Două dintre coastele Spaniei, Costa del Sol și Costa Tropical sunt cele mai călduroase, dinspre sudul țării. Dar chiar dacă sunt una lângă cealaltă, zonele acestea sunt foarte diferite din punct de vedere al popularității, dar și al peisajelor – muntos-tropical vs puțin arid-pământ întins.

Costa del Sol este cea populară, ceva mai luxuriantă în unele zone, iar Costa Tropical rămâne o mică bijuterie mai puțin aleasă de turiști.

Spania este una dintre țările europene unde vei avea ceva de vizitat. Are deschidere la Oceanul Atlantic, cu Golful Biscay, dar și la Marea Mediterană, cu ale ei Marii Alboran și Marii Balearice (Iberice). Marea Meditarană este cea unde au deschidere cele mai multe zone:

 • Costa Brava (una dintre cele mai populare destinații); în cazul în care te interesează oferte de vacanță în Costa Brava, aruncă un ochi în secțiunea noastră;
 • Costa del Maresme;
 • Costa del Garraf;
 • Costa Dorada;
 • Costa del Azahar;
 • Costa de Valencia;
 • Costa Blanca;
 • Costa Calida;
 • Costa de Almeria;
 • Costa Tropical;
 • Costa del Sol;
 • Costa de la Luz.

În partea nordică a Spaniei vei găsi doar 4 zone de coastă:

 • Costa de Galicia;
 • Costa Verde;
 • Costa de Cantabria;
 • Costa Vasca (in Tara Bascilor).

Acum că am enumerat toate zonele de coastă ale Spaniei, sa trecem la ceea ce ne interesează în acest articol: vizita în Costa del Sol și Costa Tropical.

 

Costa del Sol

Locație

Costa del Sol se află în sudul Spaniei, așa cum am precizat mai sus, și are deschidere la marea Alboran (parte din Marea Mediterană). Nu este cea mai sudică, lângă ea găsindu-se Costa de la Luz. Una este Coasta Soarelui, iar cealaltă este Coasta Luminii, în traducere ad-literam.

Costa Brava rămâne una dintre cele mai populare destinații de plajă din Spania, dar Costa del Sol vine undeva pe locul doi.

Și aș spune că nu sunt populare raportându-ne doar la Spania, ci chiar și la întregul continent european. De multe vei auzi ca turiștii preferă Spania, Italia și Grecia ca destinații de vară, chiar în extra-sezon.

Clima

Pentru Costa del Sol nu este deloc suprinzător de ce se află în topul preferințelor oamenilor. Climatul este extraordinar de primitor, căci vei prinde peste 3000 de ore de soare pe an. Plajele sunt nisipoase, mari și late, cu deschidere la o mare curată și caldă.

Facilități și Atmosfera

Atmosfera? Cum să fie altfel decât relaxată, având în vedere peisajele, climă, dar și mâncarea excelentă. Costa del Sol va fi o destinație de vacanță ideală atât în anotimpurile calde, cât și în cele mai reci (mai ales dacă vrei să scapi de răcoarea României).

Să nu uităm de sporturile practicate aici, alături de facilitățile hotelurilor, vei găsi multe resorturi și hoteluri de lux pe lângă cele de buget mediu.

Un lucru interesant este că golful este printre sporturile cele mai practicate aici. Este o zonă împânzită de centre de golf, poate cea mai mare concentrație din Europa. Poate că noi românii nu suntem obișnuiți cu golful, întrucât nu este promovat în țara noastră. Dar nu ar fi rău să încerci, măcar de amuzament, mai ales că pe Costă del Sol vei găsi cele mai multe zone de golf. Până la urmă, nu degeaba i se mai spune Costa del Golf.

Orașe

Malaga este orașul principal din Provincia Malaga, cea din care face parte Costa del Sol și despre care o să găsești mai multe informații puțin mai jos.

Mergând înspre Gibraltar, vei regăsi un alt oraș ce a înflorit în de-a lungul anilor. Marbella este orașul principal și chic, ce s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc într-una dintre cele mai excitate destinații de vacanță de pe coasta Mediteranei. Este unul dintre locurile favorite de cei bogați, dar și de cei care aspiră la bogăție.

