Spania, țara Soarelui, plaje întinse, nisip fin, relaxare, voie bună, detașarea de tot ceea ce este negativ și urât… țara Binelui!

Toate coastele Mării Mediterane sunt frumoase în Spania, dar fără nicio îndoaială Costa del Sol rămâne în topul acestora. Costa del Sol este o regiune formată din orașe de coastă și comunități din partea de vest a Malaga, în sudul Spaniei, în comunitatea autonomă Andaluzia. Include orașele Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, San Pedro de Alcántara, Vélez-Málaga, Nerja, Torrox, Puerto Banús și Estepona.

Costa del Sol era inițial formată din așezări pescărești liniștite, însă regiunea a fost transformată radical în ultima parte a secolului al XX-lea într-o destinație turistică de renume mondial, cu o aglomerare urbană aproape continuă de așezări și stațiuni pe toată lungimea coastei.

Așezările din regiune datează din epoca bronzului, aceasta aparținând alternativ de numeroase popoare și culturi, precum fenicienii, cartaginezii, romanii, vandalii, vizigoții și maurii, înainte de Reconquista.

Zona este puternic urbanizată, cu un cordon aproape continuu de clădiri de-a lungul coastei. Stilurile arhitecturale sunt un amestec de vile albe, joase și clădiri foarte înalte, mai ales în stațiunile turistice, în detrimentul geografiei sale.

Clima: Este subtropicală – mediteraneeană, cu ierni blânde și veri fierbinti. În perioada martie – aprilie, temperaturile variază între 15 și 20 de grade, iar în iulie – august între 25 și 32 de grade.

CE EXCURSII POȚI FACE ÎN COSTA DEL SOL?

Principale atracții sunt :

Gibraltar: Renumita stâncă, teritoriu britanic, ce mărginește strâmtoarea cu același nume. Excursia include transport cu autocarul până la Linea de la Conception, trecerea de frontieră cu Gibraltarul, transport cu microbuz local pentru turul panoramic al insulei, care cuprinde Catalan Bay, scurtă oprire pentru fotografii la Europa Point de unde, dacă este senin, putem vedea Marocul, Rezervația Naturală Upper Rock, Peștera Sf. Mihail și Bârlogul Maimuțelor. După-amiază, timp liber pentru cumpărături, Gibraltarul fiind „paradis fiscal”. Excursie de o zi întreagă, aprox. 10 ore. Preț informativ: 60 EURO/adult, 30 EURO/copil.

Marbella: Cea mai exclusivistă stațiune a coastei este Marbella, situată la 60 km de aeroport. Stațiunea se întinde pe o lungine de 27 de kilometri între Capopino și San Pedro. Este vestită pentru plajele sale cu nisip fin, pentru terenurile de golf (aflate în topurile Europei), pentru cazinourile și hotelurile sale de lux, dar și pentru o viață de noapte pe cât de rafinată pe atât de activă. Portul Banus este înconjurat de o zonă rezidențială și foarte modernă, în timp ce partea veche a orașului (centrul istoric) aparține caselor albe și colorate, construite după tiparul andaluz. Excursie de aprox. 4 ore. Preț informativ: 32 EURO/adult, 18 EURO/copil.

Granada: Giuvaerul din „coroana maură”, este un oraș plin de istorie, cu o arhitectură magnifică. Excursia cuprinde transport cu autocarul, însoțitor român de grup, tur panoramic al orașului și vizita palatului arab, Alhambra. Acesta este dovada vie a meșteșugimii lumii arabe, o operă de artă desprinsă parcă din „1001 de nopți”, o mixtură de tradiție spaniolă și miraj. Excursie de o zi întreagă, aprox. 10 ore.  Preț informativ: 60 Euro/persoană.

Palatul Alhambra: Este cel mai frumos castel medieval din Europa și unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. A fost palatul, citadela și fortăreață a regilor mauri până la căderea Granadei. Datorită modului în care a fost construit, acesta nu a fost dărâmat, ci a rămas mai departe în folosință ca palat regal. Aici se găsesc edificii proeminente din epoci diferite, precum Palatul renascentist al regelui Carlos al V-lea, unde se află Muzeul Alhambra, dar și Muzeul Artelor Frumoase (Museo de Bellas de Artes). O altă atracție din cadrul frumosului palat sunt Grădinile Alhambra care simbolizează apogeul unei lungi tradiții de grădinărit, încă de la mijlocul secolului al VIII-lea.

Sevilla: Cel mai mare oraș din sudul Spaniei. Excuria începe cu un tur panoramic, pe parcursul căruia se pot admira cele mai frumoase obiective: Turnul de Aur, Turnul de Platină, La Giralda, Aleea de Portocali, zona Triana, zidurile Macarena și El AlcAzar (Cetatea). În continuare, tur pietonal prin grădinile Murillo și prin cartierul evreiesc, Santa Cruz pentru a admira căsuțele pictate în alb cu ferestre din fier forjat. Opțional, vizită la Catedrala din Sevilla, cea mai mare biserică în stil gotic din lume ce găzduiește numeroase valori ale Spaniei (inclusiv mormântul marelui Cristofor Columb și picturi de Murillo și Goya). Excursie de o zi întreagă, aprox. 11 ore. Preț informativ: 80 EURO/adult, 50 EURO/copil.

