Austria este o țară cu peisaje din povești. Cred că oriunde ai merge te-ai simți că în poveștile nemuritoare ale lui Andersen. De data aceasta îți voi propune un city break de iarnă în Salzburg.

Aflat la marginea Austriei, spre Germania, este un oraș care te va surprinde plăcut.

Cum ajungi în Salzburg?

Împreună cu prietenii mei am preferat să luăm un avion din București până în Munchen. Iar din Munchen, să luăm un tren pentru o călătorie de aproximativ 2 ore.

Pentru cei cărora le place să conducă, aveți varianta de a călători direct cu mașina. Însă aș propune un popas pe drum ori în Viena, ori în Graz. Nu are rost să vă obosiți prea mult, conducând.

Prețul unui bilet de tren din Munchen până în Salzburg este de aproximativ 30 de euro de persoană. Condițiile sunt foarte bune, iar peisajele care se derulează la fereastră sunt… neprețuite.

Ce trebuie să știi despre Salzburg?

Un oraș nu foarte mare ca mărime, este al patrulea ca populație din Austria. Se află în apropierea Alpilor Estici și este unul dintre cele mai bine păstrate orașe din nordul Alpilor. Având în vedere că în anii 1800 era al doilea stat bisericesc, după Roma, are o istorie aparte și o arhitectură impresionantă. Astăzi încă mai există 27 de biserici bine conservate. În 1996 a primit de la UNESCO titlul de oraș patrimoniu.

Salzburg este și orașul în care s-a născut Wolfgand Amadeus Mozart. Acesta a și crescut aici, urmând să fie angajat ca muzician la Arhiepiscopie. Familia lui este înmormântată într-o mică biserică din oraș.

Micul oraș austriac a fost înzestrat cu multe personalități ale secolelor 19 și 20: Christian Doppler (cel care a descoperite efectul Doppler) Josef Mohr (compozitorul cântecului Silent Night) și multe alte personalități.

Să nu uităm de Maria von Trapp, a cărei poveste a fost inspirație pentru faimosul film Sunetul Muzicii. Filmul are multe cadre ce se desfășoară chiar în Salzburg, fapt pentru care mulți turiști aleg să viziteze locațiile respective.

Cât despre transport, să știi că este chiar bine dezvoltat. Autobuzele vin din 10 în 10 minute și sunt punctuale. Au și un aeroport din care poți zbura către marile orașe ale Europei (Dusseldorf, Amsterdam, Vienna, Frankfurt, Zurich etc.). De menționat sunt și trenurile, cu care poți ajunge rapid în orașele din apropiere.

7 obiective turistice de vizitat în Salzburg în city break-ul tău

1. Fortăreața Hohensalzburg

Situată la o altitudine de 506 m, fortăreața este una dintre cele mai mari din Europa. Ajungi aici cu funicularul sau pe jos, dacă ai chef de o plimbare.

Este un castel cuprinzător, cu o curte interioară mare, iar fiecare încăpere are istoria ei. Fortăreața a folosit drept loc de rezidență, dar și închisoare în timpul Primului Război Mondial.

Terasa fortăreței, aflată în cel mai înalt punct, oferă o priveliște greu de descris în cuvinte. Ai o panoramă de 360 de grade. Frigul este cel care îți poate sta în cale, deoarece… cam bate vântul.

2. Locul de naștere al lui Wolfgang A. Mozart

Casa a fost construită în secolul al 12-lea, iar tatăl lui Mozart, Leopold, a închiriat un apartament cu 3 cămăruțe și o bucătărie, unde au crescut cei 7 copii. Mozart este cel mai mic dintre frați.

În zilele noastre, casa este un muzeu ce te plimbă prin istoria lui Mozart. Din momentul în care s-a născut, unde a copilărit și care au fost primele sale instrumente. Primul etaj pictează viața lui Mozart, având replici de mobilă din secolul în care a trăit. Etajul al doilea este destinat interesului lui Mozart către operă, iar etajul al treilea arată începutul vieții muzicale ale lui Mozart. Tot aici vei găsi și documente ce conturează viața sa în Viena, pe care a petrecut-o alături de propria-i familie.