Aici vei găsi plaje frumoase, străzi înguste și romantice, un climat perfect, toate înglobând o garanție pentru o vacanță specială.

Bonus: Lăsând în urmă entuziasmul plajelor, să știi că vei putea găsi vacanțe sau excursii deosebite și înspre nord. În partea dinspre nordul Proviciei Malaga vei regăsi un minunat peisaj muntos, doar la câțiva kilometri de apă. Orășelele și satele din zonă sunt cum nu se poate mai pitorești, motiv pentru care trebuie să le vizitezi: sate albe ca Ojen și Casares, orașul monumental Antequera și romanticul oraș Ronda.

Malaga

După cum am precizat și mai sus, Malaga ar fi „capitala provinciei, deci orașul cel mai mare de pe Costă del Sol. Evident, adevărată coasta începe înspre sud-vestul orașului, chiar la granița orașului.

Străduțele înguste sunt tipice multor orașe vechi: le găsești peste tot în Europa. Însă Malaga se aseamănă puțin cu Brașovul – cetate pe deal, biserica înaltă, străzi centrale pavate cu piatră cubică.

Ceea ce are în plus este deschiderea la mare și o climă mai călduroasă, iar pentru mine a fost perfect. Am vizitat Malaga acum câțiva ani, într-o primăvară, și am rămas plăcut impresionată de spiritul oamenilor, de frumusețea orașului (cel puțin partea dinspre centru și cea cu plaje).

Chiar dacă era undeva prin martie-aprilie, am avut noroc de o vreme bună, cu soare și cer senin. Astfel că deja puteam vedea multă lume ce se bucură de soare, pe plajă.

Este foarte plăcut să mergi într-un oraș unde să poți vizita, dar unde să te și poți bucura de sesiuni de bronzare naturală. Centrul orașului este bine prezervat, cu clădiri vechi însă îngrijite. La fel și străzile. Seara, centrul orașului abundă în fericire, entuziasm și oameni bine-dispuși.

Restaurante, Baruri Tapas și Cafenele

Vei găsi o mulțime de restaurante, cafenele și baruri, fără a face nicio exagerare. Doar un zoom pe Google Maps și vei realiza că o să ai ceva de stat până să îți alegi restaurantul/barul potrivit.

Unul dintre restaurantele din centru pe care le-am experimentat, deși nu îmi amintesc numele lui, merită menționat pentru a-ți putea arăta vibe-ul orașului și al lumii. Dacă ești fan sangria, cred că poți să ceri la orice bar, căci nu vei fi dezamăgit. Supriza tare plăcută a fost să avem lângă noi un grup de tineri adulți care au început să cânte melodii vesele și pline de energie. Cineva bătea în masă, cineva cânta, fiecare avea câte o mică ocupație. Multe dintre baruri, “tapas bars” ca să fim mai exacți, îți dădeau acest sentiment de bine, de energie, să nu te mai facă să pleci.

Bucătăria și rețetele Provinciei Malaga sunt simple, sănătoase și, în special, mediteraneene. Peste de toate felurile, creveți și alte fructe de mare, dar și tapas. Să nu uităm că vei găsi și niște mic-dejunuri irlandeze, bogate, în destule restaurante. Unul este chiar în Plaza de la Constitucion și se numește Cafe Central.

Dacă vrei să mănânci un pește bun sau orice vine din apă, gătite inedit și bun, merge la restarantul Pez Tomillo. Poți ajunge și pe jos și recomand asta pentru o plimbare de-a lungul plajei lungi din Malaga.

Restaurantul se află chiar în capătul plajei, în partea dinspre est. Dar fii fără grijă, și în acea zonă îți poți petrece o zi la plajă, căci ai de toate: peisaje, mâncare, apă (de băut și de bălăcit).

Pez Tomilo oferă niște preparate foarte interesante și gustoase: peste negru, creveți twister, somon cu sosuri speciale. Este o minunăție! Și nici deserturile nu se lasă mai prejos.

Menționez că pozele sunt din anul 2016, de când am fost acolo. Posibil ca meniul să se fi schimbat.

Recomand să îți faci o rezervare, pentru a fi sigur că prinzi loc.

De vizitat în Malaga

Asa cum am precizat, orașul merită văzut la pas. Pe faleza plajei, pe străzile centrului, prin parcuri.

