Dacă ar fi să aleg o destinație cu plajă frumoasă, distracție și shopping, fără să mă gândesc prea mult, aș alege oricnănd Spania. În acest articol vreau sa vă prezint frumoasa insulă Palma de Mallorca, ca propunere de vacanță de vară.

Din punct de vedere geografic: Mallorca este cea mai mare insulă spaniolă. Este localizată în partea de vest a Mării Mediterane, la circa 170 km de coasta pe care este situată Barcelona, și face parte din arhipelagul Insulelor Baleare.

Capitala insulei, Palma, este și capitala regiunii autonome a Insulelor Baleare. Limba oficială este catalana, dar majoritatea locuitorilor vorbesc de asemenea și spaniolă. Palma de Mallorca este un oraș care are în jur de 401.000 locuitori, aproape jumătate din populația totală a insulei Mallorca.

Palma de Mallorca este o importantă stațiune balneară. În oraș se află și una din reședințele de vacanță ale familiei regale spaniole, palatul Marivent.

Clima:

Climatul este mediteranean, verile sunt fierbinți în zonele de câmpie, iernile blânde și răcoroase.

Ce poți face în MALLORCA și care sunt principalele atracții?

Insula este potrivită atât celor tineri, care caută distracție, cât și cuplurilor ce vor să meargă într-un hotel bun, aproape de plajă, liniște și confort, dar în egală măsură, familiilor cu copii. Există zone cu mai multe hoteluri adult only, ceea ce se reflectă și asupra plajei din vecinătatea lor.

Părerea mea este că toate categoriile de vârstă se pot regăsi și pot avea o vacanță reușită în Mallorca. Se spune că în general insula este dedicată pieței engleze sau germane, dar de câțiva ani buni și românii au accesat destinația cu succes, întrucât sunt hoteluri cu tarife începând de la unele medii.

Acum sunt chartere directe în sezonul de vară începând cu iunie până în final de septembrie, iar durată de zbor este de aproape 4 ore.

“Turul Insulei” este cea mai complexă și frumoasă excursie și merită făcută. Turiștii sunt preluați cu un autocar de la hotel, după care pornesc în drumul către Soller cu trenul de lemn, barca pe mare și pe urmă printre serpentine cu autocarul. Peisajele care se văd aici sunt minunate, idilice.

Orașul Palma: un oraș minunat, pitoresc, plin de viață, cu străduțe înguste și case tradiționale spaniole. Aici se poate vizita faimoasa Catedrală (intrarea este 7 euro și merită din plin), Palatul Regelui și orașul în sine. Se poate ajunge pe cont propriu, cu autobuzul din orice stațiune (tarif 3.10 euro/sens), autobuzele GALBEN/ROȘU fac transferul între stațiuni, circulă frecvent, cel ALBASTRU este local în Palma.

Catedrala din Palma: Nicio vizita în Mallorca, și în special în Palmă, nu este completă fără a te confrunta cu splendoarea impresionantă a acestei catedrale magnifice. Construită între 1230 – 1601 în partea de sus a zidurilor orașului vechi, această catedrală impresionantă îți fură privirea încă de la depărtare, fiind că o fortăreață.

Orașul Valdemossa: un oraș în munte din piatră foarte drăguț, în stil vechi, cu străduțe înguste, pline cu flori. Se poate ajunge aici cu autobuz din Palma, care circulă din 2 în 2 ore (2 ore sunt suficiente de vizitat) și costă 1,85 euro/sens. Este o micuță localitate, împrejmuită de Munții Tramuntana, aflată la o altitudine de 437 metri. Este extrem de pitorească, fapt pentru care atrage numeroși turiști.

Monumentul care a adus faima satului este Mânăstirea Regală Cartusiană a lui Iisus din Nazaret, părăsită în 1836 în urma legilor de secularizare. Acum, în incinta funcționează un muzeu, împărțit în patru secțiuni. Prima este închinată fostei tiparnițe Guasp, a doua este dedicată arhiducelui Luis Salvatore, atât de îndrăgostit de insulă încât a achiziționat aici câteva posesiuni la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de al XX-lea, a treia găzduiește o galerie de tablouri reprezentând Munții Tramuntana, iar cea de a patra este închinată artei contemporane.

