Algarve, cel mai sudic loc al Portugaliei, deține stațiuni și locații frumoase, cosmopolite, restaurante ce te îmbie la tot pasul cu mâncare tradițională, muzică și atmosferă plăcută.

Portughezii, ca popor, sunt oameni primitori, veseli, foarte respectuoși, te determină să intri în atmosfera de vacanță instantaneu.

Auzisem de la prieteni de frumusețea peisajelor și a plajelor din Algarve, dar nimic nu egalează frumusețea autentică a acestora când le vezi. Nisipul fin al plajelor îți dă sentimentul ireal de liniște atunci când pășești. Este genul de loc care depășește multe așteptări.

Am vizitat Algarve ca parte a unui tur mai complex ce a cuprins toată Portugalia și Madeira. Zona este minunată, plajele, locurile, mâncarea și ceea ce oferă în ansamblu m-ar face să mă reîntorc oricând.

În acest articol pun laolaltă câteva aspecte pe care să le ai în vedere pentru a nu rata experiențe faine în Algarve, dacă te decizi să cobori până în sudul Portugaliei.

Informații istorice:

Numele de Algarve derivă din cuvântul arab „AL-GHARB”, care înseamnă „vestul”, indicând rădăcinile regiunii celei mai sudice a Portugaliei, odată avanpostul vestic al maurilor. După mai bine de 1000 de ani de la evenimentele istorice, astăzi, trecutul războinic este acoperit de obiectivele turistice ce se întind de la Faro, din vest, către plajele din Lagos.

Coastele regiunii sunt scăldate la vest și sud de apele Atlanticului și se învecineză la est cu Spania. Populația regiunii Algarve este în jur de 350.000, dar se mărește în fiecare vară până la 1.000.000, datorită turiștilor care invadează zonă.

Capitala Faro

Regiunea Algarve are capitala la Faro, oraș cu aspect pitoresc, construcții îngrijite, străzi romantice.

Faro, este punctul central din care pleacă majoritatea turiștilor care doresc să ajungă în Algarve. Aeroportul se află la o mică distanță față de oraș, în imediata apropiere a lagunelor, lacurilor și bancurilor de nisip ce caraterizează jumătatea estică a Algarve-ului. Întreaga regiune se numește Parque Natural da Ria Formosa și reprezintă un ecosistem important pentru viața păsărilor.

Am fost să-o vizităm, desigur. După plimbarea prin oraș, ne-am oprit în micul port de unde am făcut o excursie cu barca pe RIA Formosa (un fel de Deltă, aflată între țărmul orașului și o plajă, ce delimitează oceanul). Ghid ne-a fost un localnic ce ne-a răsfățat cu povești frumoase, cât și cu informații concrete legate de geografia zonei.

În Faro nu putem uita să menționăm centrele comerciale de shopping, unde „împătimiții” pot să se bucure de multe magazine unde se pot face cumpărături foarte bune.

Despre Faro:

Începe cu Vila Adentro (orașul interior), înconjurat de ziduri, zonă dominată de recent restaurată catedrală Rua de Santo Antonio, o stradă comercială tipic portugheză.

La est de Faro găsești 2 plaje foarte populare și frumoase: Ilha da Culatra și Ilha da Armona. Plajele adăpostesc numeroase sate pescărești unde este o plăcere să iei prânzul sau cina.

Până să ajung aici când cineva mă întreba care cred că este cel mai bun loc pentru plajă din Europa, spuneam Antalya, Sardinia, Grecia (anumite insule), dar când am venit aici am aflat (pe bună dreptate) Algarve a fost aleasă doi ani la rând (2016 și 2017) cea mai bună destinație pentru plajă din Europa. Asta s-a întâmplat la World Travel Awards, supranumite Oscărurile turismului, unde an de an, în urma unui proces de votare, e premiată excelență în turism. Algarve, destinația câștigătoare pentru plajele întinse, vacanțele reușite, restaurantele bune, muzică Fado… și multe, multe altele.

Excursii și obiective turistice în Algarve

Lagos and Sagres Tour, cu plecare din Algarve
Leaozinho’ Pirate Ship Cruise, cu plecare din Albufeira
Salgados Golf Club
Dolphins Driven
Ruinele castelului Castelul lui Silves
Lisbon Day Trip, cu plecare din Algarve
Aquashow Family Park
Cruises Da Oura
Seville Day Trip, cu plecare din Algarve
Gradina Marina, un parc cu spectacole cu delfinii și zoo

Cele mai apreciate plaje din Algarve

Praia do Peneco
Praia do Camilo
Praia Dona Ana
Praia da Falesia
Ihla Tavira

Descrierea Stațiunilor și hoteluri recomandate:

Am început vacanța în luxoasă stațiune Vilamoura, cu hotelurile sale impozante de pe malul oceanului, TIVOLI MARINA 5*, THE LAKE RESORT 5*, VILA GALE AMPALIUS 4*, CROWNE PLAZA VILAMOURA 5*.

