântecele romantice. De ce să nu vă plimbați pe faleză lungă, lungă, să vă relaxați, să vă opriți când și când pentru un sărut pe o bancă?

Vă recomand să luați un Uber din oraș ori de la hotelul unde sunteți cazați. Prețurile, la fel ca și în Lisabona, sunt mici, iar confortul este mare.

Opriți-vă la Forte de São Francisco Xavier, faceți plajă ori savurați un picnic. Apoi îndreptați-vă înapoi către oraș, mergând pe marginea mării (în acest caz, pe marginea Oceanului Atlantic). Va fi tare interesant, căci veți vedea multe stânci maronii în combinație cu nisip fin, lovite de valuri.

Pe drumul către oraș veți da de o supriză: Pergola da Foz. Locație romantică? Cu siguranță!

Apoi veți da de Farol das Felgueiras, unul dintre farurile din Porto. Îl veți vedea în destul de multe poze ale fotografilor portughezi. De aici începe faleza râului Duoro. Aș zice să continuați să vă plimbați, cel puțin până la podul Arrábida. Zona este cel puțin la fel de frumoasă, mai ales că începe să se vadă cealaltă parte a zonei orașului Porto – anume, São Pedro da Afurada și Vila Nova da Gaia.

Dacă tot ce ai citit în acest articol ți-a facut dor de călătorit, iar Porto sună ca o alegere faină, consultă ofertele ProBooking pentru un city break în Porto, pentru două persoane, prețurile incluzând avionul și cazarea.

O altă variantă de călătorie adorată de mulți este alegerea unui circuit. Pentru a vizita Lisabona și Porto, dar și alte orașe și atracții spectaculoase din Portugalia, poți alege acest circuit de 8 zile: „Portugalia Marele Tur”, organizat de ProBooking.


Poate că Portugalia nu este țara romantică pe care lumea să o menționeze instant, cum este Franța și Italia, spre exemplu. Însă tocmai asta face din Portugalia o destinație romantică ce nu o să vă dezamăgească.

Faptul că încă nu este atât de circulată de turiști, o să vă ofere acel sentiment de intimitate, de liniște și de relaxare. Vinul de Porto, Fado și atmosfera ambelor orașe portugheze vor face din excursia voastră una cu adevărat plină de romantism și iubire.

Sursa foto: Sorina Lazar, arhiva personala