Palatul Almudaina
Situat lângă catedrală, Palatul Almudaina a fost construit la începutul secolului al XIV-lea, când obișnuia să fie sediul conducătorilor mauri. Ulterior, acesta a fost transformat într-un palat de vară pentru regi. Astăzi, palatul Almudaina găzduiește Muzeul Patrimoniului Național. Vă recomand să-l vizitați.

Castelul Belver
Castelul e o veche reședință a regilor din Mallorca și, în același timp, o fortăreață militară. Era locul de întâlnire a tuturor drumurilor spre Palma, atât a celor maritime, cât și a celor terestre. Operă arhitectului Pedro de Salva, Castelul Belver a fost finalizat în 1314, după 14 ani de la demararea construcției. Este situat pe un deal, la o înălțime de 37 metri și la o distanță de 2 kilometri de centrul orașului, fiind un loc de panoramă deosebit. De altfel, chiar numele castelului – Bellver – înseamnă “vedere frumoasă”.

Care sunt stațiunile din Mallorca și cui sunt destinate?

Magalluf: aici predomină Hotelurile din lanțul SOL, cu servicii foarte bune. Stațiunea este orientată către tineri, cupluri, persoane care caută viața de noapte activă. Este o stațiune cu plajă foarte frumoasă, însă destul de gălăgioasă, astfel nu se recomandă pentru familiile cu copii. Plajele sunt întinse, cu nisip și intrare lina în mare în toate stațiunile.

Palmanova, Playa de Palma și C’an Pastilla: stațiuni mai liniștite, curate, cu hoteluri foarte bune, ideale pentru cupluri și familii cu copii. Plajele sunt superbe, foarte întinse cu nisip fin și intrare lina în mare, iar aeroportul este foarte aproape. De asemenea, găsești cetăți vechi de vizitat și câteva obiective turistice.

Arenal: stațiunea este destul de “low-cost”, cu străduțe foarte înghesuite și hoteluri mici, de tip bloc, cu condiții mai slabe (Whala Beach, Carribean Bay, Pinero Tal și Bahia, Luna Park). Stațiune recomandată turiștilor mai puțin pretențioși, cu un buget mic.

El Arenal, cunoscută și ca Playa de Plama, este mărginită de o faleză, de magazine, restaurante și discoteci. Plaja, din nisip alb fin, are o lungime totală de 4.600 m și o lățime de 50 m, apa mării este cristalină, iar valurile nu sunt foarte puternice.

Can Pastilla este situată în continuarea plajei El Arenal, în apropierea Clubului Maritim din Sant Antoni de la Plaja, are o lungime de 270 m și o lățime de 65 m. Nisipul este și aici alb și fin, iar apa are doar valuri liniștite.

Stațiunile Paguera, Santa Ponsa, Illetas, Cala Mayor: foarte liniștite, ideale pentru cupluri și familii cu copii.

Stațiunile Cala Millor, Sa Coma (cele de pe coasta de Est): exotice, mai izolate, ideale pentru cuplurile în luna de miere.

Ca o concluzie, recomand Playa de Palma, C’an Pastilla și Palmanova, la fel și celelalte stațiuni, Paguera, Cala Mayor și Cala Millor, Santa Ponsa, pentru cei care caută liniște, hoteluri bune și pentru familiile cu copii.

Nu recomand Arenal și Magalluf familiilor cu copii sau turiștilor pretențioși. Magalluf este potrivit tinerilor care caută viața de noapte, distracția. Arenal este o stațiune cu blocuri, cu hoteluri mai slăbuțe, micuțe, destinată turiștilor mai puțin pretenioși.

Ce hoteluri recomand în Mallorca?

HOTEL MELIA SOL GUADALUPE 4*, Magalluf : Hotel drăguț, destul de mare, raport bun calitate-preț. Este situat la 100 m de plajă cu nisip și ca divertisment oferă spectacole la lăsatul serii.