Centru Malaga

În centru merită sa “amețești” printre zecile de străduțe, deoarece pe fiecare dintre ele vei descoperi altceva. Tot în centru vei da și de o biserică mare, catolică. De altfel un alt punct cât de cât comun cu Brașovul.

Plimbă-te prin Plaza de la Constitucion, să vezi Fântâna de Genova, fă o tură de parc (Parcul Malaga, pe care îl regăsești lângă faleză), admiră portul și farul din port.

Fotografie din Plaza de la Constitution, Malaga, Spania

Cetatea Alcazaba

Apoi poți merge sus, la cetatea Alcazaba (v-am zis că se aseamănă cu orașul Brașov), de unde să poți faci fotografii panoramice la toată zona. Și nu doar atât, căci ai mult de explorat. Cetatea a fost construită începând cu secolul al 11-lea, una dintre cele mai importante clădiri din epoca marocană a acestei zone din Spania. O poți vizita și înăuntru, căci vei da peste niște lucruri, povestiri și obiecte chiar interesante.

Cum ajungi sus la cetate? Poți lua liftul, pe care îl găsești lângă primărie, ori poți urca agale pe jos. Aș zice că măcar unul dintre drumuri să îl faci la pas, ca să te poți bucura de toată splendoarea zonei.

Fotografie facuta din Cetatea Alcazaba, Malaga, Spania

Muzeul și Casa lui Pablo Picasso

Altfel, ai de vizitat muzeul Picasso, căci Malaga este orașul unde Pablo Picasso s-a născut. În Plaza de la Merced vei găsi casa în care s-a născut pictorul. O poți vizita înăuntru, pentru a descoperi câteva dintre picturile și obiectele sale.

Dar poți merge și la Muzeul Picasso, pentru o experiență mai cuprinzătoare cu privire la viața lui.

Costa Tropical

Să trecem acum puțin mai înspre est, la Costa Tropical. Am ales să o includ aici pentru că merită vizitată fie într-o zi, din Malaga, fie cu o vacanță întreagă.

Din punct de vedere al popularității, “Coasta Tropicală” este nu atât de călcată de turiști. Însă ai putea să o recunoști ușor, căci face parte din Provincia Granadă.

Locație

Poate că popularitatea ei este la cote mai mici și din cauza faptului că deschiderea către mare este semnificativ mai mică decât cea a celorlalte coaste ale Spaniei. Sau poate pentru că zona Granadei ieste mult mai apropiată de munții Sierra Nevada, făcând Costa Tropical o zonă mai muntoasă/deluroasă. Nu vei găsi întinderi urbane mari, plate, ca în Costă del Sol.

Cel mai apropiat aeroport este cel din Malaga, așa că vei avea nevoie de o mașină. Poți lua și autobuzul, căci există o linie ce merge de-a lungul coastei, lăsându-te exact în orașul în care vrei să ajungi. Însă mașina îți va veni mai la îndemână, mai ales dacă vrei să descoperi toate plajele liniștite.

Clima

Locația a făcut ca numele coastei să fie “Tropical”. Spre deosebire de Costă del Sol și de restul coastelor din Spania, clima nu este atât de uscată. Munții Sierra Nevada adună destul de mult ploi, care fac din Provincia Granadei o zonă mult mai verde, mai tropicală, fiind bine irigată.

Faptul că este o coastă specială vine și din prisma întinderii munților, care ajung până la apă, oferind peisaje superbe.

Munții acționează și că un scut împotriva temperaturilor mai nordice, astfel că se creează un microclimat excelent: veri frumoase, ierni blânde.

Orașe

Orașul principal din Costa Tropical este Motril. Se află la aproximativ 70 de km de Granada. Motril este un oraș a cărui economie s-a bazat foarte mult pe zahăr și pe procesarea acestuia. De aici vine și numele, întrucât “motril” este sinonim cu “zahăr”.

Restul orașelor sunt mult mai micuțe, însă fiecare are plajele sale și acel ceva special: Almunecar, Castell de Ferro, Salobrena, Torrenueva și altele.

La Herradura

Ca să înțelegi mai bine coasta tropicală a Spaniei, am ales să îți prezint orașul La Herradura. Se află aproape de Almunecar și poți ajunge aici, din Malaga, cu un autobuz ori cu mașina.

