Vara trecută m-am gândit să vizitez o nouă destinație în Turcia, alternativă la Antalya, așa că am ales să-mi petrec un sejur de 7 nopți în Bodrum.

Bodrum înseamnă oraș, înseamnă stațiune, înseamnă plajă și relaxare, înseamnă cluburi și distracție, mall-uri și piețe locale, shopping, cine delicioase etc.

Bodrum este un oraș din Turcia, încărcat de istorie antică, de elemente mitologice, cu o arhitectură mediteraneană impresionantă.  Cu toții am auzit de istoricului grec Herodot, considerat părintele disciplinei istorie. Ei bine, Bodrum este orașul în care acesta s-a născut.

Bodrum este de asemenea cunoscut și apreciat pentru existența mai multor site-uri arheologice ale așezărilor antice, cu construcții conservate în proporții diferite, ce pot fi vizitate de iubitorii de istorie.

În partea de nord a orașului se pot vizita ruinele Mausoleului din Halicarnas, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, terminat în jurul anului 353 înainte de Hristos, azi mai fiind vizibile doar câteva elemente ale fostei impresionante construcții. Monumentul a fost distrus de un cutremur undeva între anii 1000 și 1400, era noastră.

În partea sudică a orașului puteți vizita castelul Sfântul Petru, în preajma portului Bodrum, construit în prima parte a perioadei anilor 1400 din Evul Mediu de către Cavalerii Sf. Ioan. Se presupune că acesta a fost construit din resturile Mausoleului din Halicarnas.

Auzisem de Bodrum, de hotelurile sale luxoase, de atmosfera de vacanță pentru familiile cu copii și în special pentru viața de noapte din cluburi, pentru cei tineri .

Am ajuns într-o după amiază frumoasă de lună august când orașul era parcă țintuit în loc, iar localnicii, asemenea turiștilor, se bucurau de plajele de lângă hoteluri, de micile restaurante ce te îmbiau cu celebra cafea turcească făcută la nisip și ceaiul servit de orice negustor la intrarea în magazinul său.

Hotelul Salmakis, cel pe care l-am ales pentru vacanța noastră, era terasat cu clădiri vopsite în alb și albastru și aducea mai degrabă a Santorini. Dacă nu ai fi știut că ești în Turcia, la all inclusive, și vedeai o fotografie răzleață puteai confunda ușor destinația. M-am obișnuit în călătoriile mele să aleg hoteluri boutique sau cele care au un farmec local și astfel să intru în atmosfera specifică țării respective.

Așa cum intuiam, angajații hotelului erau foarte amabili, obișnuiți cu valul de turiști ce vin în acesta zonă.

Ne-am facut check-in-ul, cameră neaparat cu sea view, și după aceea am început să explorăm împrejurimile. Prima destinație: Plaja. Frumoasă, cu nisip fin, nu foarte lată, ce ne oferea o priveliște deosebită asupra micului golf în care se afla construit hotelul. Nu departe de aici se afla o stație de taxi boat și astfel puteai ajunge ușor în oraș și cu bărcuța, mult mai pitoresc și romantic decât cu taxiul prin oraș.

Sejurul nostru în Bodrum a început să se contureze ușor, ușor. Agenția parteneră a TOURoperatorului de charter ne-a pus la dispoziție excursiile opționale.

Astfel am avut de ales între mai multe variante.

Iată ce excursii se pot face în Zona BODRUM-KUSADASI-MARMARIS-DIDIM

1. orașul Efes – pentru vizitarea templului zeiței Artemis,
Biblioteca Celsus și Casa Fecioarei Maria.
2.Pamukkale – palatul de Bumbac. Fenomen natural din
travertine calcaroase cu apă minerală. Vizitarea orașului antic
Hierapolis, bazinul Cleopatrei (extra) . Înclude prânzul.
3.Insula grecească Samos – a opta ca mărime din
zona de insule aflate în Nord Estul Mării Egee, unde întâlnești plaje superbe și situri arheologice.
4. Croazieră la Dalyan
5. Seară turcească (cu sau fără cină)
6. Semi-Sub Marine Finding Dory & Nemo
7. Pirate Boat Ultra All Incusive
8. Insula Cleopatra
9.Insula Rodos
10.Delphin Park

Excursii cu yaht

1. Croazieră cu yaht – turul în jurul golfurilor frumoase cu opriri
pentru înot unde puteți să vă bucurați de cristalina apă din Marea
Egee.
2. Divingul/ Scufundare –  cu un instructor.

