În anul 2018 am vizitat minunata insulă Bali, din Indonezia. Bali este situată între insulele Java Sumatra și Lombok și este de o dimensiune relativ mică. De exemplu, dacă ai dori să o înconjori cu mașina sau scuterul, fără oprire ar dura cam 12 ore, respectând desigur normele de viteză locală. Ca să-ți faci o idee puțin mai clară, Bali măsoară 140 km în lungime, iar în lățime doar 80 km.

Când am ajuns în Bali impactul vizual a fost peste măsură. Desigur, mă așteptam la o îmbinare de locații spectaculoase, cu așezări modeste ale localnicilor, precum în majoritatea insulelor exotice din Asia.

Populația de rând din Bali trăiește în condiții modeste, ducându-și traiul zilnic muncind în turism, comerț, servicii sau cu diverse îndeltniciri (șoferi de taxi pe mașini sau motociclete/scutere, tatuaje cu henna, împletit codițe etc.). Însă au un acoperiș de-a supra capului și trăiesc adesea în gospodării cu familia lor, alcătuită din mai multe generații.

Zona rurală este o spendoare, cu vegetația mereu înflorită și câmpurile verzi. Aici întâlnești culturi de cacao, cafea, ananas, mango, dar si fructe mai puțin cunoscute nouă, precum snake skin, durian, mangosteen, rambutan, pe care merită să le încerci.

Insula Bali este faimoasă pentru intinderile parcă nesfârșite de terase de orez, de un verde proaspăt, amețitor, dar și pentru cele mai multe temple hinduse regăsite într-o insulă.

Bali este una dintre cele mai mari atracții turistice din lume, datorită atât calităților balneo-climaterice naturale îmbinate cu tehnicile terapeutice tradiționale de origine indiană și chinezească, contopite în masajul balinez anti stress și clasele de yoga. Dar  este atrăgătoare și pentru posibilităților foarte variate de divertisment, ce includ surfing, scufundări pentru vizionat coralii, pescuit, trekking și excursii în junglă sau pe vulcan, trasee cu ATV-ul, rafting, călărie pe plajă, faimoasele leagănea deasupra lanurilor de orez sau cascadelor, turism cultural etc.

Relieful este muntos, cu vârfuri care ating peste 2000 de metri, în cazul lanțului muntos din centrul insulei, unde se află și vulcanul încă activ Agung (3142 m). Din cauza naturii vulcanice, fertilitatea este exceptională, iar irigațiile naturale provenite din acești munți, sub formă de cascade, ajută la agricultura în special la cultura orezului (preponderentă în centrul și sudul insulei).

Bali este înconjurată la nord de Marea Java, iar la sud de Oceanul Indian, la vest de strâmtoarea Bali care face legătura cu insula Java, iar la est, de strâmtoarea Lombok, care face legătura cu insula Lombok.
Munți în Bali (peste 1000 m), Vulcanul Batur (1717 m)
Sanglang (1004 m), Merbuk (1388 m), Mesehe (1344 m), Musi (1224 m), Patas (1412 m), aceștia fac parte din Parcul National Bali Barat (estul insulei Bali
Sangiyang (2093 m), Batukaru (2276 m), Lesong (1860 m), Pohon (2063 m), Catur (2096 m), și lacul Bratan, în centrul insulei
Agung (3142 m), Abang (2152 m), Batur (1717 m), Penulisan (1745 m), în sud-est, unde se află și lacul Batur.

Bali este una dintre cele mai mari atracții din lume, turismul fiind industria de bază a locuitorilor. Insula este înconjurată de recifuri de corali, plaje albe (mai ales în partea sudică) și plaje cu nisip negru (în nord și vest).

Demografia
În 1995, statisticile arătau o populație de 2,9 milioane de locuitori – aproximativ 520 de locuitori pe km², iar in 2010 o populație de 3,89 milioane de locuitori. Se estimează ca in prezent populația a depașit 4,2 milioane locuitori. Populația este formată din indonezieni, dar avand în vedere religia hindusă balineză, din care fac parte 83,5 % din totalul locuitorilor, se poate vorbi de o populație balineză, în restul indoneziei islamul fiind majoritar.

Religia
Chiar dacă majoritatea populației indoneziene este de religie musulmană, 83,5% din locuitorii insulei Bali practică Hinduismul balinez- un amestec între hinduismul adus de indieni în urmă cu 2000 de ani și unele traditii și ritualuri locale aduse de Imperiul Majapahit. Peste 90% din populație face parte dintr-o castă numită Sutra, care este semnificativă doar în religie și ritualuri.
Minoritățile religioase o reprezintă islamicii în proporție de 13%, creștinii (1,7%), respectiv budiștii (0,5%).