HOTEL MELIA CALVIA BEACH 4* (ex. Sol Antillas), Magalluf : Hotel foarte frumos, luxos.
– situat într-o regiune mai linistită a stațiunii Magalluf, pe plajă
– 80% din camere au vedere directă sau laterală către mare
– potrivit pentru cupluri și recomandat turiștilor pretențiosi

HOTEL SOL BARBADOS 4* (ex. Barbados), Magalluf : Hotel frumos, elegant.
– situat într-o regiune mai linistită a stațiunii, la doar 50 m de plajă și cu ieșire directă, lângă Calvia Beach
– renovat în 2015
– mâncarea excelentă, diversificată
– recomandat pentru cupluri, dar și familiilor cu copii care vor să aleagă această stațiune

HOTEL SOL HOUSE MIXED BY IBIZA ROCKS 4*, Magalluf : Hotelul drăguț, ideal pentru tineri petrecăreți.
– este situat în centrul statiunii, la cca. 50 metri de plajă
– este ideal pentru cupluri și tineri dornici de distracție: zilnic se organizează petreceri la piscina cu DJ (pe timpul zilei)
– dispune de terasă pe acoperiș “ ADULTS ONLY”, cu pișcine, șezlonguri
– acest hotel permite cazarea cu animale mici, până în 8 kg

HOTEL FLAMBOYAN CARRIBE 4*, Magalluf:
– situat într-o zonă mai liniștită a stațiunii (camerele SV) – cele cu LV sunt situate înspre strada cu baruri
– luxos, elegant, micuț
– terasă frumoasă, cu vedere la mare
– recomandat pentru cupluri și familii cu copii mai mari (nu au facilități pentru copii micuți)
– situat pe plajă -foarte întinsă, cu nisip fin, intrare lină în apă

HOTEL SOL KATMANDU 4*, Magalluf : Hotelul foarte drăguț, cu parc tematic propriu
– situat în centrul stațiunii, la 250 metri de plajă
– ideal pentru familiile cu copii, au Aquapark, minigolf, parcuri tematice, jocuri, filme, etc.
– este un hotel colorat, cu un stil vesel, multe facilități pentru familiile cu copii (personaje de poveste, animație)
– de facilitățile acestui hotel se pot bura și cei care nu sunt cazați aici: aprox. 28 eur/ persoană
– acces FUN INCLUSIVE: se achită la sosire, este 20 euro de sejur, pentru întreaga familie (se numește PLAYPASS) și se primește acces la Splash Club (Aquapark), la Casa cu capul în jos și la Cinema 5D. Nu include Minigolf și climbing.
– camera DUBLĂ STANDARD (2+1): camera micuță, un twin (patul suplimentar este un single), parchet, minibar, balcon, baie cu cadă.
– FAMILY (2+2): 1 singură cameră mai mare, are un pat matrimonial și o sofa extensibilă, baie cu duș, dar nu are balcon.

HOTEL SOL BEACH HOUSE MALLORCA CALA BLANCA 4*, (Adults Only +16 ani), Palmanova:
– hotelul foarte frumos, cochet, minimalist în amenajare, colorat, vesel
– situat pe plajă, într-o zonă mai linistită
– ideal pentru turiști pretențioși, cupluri, seniori
– wifi gratuit în tot hotelul
– accesul gratuit la sala de fitness și clase de pilates

HOTEL SOL PALMANOVA 1 si SOL PALMANOVA 2 (ex. Sol Mirlos si Tordos) 4*, Palmanova:
– ambele clădiri au aceleași facilități și le pot folosi clienții de la un hotel la altul
– este un hotel FAMILY FRIENDLY: ideal pentru familiile cu copii, decorat pe conceptul KATMANDU
– are miniclub pentru copiii de toate vârstele
– este frumos, micuț, elegant
– situat la 250 metri de plajă

HOTEL FERGUS TOBAGO 3*, Palmanova:
– hotel modest, economic
– recomandat pentru buget mic, seniori
– are în plac o renovare completă în următorii ani pentru a trece la 4 sau 5*
– este situat între stațiunile Magalluf și Palmanova

HOTEL FERGUS BERMUDAS 3*+/4*, Palmanova:
– hotel micuț, drăguț
– renovat la începutul anului 2017
– recomandat pentru cupluri, seniori și familii cu copii
– camerele sunt foarte frumoase
– peste drum de plajă, la 200 metri

