Fie că încă nu te-ai gândit unde să mergi, fie că deja ți-ai planificat călătoria de Crăciun, aici vei găsi 10 destinații de Crăciun care merită vizitate. Poate nu anul acesta, dar poate la anul. Nu este niciodată prea devreme să te gândești.

Crăciunul este despre familie, într-adevăr, însă câteodată poate mai ai nevoie de un respiro. Niște Sărbători liniștite, cu prietenii, partenerul sau familia apropiată. Majoritatea destinațiilor, în timpul Crăciunului, au ceva special. Iar acest “ceva” nu îl poți descoperi decât dacă decizi să îți petreci Crăciunul acolo.

România a început să fie vizitată din ce în ce mai des de turiști, dar tu nu poți fi turist în țara ta? Dacă nu vrei să pleci prea departe de orașul în care locuiești, o variantă simplă este să îți petreci Crăciunul într-un oraș din România.

Târguri de Crăciun din România

1.Târgul de Crăciun din Brașov

Brașovul a ajuns în anul 2018 să fie mai vizitat decât litoralul românesc. Aici merita să vii în fiecare anotimp, pentru că peisajele nu te vor dezamăgi. Orașul de la poalele Tâmpei este unul primitor, curat și din ce în ce mai înfloritor.

Târgul de Crăciun din Brașov se deschide în primele săptămâni din luna decembrie și ține până după Anul Nou. Făcând o inspecție asupra pozelor din alte orașe, aș putea fi sigură că aici găsești unul dintre cei mai înalți brazi (poate chiar cel mai înalt). Are 28 de metri, îl întrece chiar și pe cel din Praga. Ca vârstă, este deja la 70 de ani și a fost adus din Vama Buzăului (dintr-o zonă administrată de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt – sursa mytex.ro).

Până la urmă, trebuie să fie pe măsura Casei Sfatului. Plin de luminițe și decorat cu atenție, fii sigur că te vei găsi uitându-te în sus și rămânând așa, ca să admiri tot ce se poate.

Strada Republicii a primit în 2018 o nouă înfățișare. Până atunci, a fost împodobită cu o perdea de luminițe ce se întindea dintr-un capăt în altul. Anul centenarului a adus o schimbare, astfel că perdeaua a fost înlocuită cu alte decorațiuni, la fel de luminoase și de frumoase.

Piața Sfatului adună în timpul Sărbătorilor căsuțe unde diverși vânzători aduc produse specifice. Majoritatea sunt hand-made și românești, așa că vei susține afacerile românești.

Te sfătuiesc să te plimbi și pe străduțele adiacente Republicii, pe sub Tâmpa, pe la Turnurile Alb și Negru, căci vei avea parte de niște surprize plăcute.

Evident, o scenă este plasată în Piața Sfatului, de unde vei auzi concerte de colinde, dar și muzica ușoară.

Patinoarul este amplasat în zona de sub Tâmpa. Iar jocurile copilăriei, cu mașinute și alte “tiribombe”, sunt amplasate în zona Steagu’.

Targul de Craciun din Brasov, la ora inchiderii

2. Târgul de Crăciun din Sibiu

Aproape de Brașov, se află Sibiul, căreia eu îi spun “fratele mai mic”. Piața Mică te întâmpină cu un patinoar, un carusel și acel popular vârf de cort de lumini. Strada Bălcescu s-a schimbat și ea. Acum este decorată mai simplu, față de anii trecuți când din loc în loc erau amplasate porți de lumini.

Bradul de Crăciun este ceva mai mic, însă este stufos și plin de luminițe.

La fel ca și în alte târguri, și aici vei găsi căsuțe cu diverși comerciante, de unde poți să îți cumperi atât un vin fiert, cât și turta dulce sau cadouri pentru Crăciun.

Impresionant este că în 2018 se folosesc diverse proiecții de lumini, ce fac din Târgul de Crăciun din Sibiu unul dintre cele mai luminoase din țară.

