Ce zici de o vacanță în care nu mai trebuie să alegi între mersul la plajă și drumeții pe munte? În Halkidiki le poți face pe amândouă. Sună bine, nu-i așa?

De asemenea, dacă îți place să îmbini momentele de relaxare cu cele de distracție, din nou Halkidiki te va încânta.

Situată în partea de Nord a Greciei, Peninsula Calcidică (Halkidiky) aşteaptă să-i descoperi frumusețea şi să-ți ofere o vacanță de vis.

Cum ajungi în Halkidiki?

Ai mai multe variante. Cea mai scurtă ca timp este să iei avionul. Cu plecarea din București  zbori o oră și 45 de minite până la Aeroportul Macedonia din Salonic, de unde va fi necesar să iei un autobuz, un taxi sau să închiriezi o mașină pentru a ajunge în Halkidiki, având de parcurs undeva între 50 și 100 de km până la plaja și hotelul ales de tine.

Dacă vrei să te bucuri mai mult de călătoria în sine, îți recomandăm parcurgea traseului cu maşina personală sau cu autocarul (mai ales dacă pleci alături de mai mulți prieteni nu te vei plictisi deloc) pentru că astfel vei putea să admiri un peiasaj frumos din Bulgaria, să vizitezi și câteva orășele și obiective turistice în drumul spre destinația de vacanță Halkidiki. Dacă se urmează drumul prin Sofia, la Blagoevgrad abate-te 32 km spre Est şi fă o scurtă vizită de pelerinaj la Mânăstirea Rila, inclusă în Patrimoniul Unesco). De vizitat Kavala dacă traseul ales este prin orașele Stara Zagora sau Plovdiv. Garantăm, din propria experiență, ca Bulgaria este minunată!

Odată ce ai ajuns în Grecia bucură-te în continuare de peisaje frumoase și o călătorie relaxantă. Spre Halkidiky, urmand indicatoarele poți vizita diferite obiective turistice: monumente, mânăstiri , cât și ruinele unor cetăți sau oraşe din Antichitate.

Durata în ore de condus de la București la Halkidiki variază între 10 și 12 ore, în funcție de traseul ales, opririle pentru luat masa și dezmorțit, cât și timpul pe care ți-l aloci pentru obiectivele turistice nu sunt incluse în această estimare.

Odată ce ai ajuns în Halkidiki vei descoperi cele trei brațe ale sale:

Kassandra, brațul vestic, popular pentru plajele cu auriu și fin, apa cristalină, peisaje care-ți vor taia respirația, dar și multe opțiuni de distracție. Restaurantele se întrec în satisfăcut papilele gustative ale turiștilor, dornici și ei la rândul lor de experiențe culinare de neuitat. Dacă dimineața ai parte de liniște și relaxare la plaja, seara pune-ți hainele de petrecere și ieși în oraș. Viața de noapte în zona brațului Kassandra este renumită pentru cluburi, spectacole de dans, festivaluri și câteva evenimente locale. Acest braț al Peninsulei Halkidiki este cel mai animat.

Sithonia, brațul central, este o zonă mult mai liniștită, cu peisaje luxuriante și o mulține de plaje, unde relaxarea și încărcarea cu energie sunt la ordinea zilei. Nu prea sunt cluburi de noapte și zone gălăgioase, în schimb iubitorii de natură nu vor duce lipsă de locuri de explorat. Ofertele de cazare sunt variate, de la căsuțe ale localnicilor, cu prețuri  mici, până la hoteluri și vile luxoase. Aceeași varietate o vei găsi și în rândul restaurantelor.

Aghion Oros, cunoscut și ca Sf. Munte, este brațul estic. Iubitorii de spiritualitate pot merge în pelerinaje la multitudinea mânăstirilor ortodoxe de aici. Zona este muntoasă, cel mai înalt vârf atingănd 2033m. Prin tradiție, numai barbaților le este permisă intrarea şi găzduirea peste noapte în sfintele locaşuri. Nici bărbaților nu le este foarte ușor să viziteze această regiune, având nevoie în avans de o viză bizantină.Permisiunea de vizită şi cazare se ridică personal din Thessaloniky sau din punctul de îmbarcare de la Ouranopolis. Fără acest document (Diamonitiriou) nu vei lua bilet către Sf. Munte, fiindcă nu vei fi primit pe vapor sau în mânăstiri. În Athos păstează liniştea şi buna cuviință! Aici locuiesc peste 1500 de călugări.

Trei brațe, trei opțiuni pentru vacanța ta: distracție și mers la plajă, relaxare și plimbări prin natură sau spiritualitate și practici ortodoxe. Halkidiki este într-adevăr o peninsulă fascinantă, cu o energie care îți va oferi bună dispoziție pe tot parcursul sejurului tău.

Fermecat de amintirile din Halkidiki, cu siguranță vei reveni și-n următorul an.