Cordoba: Este un important punct de referință a culturii europene, un amestec al diverselor culturi care s-au stabilit aici de-a lungul istoriei. Orașul a fost declarat patrimoniu mondial. Centrul istoric al orașului este o aglomerare de străduțe, alei, piețe și clădiri văruite, dispuse în jurul Catedralei – Moschee. Aici m-a impresionat multitudinea de stiluri, dar în același timp autenticitatea lor. Puține locuri din lume se pot lăuda că au fost capitala Hispaniei. Ulterior, în timpul Imperiului Roman, a fost și capitala Califatului Umayyad.

Splendoarea vremurilor trecute se regăsește în bogăția intelectuală a acestui centru cultural, Cordoba dând naștere unor figuri precum Seneca, Averroes și Maimonides. Fără a-și neglija trecutul, Cordoba este un oraș modern care s-a adaptat prezentului și cerințelor turismului. Orașul este sinonim cu arta și cultură, datorită numeroaselor evenimente culturale care se organizează aici pe parcursul anului – festivaluri de flamenco, concerte, balet și alte activități care vin în completarea muzeelor și a vieții de noapte animate.

Tanger, Maroc: Situat la numai 30km de Tarifa, cel mai sudic oraș al regiunii Gibraltarului, Tanger are o istorie bogată fiind un mix de culturi și religii. Învăluindu-te în mister exotic, orașul o să te fascineze cu peisaje memorabile, culori unice, mirodenii specifice Orientului, dar atât de european, oferind mirajul Africii la poarta Gibraltarului.

Tangerul este considerat poartă către Orient. Mitologia orașului este bazată pe legende grecești și berbere. Conform legendelor berbere, porumbelul trimis de Noe a adus pământ de la Tanger – Tanja, în limba berberă, înseamnă lumea nouă. Conform grecilor, numele orașului derivă din numele unei femei gigantice Anthee. Istoricii greci antici au scris că este cel mai frumos oraș din lumea cunoscută, cu cei mai înalți și frumoși oameni din lume. Preț informativ pentru tur complet de o zi, cu autocar, ferry boat, prânz tradițional marocan, asistență în limba română și ghid local: 120Euro/persoană. Neapărat trebuie pașaport, nu doar carte de identitate.

Ronda: Îți propun excursie opțională în Orașul Ronda, una dintre cele mai vechi așezări din Europa, oraș situat în zona muntoasă Serrania de Ronda, într-un loc fermecător, pe marginea unei pante abrupte. Orașul este situat la o altitudine de circa 723 de metri, localitatea fiind străbătută de Râul Guadalevin, care formează un canion superb. De-a lungul istoriei sale, orașul a fost locuit de către celți, greci, romani, mauri și creștini fiecare lăsându-și amprenta asupra acestei așezări pitorești. Una dintre principalela atracții este Arena de Toros, cea mai veche arenă de coridă din Spania. Preț informativ: 60 euro/ persoană.

Málaga: Este un oraș portuar, fermecător. În conformitate cu recensământul din 2006, populația orașului este de 558.287 de locuitori. Este capitala regiunii și unul dintre cele mai importante orașe din zonă.

Locuri de vizitat în Málaga:

 • Alcazaba și Teatrul Roman
 • Alcazaba (fortăreață)
 • Castelul Gibralfaro
  Catedrala, în stil greco-roman, pe locul unei vechi moschei maure, a fost începută în 1528 și terminată în 1719
 • Portul, unul dintre cele mai importante din Spania
 • Casa natală a lui Picasso
 • Muzeul Pablo Picasso Málaga – casa unde s-a născut artistul
 • CAC Málaga (muzeul de artă modernă)
 • Museo Interactivo de la Música (MIMMA)
 • Museo Municipal (muzeul orașului)
 • Museo de Artes y Tradiciones Populares (Museul de Arte și Tradiții Populare)
 • Palacio Episcopal (Palatul Episcopal)
 • Iglesia del Sagrario (biserică)
 • Palacio de los Condes de Buenavista
 • Langa Plaza de la Constitucion se găsesc mai multe biserici – intră în Biserica Los Santos Martires
 • Plaza de Toros (arena de coridă)

De asemenea, o piață care seamănă foarte mult cu vestită Boqueria din Barcelona, de unde poți cumpăra toate felurile de fructe, legume, migdale (doar e patria lor în sudul Spaniei), alune, semințe, sucuri, pește, carne, miere etc.

Din Málaga se poate ajunge și la alte orașe din Andaluzia, cum ar fi Sevilla, Córdoba, Granada, și Jaén, cu trenul, autobuzul sau mașina.