Fiind o piață de dimensiuni destul de mari, ai aici tot ce îți trebuie: patinoar, mașinuțe, comercianți, luminițe și o scenă de unde se vor auzi colinde.

Bineînțeles, nu uita să te plimbi și în jurul Târgului de Crăciun, să găsești toată magia de Sărbători. Îți voi da un pont: Podul Mincinoșilor, ce este acoperit de o cupolă de lumini.

vedere de ansamblu asupra targului de craciun de la sibiu, romania

Sursa foto: https://www.facebook.com/targuldecraciun/photos/a.291279534274532/2030902143645587/?type=3&theater

3. Târgul de Crăciun din Cluj Napoca

Tot în Transilvania, Clujul iese și el în evidență cu Târgul de Crăciun. Parcă este un făcut ca în depresiunea înconjurată de Carpați să se regăsească unele dintre cele mai frumoase destinații din România.

Târgul de Crăciun din Cluj se aseamănă foarte bine cu cel din Sibiu. Vei regăsi aici un vârf de cort de lumini, un brad plin de luminițe, dar nu prea înalt, și minunatele căsuțe cu produse.

Anul 2018 i-a adus Clujului un cadou: a fost nominalizat în Top 10 Târguri de Crăciun din Europa! Un motiv în plus să îl vizitezi și tu.

Clujul, fiind un oraș de studenți, s-a ridicat mult în ceea ce privește comunicarea virtuală. Se simte un spirit tânăr, voios și plin de energie. Poate și pentru că aici se ține și faimosul festival Untold.

În orice caz, Târgul de Crăciun din Cluj are și o pagină de Facebook. Activă, plină de poze, anunțuri; totul scris atât în limba română, cât și în limba engleză. Aplaud această inițiativă, întrucât canalele de social media au ajuns să fie intens utilizate de majoritatea lumii. Iar această oamenii din această majoritate se îmbie unii pe alții să facă diverse activități.

Modul de comunicare de pe pagina de Facebook a Târgului de Crăciun din Cluj cu siguranță a fost un plus în alegerea acestuia ca fiind unul dintre cele mai frumoase din Europa. Vizitează pagina, dar vizitează-l și fizic!

vedere de ansamblu asupra targului de craciun din cluj napoca, romania

Sursa foto: https://www.facebook.com/TarguldeCraciunClujNapoca/photos/a.1298025827006131/1298025873672793/?type=3&theater 

Târguri de Crăciun din Europa

Îndepărtându-ne ușor de România, către vest, vom da de o mulțime de orașe frumoase, fiecare cu specificul ei. Cu siguranță se vor regăsi și alte orașe, mai puțin vizitate și cunoscute, decât cele pe care le vom menționa aici.

Crăciunul are specificul lui, în fiecare țară. Magia de Sărbători o vei regăsi peste tot, așa că sunteți bineveniți să ne spuneți care a fost orașul care te-a impresionat cel mai mult, de Crăciun, unul care să nu se regăsească în lista de mai jos, bineînțeles.

1.Târgul de Crăciun din Zagreb

Croația este una dintre țările care a rămas nedescoperită de mine. Aud numai lucruri frumoase, așa că de abia aștept să o vizitez.

Așadar, oare de ce nu ar fi potrivită pentru a o vizita și de Crăciun? Tradițiile vor fi diferite decât ale românilor, ceea ce va face din excursia ta ceva interesant.

Ce te va bucura aici? Scene cu muzica, standuri cu mâncare street-food, sculptări live în gheață, patinoare.

Neapărat trebuie să vizitezi Piața Ban Josip Jelačić și să iei parte la fenomenul „fuliranje”, când lumea mănâncă și se distrează într-un stil specific.

