Antalya este cunoscută ca destinația ideală pentru familiile cu copii, pentru cupluri ce vor să petreacă luna de miere în hoteluri luxoase și cât mai aproape de România, destinație ideală pentru odihnă, într-o frază „Este destinația ideală pentru toată lumea!”

Antalya este un oraș în sudul Turciei, situat la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Are o populație (împreună cu suburbiile) de cca 700 mii de locuitori. Este centru administrativ al provinciei cu același nume și una din cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumită și capitala „Rivierei turcești”.

Printre obiectivele turistice majore se numară Muzeul Regional al Antalyei (cu o bogată colecție arheologică), cartierul vechi al orașului, numit Kaleiçi, unde se află porțile împăratului Hadrian (ce datează din sec. al II-lea), Muzeul Kaleiçi (în incinta fostei biserici ortodoxe Sf.Gheorghe), mai multe moschei din perioada otomană, printre care și ruinele moscheii Korkut, construită în secolul al II-lea ca și templu roman, transformat ulterior în biserică creștină și apoi, în secolul al XV-lea, în moschee.

Antalya este căutată pentru plajele întinse, nisipul fin, serviciile de calitate, mâncarea foarte bună. Stațiunile cele mai apreciate și cunoscute sunt Belek și Lara, care sunt mai apropiate de aeroport, iar Side la 75 km și Alanya la 130 km. Vestea bună este că sunt chartere directe ce operează în intervalul mai-octombrie și începând din 2018 există și un charter cu aterizare pe aeroportul din Alanya, ceea ce face accesibilă și această stațiune, transferul fiind facil.

De asemenea, în Antalya se poate ajunge ușor și cu mașina, cu o opreire de o zi în Istanbul. Dacă timpul îți permite, poți să stai mai multe zile în Istanbul și să-l descoperi pe îndelete.

Dacă alegi să mergi în stațiunea Belek, vei găsi hotelurile luxoase, cu centre spa, terenuri de golf, dar și orășelul vechi ce ascunde prețioase vestigii istorice. Stațiunea Belek este situate la cca 35 km de aeroportul din Antalya.

Aici hoteluri foarte cunoscute sunt CALISTA LUXURY RESORT 5 *, REGNUM CARYA, MAXX ROYAL, Rixos PREMIUM BELEK, GURAL PREMIER BELEK, SUSESI, CORNELIA LUXE GARDEN SI CORNELIA DIAMOND, ELA QUALITY RESORT, SELECTUM LUXURY RESORT, SPICE, SUENO DELUXE BELEK, PORT NATURE RESORT&SPA, KAYA PALLAZZO, MARITIM PINE BEACH.
Începând din 2018 s-a deschis un frumos hotel cu parc de distracții pentru copii, THE LAND OF LEGENDS THEME PARK 5 *, ce rivalizează cu un adevărat parc de distracții European. Astfel, puteți îmbina vacanța ideală pentru voi doi cu cea a copiilor, care vor fi “ocupați” cu multe activități specifice unui parc de distracții gen DISNEYLAND.

Stațiunea Lara – Kundu este perfectă pentru familiile cu copii, situată la aproximativ 20 km de aeroport. Aici regăsim hoteluri tematice, posibilitatea de a face sporturi acvatice, distracții diverse. Recomandăm unul dintre hotelurile de lanț, cunoscute pentru servicii impecabile :DELPHIN IMPERIAL, DELPHIN PALACE, ROYAL SEGINUS, ROYAL HOLIDAY PALACE, DEPHIN Be GRAND,WIND OF LARA, IC GREEN PALACE, TITANIC BEACH , MIRACLE RESORT, BAIA LARUT, RAMADA LARA RESORT5 *etc.

Dacă alegi să mergi în stațiunea Side vei găsi plaje retrase, late și intrare lina în apă. Orașul Side, micuț, dar plin de istorie, situat la aproximativ 80 km de Antalya, pe o peninsulă plată, înconjurată de apele albastre ale Mării Mediterane. Aici ca obiective turistice importante ar fi TEMPLELE ROMANE ALE LUI APOLLO ȘI ARTEMIS sau POARTA VESPASIANĂ. Regăsim în Side hoteluri pentru toate gusturile și tipurile de budget:
ROYAL ALHAMBRA, ROYAL DRGAON, ROYAL TAJ MAHAL, SUENO BEACH SIDE, J’ADORE DELUXEX&SPA, TUI MAGIC LIFE JACARANDA.