CARE SUNT PRINCIPALELE STAȚIUNI DIN COSTA DEL SOL?

TORREMOLINOS: Este prima stațiune după aeroport. Se găsesc aici hoteluri bune, întinse de-a lungul malului mării, 3 și 4 * strandard, dedicate în special familiilor cu copii. De remarcat sunt MELIA SOL PRINCIPE 4 *, SOL PABLO 4 *, SOL PEDRO ȘI SOL MARCO * , MELIA COSTA DEL SOL 4 * ( ADULTS ONLY, începând cu 2018 ). Hotelurile oferă diferite oferte de masă, printre care și all inclusive.  În această stațiune sunt recomandate următoarele obiective turistice: Grădina Botanică, Aqualand, Crocodil Prak și celebra plajă, Carihuela.

Benalmádena: Stațiune aflată la 12 km de Malaga. Plaje întinse și hoteluri bune (recomand BEST BENALMADENA, BEST TRITON, SUNSET BEACH, BEST SIROCO, SAN FERMIN, SAHARA SUNSET, PLAYABONIȚA 4*, VINCCI SELECCTION ALEYSA 5 *, SOL HOUSE COSTA DEL SOL 5*, IBERSOTAR ALAY 4 *). Principale obiective sunt: Tivoli Park (parc tematic cu grădini), Selwo Marina (aqualand cu delfini și lei de mare), Castelul Colomares.

Marbella: Stațiune mai elegantă, hoteluri puțin mai scumpe decat cele din stațiuni precum Fuengirola, Toremolinos cât și Benalmadena. Mai mult dedicată cuplurilor tinere sau familiilor fără copii, care doresc să se odihnească. Hotelurile sunt bune, dar nu au multe facilități pentru copii: SENATOR MARBELLA SPA, SAN CRISTOBAL 4 *, DIVERHOTEL MARBELLA, MELIA MARBELLA BANUS 4 *. Principale atracții: Alameda Park, Bonsai Museo Marbella, Plaza de los Narajos (piață cu străduțe vechi încă din 1485, restaurante cu iz spaniol tradițional), Andaluzia Ecotour, Parcul Piraților (parc tematic), Portul din Marbella, Muzeul Ralli, Avenida del Mar etc.

Puerto Banús și Estepona: Stațiunile cele mai îndepărtate de aeroport, aproximativ 64 km. Sunt dedicate cuplurilor tinere pentru luna de miere sau celor căsătoriți, cu viața profesională și cariere solide, care doresc relaxare și câteva zile să se bucure de liniște fără laptop-uri, email-uri, telefoane. Aici regăsim hoteluri foarte bune, mai scumpe, categoria de turiști este în generel peste media financiară standard, oameni ce vin din colțurile lumii să se bucure de lux, yacht-uri deosebite, restaurante cu bucătari cu stele Michelin.

În portul Puerto Banus vom vedea cele mai scumpe yacht-uri ce ancorează în Marea Mediterană. Este stațiunea celebrităților, a bogaților spanioli și nu numai. Merită măcar o plimbare acolo, dacă nu dorești să îți iei câteva zile de cazare. Sunt și atracții în afara frumosului port și anume : Bulevardul Sol Pedro Alcantara, turul cu biciclete (se pot închiria foarte ușor), Fuente de la Virgen del Rocio, Dolphin & Whale Watching în Puerto Banus, tururi pe vas, Iglesia de San Pedro, Paseo Maritimo, Playa de San Pedro de Alcântara etc.

Mâncarea în Costa del Sol este tradițional spaniolă, așa că poți mânca cu ușurință atât la hoteluri cât și în restaureantele din stațiune specialități din pește proaspăt pescuit din Marea Mediterană. În stațiuni găsești grătare în aer liber, în formă de bărcuțe, unde ți se fac pe loc frigărui din peste.

Nu uita să faci rezervare într-o seară la un spectacol de Flamenco, unde te vei bucura de un spectacol superb, ce o să-ți transmită o stare specială. De asemenea, este destinația ideală de shopping, găsești outlet-uri mari, gen Playa Mayor, aproape de Torremilonos, dar și multe magazine de firmă cu prețuri bune în Malaga, străzi întregi cu mici shop-uri cu suveniruri în toate stațiunile.

Cred că am reușit să-ți stârnesc puțin curiozitatea, și dacă nu ai ajuns în Costa del Sol până acum este momentul că în primăvară sau vara lui 2019 să o vizitezi cu încredere. Vei vedea cu ce impresii vei reveni! Cele mai bune și mai frumoase!

Te încântă un sejur de 7 nopți alături de persoana iubită în regiunea Costa del Sol? Verifică aici oferta ProBooking, cu transport cu avionul inclus în preț, și bucură-te de o vacanță de 4 stele.

Pentru sugestii și informații pentru o vacanță de vis, rezervări de hoteluri și transport contactează echipa ProBooking.

Călătorii frumoase!