Patinoarul cel mare îl vei găsi în piață King Tomislav. Pregătește-te pentru niște ture lungi, pe patine. După o sesiune de mișcare, îndreaptă-te către Parcul Zrînjevac, pentur un plus de magie. Copacii sunt decorați cu luminițe, iar mirosurile de prăjituri de Crăciun, vin fiert și alte bunătături te vor încânta nespus. Să nu uiți să încerci “štrukle”, un produse de patiserie, făcut la cuptor, cald și cu multă brânză fină.

Târgul de Crăciun din Zagreb nu este încă atât de împânzit de turiști, astfel că vei avea șansa să te bucuri și de prețuri ceva mai mici decât în alte locații europene.

vedere de ansamblu asupra targului de craciun din zagreb, croatia

Sursa foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=754647168228340&set=gm.945881052274239&type=3&theater

2. Târgul de Crăciun din Viena

Probabil acesta este unul dintre cele mai cunoscute târguri de Crăciun din Europa.

Posibil să și rămână, chiar dacă multe alte orașe încep să se dezvolte cu privire la acest aspect.

Târgul de Crăciun din Viena începe pe 17 noiembrie și se încheie pe 24 Decembrie. Dar unele dintre piațete vor fi transformate în Târguri de Anul Nou.

Viena în sine este un oraș frumos, ce merită vizitat în orice anotimp. Mai cu seamă de Crăciun, când piața din fața primăriei este decorată complet, cu un brad înalt și falnic.

Bei un vin fiert, mănânci o turtă dulce sau guști din punch.

Partea bună este ca și în fața Palatului Schonbrunn sunt instalate căsuțe, luminițe și alte decorațiuni. Așadar, ai dublu motiv pentru care să vizitezi Târgul de Crăciun din Viena.

vedere de ansamblu asupra targului de craciun de la viena, austria

Sursa foto: https://thetravelexpert.ie/wp-content/uploads/2018/07/Vienna-Shutterstock.jpg

3. Târgul de Crăciun din Praga

Capitala Cehiei, nu întâmplător, este pe locul 5 în topul orașelor europene când vine vorba de atragerea unui număr mare de vizitatori (În urma Londrei, Parisului, Istanbulului și Romei). Fiind printre orașele foarte puțin afectate de al doilea război mondial orașul se remarcă în primul rând printr-o arhitectură variată și prin diverse atracții istorice bine prezervate.

Târgul de Crăciun din Praga a câștigat ani la rând un loc printre cele mai frumoase târguri de Crăciun de vizitat. De regulă, se deschide cu câteva zile înainte de sfârșitul lunii noiembrie și se închide în prima săptămână din ianuarie. Însă sunt mai multe piațete care se îmbracă în straie de sărbătoare, fiecare deschizându-și porțile în altă zi. În 2018, Târgul de Crăciun din Praga, localizat în Piața Veche, s-a deschis pe 5 decembrie și se va închide pe 6 ianuarie.

Cred că nu trebuie să fii gurmand ca să vrei să încerci măcar câte puțin din toate. Ai la dispoziție vin fiert (svarak), castane prăjite (trdlo), kurtos kalacs (li se spune, în cehă, trdelník) cu diverse umpluturi și multe alte bunătături de Sărbători.

Dacă tot am aflat, cred că ar fi frumos să îți spun și ție. Bradul de Crăciun din Praga (2018), are undeva la 60 de ani și are aproximativ 23 de metri. A fost ales dintre 20 de alți „candidați”, dar locația, mărimea și aspectul său au fost decisive pentru un loc în grandioasă piață (de știut este că a fost adus dintr-o locație privată și nu dintr-o pădure publică).

vedere de ansamblu asupra targului de craciun din praga, cehia

Sursa foto: https://prague.eu

4. Târgul de Crăciun din Berlin

Berlinul, deși un oraș îmbibat în istorie, are un iz modern pe care îl regăsești în Upper East Side, New York. Nu aș știi să spun exact de ce mi-a lăsat această impresie, poate de la felul în care sunt construite casele, poate de la faptul că este, până la urmă, un oraș cosmopolit.