Kemer, stațiunea ce are munte și mare în același loc. Peisaje sunt frumoase, iar Kemer este unul din locurile de unde pornesc mini croazierele de-a lungul Coastei Mediterane, la poalele Munților Taurus. Se regăsește la aproximativ 50 km de Antalya. Principala atracție a zonei este frumusețea naturală, unde marea la apus pare să se unească cu munții împăduriți.

Și aici găsim hoteluri foarte bune de 5 *, special dedicate cuplurilor și vacanțelor romantic și de honeymooners. RIXOS PREMIUM TEKIROVA, RIXOS SUNGATE, AVANGARDE LUXURY RESORT, SHERWOOD EXCLUSIVE KEMER, GURAL PREMIER, TEKIROVA MAXX ROYAL KEMER.

ALANYA este prima stațiune cu hoteluri de 5 * din Antalya. Este preferată de turiștii cu buget mediu. Dacă vrei să trăiești o experiență de neuitat poți merge să înoți spre peștera PHOSPHORUS. De recomandat să iei echipamentul pentru scufundări, pentru a putea admira viața subacvatică. Zonă are mai multe peșteri, unde poveștile spun că pirații ar fi ascuns comori în ele. De ce nu să experimentați “căutarea de comori “ în concediu?Recomandăm să alegi hoteluri din lanțurile JUSTINIANO, ANTIQUE ROMAN PALACE, ASIA BEACH RESORT, GRANADA LUXURY RESORT&SPA.
Antalya este si destinația de unde se pot face multe excursii.

Regasiti cateva optiuni, ce le-am experimentat de a lungul vizitelor mele in Turcia-Antalya:

  • excursie la Demre și Myra, cu plecare din Alanya, Belek, Kemer, Lara
  • excursie pentru scufundări, cu plecare din Alanya, Belek, Kemer, Lara, Side
  • baie turcească în orcare din stațiuni
  • excursie la Manavgat Canyon cu Cabrio Bus Safari
  • excursie la Pamukkale, cu plecare din Alanya, Belek, Kemer, Lara, Side
  • excursie rafting, cu plecare din Alanya, Belek, Kemer, Lara, Side
  • shopping în Alanya sau Antalya
  • concert Anadolu Atesi
  • excursie la Aspendos – Side – Manavgat, cu plecare din Alanya
  • excursie la acvariul din Belek
  • excursie Jeep Safari, cu plecare din Belek sau Kemer
  • excursie teleferik, cu plecare din Kemer, Lara
  • excursie la Antalya Aquarium, cu plecare din Lara
  • harem yaht tour
  • excursie tur cu yachtul, cu plecare din lara
  • the land of legends and dolphin show în Belek
  • Side – turul orașului
  • alanya yaht disco boat

Vacanțele în Antalya sunt preferate de familiile cu copii din România, dar și din Rusia, Germania și Franța pentru regimul de masă all inclusive, unde puteți degusta mâncarea tradițională turcească, dar și din meniul internațional și pentru spectacolele de seară, ce sunt oferite de hoteluri. Acestea sunt adevărate show-uri în aer liber, ce sunt menite să delecteze și amuze pe toți cei prezenti. De asemenea, multe hoteluri au seri tematice cu meniuri diverse: italian, japonez, chinezesc, spaniol etc.

Bucătăria turcească are o istorie lungă, dar astăzi este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca fiind o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani. Bucătăria turcească a influențat bucătăriile vecinilor, inclusiv România. Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta, în funcție de tradiții și de geografie. Sudul este faimos pentru rețetele de kebab, baclava și cataif. În partea de est, bucătăria turcească folosește mult maslinele și uleiul de măsline datorită cultivării lor intense în zonă.

Pe coastele Mării Negre se consumă mult pește și porumb datorită influențelor slave și balcanice. Legumele și verdețurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee și Mării Marmara. Centrul Anatoliei are multe specialități, precum keskek, manti si gozleme. Fasolea, roșiile, ardeii și vinetele sunt principalele ingrediente din bucătăria tucească. Fisticul, migdalele și nucile se folosesc în deserturi. În bucătăria turcească compotul de fructe se consumă alături de pilaf sau plăcintele cu carne.