Stațiunea este dedicată atât familiilor cu copii, cât și cuplurilor care doresc pe lângă relaxare și plajă și viața de noapte activă.

Am continuat călătoria cu Albufeira, nu înainte de a vedea frumoasele plaje ce leagă stațiunile (Praia da Marinha este situată între Carvoeiro și Albufeira). Stațiunea este una modernă, hoteluri pentru toate gusturile, tarife accesibile pentru toți turiștii. Am vizitat centrul stațiunii, magazinele micuțe și cochete ce-ți ofereau suveniruri tocmai „bune de luat acasă” iar vizita nu ar fi fost completă dacă nu mergeam și la piața de peste.

În Albufeira găsești hoteluri foarte bune, unde și cel mai pretențios turist va fi satisfăcut, pentru că nu ar exista niciun motiv de nemulțumire. De exemplu: EPIC SANA 5*, PINE CLIFFS A LUXURY HOTEL 5*, PORTOBAY FALESIA, ROCAMAR 4*.

Micul orășel Portimao, ne-a oferit tuturor o profundă stare de bine. Peisaje frumoase, apă lină (și mai caldă decât mă aşteptam) centrul istoric boem, dar agitat după lăsarea serii, toate au contribuit la o experiență plăcută, cu puternic iz de vacanță, Într-una din seri am ales să ne distrăm la un club local cu muzica live.

Construcţiile păstrează o uniformitate a arhitecturii, ceea ce crează o imagine frumoasă şi dincolo de plaje.

Hotelurile recomandate sunt situate pe plajă, au servicii bune și oferă o priveliște totală asupra oceanului: DA ROCHA 4* și JUPITER 4*.

Pe drumul spre Lagos, partenerii locali ne-au oferit posibilitatea să vizităm plaje mai puțin cunoscute turismului de masă. Una dintre ele, care ne-a impresionat profund și pe care ți-o recomand cu plăcere să o vizitezi fără ezitare, este PRAIA DO CASTELEJO. Este dedicată și recomandată celor care practică sporturi acvatice, în special pentru surfing-ul.

Lagos, oraș turistic și istoric, oferă de asemenea diveristate de restaurante, unde poți degusta mâncăruri tradiționale („piri-piri”, un ardei iute specific zonei), iar prețuri sunt foarte accesibile. De recomandat sunt însă restaurantele mici, cele unde vin și localnicii, acolo mâncarea este ieftină și bună.

Orașul situat pe malul oceanului are hoteluri frumoase, în special pentru familii cu copii, exemple fiind hotelurile VILA GALE LAGOS 5*, TIVOLI LAGOS, AQUALUZ (care are apartemente studio).

Seara îți recomand o tură prin Centrul Istoric din Lagos. Dacă în timpul zilei căldura îndeamnă turiștii pe plajă, în apa sau în camerele de hotel, după orele 20.00 toate restaurantele și cafenelele sunt pline, iar piațetele se animă cu tot felul de artiști ambulanți. De altfel, dacă vrei să iei cina ca un portughez adevărat, atunci mergi la un restaurant local, comandă un pește la grătar sau o porție de fructe de mare, o sticlă de vin și bucură-te de masa delicioasă.

Cum ajungi în Lagos – Algarve?

Există un aeroport în regiune, la Faro, dar din România nu sunt curse directe. Cea mai bună variantă este cu avionul până în Lisabona (Blue Air sau Wizz Air) și apoi cu autocarul, trenul sau cu mașina închiriată până la ocean, într-una din numeroasele stațiuni.

Drumul din Lisabona, cu autocarul, durează cam 4 ore până în Lagos și este cea mai ieftină și rapidă variantă. Sunt două companii care merg până în sudul Portugaliei, iar costul biletului este aproximativ același – 20 de euro până în Lagos. Cu Renex–  la autogara Oriente (stație de metrou cu același nume) spre Algarve, iar compania Eva Transportes– autogara Sete Rios (stația de metrou Jardim Botanico). Ambele companii au autocare bune și internet gratuit, dar experiența cu Eva a fost mai plăcută, pentru o diferență de preț de doar 0,50 euro. Autogara din Lagos (pentru autocarele Eva) este vis-a-vis de Marina.