Lăsând visele mele la o parte, să trecem la Târgul de Crăciun din Berlin. Începe din 23 noiembrie și se termină pe 31 decembrie. Am vizitat Berlinul chiar înainte de deschiderea târgului, păcat că nu am avut șansa să rămân să îl și văd.

Din ce am reușit să văd, căci lucrările de amenajare erau în plină desfășurare, pot să îți spun că urma să fie ceva chiar frumos. Am trecut pe lângă Gendarmenmarkt, unde se pregătea spațiul pentru Tărâmul Iernii (Winter Wonderland). Aici vei regăsi diverși artiști, scenete de teatru, muzică bună.

În cealaltă parte a Berlinului, chiar lângă Charlottenburg Palace (cel mai mare palat din Berlin), se desfășoară alt târg, ceva mai mare decât cel din Gendarmenmarkt. Palatul și toată zona înconjurătoare sunt decorate cu lumini de Crăciun, iar în jur vei găsi căsuțe cu comercianți ce oferă produse din toate felurile.

Chiar și zona mallului din Berlin este decorată în spirit de Crăciun. Alexander Platz a fost micul târg de Crăciun pe care l-am prins în Berlin, în noiembrie.

vedere de ansamblu asupra targului de craciun din berlin, germania

Sursa foto: https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/berlin/

5. Târgul de Crăciun din Salzburg

După cum am menționat într-un articol întreg despre Salzburg, aș zice că până și orașele micuțe au farmecul lor. Până la urmă, exact ca și cele din România, menționate mai sus.

Faimoasa colinda “Silent Night” este originară chiar din Salzburg. Este un oraș muzical, aș putea spune, având în vedere că este și locul nașterii lui Wolfgang A. Mozart.

Piațeta din fața Domului din Salzburg îmbrățișează, în fiecare an, Târgul de Crăciun. Sunt aproape 100 de evenimente pe timpul iernii – culturale, muzicale, sociale. Căsuțele de Crăciun sunt deschise până la ora 12 noaptea, așa că un vin fiert la o oră târzie nu îți va strica.

Ai chiar și un patinoar, ce se afla pe lângă statuia lui Mozart. Nu prea mare, ce-i drept, însă surprinde exact magia Sărbătorilor. Salzburg este un oraș cu o lungă istorie, dar păstrat cu grijă.

vedere de ansamblu asupra Targului de Craciun din Salzburg, austria

Sursa foto: Sorina Lazar, arhiva personala


Dacă până acum am vorbit doar de orașe unde temperaturile sunt scăzute, hai să încercăm și ceva mai cald.

7. Târgul de Crăciun din Barcelona

Când spui “Barcelona”, la ce te gândești? Tind să cred că nu chiar la Crăciun. Fenomenul Crăciunul pare mai bine definit în zonele din Nord ale Europei. Dar nu trebuie să subestimăm Spania în ceea ce privește Sărbătorile.

Târgul de Crăciun din Barcelona, are un nume ceva mai diferit: The Real Fira. Vei găsi aproape 300 de standuri, ce aduc fiecare părți din tradiție. Foarte interesant este bușteanul decorat sub formă de elf sau Moș Crăciun. Micului buștean i se adaugă picioare de lemn, iar partea din față este desenată cu o ochi, gură, nas.

Târgul este deschis de la sfârșitul lunii noiembrie, până pe 6 ianuarie.

Temperaturile din Barcelona sunt cea mai ridicate față de cele din orașele de mai sus, iar asta te va face să te simți puțin diferit. Tu decizi dacă o să îți placă sau nu, dar eu cred că da, vei fi încântat. Asta dacă nu ești ancorat în ideea de “Crăciun=zăpadă”.

Sursa foto: https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/barcelona/

Târguri de Crăciun din SUA

Târgul de Crăciun din New York

New York este orașul meu de suflet. Probabil nu sunt singură. Însă am avut ocazia de a-l vizita în două anotimpuri (iarna și toamna) și de ambele dați a fost diferit.