Bali este renumită prin templele sale. Templele din Bali au fost construite în perioada Imperiului Majapahit. Numărul lor este foarte mare, cel puțin trei temple generale se găsesc în fiecare sat, iar aproape fiecare gospodărie are un mic templu propriu. Chiar și amplasamentul lor este foarte important, fiind aliniate în funcție de munte, mare și răsărit. Cel mai important templu este Pura Puseh (sau templul originilor), dedicat strămoșilor fondatori ai satului și care este amplasat pe cel mai înalt punct al satului (legătura cu muntele). În centrul satului este Pura Desa dedicat spiritelor care protejează satul (răsăritul). În punctul cel mai apropiat de nivelul mării este Pura Dalem, (sau templul Morților), unde se află și cimitirul.

Unele temple au o importanță atât de mare încât se poate spune că sunt proprietatea întregii insule, nu doar a satului în care se află. Cel mai venerat templu de acest gen este Pura Besakih. Se află în zona vulcanului Agung, și este denumit și Templul Mamă.

Cele mai frumoase zone din Bali sunt: stațiunea Kuta, orașul Ubud, regiunea sudică Nusa Dua. Fiecare zonă are farmecul și tiparul său.
Kuta este zona dedicată tineretului și cuplurilor ce caută distracții și plaje foarte frumoase. Ubud este zona de oraș unde merg cuplurile romantice, în luna de miere sau cei care doresc să se odihnească, să se bucure de cel mai bun masaj, în locații cu peisaj ce îți taie respirația. Nușa Dua este zona dedicată familiilor cu copii, plaje întinse, hoteluri kids friendly.

Ca recomandari de hoteluri:

În regiunea Kuta:

 • KUTA LEGIAN BEACH RESORT****+
 • Intercontinental Bali Resort
 • Bali Mandira
 • Courtyard by Marriott Seminyak

Regiunea Ubud:

 • UBUD MAYA UBUD*****
 • Pita Maha
 • Rama Phala
 • Ubud Village Resort & Spa

În această zonă se vizitează Monkey Forest, așa cum îi spune numele, o pădure amenajată, în care traiesc sute de maimuțe, o experiență unică.

In drumul spre NUSA DUA, se pot vizita și admira celebrele terase de orez: Tegalalang rice terrace.

Regiunea Nusa Dua:

 • NUSA DUA BEACH RESORT*****
 • Hilton Bali Resort
 • Ayodya Resort & Spa
 • Grand Hyatt
 • The Laguna
 • Griya Santrian

În Bali se poate ajunge cu avionul, cu minim o escală, de obicei în Doha, folosind compania aeriană Qatar Airways, pentru un plus de confort.

Limba
În Bali, cele mai vorbite limbi sunt limbile balineză și indoneziană. Pentru că în Indonezia se vorbesc peste 300 de limbi diferite, limba oficială este Bahasa Indonesia și se învață în scoală, dar cu toate acestea, populația mai în vârstă nu vorbește decât balineza, complet diferită de limba oficială.
Interesant lucru este ca limba balineză are de fapt 5 forme, fiecare fiind vorbită în funcție de statutul dintre vorbitori. Azi, se vorbește în doar trei forme ale limbii:
limba balineză de „jos” (Ia), care este folosită între vorbitorii de aceeași vârstă și/sau rang, tineri sau când se vorbește cu un interlocutor mai tânar
limba balineză de „mijloc” sau „politicoasă” (Ipun). Și cea care se vorbește cu superiorii (excluzând religia), cu străinii sau cu și despre persoanele mai în vărstă sau cu un rang social mai mare, limba balineză „înaltă” (Ida), care este folosită doar în religie și în cazul ritualurilor sau a ceremoniilor religioase, în discursuri religioase.

Arta și cultura
Înainte de a fi descoperită de turiști, arta balineză nu era apreciată ca fiind un lucru aparte. Balinezii aveau obiceiul sa sculpteze și să picteze ca o activitate normală a vieții, alături de îngrijirea gospodăriei și munca de câmp. Dar în zilele noastre arta balineză este mai apreciată, dovada fiind abundența de magazine și galerii de arta care se găsesc acum în Bali.

Există păreri conform cărora arta balineză întrece prin nivelul de finețe și complexitate arta din oricare altă parte a lumii. Sunt apreciate eșarfele lor tradiționale, numite batik și ikat, care sunt confecționate manual sau sculpturile în lemn de tec(exemplu: statuete, porți de temple, elemente decorative). Arhitectura templelor hinduse și statuile idolilor venerați sunt o adevărată încântare vizuală.

Specifice sunt ritualurile de înmormântare care sunt făcute cu cel mai mare fast, munca pentru construirea imenselor sarcofage funerare sculptate în lemn și împodobite cu flori și care apoi sunt aprinse, fiind impresionantă.

Se mai găsesc și alte lucruri care sunt semnificative mai mult prin tradiție si credință, ca de exemplu keris, un pumnal cu mare valoare spirituală, care se spune că are forțe magice. Confecționarea lui cere multă atenție și apoi în fiecare an se curăță și se îmbălsămează într-un ritual specific.

