Perioada anului 30 noiembrie – 1 decembrie poate fi una perfectă pentru o minivacantă. Iar una dintre destinațiile ideale pentru un buget economic este Grecia. Așa că, îmbinând cele două afirmații, am ajuns la concluzia că o minivacantă în Atena este exact ceea ce ne trebuie.

România în această perioadă este destul de friguroasă. Să pleci pentru 3-4 zile în Saint Tropez sau pe alt continent nu sună tocmai rentabil, mai ales din punct de vedere al timpului. Noroc că avem și Grecia, care poate fi vizitată și în extra-sezon și nu doar pentru plajă.

Grecia este destinația preferată de mulți români, tocmai din prisma faptului că prețurile sunt scăzute, este o destinație cu peisaje extrem de frumoase și este și relativ aproape, unde poți ajunge fie cu mașina (personală sau autocar), fie cu avionul.
Dar să ne întoarcem la minicavanța din Atena.

Cum ajungi în Atena?

Împreună cu prietenii mei de călătorii suntem obișnuiți să plecăm în city break-uri cu avionul, deci nici Atena nu a scăpat de această alegere. Am avut noroc să găsim niște bilete la prețuri rezonabile și la ore care să nu ne dea peste cap. Zborul București – Atena durează undeva la 2-3 ore.
Făcând niște căutări pe Google, pentru “transport aeroport Atena- centru”, am găsit o companie foarte drăguță. Fiind 4 persoane, prețul de persoană a fost o nimic ca toată. Iar confortul de a fi luat de la aeroport și dus exact la hotel bate cam orice.

Sfârșitul lunii noiembrie în Atena

N-aș putea să spun cu mâna pe inimă că vremea este de fiecare dată așa cum am prins-o noi. Poate am avut și noroc. Însă temperatura a fost ideală, chiar dacă am prins unele zile puțin înnorate. Zilele cu soare ne-au adus chiar și o baie în mare, o mare călduță, suprinzătoare pentru această perioadă a anului, în sensul că nu ne așteptam. Poate că așa este marea în noiembrie în Grecia.
Recomandarea mea este să verifici vremea constant cu câteva zile înainte să plecați. În felul acesta vei știi clar dacă trebuie să împachetezi haine mai groase sau mai subțiri. Cele 20, 20 și un pic de grade au fost perfecte. Am simțit că era primăvară, ci nicidecum că este aproape iarnă.

Minivacanta in Atena - Noiembrie in Atena - ProBooking

Prima impresie despre Atena

Am ajuns și la partea interesantă a articolului. Pentru mine, Atena a fost primul oraș grecesc pe care l-am vizitat. Știam de la prieteni și rude că insulele sunt spectaculoase, dar despre Atena nu am știut ce să cred.
Prima impresie a fost una bună, nu vă speriați. Eu am asociat Atena cu un oraș mediteranean ca vibe-ul pe care-l transmite. Aduce puțin a Italia, puțin a Spania, dar totuși ceva unic, dacă ne gândim la templele grecești pe care le poți găsi în Atena .
În multele orașe pe care le-am vizitat am ales să cumpărăm un bilet pentru autobuzele hop-on/ hop-off. Pentru cei care nu știu, aceste autobuze oferă mai multe avantaje:
– ai la dispoziție un mijloc de transport, pe mai multe linii;
– poți coborâ la stațiile dorite, după care să te urci înapoi în alt autobuz, de pe altă linie;
– ai siguranța că vei vizita cam tot orașul, și nu numai;
– ai reduceri la câteva dintre siturile turistice/ muzee.

Și în Atena am ales să luăm bilete pentru un astfel de autobuz. Am avut la dispoziție 2-3 zile în care să ne plimbăm și să ajungem peste tot unde “trebuia”.
Fiind mai multe linii, am ales să rezevăm o zi pentru vizitarea orașului și o zi pentru vizitarea zonelor dinspre mare.

În Atena evident că am ajuns în majoritatea locurilor turistice. Parthenon, Acropola, Dealul Lycabethus, diverse piațete. Mai jos găsești câte-o impresia legată cam de fiecare loc. Poate te va ajuta în deciziile tale legate de  intinerariul de vizitare a Atenei.

Ce să vizitezi în Atena?

Parthenon și Acropola din Atena

Ca să simți că într-adevăr ai fost în Atena, chiar nu trebuie să ratezi mărețul templu. Este un loc fascinant, plasat pe un deal de unde poți face înconjurul Atenei (cu privirea). Ai loc să te plimbi, să faci fotografii, să stai și să contemplezi.

Recomand să îl vizitezi dimineața, având în vedere că în decursul zilei te poți întâlni cu foarte mulți turiști.
Ia-ți încălțări comode și care nu alunecă, deoarece zona este plină de pietre mai mari, mai mici, mai alunecoase. Toată zona este împânzită de temple și monumente, așa că pregătește-te de ceva plimbare.

Tot de aici, de pe acest deal, vei vedea și un teatru vechi. Este foarte interesant să stai să îți imaginezi o scenetă acolo, să te gândești cum mergeau oamenii la teatru acum mulți, mulți ani.