HOTEL FERGUS PALMANOVA 4* (ADULTS ONLY), Palmanova:
– hotel micuț, cochet, elegant, tip boutique
– are o recepție spectaculoasă deoarece tavanul este din sticlă, iar deasupra sa este o piscină
– ideal pentru îndrăgostiți, cupluri proaspăt căsătorite, turiști pretențioși
– are două restaurante gourmet cu Dress Code la cină

HOTEL JAVA 4*, C’an Pastilla:
– hotel foarte mare, renovat (249 camere)
– foarte frumos, modern, decorat alb-negru-gri (Caballero e la fel)
– liniștit, ideal pentru cupluri și turiști pretențioși
– la 5 minute de oraș
– Wifi gratuit în spațiile publice, contra cost în camere (5 eur/ zi, 20 eur/ saptamană)
– toate camerele au vedere spre mare

HOTEL MAC GARONDA 5* (ADULTS ONLY 18+), Playa de Palma
– hotel foarte frumos, luxos, elegant
– renovat complet în 2015, foarte modern
– ideal pentru cupluri, proaspăt căsătoriți, turiști pretențioși
– dispun de restaurant gourmet
– Wifi gratuit în tot hotelul
– seara se organizează petrecere cu DJ și muzică house la terasa de la plajă

Ce mâncăm în Palma de Mallorca?

Fructele de mare sunt foarte populare printre spanioli, restaurantele oferind diverse preparate cu pește proaspăt. Una dintre principalele feluri de mâncare este făcută din pește sea bass și se servește cu orez, legume la grătar sau cartofi la cuptor.

Bucătăria spaniolă are numeroase supe din ingrediente inedite ce oferă papilelor gustative un adevărat festin. Printre cele mai populare sunt gazpacho (supă de roșii rece, adică roșiile nu sunt fierte), supă de migdale, sopa de ajo (supă de usturoi), ciorbă cu măruntaie.

Alte mâncăruri tradiționale ce merită încercate sunt: callos a la madrileña (tocană picantă de vită), cocido madrileño (tocană cu năut, carne și legume), oreja de cerdo (urechi de porc prăjite cu usturoi), empanadas (foietaj umplut cu un amestec de roșii, ton, verdețuri), sobrassada (cârnați picanți, nativi din Mallorca).

Dacă vă plac dulciurile, atunci trebuie să încercați churros (gogoșele crocante, dulci, servite cu ciocolată caldă). Barquillos sunt niște bețigașe crocate, dulci, care se servesc pe post de deșert.

Cea mai populară băutură din Spania este sangria. Numele provine de la cuvântul spaniol „sangre” (sânge) și este o băutură alcoolică, făcută din vin roșu, limonada, apă minerală sau suc de portocale, brandy (bacardi sau vodcă), Cointreau, gheață și zahăr.

În zilele călduroase, puteți gusta Tri-Naranjus, o limonadă cu arome de lămâie sau portocale.

Horchată este o băutură dulce, asemănătoare la gust cu laptele vegetal și este făcută din migdale măcinate, susan, orez sau orz.

Granizados este o băutură răcoritoate cu gheață sfărâmată și arome de lămâie, portocale sau cafea.

De asemenea, poți servi un pahar de tinto de verano (vin roșu cu limondă). Vino de Jerez este un sherry aromat ce se servește înainte de masă.

Recomandările de restaurante sunt: Ummo (găsești cele mai bune tapas), Zee (cel mai bun restaurant din Mallorca), Can BoQueta (în stațiunea Soller), Can Cera (Palma de Mallorca), Ran de Mar (vedere superbă spre terenul golf), Bonaire Bistro & Cafe (Palma de Mallorca), Es Moli (restaurant pescăresc în stațiunea Sant Elm), Opio (Palma de Mallorca, meniu sofisticat), L’Arruzz (vedere spre mare, meniu cu fructe de mare și pește), Es Vi (au niște tapas delicioase).

O masă în oraș pornește de la 15 euro de persoană, depășind 50 euro în localurile de lux. Aceste prețuri sunt valabile pentru oricare destinație din Mallorca în care vei merge.

Deci, cum îți sună o vacanță în Palma de Mallorca?

Pentru sugestii și informații pentru o vacanță de vis, rezervări de hoteluri și transport contactează echipa ProBooking.