Un rol important în bucătăria turcească o joacă vinetele. Se combină cu carnea tocată, se folosește în kebab, musaca. La fel este apreciat și iaurtul care poate însoți majoritatea meselor care conțin carne, orez sau pâine. Ayranul este una din cele mai cunoscute băuturi turcești, obținută din iaurt amestecat cu apa și sare. România a împrumutat și ea multe rețete tradiționale turcești dar acestea au fost puțin modificate conform preferințelor noastre.

Mai jos descriu câteva feluri de mâncare, pentru a te inspira, dacă nu cumva am facut-o deja:

Menemen
Micul dejun turcesc este unul special, iar Menemen este unul dintre preparatele care contribuie la acest lucru. Acest fel de mâncare conține ceapă, ardei (iute și/sau gras, după preferințe), ouă și roșii. Se prepară călind ceapa în puțin ulei, apoi adăugând ardeiul mărunțit și apoi roșiile tăiate cubulețe. Ultima dată, după ce toate legumele s-au călit, se adaugă ouăle bătute ca pentru omletă. Rezultatul este o omletă cremoasă ce poate fi mâncată pe pâine sau direct cu furculița.

DONER KEBAB
Kebabul vine în diferite forme și a fost creat de otomani, fiind preparat inițial pe orizontală, din carne de miel, porc sau pui. De-a lungul timpului însă carnea a început să fie așezată pe verticală pentru a se învârti pe rotisor. Este consumat nu doar în Turcia, ci și în Europa, Canada și Australia, fiind iubit de mulți pentru gustul său, prospețimea și rapiditatea cu care este preparat. Este o variantă mai proaspătă a clasicelor preparate de fast food.

BAKLAVA
Există o teorie cum că rețeta de baclava turcească este de fapt o adaptare a tortului „placenta” (plăcintă) al romanilor din secolul al II-lea Înaintea Erei Noastre. Cea mai veche mențiune a baclavalei așa cum este preparată în prezent este din secolul XV, când Sultanul Imperiului Otoman obișnuia să servească această prăjitură în timpul Ramadanului. Baclavaua este făcută din aluat de foietaj, uneori umplut cu nucă, alteori cu fistic sau gol, însiropat în miere și cu fistic măcinat presărat peste.

Künefe
Acest desert este unul care, din nou, își are originile în Imperiul Otoman, fiind creat în regiunea istorică Levant. Künefe este de fapt un strat de brânză proaspătă învelită într-o crustă crocantă din griș sau tăiței subțiri. După ce este prăjit, timp în care este scufundat și în sirop din zahăr, apă și esență de portocale sau apă de trandafiri, desertul este acoperit cu fistic măcinat.

PILAV
Pilaful românesc își are originile în preparatul turcesc cu nume asemănător: pilav. De fapt, ambele sunt derivate ale unui preparat persian. Orezul este preparat cu ajutorul diferitor condimente și a supei de carne (în special carnea de pui). Acesta este folosit ca garnitură și bază pentru diferite preparate nu doar în Turcia, ci și în Balcani.

BOREK
Börek își are și el originea în Imperiul Otoman, mai precis în regiunea istorică Anatolia. Acesta este un preparat făcut tot din foi de plăcintă, precum baclavaua, însă, spre deosebire de aceasta, Börek are foile de aluat fierte pentru puțin timp în tigaie, apoi umplute cu amestec de brânză feta, pătrunjel și ulei, uns cu ou și pus în cuptor la copt. O altă variantă folosește și carne în amestecul care umple foile de plăcintă. Deși poate rămâne ca un preparat într-o singură foaie, unii bucătari aleg să răsucească foile de aluat cu umplutură, asemeni unui rulou sau a unei țigarete.

Fırın Sütlaç
Este de fapt o budincă de orez, coaptă, ale cărei ingrediente secrete se spune că sunt laptele proaspăt, amestecatul constant și răbdarea. Budinca este gătită inițial pe aragaz, apoi pusă în vase de lut și coaptă în cuptor până când primește o crustă aurie.

In Antalya puteti merge in tot timpul anului ,pentru climatul placut atat ca vreme cat si pentru atmosfera de relaxare ce o ofera hotelurile din statiunile sale.

Va doresc concediu placut, in Antalya in vara lui 2018 , aici prin PROBOOKING.RO!