Insula Skiathos este parte a grupului de insule grecești Sporades, alături de Skopelos, Alonissos și Skyros. Skiathos este o mică insulă frumoasă de 50 kilometri pătrați situată în Marea Egee. Se poate ajunge cu ferry-boat-ul, călătorie care durează în jur de două ore de la Grecia continentală.

Pe insula Skiathos vei găsi peste 60 de plaje de nisip, inclusiv plaja de mare succes, Koukounaries, de-a lungul coastei, renumită în întreaga Europă. Capitala insulei Skiathos și locul unde vei întâlni cei mai mulți turiști este Skiathos Town. Viața de noapte este concentrată în această zonă.

Am ales să scriu despre impresiile concediului meu de pe insula Skiathos și sper să-ți captez interesul.

Am plecat cu mașina personală din București, pe 12 August 2018, pe la 5:30 dimineață. Prima oprire mai serioasă am făcut-o în Nea Karvali, un orășel grecesc cu aproximativ două mii de locuitori. Aici ne-am ghiftuit la o terasă pe malul mării, la umbră și răcoarea unor pini, admirând Thassos și am făcut și prima baie din sezon, în Marea Egee. După vreo 2 ore (suficiente pentru a ne recăpăta puterile) am plecat spre Volos, unde am avut prima cazare (la Hotel Jason- cu amplasare ideală și condiții decente pentru cei aflați în tranzit, ca noi, situat la aprox. 200m de locul unde te îmbarci pe ferry).

Tranferul către insula l-am achiziționat de la Hellenic Seaways. Cam piperat, 248 euro pentru trei persoane și un automobil, preț dus – intors. Imediat ce am debarcat, nici nu ne-am dezmeticit, căci am și ajuns în Kolios (cam 6 km de la port).

Ne-am cazat la Vila Karina, deosebită, o oază de liniște, cu proprietari deosebit de amabili (mai ales Seniorul, care după ce l-am „obosit câteva minute în engleză, cu tot felul de întrebări, am recunoscut în accentul lui ceva inflexiuni ale limbii germane și am fost de acord să continuăm în limba lu’ Goethe – am devenit pe loc prietena dansului).

Insula Skiathos m-a surprins într-un mod bizar, în sensul că nu am găsit acea Grecie cu care am fost obișnuită… fără plaje cu pietre și bolovani, fără versanți și vegetație deja uscată la acea dată, fără apa aceea ca cerneala sau bleu-lăptos… Păi să nu mă mai julesc eu pe picioare în ceva plante cu spini?

Am dat în schimb de plaje cu nisip fin, auriu, cu ape cristaline verde-smarald, plaje în formă de arc de cerc, umbrite de pini de un verde crud, ireal. Acum pot spune că a fost o experiență frumoasă. După cum spuneau cei „ai locului” sunt peste 60 de plaje superbe.

Ca și curiozități, în afară de Skiathos Town, nu există nicio așezare permanentă, cu localnici, adică niciun sat. Tot ce înseamnă hoteluri, pensiuni sau alte forme de cazare se găsesc de-a stânga și de-a dreapta șoselei ce străbate costa de Sud, de la Est la Vest. Drumul este destul de sinuos, cu multe urcușuri și coborâșuri, curbe și serpentine, și ce a fost mai ciudat: lipsa vreunui trotuar… nici măcar cel specific grecesc, de maximum 30cm.

Hoteluri mai populare, despre care am auzit vorbindu-se în stânga și în dreapta sunt:
Hotel Kassandra Bay
Hotel Skiathos Palace
Hotel Skiathos Princess
Hotel Atrium
Hotel Mandraki
Hotel Esperides

În fiecare seară am mers în Skiathos Town, căci acolo era forfota și aglomeratia. Acolo era intersul turiștilor, magazinele de suveniruri, micuțele taverne și restaurantele cu farmecul local.

Oricum a fost, cele 8 nopți au trecut precum o clipă. Bineînțeles, ca de fiecare dată la final de o vacanță, ne-a cuprins acea tristețe că urmează să plecăm de acolo în curnând. Ne-am mai îndulcit cu gândul că nu mergem direct acasă, ci că mai avem 2 nopți de cazare în Kavala, la Oceanis Hotel. Kavala este orașul ce (culmea) ne-a vrăjit pe toți trei. Dacă am avea ocazia, ne-am muta acolo.

Am mai beneficiat de o zi plină de plajă, de un apus de soare văzut de la cetate, de străduțele înghesuite și întortocheate din orașul vechi, de câteva mese tradiționale, de piscina în aer liber de la etajul 8 al hotelului, de view-ul nemaopomenit asupra portului, insulei Thassos, orașului vechi și a dealurilor pe care este construit.

Pe 23 August, în jurul prânzului, mai mult forțați de timp, ne-am pus la drum. Nu ieșisem din Grecia și deja discutăm unde mergem la anul, în 2019.

Avem câteva idei, însă aștept să vedem și ofertele anului viitor.
Opțiunile noastre, la prima vedere, sunt:
– Samos / Lesbos / Patmos
– Naxos sau Paros
– Paxos
– Sithonia
– Kefalonia (cazare intermediară de 2 nopți lângă Meteora – ca să vizităm manastirile)
– Milos (ferry din Pireu)
– Karpathos (avion până în Rhodos + ferry)

Tu ce ai alege?

Dacă te-ai hotărât la o vacanță în Grecia îți recomand să citești recomandarea noastră pentru un bagaj potrivit acestei călătorii, pe care-l gasești aici.

Îți stau la dispoziție cu propuneri, idei, consultanță.

Oricând și oriunde ai dori să călătorești echipa ProBooking este aici pentru a-ți fi de folos în alegerea celei mai frumoase vacanțe.