Suntem la capitolul Târguri de Crăciun, așa că mă voi axa pe experiența din iarnă. Am să încep prin a menționa că vremea poate deveni extrem de rece. Așa că pregătește-te bine.

Târgul de Crăciun din New York se găsește la Rockefeller Center, unde se află faimosul brad împodobit. Acela pe care îl vezi în filme, alături de patinoarul de la Rockefeller.

Peste drum se afla o clădire decorată spectaculos, cu vitrine pline, fiecare are o anumită tematică de Crăciun. Iar la anumite ore, pornește un joc de lumini și cântece. Motiv pentru care toți turiștii se opresc să facă poze, astfel că devine extrem de aglomerat. Dar nu e ceva ce vezi în fiecare zi sau oriunde, așa că rămâi (doar să ai grijă la buzunare, nu știi niciodată ce se poate întâmpla).

Standurile cu bunătăți le găsești ceva mai încolo, în Bryant Park. Este chiar lângă bibilioteca publică. Și acolo este un patinoar, cu intrare liberă, însă trebuie să plătești închirierea patinelor.

Central Park este și el decorat pe ici, pe colo, cu luminițe. Chiar și aici este un patinoar, așa că nu ai nicio scuza să nu te bucuri de acest sport.
Străzile din Upper East Side, cele cu copaci de-o parte și de alta, au copacii plini de luminițe. Și ceea ce te va introduce și mai mult în farmecul New Yorkului, alături de Magia Crăciunului, sunt ușile împodobite de Crăciun.
Sper să prinzi o ninsoare, pentru că va adăuga cireașa de pe tort (în sensul bun, evident).

Sursa foto: Sorina Lazar, arhiva personala

Crăciun în Aspen, Colorado

Aspen este tot o locație de film. Parte din acțiunea din filmul “Dumb and Dumber” s-a petrecut aici (nu real, ci în studiouri).
Pitorescul satului de iarnă american se conturează aici perfect. Cred că și tu te uitați la desenele animate cu Louie Anderson. Ei, poți avea o oarecare senzație că ești în acea lume, a Ramblerului.
Este o stațiune de ski cu numeroase părții pentru cei pasionați. Dar aici vorbim de Târgul de Crăciun din Aspen. Totul este plin de zăpadă, iar luminițele de Crăciun se reflectă în zăpada albă, creând un peisaj de poveste.

Așadar, dacă ești pasionat de sporturi de iarnă și vrei să mergi în Statele Unite, aceasta este probabil cea mai bună variantă, pentru că, în plus, vei regăsi un minunat spirit de Crăciun.

Crăciun în Miami Beach

Pentru cei care se gândesc la ceva mai exotic, să spunem, ce ar fi un Crăciun în Miami Beach? Am experimentat și îți spun, este cam wow. Într-adevăr, dacă vrei neaprat zăpada, atunci nu te vei bucura de zile de stat la plajă.
Noi ne-am petrecut ziua de Crăciun stând la soare, făcând o baie în ocean și bucurându-ne de nisip. Să știi că e Crăciun și să să realizezi că faci asta, te face să recomanzi tuturor.

Aici nu vei găsi chiar un Târg de Crăciun. Au și ei palmierii îmbrăcați în luminițe, iar pe strada magazinelor se află chiar și un brad, decorat exact așa cum trebuie.
Hotelurile și terasele sunt împodobite specific, căci nimic nu scăpă de Crăciun.

Sursa foto: Sorina Lazar, arhiva personala


Evident, există mult mai multe Târguri de Crăciun. Totul depinde de gusturi și de posibilitățile tale. Ești binevenit să ne propui Târgul de Crăciun în care ai fost și care ți-a plăcut cel mai mult, așa cum am zis și la începutul articolului.

Fiecare oraș și fiecare casă va avea ceva special de Crăciun, așa că oriunde îl vei petrece, important este să te simți bine și fericit.