3. Centrul istoric

Luna decembrie, exact ca și în alte orașe, marchează deschiderea târgurilor de Crăciun. Astfel că în jurul Catedralei din Salzburg vei găsi aranjat târgul de Crăciun, cu multe tarabe: suveniruri, dulciuri și vin fiert.

Merită să te plimbi pentru a admira bisericile și clădirile, să te poți lăsa furat de ambient. Un centru istoric adevărat, îngrijit și bine pus la punct. Aici vei găsi:

  • Biserica Franciscană
  • Domul din Salzburg
  • Turnul din Salzburg, ce “cântă” de 3 ori pe zi
  • Muzeul Salrburgului
  • Piața Mozart

Pare mic, însă este plin de restaurante și de magazine, ce se alătură istoriei.

4. Rudolfskai, Podul Mozart și Podul Iubirii (Makartsteg)

Fiind orașul în care s-a născut Mozart, vei observa că multe dintre atracțiile turistice au în denumire numele său. Vei găsi chiar și cafenele și restaurante.

Rudolfskai este strada paralelă cu râul Salzach. Ai la dispoziție câteva terase unde poți savura un vin fiert, o ciocolată caldă sau o limonadă (dacă este vară).

Pe jos poți ajunge pe Podul Mozart, ce oferă o priveliște frumoasă asupra râului ce stă la baza munților. Podul este o zonă pietonală.

În partea opusă Podului Mozart se află Podul Iubirii. Le desparte podul de trecere, mare, pe unde circulă mașinile. Podul Iubirii este plin cu lacăte ale tinerilor îndrăgostiți ce vor să își marcheze iubirea.

5. Parcuri

Parcul Kapuzinerberg se află peste râu și este destul de mare. Practic, este un deal înalt de 640m, cu un platou verde. Tot aici se află una dintre mânăstirele din Salzburg, Kanuzinerkloster.

Din vârful dealului poți admira o superbă priveliște a orașului, ce cuprinde tot: râul, casele, fortăreață și Alpii. O plimbare până aici este bine-venită în orice anotimp, aș zice eu.

Parcul Hans Donnerberg este un parc plat, pentru cei ce nu vor să urce poteci mai abrupte. Plin de verdeață, zonă de stat pe pătură – totul pentru relaxare.

În imediata vecinătate este Lacul Leopoldsrkoner, o altă oază de liniște ce merită vizitată. Lacul este înghețat pe timpul iernii și chiar poți călca pe suprafața lui, însă ai foarte mare grijă.

6. Muzeul Jucăriilor

Orice city break trebuie să includă un muzeu, așa că alege unul care să fie și distractiv. Muzeul Jucăriilor este ideal atât pentru copii, căt mai ales pentru adulți. Te va suprinde cu siguranță, pentru că vei găsi jucării din mai toate timpurile. Tu te vei lăsa cuprins de amintiri și poate de puțină nostalgie, iar copiii vor fi fascinați de jucăriile din trecut.

Intrarea se face pe bază de bilet, care costa undeva la 10 euro pentru adulți.

7. Palatul Mirabell

Una dintre cele mai importante atracții al Salzburgului, Palatul este o locație de filmare pentru capodopera cinematografică „Sunetul Muzicii”. Scena cântecului “Do-Re-Mi” se desfășoare pe treptele palatului și în jurul unei dintre fântâni.

Chiar dacă nu ai văzut filmul, cred că vei fi cu adevărat impresionat de frumusețea acestui loc, așa că nu îl rata.