La fel și teatrul wayang are o însemnătate spirituală, arătând lupta binelui cu răul. Muzica gamelan în Bali este diferită de cea din celelalte regiuni ale Indoneziei și acompaniază teatrele și dansurile balineze.

Dansurile sunt de foarte multe feluri, dansate în fiecare zi, acesta fiind una dintre cele mai frumoase atracții, dar specifice sunt acele dansuri în care actorii dansează în stare de transă.
Kecak este cel mai cunoscut dans în Bali, dar mai sunt multe alte dansuri ca Barong și Rangda, Legong, Baris, Ramayana, Kebyar, Janger, Topeng, Pendet, Sanghyang.

Turism
În ultimii ani, Bali a devenit o destinație importantă pentru turiști care vor să descopere tainele exotice ale insulelor indoneziene. Numărul călătorilor a crescut exponențial, în 2006 numărul acestora era de 1.5 millioane, în 2012 însă a ajuns la 7 millioane pe an.

Atracții turistice

 • Apusul de soare la Templul Tanah Lot;
 • Templul Taman Ayun;
 • Templul Sadha Kapal;
 • Templul Uluwatu;
 • O vizita la Centrul de Arta si Muzeul de pictura din Ubud;
 • Surf pe creasta unui val în Uluwatu;
 • Atelierele de prelucrare ale argintului și aurului cu magazinele proprii de prezentare și vânzare din Celuk;
 • O vizită la atelierul – studioul celui mai important designer indonezian Nyoman Suradnya, renumit prin tehnica sa unică de imprimare a vestitului material textil Batik;
 • O vizită la Centrul de sculptură din Mas vă oferă posibilitatea negocierii prețului obiectelor pe care doriți să le achiziționati. Aici se sculptează în lemn prețios, de tec, mahon, lemnul crocodilului.
 • Incursiune spre muntele Kintamani;
 • Vestitele orezării terasate;
 • Rafting pe râul Ayung;
 • Croaziere în insulele învecinate: ex. I-la Lembogan;
 • Parcuri: West Bali National Park, Bali Bird Park, Butterfly Park, Monkey Forest.

Arhitectura templelor
Înainte de a intra în templu, trebuie trecut printr-o serie de curți (unele temple au doar două curți), împărțite cu porți în forma de turn secționat pe verticală și amplasate de o parte și de alta a drumului, numite și porți secționate. Sunt foarte des întâlnite acest gen de porți, mai ales în regiunile în care religia hindusă este prezentă. De fapt, templul în sine este o curte împărțită cu mai multe încăperi în capătul seriei de antreuri. Prima curte nu este foarte importantă, în aceasta se fac ceremoniile mai puțin importante, întâlniri și adunări, sau prepararea și aranjarea mâncărurilor.

Tot aici este și turnul în care este amplasată o tobă – kulkul, cu rol asemănător clopotniței din bisericile creștine.
A doua curte este despărțită tot printr-o poartă secționată, dar înainte de a intra în curtea propriu-zisă, se trece printr-o altă poartă în formă de munte, care simbolizează muntele sfânt și prin care este obligatoriu a se trece. Aceasta este o curte sacră, iar trecerea prin poartă este o purificare înainte de a păși în curte. Aceste porți sunt păzite de „gardieni” – statui ai unor eroi din istorie sau idoli protectori, care au rolul de a proteja templul de spiritele rele. De o parte și de alta a curții sunt statuete ale idolilor.

Cei mai importanți sunt în partea muntelui și cei mai puțin importanți sunt în partea răsăriteană. Aceste statuete, sunt amplasate cu o anumită regulă și ordine, unele temple au mai multe, altele mai puține. De obicei sunt așezate pe acoperișuri supraetajate în formă de piramidă, iar statuetele acoperă toată suprafața. Numărul treptelor din acoperișul în formă de piramidă diferă de la templu la templu, în funcție de importanța și puterea acestuia. Cele mai multe trepte pot fi în număr de 11.

Din Bali puteti sa achizitionati obiecte de decor facute de localnici, picturi facute manual cu vopsea de ulei la prețuri foarte bune, mirodenii diverse etc.

Nu puteți pleca din această destinația fără să petreceți o seară admirând apusul de soare. Minunate imagini ale Oceanului Indian vi se vor așterne în fața dumneavoastră și veți petrece seri memorabile la restaurantele de pe plajă.

Să mergem să vizităm Bali, cele mai bune luni fiind din martie până la final de octombrie.

ProBooking îți recomandă Bali ca destinație perfectă pentru luna de miere. Pentru a vedea cât mai multe zone incredibile de pe insula Bali îți recomandăm un circuit de 10 zile. Ce zici, te încântă?

Echipa ProBooking îți stă la dispoziție pentru intrebări și rezervări. Nu ezita să ne contactezi.