Specialităţi culinare portugheze:

Cataplana Algarvia: Este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare locale, un „ghiveci” înăbușit într-o oală dublă, cu puțin ulei de măsline, diferite feluri de pește și fructe de mare, legume și condimente, stropite cu vin alb și coniac. Aşa cum o spune şi denumirea, Cataplana Algarvia îşi are originile în Algarve, oraşul cel mai sudic al Portugaliei.

Bacalhau: Cuvântul portughez care desemnează codul, este considerat prietenul de încredere al Portugaliei, întrucât, nu doar o dată, codul a constituit baza economiei ţării. Inspirând reţete vechi de 500 de ani, bacalhau este marea delicatesă naţională, fiind mai popular decât orice altă specie de peşte de pe piaţă. Desigur, de-a lungul secolelor, reţeta a fost îmbunătăţită, bacalhau devenind din ce în ce mai delicios pe măsura trecerii timpului. În generel se mănâncă lângă o garnitură de cartof dulce.

Alcatra: Este un fel de mâncare tradiţional care constă din felii de carne destul de costisitoare. Însă această specialitate mai are şi alte caracteristici. Este foarte populară în arhipelagul Azore, unde este cunoscută ca fiind carnea ce poate fi mâncată fără a fi tăiată cu cuţitul – alcatra este atât de fragedă încât se topeşte în gură.

Cozido a portuguesa: Chiar dacă la origine acest fel de mâncare era considerat a fi tocana bogaţilor, poporul din întreaga ţară a descoperit rapid o modalitate mai economică de a pregăti cozido a portuguesa, păstrând acelaşi gust delicios. În timp, a devenit din ce în ce mai evident că această tocană poate fi pregătită în tot atâtea feluri câte familii există în Portugalia. De aceea, când vine vorba de a găti o tocană de legume şi de oricât de multe varietăţi de carne (porc, vită şi pui fierte în acelaşi vas), singurele limite sun cerul şi imaginaţia bucătarului.

Tripas: Este o altă reţetă care a rezistat de-a lungul secolelor, originile sale datând din secolul al XIV-lea, când singura carne disponibilă era burta şi organele interne. Dacă pentru unii aceasta poate fi o experienţă gastronomică destul de dificilă, aceştia se pot consola cu faptul că specialitatea în discuţie nu conţine în mod exclusiv organe interne, ci şi fasole albă şi diverse alte legume. Desigur, prezenţa condimentelor este obligatorie, ceea ce este valabil despre toate specialităţile gastronomice tradiţionale portugheze.

Caldeirada: Este un alt fel de mâncare tradiţional, care se referă în principiu la o tocană făcute din diverse specii de peşte, fructe de mare şi legume. Secretul acestei specialităţi este, după câte se pare, adaosul mic de vin alb şi de ulei de măsline şi, desigur, condimentele folosite la gătirea sa: piri-piri, piper negru, ghimbir, usturoi, toate combinate pentru a crea o aromă originală ce poate face din acest fel de mâncare sursa unei experienţe şi mai tentante. Caldeirada se serveşte cel mai bine cu pâine uşor prăjită, în vase generoase .

Vinurile portugheze:

Fie roşu, fie alb sau „verde”, vinul este băutura tradiţională portugheză. Cultura vinului a fost adusă în zonă de către civilizaţiile antice, precum cartaginezii şi grecii, astfel încât se poate spune că vinul din Portugalia de azi este rezultatul unei tradiţii vechi de secole. De fapt, Portugalia a fost un mare exportator de vinuri încă din epoca Imperiului Roman.

Cum sunt restaurantele?

Bucătăria portugheză, așa cum am spus, este una dintre cele mai bune din lume. Satisface toate gusturile, e imposibil să nu fii mulțumit.

Câteva restaurante de top, unde pot merge și cei mai pretențioși:

  • Vila Joya, din stațiunea Albufeira
  • Dom Carlos, din stațiunea Albufeira
  • Veneza, din stațiunea Albufeira
  • Ocean, din stațiunea Porches
  • Le Cro Portugal, din stațiunea Carvoeiro
  • Canico, din stațiunea Alvor

Ar mai  fi multe de spus despre această insulă spectaculoasă, dar te las să descoperi această minunată destinație, alături de partenerul tău preferat de călătorii.

Te-ai hotărât ca următoarea vacanță să fie în Algarve? ProBooking îți recomandă un sejur de 8 zile în frumoasa zonă Algarve, stațiunea Albufeira, fie în doi, fie alături de copii. Pachetul conține transport cu avionul, transport până la hotel, cazare 4 sau 5 stele, mic dejun pentru 2 adulți.

Pentru sugestii și informații pentru o vacanță de vis, rezervări de hoteluri și transport contactează echipa ProBooking.