Decembrie în Salzburg

Alături de prietenii mei am profitat de zilele libere de 1 decembrie și 30 noiembrie pentru a face un city break în Salzburg. După cum spuneam, am luat un avion din București (la o oră cruntă), iar dimineața devreme am ajuns în Munchen. Am luat un tren până în Salzburg, profitând de cele două ore ale călătoriei pentru a mai ațipi. Asta când nu ne uităm pe geam, la peisajele splendide.

Chit că era decembrie, prin urmare cam frig, Salzburg a fost o experiență tare plăcută, chiar caldă, aș spune. Este un oraș primitor, liniștit și frumos.

Am început prima zi cu scurtă plimbare prin oraș. Ajunsesem undeva în jurul orei prânzului, așa că ne-am îndreptat de la gară spre hotel, ne-am cazat, după care ne-am hotărât să vedem ce-i cu Salzburg. Soarele ne-a încălzit puțin cât am vizitat piața principală și câteva străduțe adiacente.

A doua zi, înnorată și cam mohorâtă, a fost destinată plimbărilor… între localuri și spații închise. Prima oprire: Domul din Salzburg. Nu prea era lume așa că ne-am putut bucura de o plimbare liniștită, prin toate colțurile posibile.

A urmat apoi Muzeul de Jucării, unde ne-am distrat, ne-am uimit, ne-am întristat. Este un tip de muzeu pe care nu îl întâlnești chiar oriunde, așa că a fost alegerea perfectă pentru acea zi înnorată.

Imediat lângă acest muzeu, foarte convenabil, se află Muzeul de Știință (Haus der Natur). Este un muzeu parte clasic, cu diverse expoziții, parte interactiv, unde ne-am jucat ca niște copii. Însă joacă (responsabilă, corectă și cu un scop) ajută la o învățare ușoară, așa că îți recomand acest muzeu. Vizitează-l singur sau cu copiii.

Muzeul de Stiinta din Salzburg - Citybreak de iarna in Salzburg - Probooking

A treia zi am păstrat-o pentru Fortăreață și pentru Casa lui Mozart. Puteam merge și pe jos până sus, la Fortăreață, însă am ales calea mai ușoară: funicularul. După cum am zis, Fortăreața este masivă și ne-a luat ceva timp să intrăm în fiecare cameră. Sunt multe lucruri expuse, din diverse timpuri. Iar la final, am urcat în vârf, pentru acea priveliște superbă. Păcat că nu am prins o zi senină.

Ulterior ne-am îndreptat ușor către oraș, realizând că trebuie să intrăm și în Casa lui Mozart. Cele 3 etaje cuprind întreaga viață a lui Wolfgang, iar muzeul are și părți interactive.

Făcându-se seară, direcția următoare a fost Podul Iubirii. Luminat de la un capăt la altul, este o plăcere să îl privești.

Ultima zi din city break am păstrat-o pentru o vizita la Fabrica de Bere. Acolo am avut șansa de a vedea cum se fabrică berea, dar și cum se poate consuma ideal. În prețul biletului de intrare este inclusă o degustare de bere: 5 feluri, de la cea mai deschisă, la cea mai închisă la culoare.

Ulterior, ca niște turiști adevărați, nu am putut lăsa „atracția principală” nevizitată: mall-ul.

Seara, chiar târziu spre noapte, ne-am oprit în centru ca să savurăm o „cănuță” de vin fiert.

Tragul de Craciun din Salzburg - Citybreak de iarna in Salzburg - Probooking

 

Așadar, unde vei bea următorul vin fiert? Ce zici, vrei să savurezi unul în Salzburg?

Dacă ești mai pasionat de circuitele turistice, adică de vizitat mai multe obiective turistice, peisaje și atracții din mai mult orașe, decât să poposești zile întregi în unul singur, atunci îți recomand cu drag un circuit. Foarte fain este cel în Austria, care cuprinde, desigur, și Salzburg-ul și vizitarea obiectivelor menționate mai sus. Durează 9 zile și găsești intinerariul complet aici.

Sursă foto: Sorina Lazar, arhivă personală