Este acel oraș liniștit, frumos, cu oameni prietenoși. Am ajuns aici înainte să vizitez Malaga, așa că am experimentat și mersul cu autobuzul și orașul în sine. Pot spune că am fost extrem de încântată și cu proxima ocazie mă voi întoarce aici.

La Herradura nu este un oraș mare, nu este un oraș pentru distracții. Este acea zonă unde poți merge să te liniștești complet, să te relaxezi.

De vizitat

Orașul în sine nu are muzee sau situri speciale. Există doar un mic castel fortificat, folosit în trecut pentru apărare.

Toate atracțiile principale se află către mare. Există o faleză ce merge dintr-un capăt în altul, unde vei găsi restaurante, magazine și cafenele.

Plaja nu are nisip fin, dar nu constituie o problemă majoră. Este lată și are undeva la peste 2km, fiind “protejată” de două zone înalte: Punta de la Mona și Cerro Gordo. Ceea ce este interesant la această plajă este că din loc în loc vei găsi oaze verzi, cu palmieri – o face chiar specială.

Ține minte că plaja este fără muzică, fără orice fel de construcții; cele apropiate sunt pe faleză. Liniștea ei te va ajuta să te relaxezi complet, ascultând doar pescărușii și valurile mării.

Punta de la Mona

Este zona înaltă ce străjuiește partea din est a plajei. În vârful ei vei găsi un far, de unde poți observa și Playa Morta de pe partea cealaltă. Zona este ca un parc deluros, cu multă vegetație, dar și cu case mediteraneene.

Singura metodă de a ajunge la far este printr-o plimbare pe jos, însă merită toată mișcarea. Nu te gândi că este o zonă atât de înaltă.

Te poți plimba în continuare înspre est, pentru a ajunge în Marina de la Este – a fost una dintre cele mai frumoase marine de pe toată coasta andaluziană. Aici poți servi prânzul, ori o băutură răcoritoare.

Cerro Gordo

În partea opusă, spre vest, vei găsi o zonă ceva mai înaltă – Cerro Gordo. Și aici se afla un far ce acum mulți ani veghea asupra orășelului.

Va fi puțin mai complicat de ajuns aici, în sensul că va trebui să urci mai mult. Însă drumul este mult prea frumos, iar destinația este mult prea specială ca să nu o vezi.

De-o parte vei vedea Plaja La Herradura, iar de cealaltă vei vedea cum stâncile înalte se scăldă în marea turcoaz.

În cazul în care ți se va face foame pe drum, să știi că te poți opri la restaurantul La Barraca, să servești o porție de scoici (ori ceva ce ți-ar plăcea).

Ah, și să nu uit! Drumul prin oraș, către zona de urcare a dealului, are și ea ceva special: poarta pe care o vezi în poză.

Ai mai jos câteva fotografii ce surprind, parcă, liniștea micului oraș La Herradura.

Fotografie de pe plaja dinLa Herradura, Spania

Din punct de vedere al prețurilor, Costa Tropical, în speță La Herradura, îți va lăsa portofelul în pace. Prețurile sunt destul de mici, comparativ cu alte zone ale coastei Andaluziei.

Cât despre Costa del sol, depinde puțin de zona exactă. Cel mai ușor poți compara prețurile berilor: poți găsi o bere cu 1.5 euro sau chiar și cu 2.5 euro. Evident, tipul restaurantelor și ofertele acestora vor influența destul de mult.

În orice caz, comparativ cu zona de nord a coastei, spre exemplu Costa Bravă, aici poți întâlni prețuri mult mai mici. Avantajul este reprezentat și de prețurile mai mici ale zborurilor către Malaga. Iar dacă vine vorba de o comparație cu alte zone total diferite de Spania, aș putea spune că zona de coastă a Spaniei este primitoare pentru toate tipurile de buget. Poți fi sigur că nu vei cheltui o sumă prea mare de bani ca să ai o vacanță cu totul specială.

Așadar, tu cum ai vrea să îți petreci vacanța? Într-o oază de liniște, cu aer tropical, într-o zonă luxuriantă și populară, ori într-un oraș mediteranean, cu plajă, străzi înguste și o cetate impunătoare?

Sursa foto: Sorina Lazar – arhiva personala