Parthenon și Acropola din Atena

Parcul de lângă, parcul Filopappou, este o altă zonă unde poți savura o plimbare liniștită, ba chiar să vezi Atena, alături de Acropola.

Muntele Lycabettus

Ca să ajungi sus, la punctul de panoramă, poți să alegi să faci niște mișcare pe jos sau poți lua telefericul. Până să ajungi la teleferic, trebuie să iei în considerare că străzile pot fi destul de abrupte. Drumul pe care l-am ales noi a fost drept în sus, pe niște scări, după care am luat telefericul.

Minivacanta in Atena - Scari catre Funicular - Muntele Lycabettus - ProBooking
Ceea ce recomand este să ajungi aici spre apus. Noi am făcut asta din întâmplare, însă, când am realizat că soarele va apune în curând, am mai “pierdut vremea” puțin. Și nu ne-a părut rău deloc. A fost un apus superb, căci zona permite o priveliște spectaculoasă asupra Atenei și a portului.

Minivacanta in Atena - Dealul Lycabettus la Apus - ProBooking

Piațeta Syntagma

Aici se află și clădirea Parlamentului. Un alt lucru pe care l-am descoperit din întâmplare a fost schimbare gărzii. Asemeni gărzilor din Londra, și bărbații greci în uniformă specială stau serioși, drepți și fără să schițeze vreo grimasă. Iar procesul de “schimb de tură” este interesant de văzut (durează aproximativ 10 minute).

Minivacanta in Atena - Piata Syntagma si Palatul Parlamentului din Atena - ProBooking

Zona magazinelor din Atena

Din Piața Syntagma, chiar cum cobori din fața Parlamentului, se află o zonă populată cu magazine de toate felurile. Pentru fanii dulciurilor, dar nu numai, recomand un magazin ce se află cam pe la jumătatea străzii Emou. Numele lui este: MATEOYKA (puteți căuta pe Google Maps după numele Σύνταγμα β). Baclavalele cu ciocolată sunt demențiale.
În capătul străzii Ermou vei găsi ceva în completă antiteză: Biserica Panaghia. O biserică veche, mică și pitită printre mulțimea de clădiri noi și magazine. Poți intra liniștit și chiar te sfătuiesc. Chiar dacă nu ești credincios, este interesant de văzut cum s-a păstrat această biserică de-a lungul anilor.

Piața Monastiraki

Continuă-ți drumul tot înainte, pe strada Ermou, și vei da de piața Monastiraki. Aglomerată, dar plină de viață și de un vibe foarte interesant. Aș putea, totuși, să spun să ai grijă la hoții de buzunare – dar asta e ceva ce trebuie să ai în vedere oriunde mergi în lume.
Strada Ifestou continuă cu magazinele, însă de această dată sunt mai … low-buget.

Biserica Metropolitană din Atena

Aproape de zona magazinelor se află această majestuoasă biserică, alături de o piațetă unde poți savura o cafea pe terasă. Poți intra în biserică, să îi vezi și interiorul. Noi am avut șansa de a asista la o nuntă destul de specială. Nu doar faptul că s-a desfășurat seara a fost interesant, ci și faptul că părea o nuntă a unor oameni de rang înalt: 7 preoți predicau, mașini blindate erau peste tot. Ce vreau să spun este că indiferent de credințele tale, merită să arunci un ochi cam peste tot, căci nu știi niciodată ce vei găsi, iar călătoritul este în fapt o acumulare de experiențe și povești de ținut minte.

Minivacanta in Atena - Biserica Metropolitana din Atena - ProBooking

Stadionul Panathenaic

Ai aici ocazia să vezi încă un sit din vremurile antice. Mult mai mic decât un stadion din zilele noastre, Panathenaic te va duce în spiritul Jocurilor Olimpice. Aici se desfășoară și Maratonul Atenei.

Minivacanta in Atena - Stadionul Panathenaic din Atena - Athens Maraton 2017 - ProBooking

Recomandari pentru un city break în Atena

Vizitează cât mai multe situri arheologice

Atena este un oraș antic. Evident că este împânzit de locuri unde poți admira tot ceea ce ține de acest aspect. Ca să îți fie mai ușor, ți le enumar aici, fără să intru în detalii despre fiecare:

 • Arcada lui Hadrian
 • Templul lui Zeus
 • Templul lui Hefaistos
 • Zidul lui Pnyx
 • Închisoarea lui Socrate
 • Monumentul lui Philopappos
 • Teatrul lui Herode Atticus
 • Templul Erectheion
 • Monumentul lui Lysicrates
 • Grădina Natțonală

Mai jos ai mai multe fotografii pe care le-am făcut în timp ce ne plimbam cu autobuzul hop-on/ hop-off, cel pe care l-am menționat mai sus.

Oh, și să nu uit să menționez. În România, pe stradă, vezi cel mult ceva copăcei cu mere pădurețe, astfel că o să fii plăcut impresiomat să vezi că Atena este decorată de portocali. Poți să iei portocale din ei, însă este posibil să nu fie ca cele pe care le cumperi din magazine. Totuși, este o anumită splendoare oferită de acei copăcei verzi, cu buline portocalii. Iar în majoritatea zonelor deluroase și în unele zone din oraș, vei găsi și măslini. Cu adevărat o experiență minunată.

