Orașul unde Gladiatorii cunoșteau Gloria!

A fost odată, ca niciodată…

Mergând pe urmele legendelor tracice și a celor greceşti, urmărind pe cei ce s–au salvat fugind din Troia, am poposit pe malurile râului Tibru, la Roma.
Cetatea zeilor, Cetatea Eternă, ni se înfățişează, măreață şi încântătoare totodată. Lăsând poveştile trecutului deoparte, vorbim despre un oraş ce în Antichitate, a condus destinele bâtrânei Europe, vreme de aproape 2000 de ani.

Citadela inițală, era doar un şir de colibe sărăcăcioase pe malul Tibrului, apoi cu trecerea anilor, diferite popoare ca Sabinii, Etruscii sau Latinii, au contribuit la dezvoltarea ei.

Călătorul, doritor să vadă asemenea locuri, neapărat să se oprească la Cerveteri. Aici, pe lângă vestigiile antice, va descoperi cea mai mare depozitare de zgură metalică, rezultată din prelucrarea metalelor.
În Roma, dacă nu vei ateriza ( Champino sau Fiumicino) , recomand, intrarea în oraş, pe Via Flaminia sau Via Appia. Aici, personal m-am simțit că în vremea nemuritorilor împărați. Cu metroul, autobuzul sau la pas, te invit dragă călătorule, să vizităm oraşul.

Ce să vizitezi în Roma?

Ajuns în stația Colloseo, în orice direcție te-ai decide să mergi, vei fi încântat. Colloseum, reprezintă locul unde, inițial erau martirizați creştinii, de aceea în Evul Mediu, devenise loc de pelerinaj. Înarmează-te cu răbdare, durează un timp. De aici, un bulevard lat se deschide, de-a dreapta şi de-a stânga lui privirea ți se va încânta si bucură-te de multele şi impresionantele monumente.

Forul Roman (în prezent doar coloanele se mai văd), locul unde se luau cele mai importante decizii din Imperiu. Columna lui Marcus Aurelius și Columna lui Traian sunt monumente de excepție, pline de sculpturi înfățişând scene din luptele daco-romane.

Pantheonul, unde erau cinstite toate zeitățile cunoscute atunci, devenit între timp basilică închinată Fecioarei Maria şi Martirilor.

Arcul lui Constantin cel Mare, ridicat de împărat în cinstea victoriei împotriva lui Maxentiu.

Piazza Navona, Piazza di Spania sau Piazza Venezia, nu trebuie omise.  De asemenea, aceste monumente vor încânta orice privire, aidoma fântânilor splendide ce domină oraşul.( Fontana di Trevi)

Palatinul, locul unde prin tradiție, lupoaica i-a alăptat pe Romulus şi Remus.

Neapărat sa te opreşti la Vatican! Cu siguranță, te va impresiona cetatea, Piazza San Pietro şi bazilica închinată apostolului.

Spre Ostia, pe Via Appia, abateți- vă la Termele lui Caracalla sau la Catacombele Priscilei, loc în care se ascundeau creştinii, în perioada persecuțiilor.

La Roma, veți găsi foarte multe variante de cazare. De la mici hosteluri aflate la periferie, pâna la cele cu pretenții din apropierea obiectivelor turistice. Deci alege după bunul plac şi posibilități.

După o zi în care ai vizitat magnifica citadelă, te poți aşeza la una dintre numeroasele terase stradale şi, pentru a-ți alunga oboseala, îți recomand un sandwich (pannino) cu prosciutto sau mortadella (reggiano, calabrese sau siciliano) asezonat cu diferite salate. Dacă vei considera că nu e de ajuns, atunci comandă o pizza sau o porție de peşte sau chiar paste, peste care neapărat trebuie presărat parmezan (grana padana).

Pentru iubitorii de cumpărături se găsesc o multitudine de magazine. În fapt, Roma poate fi considerat un bazar imens.
Atenție, totuşi la buzunare, orașul fiind destul de aglomerat și vizitat de mulți turiști, ceea ce atrage atenția hoților de buzunare.

Puteți plati cu orice tip de carte de credit, dar pentru mici suveniruri, de la comercianții ambulanți, recomand să dispuneți de sume mici, în euro.

Populației Romei, de 3,5 milioane de locuitori, se adaugă anual aproximativ 10 milioane de turişti. Aşa că, vei auzi în jur aproape toate limbile planetei si poți, dacă alegi, intra în contact cu civilizația şi cultura lor, aidoma ca în Era Antichității.

Ai auzit poate veche vorbă italieanească: ,,Vedi Roma e poi mouri,,( Vezi Roma, apoi poți să mori). Cu siguranța acest oraș merită pus pe lista ta de călătorii, nu crezi?

Daca ți-am trezit dorința și curiozitatea de a vizita un loc plin de valoare istorică, prin care au trecut atâtea personaje amintite în istoria umanitații, pregătește valiza.

E buon viaggio!