Excursii distractive

1.Jeep Safari + Croazieră cu yaht
2.Jeep Safari – turul cu Jeep prin cele mai frumoase locuri din
jurul Kusadasi
3.ATV Safari
4. Horse safari – o plimbare pe căluți de-a lungul coastei
5. AQUAPARK Adaland – unul din cele mai mare parcuri aquatice
din Europa, cu o varietate de divertisment: piscine, topogane şi
râu artificial pentru rafting
6.Delfin show în parcul acvatic Adaland – un spectacol de
neuitat cu delfini, unde doritorii își pot face fotografii cu delfinii.
7. Hammam – baie turcească, saună, masaj cu spumă, peeling
8. Tur al orașului Izmir
9.Nu poate lipsi ocazia de a face shopping în Kusadasi unde veți găsi articole și accesorii din piele şi aur, textile, suveniruri şi dulciuri.

Ca o mică recapitulare :

Din Bodrum se merge spre Kusadasi și se poate vizita orașul antic Efes (azi un important centru religios, dar și comercial), care este situat pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de Izmir.

Până în Kusadasi putem întâlni lacul Bafa, unde se face o pauză. Locul unde astăzi se află lacul Bafa obișnuia să fie un golf al Mării Egee, dar acesta a fost închis de aluviunile aduse de râul Buyuk Menderes. În zona lacului Bafa se găsesc 200.000 de specii de păsări.

Din Kusadasi și Bodrum (dar puțin mai departe) se poate vizita Pamukkale și orașul antic Hierapolis, ale cărui ruine încă impresionează, dar ce îl face deosebit de toate celelalte orașe antice este locul unde a fost construit – exact deasupra teraselor de calcar acoperite de apă termală de la Pamukkale. Drumul din Kusadasi până la Pamukkale durează circa 2 ore și jumătate.

Activitățile din zonă care vă pot oferi experiențe noi: snorkeling, scuba diving, plimbare cu skyjet-ul, windsurfing, baie turcească, seară turcească, drumeții, jeep safari, o zi la Aqua Park și shopping în deja celebrele bazaruri.

În zilele mele de informare turistică am aflat care sunt cele mai cunoscute dar și mai frumoase hoteluri din Bodrum:

LUJO HOTEL 5* (cu all inclusive)
LA VOGUE HOTEL 5* (cu ultra all inclusive)
BLANCHE ISLAND 5* (cu ultra all inclusive)
KADIKALE RESORT 5* (cu ultra all inclusive)
TITANIC DELUXE 5* (cu ultra all inclusive)
DELTA HOTEL BY MARRIOT 5* (cu all inclusive plus)
KEFALUKA RESORT 5* (cu ultra all inclusive)
XANADU ISLAND 5* (cu high class all inclusive)

Cele 8 zile au trecut repede, m-am bucurat împreună cu familia de zile odihnitoare, de soare, de apa limpede și liniștită din micul golfuleț, de serviciile bune ale hotelului, de personalul amabil, de spectacolele de seară care ne țineau până seara târziu, un adevărat sejur de 5*.

Există o mare varietate de restaurante în Bodrum unde puteți gusta diverse bucătarii internaționale. Ca în orice orășel frecventat de turiști, veți găsi restaurante cu specific chinezesc, italian, mexican, thailandez și bineînțeles turcesc, dar, desigur, și preparate din bucătăria turcească tradițională. Localurile care pregătesc Doner, Shish Kebab sau Pide le găsiți aproape la fiecare colț de stradă, dar recomand să gustați și preparatele din peste sau fructe de mare, în special caracatiță și calamari.

Cina, de obicei, începe cu băuturi, urmate de „meze” (startere turcești, un fel de „tapas” ale spaniolilor), ca apoi să progreseze până la desert, de obicei fructe proaspete, în sezonul de vară. Fiecare fel este însoțit de renumita băutură Raki (un fel de rachiu, cum îl știm noi).

Iubitorii de cumpărături de produse locale, ideale pentru o amintire de păstrat sau mici cadouri de oferit celor de acasă, sunt răsfățați cu piața săptămânală, în zilele de marți și vineri.

Serile în Bodrum sunt efervescente prin numeroasele cafenele, restaurante cu mese pline de fructe de mare proaspete și alte specialități din Marea Egee. Distracția se desfășoară în cluburile de noapte și discoteci până înspre dimineață, cu dans pe plajă, spectacole, seri de cabaret, petreceri cu spumă.

Bodrum și-a câștigat reputația ca centru al comunității de artă, cu atmosfera sa plină de viață, prietenoasă și boema, dar și prin numeroasele galerii de artă.

În centrul orașului se află celebrul club HALIKARNAS, pentru iubitorii vieții de noapte, deschis încă din 1979, căruia i-au trecut pragul multe celebrități.

Dragi călători, vă doresc să vă bucurați în 2019 de o vacanță minunată în Bodrum, neapărat un sejur all inclusive, ca să fiți lipsiți de griji.