Minivacanta in Atena - Portocali - ProBooking

Plimbă-te mult. Vei găsi multe străduțe adorabile, care se cer fotografiate. Iar dacă ești atent, vei găsi și uși colorate în constrast cu clădirea. Ca să înțelegi mai bine, uită-te la foto de mai jos.

Zone adiacente Atenei

Portul Piraeus

O zi, o zi și ceva îți ajung să poți vizita majoritatea siturilor din Atena. Mă refer la zile pline, active. Asta dacă nu vei alege să intri și în muzee. Așa că te sfătuiesc să ajungi și în port, unde, dacă ai noroc, poți face o baie în mare. Te poți plimba pe faleză sau poți lua prânzul la unul dintre zecile de restaurantele aflate în preajma apei.

Lacul Vouliagmeni

Autubuzul despre care am vorbit puțin mai sus ne-a dus până la un mic lac, lacul Vouliagmeni. Fiind ultimul autobuz din acea zi care făcea rută respectivă, nu am reușit să petrecem decât 15-20 de minute în acea zonă. Însă merită văzută, deoarece este mult mai liniștită. Poți coborâ la lac, poți urca pe dealul din zonă sau poți admira marea de pe niște stânci.

Lacul este înconjurat de un ponton și de un restaurant. Este o locație bună atât pentru tinerii care vor să se relaxeze, cât și pentru familii.
Într-o plimbare de aproximativ jumătate de oră, poți ajunge pe cealtaltă parte a acestei micuțe peninsule.

De știut: Ceva mai înapoi, spre Atena, se afla plaja Vouliagmeni, o plajă premiată cu steagul albastru. Pentru a obține acest steag, o plajă trebuie să aplice și să mențină niște reguli foarte stricte legate de mediul înconjurător, accesibilitate, securitate și educație.
Deși poate fi destul de aglomerată, mai ales în plin sezon, merită să arunci un ochi și aici, mai ales dacă ajungi în această zonă.

Ce și unde să mănânci în Atena

Zona centrală pe care am menționat-o mai sus abundă în restaurante. Le găsești pe străzile perpendiculare cu strada Ermou.

Pentru ceva clasic, mai exact o pizza, am optat să mergem la restaurantul Piazza Duomo. Chiar sună a ceva din Milano, nu? Îl găsești ușor, căci se află chiar la buza catedralei din Atena. Să fiu mai exactă, la intersecția străzilor Mitropoleos și Evaggelistrias.

De dulciuri, am zis mai sus. Găsind acel magazin, sincer, nu am mai fost nevoiți să căutăm și altceva, căci avea de toate. DAR, plimbându-ne, am descoperit o altă cofetărie, care ne-a încântat papilele gustative. Am optat pentru o negresă în care abundă ciocolată, însă erau două vitrine pline-ochi doar cu patiserii și dulciuri. Se numea Konstantinidis și este aproape de Piața Syntagma.

Minivacanta in Atena - Konstantinidis - ProBooking

În Portul Piraeus ne-am delectat cu o cafea de la un lanț mare de cafenele. Ceea ce a fost amuzant și motivul pentru care menționez asta aici este că, fiind aproape decembrie, ei deja aveau campania de Crăciun. Până atunci nu mai fusesem în locuri calde, iarna, așa că a fost un sentiment chiar drăguț, puțin ciudat, să fim îmbrăcați în haine subțiri, dar să simțim spiritul Crăciunului.

Minivacanta in Atena - Spiritul Craciunului - ProBooking

Pare scurt, însă datorită vremii bune am reușit să vizităm destul de mult, ceea ce îți recomand și ție. Nu trebuie neapărat să-ți începi programul zilei de la 8 dimineța. Orele 10-11 sunt mai mult decât suficiente să ajungi în oraș și să îți începi plimbarea prin Atena. Nu trebuie neapărat să cumperi un bilet pentru autobuz hop-on/ hop-off, dar recomand în sensul în care timpul tău este limitat, pentru că cu ajutorul lui vei putea vedea mai tot din Atena, fără să faci un efort prea mare.

Desigur, nu uita să te plimbi mult, să descoperi frumusețile Atenei, nu doar locurile turistice. Și ține minte să încerci măcar o baclavaua cu ciocolată.

Deci, tu cum îți petreci minivacanța de 1 decembrie? Îți sună bine un city break în Atena?

Sau poate preferi un sejur de 7 nopti, alături de o persoană dragă. În acest caz îți recomandăm Hotelul The Margi (costul sejurului este pentru două persoane și include și transport cu avionul).

Dacă iubești circuitele, ProBooking îți oferă posibilitatea de a vizita Atena, dar și insula Eghina, circuit pe parcursul a 4 zile, transport cu avionul inclus.

Călătorie plăcută!

Sursă foto: Sorina Lazăr, arhivă personală